Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Διαρκές αντιλαϊκό παζάρι που διευρύνεται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τον «απολογισμό» της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βάρνα, σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των παζαριών σε σειρά τομέων, κάνουν τα αστικά επιτελεία στη γείτονα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «τονίσαμε ειδικά τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου».

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία σε αυτό το ζήτημα», ενώ αναδεικνύοντας ότι το αλισβερίσι είναι σύνθετο και θα απλωθεί σε πολλά επίπεδα, συμπλήρωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι με στόχο την επιτάχυνση των σχέσεών (μας) με την ΕΕ, θα ήταν ωφέλιμο να γίνονται πιο συχνές διαβουλεύσεις για περιφερειακά ζητήματα». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε ότι ζήτησε μια «εποικοδομητική συμπεριφορά» (αντί για «άδικη κριτική» και «διπλά μέτρα και σταθμά») που θα συνέβαλλε στην «αποκατάσταση» των διμερών δεσμών.

Μάλιστα, ο Ερντογάν είπε ότι τον επόμενο μήνα αντιπροσωπεία της ΕΕ θα μεταβεί στην Αγκυρα για να συζητήσει τις προτάσεις της Τουρκίας στο θέμα της κατάργησης της βίζα για Τούρκους που επισκέπτονται την ΕΕ. Επίσης, ενδεικτικές είναι και οι αναφορές πολλών ΜΜΕ σε πρόταση που κατέθεσαν οι Βρυξέλλες - μέσω της βουλγαρικής κυβέρνησης που αυτήν την περίοδο προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - για να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τον ερχόμενο Ιούνη.

Να σημειωθεί, στο μεταξύ, ότι όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούσαν και χτες εκτενείς αναλύσεις για τη Σύνοδο στη Βάρνα και τις προσδοκίες που διαμορφώνονται από την (τουλάχιστον) διατήρηση της διμερούς συνεργασίας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως και σε άλλα, που αφορούν την Ασφάλεια, την Ενέργεια κ.τ.λ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στις ενστάσεις της Κύπρου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως «μια Ενωση που παρέδωσε το μέλλον μιας ολόκληρης Ευρώπης στα καπρίτσια των Ελληνοκυπρίων» δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του, ΑΚΡ, είπε για την ευρω-τουρκική συνεργασία ότι «αν αυτή η δουλειά γίνει, πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αν δεν γίνει, την απόφαση είναι σε θέση να την πάρει η Ευρώπη πριν από εμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ