Τρίτη 6 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΑΓΝΗ - ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ
Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στην εργασιακή ομηρία και την απληρωσιά

Από τη μαζική διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή
Από τη μαζική διαμαρτυρία στην 7η ΥΠΕ την περασμένη Παρασκευή
Δυναμική κινητοποίηση στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ πραγματοποίησαν την Παρασκευή 2/3 τα Σωματεία Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, μαζί με δεκάδες εργαζόμενους στη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους και μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Στη διαμαρτυρία εκφράστηκε η αγανάκτηση για την απληρωσιά, με τη διοίκηση της ΥΠΕ να επιχειρεί για άλλη μια φορά να διασκεδάσει την οργή των εργαζομένων με λόγια «συμπάθειας», αποδίδοντας την κατάσταση σε... πρόβλημα υπηρεσιών. Κάτω από τη μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων, η υποδιοικήτρια της ΥΠΕ ενημέρωσε στο «και πέντε» ότι τα εντάλματα υπεγράφησαν και ότι από βδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή τροπολογία που θα διασφαλίζει την εργασία τους μέχρι το τέλος της σύμβασης (τέλος του 2019). Βέβαια δεν απάντησε τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που είναι σε παράταση, καθώς και το πιο σημαντικό: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους μετά τη λήξη της σύμβασης.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν «τσιμπάνε» στους κυβερνητικούς ελιγμούς και διεκδικούν να μονιμοποιηθούν και να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (8ωρο, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, οριοθετημένο χώρο εργασίας, να μην χωρίζεται ο χρόνος εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα κ.ά.). Τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες και πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες εντατικοποίησης, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την πληρωμή τους και όσους είναι σε παράταση να διεκδικήσουν την εργασία τους μετά το 24μηνο. Να μην εφησυχάσουν από τις πρόσκαιρες λύσεις. Να μην γίνονται «μπαλάκι» ανάμεσα στην «καλή» κυβέρνηση και τους «κακούς παρέδρους». Να μην «τσιμπήσουν» στο επιχείρημα των περιβόητων προκηρύξεων με αυξημένη μοριοδότηση.

Η κυβέρνηση υπόσχεται μόνο... αναστολή της «σφαγής»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, δεσμεύτηκε μόνο για... την αναστολή της «σφαγής» των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση του ΠΑΓΝΗ και του «Βενιζέλειου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαιρέτισε τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων, όπως και τα θετικά αποτελέσματα που απέσπασαν μέσα από αυτήν. Οπως ξεκαθάρισε, ωστόσο, «οι εργαζόμενοι είναι μερικώς ικανοποιημένοι», αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στη σίτιση που λήγουν οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιούνη. «Μετά το 2019 τι; Πάλι τα ίδια; Αναστολή της σφαγής;», ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι επί χρόνια αγωνίζονται για προσλήψεις με μόνιμη - σταθερή δουλειά, που να ικανοποιούν τις ανάγκες των νοσοκομείων, των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να πει με σαφήνεια «σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματα» που προβάλλουν οι εργαζόμενοι για να τελειώνει «η ανασφάλεια, η ομηρία και η απλήρωτη εργασία».

Ο Π. Πολάκης, επιχειρώντας να καλύψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, πλάσαρε τη γνωστή λογική του μικρότερου κακού, κάνοντας λόγο για «τη μαύρη γαλέρα των προηγούμενων χρόνων», όπου «βυσσοδομούσαν οι εργολάβοι». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει «αγώνα χαρακωμάτων ενάντια στη διαπλοκή», στην οποία απέδωσε λίγο πολύ και τα προβλήματα στην Υγεία... Σε έναν κατήφορο δίχως τέλος, ζήτησε τα ρέστα από τους εργαζόμενους, αλλά και το ΚΚΕ, επιστρατεύοντας τη γνωστή κυβερνητική αθλιότητα για ...«επιλεκτικές κινητοποιήσεις», ισχυριζόμενος ότι πριν, «στα μαύρα χρόνια», «δεν κάνατε τίποτα» και «τώρα που αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι φιλεργατικό θέλετε το μέγιστο»! Καταλήγοντας βέβαια στο διά ταύτα, είπε ότι «μόνιμη - σταθερή εργασία με τις μνημονιακές δεσμεύσεις» αλλά και «με τους σημερινούς κοινωνικούς συσχετισμούς και τον τραυματισμό της χώρας από την κρίση πρακτικά δεν μπορεί να γίνει».

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Π. Πολάκη, ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι η ομηρία και η απληρωσιά είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία «εφαρμόζει τη στρατηγική της ΕΕ και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που σημαίνει υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσλήψεις εδώ και τώρα για να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο! (2023-10-17 00:00:00.0)
«Εντέλλεσθε» μετακίνησης ακόμα και στους διευθυντές της Παθολογικής! (2023-07-28 00:00:00.0)
Απαιτούν ενίσχυση των νοσοκομείων και μόνιμες προσλήψεις (2021-07-07 00:00:00.0)
Προκλητικά πανηγύρια για... «θωράκιση των νοσοκομείων της Κρήτης» με την πρόσληψη 23 επικουρικών γιατρών! (2020-01-08 00:00:00.0)
Σήμερα η παγκρήτια συγκέντρωση των υγειονομικών (2018-06-14 00:00:00.0)
Σήμερα η παγκρήτια κινητοποίηση (2018-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ