Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το παζάρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σύνθετα ιμπεριαλιστικά παζάρια ξετυλίγονται γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπως αναδεικνύουν διαρκείς δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής που κανονικά έχει προγραμματιστεί να έχουν στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Υποδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν προχτές στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε ότι «υπάρχουν διάφοροι όροι που επιθυμούμε (να πληρούνται)» για την προετοιμασία της Συνόδου, εκτιμώντας ότι «θα τους εξασφαλίσουμε», αλλά και συμπληρώνοντας ότι «και αν δεν τους εξασφαλίσουμε, δεν θα κάνουμε τη συνάντηση». Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι «ειλικρινά, υπάρχει μια ευκαιρία να γίνει μια σπουδαία, σπουδαία συνάντηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο. Αν δεν γίνει (η συνάντηση), ίσως γίνει αργότερα».

Το ενδεχόμενο ακύρωσης της συνάντησης της 12ης Ιούνη, όπως βέβαια και ο ίδιος ο προγραμματισμός της συνδέονται με τους σκληρούς ανταγωνισμούς και τις διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα, προωθώντας μεγάλα επενδυτικά, αλλά και γεωστρατηγικά σχέδια. Δεν ήταν τυχαία τα υπονοούμενα του Τραμπ για «διαφορά» που εντόπισε στη στάση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν μετά τη δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας. Θυμίζουμε ότι μόνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα, Κιμ και Σι είχαν δύο τετ α τετ, ενώ η «ετοιμότητα» που η Κίνα επαναλαμβάνει με κάθε τρόπο ότι δείχνει για να «συμβάλει» στη διευθέτηση του Κορεατικού, αφορά ασφαλώς την υπεράσπιση των δικών της προτεραιοτήτων, σε όλα τα επίπεδα.

Από τη δική του μεριά, ο Μουν περιέγραψε τον δικό του ρόλο «περισσότερο από το να μεσολαβεί μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, να συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για την επιτυχία της Συνόδου (στις 12 Ιούνη), που θα επηρεάσει πολύ τη μοίρα της Νότιας Κορέας και της Χερσονήσου γενικά». Ο ίδιος υποστήριξε - σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Κορέας - ότι ο ισχυρός ηγετικός ρόλος του Τραμπ αλλά και η αποφασιστικότητα με την οποία ο Κιμ ανταποκρίθηκε, έχουν δώσει μεγάλη ορμή στην αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου. Στο μεταξύ, ο Τσεόνγκ Γουά Ντάε, εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας, ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας μπορεί να επαναληφθούν μετά τις 25 Μάη, καθώς αύριο ολοκληρώνονται οι ασκήσεις Σεούλ - Ουάσιγκτον, τις οποίες η Πιονγιάνγκ κατήγγειλε ως προκλητικές.

Να σημειωθεί ότι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο - μιλώντας χτες στο Κογκρέσο - είπε ότι «ο αμερικανικός λαός βασίζεται πάνω μας για να το κάνουμε σωστά. Αν δεν τεθεί στο τραπέζι (σ.σ. συζήτησης για τη Χερσόνησο) μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με κάθε σεβασμό». Κατά τα άλλα, δήλωσε «αισιόδοξος» ότι η συνάντηση στις 12 Ιούνη θα γίνει κανονικά, ενώ ισχυρίστηκε πως η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι ως αντιστάθμισμα για την αποπυρηνικοποίηση περιμένει οικονομική βοήθεια και «εγγυήσεις για την ασφάλειά» της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ