Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1827 Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η μεγάλη ναυμαχία που έγινε στον κόλπο της Πύλου ανάμεσα στους συμμαχικούς στόλους Αγγλίας, Ρωσίας, Γαλλίας και του ενωμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Παρά τη συντριπτική υπεροχή των Τουρκοαιγυπτίων, οι συμμαχικοί στόλοι επικρατούν. Η νίκη στο Ναυαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

1916 Μεγάλη απεργία των ναυτεργατών.

1944 Απελευθερώνεται το Βελιγράδι.

1947 Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδίδει διάταγμα για τη συγκρότηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

1971 Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ, για την προώθηση της συνεργασίας με τις σοσιαλιστικές χώρες. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Χιλιανό διπλωμάτη και ποιητή Ρικάρντο Ρέγιες ι Μπασοάλντο, γνωστότερο ως Πάμπλο Νερούδα.

1976 Αιματηρές ταραχές στο νέγρικο γκέτο του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σε διάφορες άλλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων των μαύρων εναντίον του απαρτχάιντ. Γιγαντιαία κινητοποίηση της Αστυνομίας για να προληφθεί η γενίκευση της εξέγερσης.

1977 Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης ανατρέπουν την κυβέρνηση, την οποία οι ίδιες, πριν από ένα χρόνο, είχαν διορίσει και αναλαμβάνουν για μια ακόμη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ