Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Γκρίνια και προσδοκίες για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Αρθρο του Μ. Τσαβούσογλου στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Αμερική έχει διαλέξει τον λάθος συνεργάτη» τιτλοφορείται άρθρο που έγραψε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποτυπώνοντας πόσο σύνθετες γίνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, στο φόντο και των γοργών εξελίξεων σε Μέση Ανατολή.

«Το να εξοπλίζει ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ μία τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. τους Κούρδους) που επιτίθεται ενάντια σε έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αποτελεί θεμελιώδη παραβίαση όλων όσα αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για πολιτική ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί», σημειώνει ο Τούρκος αξιωματούχος. Και επιβεβαιώνοντας ότι η πλήρης ρήξη με την Ουάσιγκτον δεν αποτελεί εύκολη επιλογή ούτε για την τουρκική αστική τάξη, συνεχίζει: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν τη βλάβη που προκαλεί αυτή η πολιτική στην αξιοπιστία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και θα διορθώσουν την πολιτική τους, βάζοντας ξανά σε προτεραιότητα τους συμμάχους και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους».

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται και οι εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία. Χτες, τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν δηλώσεις του στελέχους των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU - σταθερός εταίρος του κόμματος της Αγκ. Μέρκελ) Γιοάκιμ Χέρμαν, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και ειδικά τις κινήσεις της Αγκυρας, αλλά «σε γενικές γραμμές, εφαρμόζεται το εξής: Η Τουρκία αποτελεί εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μια απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, που αποτελεί εταίρο μας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν παράλογη (...) θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι χτεσινό κεντρικό διαδικτυακό άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» υποστήριζε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να χειριστεί το ΡΚΚ» και ασκούσε έντονη κριτική στις γερμανικές αρχές για «έλλειμμα ασφάλειας» που συμβάλλει στις συχνές «τρομοκρατικές» επιθέσεις στη Γερμανία, ενάντια σε τζαμιά και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ