Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Βαθαίνει η εμπλοκή στις μυλόπετρες των ανταγωνισμών ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση Κοτζιά - Λαβρόφ
Συνέχεια δόθηκε χτες στην υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, με εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει για τα καλά το λαό και τη χώρα στη διαπάλη ΝΑΤΟ - Ρωσίας για τη διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια. Στην ημερήσια διάταξη της αντιπαράθεσης είναι το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η συμφωνία των Πρεσπών όπου πρωτοστάτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η πρόσφατη απέλαση των Ρώσων διπλωματών, όπως αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν γίνεται να μην έχει συνέπειες για την Ελλάδα.

Αρνήθηκε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απείλησε καθ' οιονδήποτε τρόπο τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, όπως και ότι υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει το χρηματισμό Ελλήνων παραγόντων από Ρώσους για να διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα κόντρα στη συμφωνία.

Εκανε λόγο για «πιέσεις» που δέχθηκε η Αθήνα για να προχωρήσει στις απελάσεις, σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα». Ενέταξε μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις στην «ίδια αλυσίδα», που περιλαμβάνει τις «δήθεν επεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές, τη δήθεν δηλητηρίαση των Σκριπάλ...».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών - αποτυπώνοντας την αντίθεση της Μόσχας - λέγοντας ότι είναι «βαθύς ο διχασμός που προκάλεσε στις κοινωνίες Ελλάδας και FYROM» και ότι «έγινε μόνο για να επιταχυνθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ». Επίσης, διέψευσε τους ισχυρισμούς Ζάεφ για «φιλορώσους επιχειρηματίες» που ανέπτυξαν υπονομευτική δράση στην ΠΓΔΜ.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Ζαχάροβα «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «τα στοιχεία βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Σε μια προσπάθεια να παραστήσει η κυβέρνηση ότι δεν ανέχεται «έξωθεν παρεμβάσεις», την ίδια στιγμή που πρωταγωνιστεί στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, αναφέρει ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο προσπάθειας υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να ολοκληρωθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έγινε χτες το απόγευμα Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, με αντικείμενο το δημοψήφισμα για τη συμφωνία, πότε θα γίνει, ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί και ποιος ο χαρακτήρας του, συμβουλευτικός ή δεσμευτικός.

Πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θέλει μέχρι αύριο Παρασκευή να έχουν καταληχθεί αυτά τα ζητήματα, ώστε το δημοψήφισμα να γίνει το αργότερο μέχρι τις 7/10, και να έχει και συμμετοχή, καθώς αν το ποσοστό είναι κάτω του 50% δεν θα είναι έγκυρο με βάση το σκοπιανό Σύνταγμα.

Ευκαιρίες βλέπουν οι βιομήχανοι

Την ίδια ώρα, η πτυχή των επιχειρηματικών σχεδιασμών, που πάνε χέρι χέρι με τις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις και αποτελούν πυξίδα της κυβέρνησης, αποτυπώνεται σε δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Θ. Δαβάκη. Οπως είπε, το Σκοπιανό θα έπρεπε να έχει ήδη επιλυθεί αντί να αφήνεται να χρονίζει. Επίσης ότι η εξεύρεση λύσης τα τελευταία χρόνια στοίχισε στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας, που διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά της ΠΓΔΜ μέσω Αλβανίας και Βουλγαρίας και επωμίζονται επιπλέον κόστος.

«Οι επιχειρήσεις μας στα σύνορα θα έπρεπε να είχαν κυριεύσει όχι μόνο τη γειτονική χώρα, αλλά ολόκληρη τη Βαλκανική», ανέφερε χαρακτηριστικά δείχνοντας με λίγες λέξεις τι σημαίνει κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου. Επισήμανε ακόμη πως από τη συμφωνία θα ωφεληθούν και οι εξαγωγείς που τροφοδοτούν τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης καθώς θα μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των προϊόντων μέσα από το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο των Σκοπίων, ενώ, όπως είπε, θα υπάρξουν οφέλη και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, κάλεσε τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας να σπεύσουν στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματά τους που φέρουν την ονομασία «Μακεδονία» και τα παράγωγά της, για να μην τα καπαρώσουν Σκοπιανοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ