Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητούμενό της η θωράκιση του ντόπιου κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εργαζόμενοι από διάφορους τομείς στη Γαλλία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με διάφορες μορφές, όπως οι κυλιόμενες απεργίες που εξακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, ενάντια στην αναδιάρθρωση της SNCF (του γαλλικού ΟΣΕ) για να παραδοθεί στον πλήρη έλεγχο του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, καθώς η όξυνση του ανταγωνισμού, εντός και εκτός ΕΕ, επιβάλλει ακόμα πιο ανελέητη επίθεση σε κατακτήσεις και ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση επιμένει σε:

Αλλαγές στην SNCF, μεταξύ άλλων με κατάργηση του λεγόμενου «καθεστώτος των σιδηροδρομικών» (ουσιαστικά της μόνιμης εργασίας στο χώρο), κατάργηση γραμμών συνολικού μήκους 9.000 χλμ. μέχρι το 2026, μετατροπή της SNCF σε Ανώνυμη Εταιρεία. Απειλούνται επίσης τα όρια συνταξιοδότησης στον κλάδο, όπως και οι άδειες που ίσχυαν μέχρι τώρα, στη λογική της εξίσωσης προς τα κάτω όλων των εργαζομένων της χώρας.

Ακόμα, η κυβέρνηση επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα». Ιεραρχεί νέο σχέδιο για «εθελούσιες εξόδους» από το Δημόσιο, αλλά και αποφασιστική διεύρυνση της λεγόμενης «κινητικότητας». Στο σχεδιασμό ξεχωρίζει και η κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο μέχρι το 2022, ενώ, σύμφωνα με τη στρατηγική που συνδιαμορφώνεται στην ΕΕ, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι θέλει έναν δημόσιο τομέα «πιο ευέλικτο», με λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους και ο οποίος θα λειτουργεί στην ίδια λογική με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, εντείνεται η επίθεση στο δικαίωμα στη μόρφωση, με αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και με αυστηροποίηση των «προσόντων» και των γνώσεων που πρέπει να έχει κάποιος για να φοιτήσει σε συγκεκριμένη σχολή.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη θέσπιση υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από την ηλικία των 3 ετών, χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα για διασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού και των απαραίτητων δομών έτσι ώστε καμιά λαϊκή οικογένεια να μη στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.

Γενικά η κυβέρνηση, δυναμώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση, δυναμώνει και την προσπάθεια να χειραγωγήσει το λαό, κρύβοντας το βαθιά ταξικά πρόσημο κάθε επιλογής της. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει η «σκέψη» για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα γηροκομεία, δήθεν στο πλαίσιο μιας πολιτικής προστασίας της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, για να μην «επιβαρυνθεί» ο κρατικός προϋπολογισμός εξετάζεται η θέσπιση μιας ακόμα «μέρας αλληλεγγύης» των εργαζομένων, πρακτικά μιας μέρας από την οποία τα μεροκάματα των μισθωτών θα «χρηματοδοτούν» την επιδότηση των γηροκομείων. Αντίστοιχο μέτρο είχε θεσπίσει και η κυβέρνηση Σαρκοζί στο παρελθόν.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι μετά από «δημοψήφισμα» που οργάνωσαν, με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνδικάτα όπως CGT, CFDT, UNSA και SUD, το 94,97% όσων συμμετείχαν δήλωσαν αντίθετοι με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση για τους σιδηροδρόμους. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 90.000 εργαζόμενοι, γύρω στο 61,95% του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ