Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρίσιμη μέρα για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Η σημερινή μέρα ίσως αποδειχτεί κρίσιμη για τη συνέχιση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς φτάνει στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μ. Μπαρνιέ. Αν οι κοινοτικοί δεν πειστούν - πράγμα που φέρεται ως τώρα το πιθανότερο - έστω και αυτήν την ύστατη ώρα για τις θέσεις της κυβερνητικής πλευράς ή δε δεχτούν να βάλουν «νερό στο κρασί τους», τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα διακόψουν κάθε χρηματοδότηση του έργου από το Γ' ΚΠΣ, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσουν πίσω μερικές δεκάδες δισ. δρχ. με τις οποίες έχουν χρηματοδοτήσει ως τώρα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Αν συμβεί αυτό, τότε το Εθνικό Κτηματολόγιο θα μπει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση αρνείται να διαβεβαιώσει ότι θα το χρηματοδοτήσει από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης πάνω στο θέμα προσπάθησαν να χαράξουν χτες κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησής τους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες γενικότερα πολιτικά θέματα ενόψει του συνεδρίου του κυβερνητικού κόμματος.

Παρέμβαση στο θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου έκανε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε προς τον Μ. Μπαρνιέ, τού ζητά να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ, επειδή είναι έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα.

Συνέχεια στο σίριαλ

Οπως αποδείχτηκε πάντως από τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να συνεχιστεί από την κυβέρνηση η επιχείρηση «δικαστικοποίησης» της πολιτικής ζωής και ο δικομματικός καυγάς με βασικό στόχο να αποκρυβούν η ουσία και οι συγκεκριμένες κυβερνητικές ευθύνες για το τέλμα που αντιμετωπίζει το έργο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συγκεκριμένα, κατηγόρησε βουλευτές της ΝΔ ως «βαποράκια ιδιωτικών εταιριών» που θέλουν να περάσει η διαχείριση του Κτηματολογίου σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που με τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και με προσωπική του ευθύνη στρώνεται ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων. Επίσης καταφέρθηκε για μια φορά ακόμη κατά του εισαγγελέα Γ. Γεράκη κατηγορώντας τον ότι ασκεί διώξεις εκτελώντας κομματικά και πολιτικά εντεταλμένη υπηρεσία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ενώ για άλλη μια μέρα συνεχίστηκε το σίριαλ με την κομματική ταυτότητα του Στ. Κολώνη ο οποίος κατονομάστηκε χτες από τον Κ. Λαλιώτη ως υπονομευτής του έργου, που κρύβεται στα υπόγεια της Ρηγίλλης. Ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι ο Στ. Κολώνης συνόδευε και συμβούλευε τους βουλευτές της ΝΔ στις δραστηριότητές τους για την υπονόμευση του έργου. Πάντως, με φαξ που διανεμήθηκε προφανώς από τη ΝΔ παρουσιάζεται η κομματική ταυτότητα του Στ. Κολώνη ως μέλος της ΤΟ1 Παπάγου του ΠΑΣΟΚ από το 1986...

Προσωπική επίθεση κατά του Κ. Σημίτη εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής απαντώντας μέσω συνεργατών του στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ περί συνεννόησης της ΝΔ με δικαστές, τόνισε ότι ο Κ. Σημίτης επιβεβαιώνει ότι «ο ίδιος κινεί τα νήματα της συντονισμένης και ανοίκειας επίθεσης κατά της ελληνικής δικαιοσύνης», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «παρά τις απειλές και τις ύβρεις, η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει αντικειμενικά».

  • Εκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα οι εισαγγελείς της χώρας για να συζητήσουν τις τελευταίες επιθέσεις που δέχονται από την κυβέρνηση (με αφορμή τις ποινικές διώξεις όσον αφορά την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου) και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ