Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτά όλα τα μέτωπα

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, αλλά και το εσωτερικό μέτωπο στους κόλπους της Ιεραρχίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της τακτικής συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με μια μακροσκελή εισήγησή του ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Αιγαίου. Επανέφερε το θέμα των ταυτοτήτων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και υποστήριξε ότι το ζήτημα ανακινήθηκε και με τη συμβολή ξένων κέντρων εξουσίας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί απέφυγε να δηλώσει ο ίδιος σαφώς και επισήμως ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σκοπό να λάβει κανένα από τα μέτρα που συζητιούνται ή που εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ομως στράφηκε και σε όσους από τους ιεράρχες τον αμφισβητούν χαρακτηρίζοντας «πικρό και θλιβερό φαινόμενο παρακμής» την εμφάνιση και στους κόλπους της ιεραρχίας, του κοσμικού φαινομένου της «αντιπολίτευσης».

Στο μεταξύ, με ρήγμα απειλείται η Ιεραρχία, καθώς 25 αρχιερείς υπέγραψαν κείμενο όπου καταδικάζεται η τακτική του αρχιεπισκόπου απέναντι στον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε χτες ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου με την οποία χαρακτηρίζεται «άκαιρη και επιζήμια για την Εκκλησία και το Γένος» η ανακίνηση θέματος τροποποίησης του καθεστώτος που διέπει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Πατριαρχείο και επισημαίνεται ότι «την ευθύνην διά τας ασφαλώς σοβαρωτάτας συνεπείας οιασδήποτε αντιθέτου μονομερούς ενεργείας θα φέρει ακεραίαν η ετέρα πλευρά».

Ο αρχιεπίσκοπος θέλοντας να εμφανιστεί ότι παίζει ευρύτερο ρόλο με διεθνείς διαστάσεις εξήγγειλε πρωτοβουλία για τη σύγκληση στην Αθήνα διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο την εξάλειψη της τρομοκρατίας, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι των χριστιανικών εκκλησιών της Ευρώπης, καθώς και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής και της ιουδαϊκής θρησκείας στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ