Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΘ
Αυθαίρετη ακύρωση εκλογής πανεπιστημιακού

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το νομοθετικό πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που εισέπραξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συγκεντρώνει στους πρυτάνεις «υπερεξουσίες» που μπορούν να οδηγούν και σε αυθαιρεσίες. Μια τέτοια περίπτωση κατήγγειλε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Σταύρος Τάσσος, στην οποία σημειώνεται:

«Στις 19-09-2017 ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την πλήρωση θέσης Αναπληρωτή Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - Πολιτική Υγείας" (ΦΕΚ προκήρυξης Γ' 302/30.3.2017) στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκλογή κρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία και ο φάκελος της εν λόγω εκλογής περιήλθε στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για τον προβλεπόμενο από το νόμο έλεγχο νομιμότητας ήδη από τις 2 Νοέμβρη του 2017 (ΑΠ 5863/2-11-2017).

Ο έλεγχος νομιμότητας από πλευράς της Πρυτανικής Αρχής σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις και τη σχετική νομολογία αφορά μόνο στη διακρίβωση της τήρησης της διαδικασίας πλήρωσης της θέσης και όχι σε θέματα ουσίας (ΝΣΚ 134/2012) και διενεργείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών (άρθρο 20 του Ν. 4009/2011). Παράταση της εν λόγω προθεσμίας προϋποθέτει έκδοση πρυτανικής πράξης, τεκμηριωμένη αιτιολόγηση των πιθανών λόγων αναστολής και άμεση κοινοποίηση της απόφασης αναστολής προθεσμίας με ανάρτησή της στο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ (άρθρο 4 της ΚΥΑ Φ.122/6/14241/Ζ2, ΦΕΚ Β' 224/2017).

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, παραβιάζοντας όλες τις κείμενες διατάξεις, δημοσιοποίησε τη Δευτέρα 29 Γενάρη την ακύρωση της εν λόγω εκλογής και την αναπομπή του φακέλου στο οικείο Τμήμα του ΑΠΘ (ΑΠ 13250/26-1-2018).

Η πράξη του πρύτανη είναι εκπρόθεσμη κατά ένα μήνα, χωρίς να έχει εκδοθεί Πρυτανική Πράξη αναστολής προθεσμίας και χωρίς να έχει κοινοποιηθεί σχετική πράξη στο ΑΠΕΛΛΑ. Το δε σκεπτικό της εκπρόθεσμης και εξ αυτού άκυρης αναπομπής αφορά σε ζητήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στον προβλεπόμενο νομικό έλεγχο».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για τον έλεγχο της εν λόγω Πρυτανικής Πράξης και πώς θα αντιμετωπίσει το ελεγκτικό κενό σε περιπτώσεις καταχρηστικών και άκυρων πρυτανικών πράξεων αναφορικά με την εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ