Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΤΟΞΟΤΗΣ - ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»
Ματαίωση κατόπιν αμερικανικής εντολής

Κατόπιν εντολής των Αμερικανών, την οποία είχε προ ημερών αποκαλύψει ο «Ρ» και αφού ο εναέριος χώρος της Κύπρου μαζί με την πολυσυζητημένη αεροπορική βάση της Πάφου, που υποτίθεται φτιάχτηκε για να στηρίξει το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου παραδόθηκαν στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση η ματαίωση της άσκησης «Τοξότης - Νικηφόρος».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ανέφερε χτες ότι μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλεμπάν προέκυψαν νέα δεδομένα και για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συζητούν για τη χρονική... μετάθεση των γυμνασίων. Ακολούθησε το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου που εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η άσκηση «Τοξότης» θα διεξαχθεί σε «ευθετότερο χρόνο», ενώ «κανονικά» θα διεξαχθεί η άσκηση «Νικηφόρος», επί του κυπριακού εδάφους, την οποία σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κύπρου, «επιβλήθηκε από τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς επίσης και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για παροχή διευκολύνσεων στις χώρες που διεξάγουν τις επιχειρήσεις».

Να σημειωθεί βέβαια ότι το επίμαχο σημείο των ασκήσεων ήταν η πτήσεις στην Κύπρο ελληνικών μαχητικών, πράγμα που συναντούσε κάθε χρόνο τις αντιδράσεις Αμερικανών και Τούρκων. Πάντως από την τουρκική πλευρά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ανάλογη πρωτοβουλία για την αντίστοιχη άσκηση «Ταύρος», που διεξάγεται στα κατεχόμενα αμέσως μετά τον «Τοξότη - Νικηφόρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ