Παρασκευή 1 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Βλέπει «δικαιώματα» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Χουλούσεϊ Ακάρ, σε δηλώσεις του μετά από δείπνο με τους επιτελάρχες όλων των κλάδων του στρατού, είπε ότι συνεχίζουν με την ίδια αποφασιστικότητα τις απαραίτητες δραστηριότητες, προκειμένου να προστατεύσουν τα δίκαια και συμφέροντα της χώρας τους στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και την Κύπρο, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες.

Και η Θράκη στην προεκλογική εκστρατεία

Εν τω μεταξύ στην Κομοτηνή βρέθηκε χτες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας με το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, σε μια υποτίθεται ιδιωτική επίσκεψη, εν όψει των εκλογών της 24ης Ιούνη.

Η επίσκεψη, όπως και η προηγούμενη του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, αξιοποιήθηκε και ως βήμα για να προβληθούν οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κι ενώ πάντα οι Τούρκοι αστοί πολιτικοί μιλάνε για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη».

Μετά την άφιξή του στο τουρκικό προξενείο, ο Ιντζέ επισκέφτηκε τα γραφεία της λεγόμενης «Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας», μίλησε στους συγκεντρωμένους και κάποιους υποστηριχτές του που είχαν έρθει από την Τουρκία. Οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν πάντως την είσοδο σε όλους όσοι τον συνόδευαν επειδή δεν είχαν ειδοποιηθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σημείωσε πως «δεν είμαι σε θέση - από τη θέση που βρίσκομαι - να παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Δεν πιστεύω ότι κρατούνται λόγω παρέμβασης Ερντογάν. Κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Τουρκία από την Ελλάδα να τους δώσει δεν τους δίνει, κάποιους στρατιωτικούς που ζητάει η Ελλάδα δεν τους δίνει η Τουρκία. Είναι θέμα διμερών σχέσεων», θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα ανταλλαγής με τους Τούρκους αξιωματικούς.

Σχετικά με το αν διεκδικεί νησιά στο Αιγαίο όπως έχει δηλωθεί από τον αρχηγό του κόμματός του, προτίμησε να απαντήσει συμβολικά λέγοντας ότι «για να κουμπώσει το πουκάμισο πρέπει και οι δύο πλευρές να καθίσουν και να συζητήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ