Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Συμφωνίες για μεγάλες τουρκικές επενδύσεις

Από τη συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

AP

Από τη συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες της Σερβίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ενδεικτικές των πολυεπίπεδων μονοπωλιακών σχεδιασμών που προχωρούν στα Βαλκάνια είναι οι συμφωνίες που συζητήθηκαν στην προχτεσινή συνάντηση που είχαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος των Βόσνιων μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι «πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» όπως και «οι επενδύσεις και τα κοινά (επιχειρηματικά) σχέδια μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας και μεταξύ Τουρκίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης». Ενώ στη σχετική ανακοίνωση τονίστηκε πως «δόθηκε έμφαση στη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της ειρήνης μεταξύ των βαλκανικών λαών, ειδικά των Βόσνιων, των Σέρβων και των Κροατών που ζουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη». Ακόμα, σημειώθηκε ότι «κοινά (επιχειρηματικά) σχέδια θα τεθούν σε εφαρμογή», ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν τόνισε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τη σκληρή της δουλειά για να βελτιώσει τις εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, ειδικά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τη Σερβία».

Τουρκικά και βαλκανικά ΜΜΕ μετέδιδαν στις ιστοσελίδες τους ότι τα σχέδια που συζητήθηκαν στη συνάντηση αφορούν κυρίως την επιτάχυνση μεγάλων έργων υποδομής. Μάλιστα, ο Ιζετμπέγκοβιτς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τις δύο βαλκανικές χώρες (η ακριβής διαδρομή του ωστόσο παραμένει πεδίο διαφωνιών), μιλώντας για «γιγάντιο σχέδιο» και συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, που καταφέρνει μεγάλα πράγματα». Μεταξύ άλλων, ο Ιζετμπέγκοβιτς ισχυρίστηκε πως ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε πως Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη «δεν θα εμπλακούν σε διαμάχες ξανά» και χαρακτήρισε μάλιστα τη συνάντηση των τριών «δυνάμει ιστορική».

Αλλά και ο Σέρβος Πρόεδρος - σύμφωνα πάντα με τα σχετικά δημοσιεύματα - εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Τουρκία για τη συμβολή της στο κλίμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των βαλκανικών «εταίρων». Δήλωσε επίσης «πάντα έτοιμος να ανταποκριθώ σε κάθε πρόσκληση για συνομιλίες», αφού «είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνομιλούμε».

Να σημειωθεί πάντως ότι οι ηγεσίες των Σέρβων και των Κροατών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης άσκησαν κριτική στον «ενθουσιασμό» με τον οποίο εμφανίστηκαν οι τρεις άνδρες στη συνάντηση, διαμαρτυρόμενες μάλιστα ότι ο Ιζετμπέγκοβιτς εκπροσωπεί μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας του και όχι συνολικά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ