Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Υποταγή στην ανταγωνιστικότητα

Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής αποδέχτηκε οκτώ προκλητικές εφοπλιστικές αξιώσεις

«Μαχαίρι» σε ναυτεργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις και... ενίσχυση της λειτουργίας των πλοίων τους από την τσέπη των Ελλήνων εργαζομένων, αξιώνουν οι εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων, με πρόσχημα τις... τυχόν συνέπειες που θα προκύψουν στην κρουαζιέρα από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ! Οι εφοπλιστικές απαιτήσεις βρήκαν «σύμμαχο» στα πρόσωπα των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ- ΑΠ, που πλειοψηφούν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας! Χτες οι συνδικαλιστές αυτών των παρατάξεων, στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής - η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα τριών ημερών κατόπιν εφοπλιστικής... παραγγελίας - τάχθηκαν απροκάλυπτα υπέρ των εφοπλιστικών αξιώσεων, καταδικάζοντας την ΠΝΟ σε ρόλο ατζέντη των εφοπλιστικών συμφερόντων! Η «στημένη» συνεδρίαση της Εκτελεστικής προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, οποίοι αποχώρησαν.

Οι εφοπλιστικές απαιτήσεις κωδικοποιούνται σε ένα κείμενο 8 αιτημάτων που συνέταξε η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, τα οποία χαρακτηρίζονται από την Ενωση ως «αναγκαία μέτρα για την επιβίωση του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου»! Ο...οκτάλογος της αθλιότητας περιλαμβάνει: Επιδότηση επισκευών και μετασκευών των πλοίων με ελληνική σημαία. Επιδότηση των εισφορών προς ΝΑΤ για όσους Ελληνες ναυτικούς υπάρχουν στα πλοία. Οι εισφορές στο ΝΑΤ να πληρώνονται με βάση τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων στο πλοίο. Επιδότηση «από οργανισμό τύπου ΟΑΕΔ σε ποσοστό 20%» για το ναυτολογημένο ελληνικό πλήρωμα. Διευκόλυνση των πλοίων με έκπτωση σε ποσοστό 50% επί των λιμενικών τελών για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση. Ακόμα «να παγώσουν οι εισφορές καταβολής προς το ΝΑΤ για ένα χρόνο χωρίς προσαυξήσεις. Συνδρομή στην πληρωμή των ασφαλίστρων σε ασφαλιστικές εταιρίες» και «να διευκολυνθούν τα πλοία που ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος, καθ' ολοκληρίαν, με μειωμένη σύνθεση για πλοία με ελληνική σημαία»!

Οι συνδικαλιστές των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης κατά την αποχώρησή τους από την Εκτελεστική κατήγγειλαν την αντιναυτεργατική τακτική της Ομοσπονδίας και έκαναν σαφές ότι οι ναυτεργάτες θα ενημερωθούν πλήρως για τα όσα σχεδιάζουν από κοινού η πλειοψηφία της Εκτελεστικής με τους εφοπλιστές. Επισήμαναν ακόμα ότι τα δύο αγωνιστικά ναυτεργατικά σωματεία μαζί με τους ναυτεργάτες θα εντείνουν τη μάχη και μέσα από το αντιπολεμικό κίνημα για την προστασία της ασφάλειας των ναυτεργατών, για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ναυτεργατικών κατακτήσεων, των δημοκρατικών - λαϊκών ελευθεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ