Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Αγριεύει η αντιπαράθεση Βρετανίας - Ρωσίας

Συνάντηση με πρεσβευτές πολλών χωρών πραγματοποίησε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου ο διευθυντής του Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Βλαντιμίρ Γερμάκοφ, ενημέρωσε για τις ρωσικές θέσεις σε σχέση με την υπόθεση της δηλητηρίασης με νευροτοξική ουσία του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του, Γιούλια, στη Βρετανία. Στη συνάντηση δεν πήγε ο Βρετανός πρέσβης, καθώς και οι πρέσβεις ΗΠΑ και Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό.

Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε τις κατηγορίες κατά της χώρας του, ότι είναι υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση των δύο, που βρίσκονται από τις 4 Μάρτη σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Βρετανία να δώσει όλα τα στοιχεία που έχει και να επιτρέψει την επίσκεψη εκπροσώπων της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία στους Σκριπάλ. Ακόμα σημείωσε ότι «όποια στρατιωτική τοξική ουσία (σ.σ. και να είχε χρησιμοποιηθεί) θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα στον τόπο της δηλητηρίασης. Ομως στο Σάλσμπερι δεν ήταν καθόλου αυτή η περίπτωση». Πρόσθεσε με νόημα ότι «είτε οι βρετανικές αρχές δεν είναι ικανές να παράσχουν προστασία από μια τέτοια, ας την πούμε έτσι, τρομοκρατική επίθεση στο βρετανικό έδαφος, είτε, άμεσα ή έμμεσα - δεν κατηγορώ κανέναν - έχουν ενορχηστρώσει μια επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πολίτη». «Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί να φανταστεί ότι όλο αυτό σκηνοθετήθηκε πέρα από τον Ατλαντικό», κατέληξε, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Βρετανία επιλέγει να υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις και την κάλεσε να γυρίσει «στο δρόμο του διαλόγου και της ηρεμίας».

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης πάντως έριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, που εμμέσως εμφάνισε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι στη Ρωσία όπως χρησιμοποίησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Χίτλερ το 1936. Το έκανε έμμεσα - χωρίς αυτό να αλλάζει την ουσία - όταν συμφώνησε με τέτοια διατύπωση που έκανε άλλος βουλευτής στη βρετανική Βουλή.

Μετά από αυτό, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, σχολίασε: «Τέτοιοι παραλληλισμοί είναι μη αποδεκτοί από τον επικεφαλής της διπλωματίας μιας ευρωπαϊκής χώρας» και πρόσθεσε ότι «ενώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τη δηλητηρίαση Σκριπάλ, η κατάσταση με τον Μπόρις Τζόνσον είναι διαφορετική. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι δηλητηριασμένος από την έχθρα, το θυμό, τον μη επαγγελματισμό του και τη σκαιότητά του» (η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν «boorishness», παίζοντας με το όνομα του Βρετανού ΥΠΕΞ).

Κατέληξε λέγοντας πως «είναι τρομακτικό να θυμόμαστε ότι αυτό το πρόσωπο εκπροσωπεί την πολιτική ηγεσία μιας πυρηνικής δύναμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ