Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΜΙΤΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ
«Ωρα αποφάσεων» για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή

Από τη χτεσινή συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά
Με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ και αποτυπώνοντας την «ενεργητικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για λογαριασμό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και της γεωστρατηγικής τους «αναβάθμισης» πρωτοστατεί στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, ο μεσολαβητής χαιρέτισε την «ειλικρίνεια», τη «θέληση» και την «ενεργητικότητα» της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος.

Σημείωσε πως υπάρχει ένα «μομέντουμ», καθώς αντίστοιχη βούληση διέγνωσε να υπάρχει και στα Σκόπια, και κάλεσε εξ αυτού «να αδράξουμε την ευκαιρία», καθώς «είναι η κατάλληλη στιγμή». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί».

Πρόσθεσε ότι οι επόμενες βδομάδες είναι «κρίσιμες», οπότε και θα μετρήσει τις «αντιδράσεις» Αθήνας και Σκοπίων πάνω στις προτάσεις του και κατόπιν θα γίνει «επαναξιολόγηση» της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συνάντηση «δημιουργική» και «παραγωγική», πρόσθεσε ότι εξήγησε στον διαμεσολαβητή την πρόταση της κυβέρνησης για ένα διμερές Σύμφωνο με τα Σκόπια, που θα δρομολογήσει - υποτίθεται - λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ, αφού έχει έτοιμη την τέτοια πρόταση, η οποία θα είναι «βάση για διάλογο» με την πλευρά της ΠΓΔΜ, δεχόμενη η κυβέρνηση «αντιπροτάσεις για αναγκαίες τροποποιήσεις».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο ορισμένο χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίο κινούνται, αν και απάντησε αρνητικά, είπε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για κάποια λύση, έχοντας κατά νου ορόσημα όπως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, οπότε τα Σκόπια φιλοδοξούν να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία, ή τις εκλογές που προγραμματίζονται να γίνουν στις δυο χώρες το 2019.

Τα σχέδια για το Σύμφωνο

Θυμίζουμε ότι το στίγμα των κυβερνητικών σχεδίων που «μπαίνουν μπροστά» για να ολοκληρωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, το έδωσε ο Ν. Κοτζιάς ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ, όταν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση προανήγγειλε ότι θα συγγράψει και θα παρουσιάσει μέσα στο Φλεβάρη προσχέδιο διμερούς Συμφώνου που μέρη του θα κατατεθούν και στον ΟΗΕ και θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα.

Κατά πληροφορίες, στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται κεφάλαιο για την απαλοιφή, υποτίθεται, του αλυτρωτισμού, εδάφια σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, όπως και για τη συντομογραφία του και άλλες συντομογραφίες που συνδέονται με το όνομα. Θα περιλαμβάνεται επίσης Σύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας, ώστε να «τρέξουν» επενδύσεις.

Εξάλλου, επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας συμφωνίας, είπε μεταξύ άλλων ότι έτσι θα δρομολογηθεί η οικονομική «ανάπτυξη» της FYROM και άλλων βαλκανικών χωρών και ότι η «ανάπτυξη» της περιοχής συμβάλλει και στην «ανάπτυξη» της Ελλάδας, όπως ονομάζεται η διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου, πάνω και σε έργα, αγωγούς και δίκτυα, που δρομολογούνται με «σκέπη» ΕΕ - ΗΠΑ.

Οπως λέγεται, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά να πάνε για κύρωση της Συμφωνίας στα δυο κοινοβούλια και να ανοίξει δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έλεγε στην ΕΡΤ ότι το δεύτερο συνθετικό στο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι «γεωγραφικός προσδιορισμός» που θα συνδέεται με τη Μακεδονία. Τάχθηκε υπέρ λύσης με όνομα στα σλαβικά, αμετάφραστο, που θα διακρίνει τη FYROM από την ελληνική Μακεδονία. Απέφυγε να εκτιμήσει εάν αυτό θα γίνει δεκτό από τα Σκόπια, επέμεινε όμως ότι η γλώσσα στην οποία θα διατυπωθεί το όνομα δεν πρέπει να είναι τα Αγγλικά.

Παραπέρα, εκτίμησε ότι η Συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία, ακόμα και με διαφωνία ή αποχή των ΑΝΕΛ, διαβλέποντας συναίνεση βουλευτών του Ποταμιού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επιτέθηκε, εξάλλου, στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση, ενώ τη λοιδόρησε ότι παριστάνει τον προστάτη των εθνικών συμφερόντων, ενώ «φέρει το βάρος για σειρά ιστορικών αστοχιών» στο Σκοπιανό, υπονοώντας ότι είχε δεχτεί και χειρότερους όρους σε σχέση με αυτούς που διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως πριν τη συνάντησή του με τον Ν. Κοτζιά, ο Μ. Νίμιτς συναντήθηκε χτες με τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος δήλωνε κατόπιν ότι «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας (...) Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: 1) την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, 2) αποδεκτή από τους Ελληνες ονομασία και 3) την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Σενάρια «παράκαμψης» των συνταγματικών αλλαγών

Σήμερα ο Μ. Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια για αντίστοιχες συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, πάνω σε προτάσεις για το όνομα, τύπου Δημοκρατία της Νέας, Βόρειας, Ανω Μακεδονίας, ή του Βαρδάρη, και με προσπάθεια, όπως φαίνεται, να παρακαμφθεί η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Εξάλλου, όσον αφορά το κρίσιμο θέμα του Συντάγματος της FYROM, που περιέχει εκφράσεις αλυτρωτισμού, ο Ν. Κοτζιάς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν και τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης, παραδεχόμενος ότι χωρίς αναθεώρηση θα είναι εύκολο μία μελλοντική σκοπιανή κυβέρνηση να ανατρέψει πλευρές της συμφωνίας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για τροποποίηση.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο θα είναι να ανοίξει ο δρόμος της συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα πάει». Υπενθύμισε, πάντως, ότι ορισμένες διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν των εθνικών Συνταγμάτων. Θέση που προβάλλει, εδώ και μέρες, ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι τα όσα προβλέπονται στη λεγόμενη «Ενδιάμεση Συμφωνία» μεταξύ των χωρών καλύπτουν τα τέτοια ζητήματα.

Τέλος, είπε ότι στο σενάριο διάλυσης της FYROM η περιοχή βόρεια των ελληνικών συνόρων θα καταληφθεί από άλλες χώρες, που φέρουν τους δικούς τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς...

Στα Σκόπια

Στα Σκόπια, ενόψει της επίσκεψης, σήμερα, του Νίμιτς, ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ κάλεσε ξανά σε συναίνεση υπέρ της επίτευξης συμφωνίας, ενώ ζήτησε και πάλι η συμφωνία να περάσει από δημοψήφισμα, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά το αλβανικό συγκυβερνών κόμμα DUI, αλλά και κατά πληροφορίες, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Την ίδια ώρα, και μάλλον σε καθόλου τυχαίο χρονικά σημείο, στα Σκόπια επανέρχεται στην επικαιρότητα παλαιότερη υπόθεση που ενέπλεκε τον Ζάεφ σε υπόθεση χρηματισμού, όταν τελούσε χρέη δημάρχου.

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, κατέθεσε χτες στη Βουλή δεκάδες χιλιάδες τροπολογίες στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να καθυστερήσει - μπλοκάρει την εφαρμογή του. Θυμίζουμε πως ο νόμος παραπέμφθηκε στη Βουλή μετά την πρόσφατη άρνηση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Σε περίπτωση που οι τροπολογίες συζητηθούν και ψηφιστεί εκ νέου ο επίμαχος νόμος, τότε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ