Πέμπτη 22 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ψηλά στην ατζέντα ο «εμπορικός πόλεμος» με τις ΗΠΑ

Σε οικονομικά θέματα, με κυρίαρχο τον «εμπορικό πόλεμο» μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο επικεντρώνεται το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Θα εξετάσει ακόμα ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων, την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το Brexit καθώς και την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, διαβεβαίωσε χτες ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα είναι «υπεύθυνη και λογική», αφού «οι διατλαντικές σχέσεις αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας και της ευημερίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σημειώνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου. Παράλληλα, η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου, Γ. Ρος, και άλλους αξιωματούχους, με στόχο να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ από τους δασμούς αυτούς. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν αντίμετρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τρεις μήνες, όπως είναι η φορολόγηση ορισμένων εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων: Μεταξύ άλλων, υφάσματα τζιν, μηχανές μεγάλου κυβισμού και φυστικοβούτυρο.

Τα 19 μέλη της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, για τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, προτάσεις όπως η δημιουργία δημοσιονομικής ικανότητας για την Ευρωζώνη. Ο γενικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η θωράκιση της ΟΝΕ απέναντι σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις, ενώ στους επόμενους έξι μήνες το έργο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να επικεντρωθεί σε τομείς, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η μετατροπή του ΕΜΣ στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Θα συζητηθούν, επίσης, συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάη στη Σόφια. Σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν κατά την άτυπη σύνοδο στις 23 Φλεβάρη, οι αρχηγοί των κρατών - μελών θα συζητήσουν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία καθώς και την πρόσφατη επίθεση κατά του Ρώσου διπλού πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Ντ. Τουσκ να δίνει ήδη το «σήμα» για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση της άμυνας σε απειλές τέτοιου είδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση συμβιβασμών στις μεταξύ τους αντιθέσεις, με το βλέμμα στην Κίνα (2021-06-16 00:00:00.0)
Συμφωνία Τραμπ - Γιούνκερ και νέα σκληρότερα παζάρια (2018-07-27 00:00:00.0)
Πρόστιμα και προειδοποιήσεις σε αμερικανικές εταιρείες (2018-07-19 00:00:00.0)
Διεύρυνση του οικονομικού πολέμου μετά τους νέους δασμούς (2018-06-01 00:00:00.0)
«Ανησυχεί» η Γερμανία για τον «εμπορικό πόλεμο» (2018-05-03 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις με άξονα την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ (2016-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ