Τετάρτη 16 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ο δήμαρχος σε ρόλο «λαγού» για τη βάση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ

Την ίδια μέρα που ο λαός της πόλης διαδήλωνε ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο δήμαρχος ζητούσε «τμήμα του λιμανιού της πόλης να μετατραπεί σε μόνιμη βάση των ΗΠΑ»
Την ίδια μέρα που ο λαός της πόλης διαδήλωνε ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο δήμαρχος ζητούσε «τμήμα του λιμανιού της πόλης να μετατραπεί σε μόνιμη βάση των ΗΠΑ»
Ως «λαγός» για την εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος της πόλης Ε. Λαμπάκης, που με δήλωσή του ζήτησε «τμήμα του λιμανιού της πόλης να μετατραπεί σε μόνιμη βάση των ΗΠΑ», για να προστατευτεί δήθεν «η εδαφική μας ακεραιότητα». Επέλεξε μάλιστα να κάνει τη σχετική δήλωση την Κυριακή, τη μέρα της κινητοποίησης των Επιτροπών Ειρήνης κατά της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «πρέπει να μπούμε κάτω από μια ομπρέλα συμμαχίας, προσδιορισμένης. Εγώ λέω να γίνει εδώ μια βάση ελικοπτέρων. Τι έγινε δηλαδή η βάση στη Σούδα; Επαθε καμία ζημιά η Κρήτη; Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι να δούμε τι βοηθάει το λαό μας. Η μόνη λύση του θέματος προστασίας του τόπου αυτού είναι η συναίνεση στη δημιουργία μιας αμερικάνικης βάσης στην Αλεξανδρούπολη».

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μετά από το μπαράζ δηλώσεων και αφού πρώτα ο δήμαρχος έτρεχε σαν ντίλερ να πουλήσει το λιμάνι σε Ρώσους, μετά σε Κινέζους, έχει γίνει μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές των ΗΠΑ. Εχει φτάσει να χρησιμοποιεί τα πιο απίθανα επιχειρήματα και να λέει πράγματα που ούτε ο Αμερικανός πρέσβης δεν θα έλεγε.

Γιατί δεν είναι πολλές οι μέρες που ακούσαμε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ να απαντάει, για ακόμη μια φορά, πως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα συνεχόμενα θερμά επεισόδια που προκαλούν η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και η τουρκική κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά διμερείς διαφορές με την Ελλάδα, που πρέπει να λυθούν με αμοιβαίο διάλογο δύο συμμάχων.

Αλήθεια, ποιος λέει ψέματα; Ο γγ του ΝΑΤΟ, που λέει πως σε πιθανή εμπλοκή το ΝΑΤΟ θα νίψει τας χείρας του, ή ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, που λέει ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα μας προστατέψουν;

Το "πετυχημένο" παράδειγμα της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, που χρησιμοποιεί ο δήμαρχος, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Γιατί από πού και ως πού η Σούδα έχει "επιχειρησιακό χαρακτήρα την άμυνα του εδάφους και του αέρα της χώρας από τις τουρκικές προκλήσεις"; Μήπως νομίζει ο δήμαρχος ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα ήρθαν για να μας προστατέψουν από την τουρκική απειλή, όπως η ναυτική ΝΑΤΟική δύναμη στο Βόρειο Αιγαίο, που από τότε που ήρθε για το Προσφυγικό, ούτε οι ροές των προσφύγων μειώνονται ούτε βέβαια και οι προκλήσεις από αέρα και θάλασσα από την Τουρκία σταμάτησαν».

Και καταλήγει: «Ο πατριωτισμός του κεφαλαίου, των κομμάτων του, οι συμμαχίες τους, δεν έχουν καμία σχέση με τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό του εργάτη, του αγρότη, που όπως παλεύει και εργάζεται για να επιβιώσει, έτσι θέλει να ζει χωρίς να είναι είτε σκλαβωμένος, είτε να γίνεται πρόσφυγας από τον τόπο του.

Οι πρώτοι, οι καπιταλιστές και οι πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν, μας καλούν να χύσουμε το αίμα μας για το ποια μονοπώλια σήμερα θα εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια, αν θα είναι αμερικανικά, ρωσικά ή άλλα. Η εθνική τους ενότητα είναι υποταγή σε αυτά τα συμφέροντα. Γι' αυτό φτιάχνουν βάσεις, με τέτοια κριτήρια παραγγέλνουν τους εξοπλισμούς.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην τους έχει εμπιστοσύνη, να μην περιμένει καμία βοήθεια ή στήριξη για το δίκιο του, ακόμη και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας από όποιον ξένο εισβολέα από τους "συμμάχους", που έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια για παράδειγμα στην Κύπρο.

Ο λαός μας πρέπει να πιστέψει στη δική του δύναμη, να παλέψει όχι μόνο να ηττηθεί όποια αστική τάξη εισβολέας, αλλά και αυτοί που λεηλατούν καθημερινά τη ζωή του, τον ιδρώτα του για να πλουτίζουν αδιάκοπα. Για να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, της ίδιας του της ζωής, για να μη ζει σε διαρκή μνημόνια και μέτρα που του τσακίζουν τη ζωή για να πλουτίζει το κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ