Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εργαλείο για την υλοποίηση αλλότριων επιδιώξεων

Συμπόσιο, με θέμα «Σύνορα και μειονότητες στα Βαλκάνια», διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα «Μακεδονία»

Δύσκολη η ζωή και για τους μουσουλμάνους που ζουν στη Ροδόπη
Δύσκολη η ζωή και για τους μουσουλμάνους που ζουν στη Ροδόπη
«Ο πόλεμος τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ούτε για την ισότητα, ούτε για τη δημοκρατία, ούτε για την ασφάλεια», παραδέχτηκε ο Ιμπραχίμ Σπάχιτς, αντιπρόεδρος της Βοσνιακής Βουλής, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μειονοτήτων, μιλώντας στο συμπόσιο που διοργάνωσε το Σάββατο 6 του μήνα στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα «Μακεδονία», και είχε θέμα «σύνορα και μειονότητες στα Βαλκάνια». Την ίδια ώρα, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν μπήκε στον κόπο να παραδεχτεί τον πραγματικό λόγο που ξεκίνησε και εξελίσσεται μέχρι και σήμερα αυτός ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στα Βαλκάνια. Ολοι όμως φάνηκε να συμφωνούν πως γέννησε διαρκή αποσταθεροποίηση, άφησε πίσω του χιλιάδες αθώα θύματα, διαλυμένη οικονομία, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, φτώχεια και προσφυγιά.

Η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Την παραδέχονται, άλλωστε, και οι ίδιοι, σήμερα. Συνεχίζουν όμως να οδηγούν τις χώρες τους σε σύνδεση στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον των λαών τους. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των Βαλκανικών χωρών, οργανώσεων μη κυβερνητικών κλπ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προέβαλαν ως μόνο δρόμο για την ανάπτυξη των χωρών τους την ενσωμάτωσή τους στις δομές της ΕΕ και την οικονομική στήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Δηλαδή από αυτούς που ξεκίνησαν και συνεχίζουν να ματοκυλούν την περιοχή στο όνομα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι σημείωσε πως τα προβλήματα αστάθειας στη Βαλκανική και των συγκρούσεων, πυροδοτούνται με τη χρησιμοποίηση των μειονοτήτων ως εργαλείου για την υλοποίηση αλλότριων επιδιώξεων.

Εξάλλου, ο Ι. Σπάχιτς με στοιχεία που παρουσίασε τεκμηρίωσε τα δεινά που προκλήθηκαν από τις επεμβάσεις. Η ανεργία ξεπέρασε το 30% και σήμερα περισσότεροι από 100.000 νέοι άνθρωποι αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα τους, ελπίζοντας σε καλύτερο μέλλον.

Ο Επίσκοπος του Κοσσυφοπεδίου Αρτέμιος, πολέμιος της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, έφτασε να χαρακτηρίσει το τρομοκρατικό πλήγμα στις 11 του Σεπτέμβρη, ως τον «καρπό» των όσων έσπειραν οι ΗΠΑ. Και περιγράφοντας την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, υπενθύμισε πως οι 45.000 άνδρες του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Η Ράντα Τράικοβιτς εκπρόσωπος των Σέρβων στη μεταβατική Διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε πως το 1/3 των Σέρβων που απέμεινε να ζει εκεί διαβιοί χωρίς δικαιώματα. Και κατέληξε σημειώνοντας πως όποια μέτρα και αν παρθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην περιοχή, αν αυτά εναρμονίζονται με την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και των μεγάλων δυνάμεων δε θα φέρουν τελικά τη λύση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, μίλησε για την περιφερειακή συνεργασία και προσδιόρισε τις 4 βασικές αρχές που πρέπει να τη διέπουν: Εφαρμογή ίδιων μέτρων για όλες τις περιπτώσεις μειονοτήτων στα Βαλκάνια με σεβασμό των διεθνών συνθηκών, διατήρηση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, μετατροπή τους σε ανοιχτά σύνορα για ελεύθερη μετακίνηση και διατήρηση της αρχής της μη δέσμευσης στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών. Τέλος, πρότεινε τη σύγκληση Βαλκανικής Συνόδου για τα σύνορα και τις μειονότητες, ενώ ζήτησε την αναβολή των εκλογών στο Κόσσοβο, διότι όπως είπε, δεν παρέχεται καμία ασφάλεια για τους Σέρβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ