Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διευθυντής της CIA: «Η Κίνα ο μεγαλύτερος αντίπαλος»

Και λίστα 200 Ρώσων αξιωματούχων ...για νέες κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με Κίνα και Ρωσία έριξε χτες ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες αμφοτέρων χωρών για κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατασκοπείας σε βάρος των αμερικανικών μονοπωλιακών. Εκανε, ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι λόγω μεγέθους και μεσοπρόθεσμων δυνατοτήτων συνιστά «μεγαλύτερο αντίπαλο» για τις ΗΠΑ από ό,τι η Ρωσία. Παρότρυνε, μάλιστα, τον δημοσιογράφο του BBC να σκεφτεί «την κλίμακα των δύο οικονομιών», τονίζοντας πως οι Κινέζοι έχουν «πολύ πιο ισχυρά μέσα από τους Ρώσους» για να πραγματοποιήσουν τα ανταγωνιστικά τους σχέδια σε βάρος των ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε ακόμη να κατηγορήσει τους Κινέζους για εμπορική κατασκοπεία σε βάρος αμερικανικών εταιρειών, αλλά και τη «διείσδυσή τους σε σχολεία και νοσοκομεία όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη». Προέβλεψε πάντως ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να «πλήξει» τις ΗΠΑ στη διάρκεια των ενδιάμεσων αμερικανικών βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε έκθεση με τη λίστα περίπου 200 Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που εξετάζονται κυρώσεις εναντίον τους. Ανάμεσά τους είναι ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου φυσικού αερίου «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής «Rosneft», Ιγκόρ Σέτσινο, και ο ανώτατος εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα, ο επικεφαλής μονοπωλίου χάλυβα Ολεγκ Ντερίπασκα και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος στη λίστα των ΗΠΑ, την απέδωσε στις εσωτερικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ, την χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» και σκωπτικά ...παραπονέθηκε γιατί ο ίδιος εξαιρέθηκε.

Σήμερα το διάγγελμα Τραμπ

Με φόντο την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα τα ξημερώματα να κάνει το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμα για την «Κατάσταση της Ενωσης», δίνοντας έμφαση στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του για την οικονομία, τα πανίσχυρα μονοπώλια και τους δισεκατομμυριούχους που απομυζούν το μόχθο της εργατικής τάξης.

Πληροφορίες αξιωματούχων στο Λευκό Οίκο ανέφεραν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις στους Δημοκρατικούς για διακομματική «συναίνεση» σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως τη μετανάστευση και την ενίσχυση της «εσωτερικής ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ