Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Τρικυμία εν κρανίω» υποδηλώνει το σχέδιο πολιτικής απόφασης

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η ΚΠΕ

Αρχίζει σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού (ΚΠΕ), η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και με το θέμα που προέκυψε μετά τη δημόσια διαφοροποίηση της Μαρίας Δαμανάκη από πολιτικές επιλογές του κόμματος. Αγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει ονομαστική αναφορά και κατά συνέπεια καταδίκη της στάσης της από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, όπως φημολογείται. Πάντως, στο σχέδιο πολιτικής απόφασης δε γίνεται ούτε καν νύξη στο θέμα, αν και σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι μέλη της ΚΠΕ στις ομιλίες τους θα το θίξουν.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης αναλώνεται στις εξελίξεις μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Η προσπάθεια να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, να αναλυθούν, τόσο το τρομοκρατικό χτύπημα, όσο και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και να κατατεθούν κάποιες προτάσεις, αποτυγχάνει πλήρως, αφού συνοδεύεται από μια ταυτόχρονη προσπάθεια να συγκαλυφτούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι. Ετσι, τα προβλήματα που ο ΣΥΝ θεωρεί ως «θερμοκήπιο για φονταμενταλισμούς» απαριθμούνται χωρίς αναφορά στον δημιουργό τους. Η «κυριαρχία των νόμων της αγοράς» που κατατίθεται ως μείζον πρόβλημα αποσυνδέεται από πολιτικές επιλογές και επιχειρείται να δοθεί ως μια ανεξέλεγκτη, μεταφυσική, διαδικασία, στην οποία τα «εθνικά κράτη» αδυνατούν να παρέμβουν.

Οι ΗΠΑ ενοχοποιούνται για τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα, όχι απλά αθωώνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επιχειρείται να εμφανιστεί ως έρμαιο στις προσταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, παρότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Και, μάλιστα, ο ΣΥΝ βλέπει την ΕΕ και την πολιτική της ενοποίηση ως εκείνον τον καθοριστικό παράγοντα για να «τεθούν υπό κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο τα αόρατα υπερεθνικά κέντρα (!) που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία των οικονομιών και των κοινωνιών»! Καθώς και για νέους κοινωνικούς - πολιτικούς συσχετισμούς με διεθνείς αναφορές και θεσμοθετημένα κέντρα, που θα εγγυώνται την αλλαγή προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχει επιβάλει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση!!!

Τέλος, ο ΣΥΝ στα χαρτιά διακηρύττει την ανάγκη ανάπτυξης ενός φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο, όμως, «βάση θα έχει την αντίληψή μας για τα θέματα πολέμου και τρομοκρατίας». Το οποίο θα αποκρούει διλήμματα, όπως πόλεμος ή τρομοκρατία, αλλά και αντιλήψεις που «στο όνομα της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ παραβλέπουν το υπαρκτό πρόβλημα της σύγχρονης τρομοκρατίας». Και ποιος είναι ο φορέας τέτοιων αντιλήψεων; Επειτα από μια χονδροειδέστατη παραποίηση και διαστρέβλωση των θέσεών του, ο ΣΥΝ μας πληροφορεί πως είναι το ΚΚΕ «κατά κύριο λόγο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ