Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Προχωρούν οι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο «οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ βρέθηκε χτες το ένα από τα δύο ερευνητικά πλοία που θα διεξάγουν τεχνικές και περιβαλλοντικές έρευνες για λογαριασμό της αμερικανικής «ExxonMobil». Πρόκειται για το «Ocean Investigator», που μαζί με το «Med Surveyor» θα ετοιμάσουν το έδαφος για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει η κοινοπραξία «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum» για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η προσέλκυση και αυτού του ενεργειακού κολοσσού στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνει ότι η Μεγαλόνησος βρίσκεται στο επίκεντρο σχεδίων μεγάλων συμφερόντων και μπλέκεται όλο και περισσότερο σε σφοδρούς ανταγωνισμούς.

Αλλωστε, εκτός από την πληθώρα επενδυτικών φιλοδοξιών που εκδηλώνονται, παράλληλα προχωρούν και στρατιωτικές συνεργασίες, απόδειξη των οποίων είναι και οι απανωτές ασκήσεις που γίνονται, με τη συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, στο FIR της Λευκωσίας έχει πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό η παρουσία διερχόμενων πολεμικών αεροσκαφών πολλών χωρών που πρωταγωνιστούν στον πόλεμο της Συρίας. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως ειδικά τις τελευταίες μέρες «συνωστίζονται» πολλά αμερικανικά μαχητικά «F/A-18F» και πολλά ρωσικά «Su-33» και «MiG-29K», με Αμερικανούς στρατιωτικούς να κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «πρόκλησης ακόμα και ανεξέλεγκτης έντασης, λόγω ενός επεισοδίου στον αέρα, αφού στις ίδιες περιοχές πετούν ταυτόχρονα πολεμικά διαφόρων χωρών», όπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν γυρνώντας από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις οποίες περιέγραψε ως «πρόβλημα του ελληνοκυπριακού τομέα» (όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία) το ότι «θεωρεί πως μπορεί να προχωρά σε γεωτρήσεις με οποιαδήποτε εταιρεία». Διεκδικώντας άλλες συνεργασίες για την «αξιοποίηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων, πρόσθεσε ότι «οι ηγεσίες του Νότου και του Βορρά» (στην Κύπρο) πρέπει να συναντηθούν και να αποφασίσουν από κοινού σε ποιες εταιρείες θα παραχωρήσουν άδεια για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχισε τις επαφές του στη Μέση Ανατολή. Χτες βρέθηκε στην Ιορδανία, όπου συνομίλησε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, και μεταξύ άλλων συμφώνησαν να καθοριστεί «οδικός χάρτης» για «την προώθηση αμοιβαία επωφελών δράσεων σε σημαντικό αριθμό θεμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθείται συστηματικά η διχοτομική λύση (2019-10-11 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ασκήσεις στο φόντο της ενεργειακής - γεωστρατηγικής μοιρασιάς (2018-11-03 00:00:00.0)
«Πυρετός» στρατιωτικών ασκήσεων και άφιξη «ExxonMobil» (2018-10-31 00:00:00.0)
«Αναβαθμίζονται» οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων (2018-03-14 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα από τα σχέδια της «ExxonMobil» για γεωτρήσεις (2017-09-07 00:00:00.0)
Παιχνίδια με τη φωτιά στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα (2011-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ