Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμακώνεται η ισραηλινή επιθετικότητα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Γάζα. Κατέληξε ένας 24χρονος Παλαιστίνιος που χαροπάλευε δυο μήνες, αφού ισραηλινά πυρά τον είχαν αφήσει τετραπληγικό

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑ.--

Τις δοκιμασίες του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού αυξάνει η επιθετικότητα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται, στο φόντο ενός σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού που φουντώνει σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο κλοιός γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σφίγγει ασφυκτικά, ειδικά μετά από την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ, που ουσιαστικά απαγόρευσε τη διακίνηση καυσίμων και αερίου προς τη Γάζα, κλείνοντας το πέρασμα Κερέμ Σάλομ. Μάλιστα, οι κατοχικές αρχές είπαν ότι το Κερέμ Σάλομ θα μείνει ανοιχτό για τη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και πάλι, μετά από εξέταση κάθε περίπτωσης.

Επιπλέον, οι ισραηλινές αρχές περιόρισαν κι άλλο την πρόσβαση των Παλαιστινίων της Γάζας στην αλιευτική ζώνη της περιοχής, μειώνοντάς την στα 3 ναυτικά μίλια από 6 που ήταν, στα οποία είχε περιοριστεί μόλις την προηγούμενη βδομάδα, από τα 12 ναυτικά μίλια που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ισραήλ εξαπέλυσε κατά της Γάζας τις πιο ισχυρές επιθέσεις από την πολυήμερη αιματηρή επιχείρηση του 2014, κατά τα λεγόμενα της ίδιας της κυβέρνησης Νετανιάχου και ενώ αυτή διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι θα διατηρήσει την «ελευθερία δράσης ενάντια σε οποιονδήποτε ενεργήσει» εναντίον του Ισραήλ.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι ο ρόλος του Ισραήλ αναβαθμίζεται για την προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών στην περιφέρεια, κάτι που κατέγραψε και η πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας, που στάθηκαν κι οι δύο στη σημασία που έχει «η ασφάλεια του Ισραήλ».

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών

Στο μεταξύ, χτες υπέκυψε στα τραύματά του ο 24χρονος Σαρι Νταούντ Σομπάκι, που είχε καθηλωθεί στο κρεβάτι, όταν ισραηλινά πυρά στις 14 Μάη τον είχαν αφήσει τετραπληγικό. Ολο το τελευταίο δίμηνο, ο Σαρι έδινε παλικαρίσια μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο της Πόλης της Γάζας, από όπου τελικά μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά τελικά κατέληξε.

Τραυματίστηκε ανήμερα των εγκαινίων της νέας αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που σηματοδότησε από μόνη της την επικίνδυνη όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε όλη τη Μέση Ανατολή. Από τη μία πλευρά, στην τελετή των εγκαινίων περίσσευαν τα χαμόγελα πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων συμμάχων τους και, από την άλλη, σε Γάζα και Δυτική Οχθη χιλιάδες διαδηλωτές που έβγαιναν στους δρόμους για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού σε μια ελεύθερη πατρίδα έρχονταν αντιμέτωποι με αδιάκριτα ισραηλινά πυρά. Το αποτέλεσμα; Μόνο εκείνη τη μέρα έπεσαν νεκροί 59 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδιά κάτω των 16 χρόνων, ενώ τραυματίστηκαν 2.700 ακόμα.

Ενδεικτικά της αγριότητας των ισραηλινών αρχών είναι και τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν για τις συνθήκες θανάτου της 20χρονης Ραζά αλ-Νατζάρ, που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά την 1η Ιούνη, ενώ είχε σπεύσει να βοηθήσει τραυματισμένους διαδηλωτές ως παραϊατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία - όπως αναμετέδωσαν αραβικά ΜΜΕ - η 20χρονη πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από Ισραηλινούς στο στήθος, από τέτοια απόσταση μάλιστα που επέτρεψε στη σφαίρα να βγει από την πλάτη της. Αν και οι στρατιώτες ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζαν την ταυτότητά της, τελικά αποδείχτηκε ότι αυτή ήταν ολοφάνερη, αφού όλη την ώρα φόραγε στολή παραϊατρικού προσωπικού, ενώ έσπευδε σε φράκτη όπου διαδηλωτές κείτονταν αναίσθητοι μετά από εισπνοές επικίνδυνων χημικών που είχε ρίξει ο ισραηλινός στρατός.

Ολα τα παραπάνω δεν φωτίζουν μόνο τις διαστάσεις που αποκτά το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες όσων στηρίζουν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ. Ανάμεσά τους και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μάλιστα ξεχωρίζει το Ισραήλ στους «εταίρους» με τους οποίους οικοδομούν «τρίγωνα συνεργασίας» για τη «σταθερότητα» και την «ασφάλεια» στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ