Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καλεί σε ετοιμότητα και αγώνα ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

Σε ετοιμότητα και αγωνιστική απάντηση μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης να «τρέξει» την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ιδιωτικοποίηση προωθείται παράλληλα με τη συρρίκνωση αξιοποίησης του λιγνίτη, όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο, με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία τους.

Οι εξελίξεις αυτές θα είναι τραγικές για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής αλλά και συνολικά για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή, η όξυνση του ανταγωνισμού θα αυξήσει την πίεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη η ΔΕΗ, στο πλαίσιο όξυνσης του ανταγωνισμού με τους ανταγωνιστές της, προωθεί την υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις, έκοψε τα δώρα στους οκταμηνίτες, ετοιμάζει την "αξιολόγηση" που στόχο έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, εξαντλεί την αυστηρότητά της με διώξεις σε εργαζόμενους που κινητοποιήθηκαν για τα δίκαια αιτήματα του χωριού τους κ.ά.

Ο λαός συνολικά θα πληρώσει ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ανοίγουν μια σειρά από ζητήματα, όπως η λειτουργία και η τιμή της τηλεθέρμανσης, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών, οι αποκαταστάσεις των εδαφών, η ρύπανση του περιβάλλοντος, που λόγω του ανταγωνισμού για μεγιστοποίηση των κερδών θα λυθούν εις βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Εχουμε πλέον εμπειρία από το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Ο ανταγωνισμός που θα μείωνε τις τιμές αποδείχτηκε παραμύθι, αφού η τιμή του ρεύματος εκτοξεύθηκε, η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας έφτασε στο 30%. Οι καλοπληρωμένες θέσεις που θα προέκυπταν τελικά ήταν μια απάτη αφού άνθισε το δουλεμπόριο στις εργολαβίες με μήνες απλήρωτη εργασία και μισθούς πείνας, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως τα οκτάμηνα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων επιδεινώθηκαν. Οι μετεγκαταστάσεις κατέληξαν σε "Οδύσσεια" για τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών κ.ά. Ολα έγιναν θυσία για τις τσέπες των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ.

(...) Περιφερειακή αρχή, δήμαρχοι, εργοδοτικοί συνδικαλιστές έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση με τις λιγότερες αντιδράσεις. Ολοι τους συμφωνούν με την απελευθέρωση, την ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα, διαφωνούν με το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί ανάλογα με το ποια επιχειρηματικά συμφέροντα υπηρετούν».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο, το λαό της περιοχής σε αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα ο κλάδος της Ενέργειας να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί όπως τονίζει, «μόνο ένας τέτοιος αγώνας στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά τους, να αποσπάσει επιμέρους κατακτήσεις, να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές προς όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ