Πέμπτη 24 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γαλλογερμανικές «διαβεβαιώσεις» μπροστά στις πιέσεις των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενιαία στάση απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν εξακολουθούν να διατηρούν, προς το παρόν, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε Γερμανία και Γαλλία, σε μια προσπάθεια να προασπίσουν τα μονοπωλιακά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Χτες το βράδυ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, που πραγματοποιεί σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, μιλώντας σε δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα παραμείνουν αποφασισμένες να διατηρήσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Η Ευρώπη είναι πολύ, πολύ ενωμένη στη θέση της για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και αυτό δεν θα αλλάξει», ισχυρίστηκε. Πρόσθεσε πως εξήγησε τις θέσεις της χώρας του και άλλων μελών της ΕΕ στη διάρκεια «ειλικρινούς και εποικοδομητικής» συζήτησης με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε ότι η στάση των ΗΠΑ στο Ιράν «απειλεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη Μέση Ανατολή» και να ενισχύσει τους συντηρητικούς, σε βάρος του «μετριοπαθούς» Προέδρου Χ. Ροχανί. Διαβεβαίωσε επίσης πως η Γαλλία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη διεθνή συμφωνία, παρόλο που συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν και «οι ηγεμονικές του φιλοδοξίες» στην περιοχή.

Ωρες νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» προειδοποίησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «θα έχει τύχη παρόμοια με εκείνη του (σ.σ. Ιρακινού πρώην Προέδρου) Σαντάμ Χουσεΐν, αν επιτεθεί στο Ιράν». Ο Ιρανός αρχηγός του ΓΕΣ, υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως η χώρα του δεν θα ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ψευδή» τα σχόλια του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο για το Ιράν, λέγοντας ότι βασίζονται σε «παλιές προκαταλήψεις» και προπαγάνδα «διεφθαρμένων ομάδων πίεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ