Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θεμελίωσαν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη θεμελίωσαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν.

«Το Μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους. Και υπογραμμίζει αυτό το Μνημείο ότι τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χώρο μνήμης και μαρτυρίας χαρακτήρισε το Μουσείο ο Ρούβεν Ρίβλιν. Αναφέρθηκε στη σημαντική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στην επιχείρηση εξολόθρευσης που συντελέστηκε πριν από 75 χρόνια από τη θανατηφόρα μηχανή των ναζί. Οπως είπε, «από το Μάρτιο και μέσα στους επόμενους 5 μήνες, το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκαν στα στρατόπεδα θανάτου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της πόλης, της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα ανεγερθεί στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, το χώρο από όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για τους περίπου 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπιρκενάου.

Ο χώρος για την ανέγερση του Μουσείου έχει παραχωρηθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Σχεδιάζεται να ανεγερθεί ένα εξαώροφο κυκλικό κτίριο από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα. Για την κατασκευή του υπολογίζεται πως απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος, άλλα 10 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" και τα υπόλοιπα από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες κ.α.).

Εχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, και οι οικοδομικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παράλληλα με τη δημιουργία του Μουσείου, η ΓΑΙΟΣΕ, σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, θα δημιουργήσει ένα «Πάρκο Μνήμης» για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το οποίο μόλις διαμορφωθεί, θα παραχωρηθεί στο δήμο της Θεσσαλονίκης και θα ενοποιηθεί με το Μουσείο. Επίσης ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ