Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενδεχόμενες νέες «συνεννοήσεις»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ για τη στάση απέναντι στη Ρωσία, η πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας ενδέχεται να συνοδευτεί από νέες επαφές για διμερή «συνεννόηση» σε διάφορα θέματα. Χτες, το πρακτορείο «Reuters» ανέφερε πως ετοιμάζονται πιθανές συνομιλίες των υπουργών Αμυνας των δυο χωρών, Τζέιμς Μάτις και Σεργκέι Σόιγκού.

Θυμίζουμε ότι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισαν τη Σύνοδο στο Ελσίνκι «ένα πρώτο βήμα» και, τονίζοντας ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφωνίες, εξέφρασαν «διάθεση» να διερευνηθούν συντονισμοί σε ορισμένα μέτωπα, όπως η Συρία. Σημειωτέον ότι στη συγκεκριμένη περιοχή οι δύο πλευρές προσβλέπουν στην αναβάθμιση των Κούρδων, ως μοχλό προώθησης ευρύτερων συνοριακών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων, αλλά και ενώ διατηρούν σοβαρές διαφωνίες για την επόμενη μέρα στη Συρία, το ρόλο του Ιράν κ.τ.λ.

Επιπλέον, χτες ο Τραμπ, υπερασπιζόμενος την επιλογή για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, είπε ότι «θα έρθουν μεγάλα αποτελέσματα!» και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία συμφώνησε να βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα, όπου οι σχέσεις μαζί μας είναι πολύ καλές και η διαδικασία προχωράει». Είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχει βιασύνη, οι κυρώσεις παραμένουν! Στο τέλος της διαδικασίας (σ.σ. θα προκύψουν) μεγάλα οφέλη και ένα συναρπαστικό μέλλον για τη Β. Κορέα».

Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια να «κατευνάσει» τις αντιδράσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τη στάση του στο Ελσίνκι, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι διατύπωσε λάθος μια πρόταση, «αθωώνοντας» τους Ρώσους που κατηγορούνται για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. «Η πρόταση έπρεπε να είναι: Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην ήταν οι Ρώσοι», ανέφερε.

Πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο), Πολ Ράιαν, δήλωσε ότι αν οι επιτροπές του Κογκρέσου θεωρούν απαραίτητες πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο ίδιος «θα χαρεί να εξετάσει το αίτημα». «Η Ρωσία είναι μια απειλητική κυβέρνηση, που δεν συμμερίζεται τα συμφέροντά μας ούτε τις αξίες μας», είπε.

Τέλος, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, διαβεβαίωσε δημόσια τους Ευρωπαίους «συμμάχους» για τη «φιλία» των ΗΠΑ: «Εκτιμούμε τη Συνθήκη του ΝΑΤΟ ως τη σημαντικότερη στρατιωτική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι φίλοι μας και οι Ρώσοι δεν είναι», δήλωσε. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν τι στάση κρατά η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία για τις δομές που έχουν εγκαθιδρυθεί με μεγάλη προσπάθεια εδώ και δεκαετίες και βοήθησαν στη διατήρηση της ειρήνης», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια στο Κογκρέσο (2020-08-04 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις στη δίκη Τραμπ (2020-01-23 00:00:00.0)
Βαθιές αντιθέσεις αλλά και διερευνήσεις επιμέρους συντονισμών (2018-07-20 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Τραμπ με ρεπουμπλικάνους (2017-08-26 00:00:00.0)
Επιστρατεύονται «μαστίγιο» και «καρότο» (2017-08-03 00:00:00.0)
Ερευνες του FBI και έναντι του Κούσνερ (2017-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ