Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΕ - ΙΚΑ
Στο φόντο μεγάλων ανατροπών

Λεηλάτησαν και λεηλατούν τα χρήματα των ασφαλιστικών οργανισμών στο όνομα της δήθεν εθνικής οικονομίας, επισήμανε ο Γ. Σταυρόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στην έναρξη του 14ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Β. Κόκκαλης, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων του ΙΚΑ (υπολογίζονται περίπου σε 30%), καθώς και στην εισφοροδιαφυγή από ανασφάλιστους εργαζόμενους που εκτιμάται σε 500 δισ. ανά έτος. Αλλωστε, επισήμανε, ο ανεπαρκής αριθμός των υπαλλήλων έχει ως αποτέλεσμα και το μη αποτελεσματικό έλεγχο των επιχειρήσεων (μόνο το 25% από αυτές ελέγχεται ετησίως), ενώ μία στις έξι επιχειρήσεις είναι αναπόγραφες. Δεν έκανε καμιά αναφορά στις κυβερνητικές προθέσεις ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο Γ. Σταυρόπουλος επισήμανε πως οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν στην ύπαρξη της «μαύρης» εργασίας, στους αναπόγραφους εργοδότες, στο τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο κ.ά. αποτελούν παράγοντες που μεταφράζονται σε τεράστιες απώλειες για τα Ταμεία. Σε αυτές τις επιλογές της η κυβέρνηση, τόνισε, έχει συμμάχους της τη ΝΔ και τη λεγόμενη κεντροαριστερά, ενώ οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος δε λένε κουβέντα για επιστροφή των χρημάτων, έστω και τμηματική. Ακόμα, ο Γ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και στο πώς το ΚΚΕ εννοεί το συνδικαλιστικό κίνημα, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα, που δε θα αισθάνεται κοινωνικός εταίρος», αλλά που θα συσπειρώνεται και θα παλεύει.

Στο Συνέδριο μίλησαν, επίσης, ο Γ. Γιακουμάτος από τη ΝΔ, ο Δ. Στρατούλης από το ΣΥΝ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ