Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ G20
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις φουντώνουν

Αύριο στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η επίτροπος Εμπορίου

Από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στ. Μνούτσιν, μετά τη σύνοδο υπουργών στην Αργεντινή

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στ. Μνούτσιν, μετά τη σύνοδο υπουργών στην Αργεντινή
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 20» (G20), των πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, των επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Μπουένος Αϊρες, όπως αναμενόταν, ανέδειξε τις σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Θυμίζουμε ότι το G20 αποτελούν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Ινδία, Νότια Αφρική, Ινδονησία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η ΕΕ ως σύνολο. Τα ζητήματα που ξεχώρισαν στη συνάντηση, η οποία προετοίμασε τη σύνοδο των αρχηγών κρατών τον προσεχή Νοέμβρη, ήταν οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις για το εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα και τη Ρωσία, με τις πρώτες να επιβάλλουν δασμούς, στο όνομα ενός δήθεν «πιο δίκαιου εμπορίου», και τους υπόλοιπους να υπερασπίζονται επίσης τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, καθώς και η ανησυχία για την καπιταλιστική ανάκαμψη που δεν είναι ενιαία και έχει διακυμάνσεις σε διάφορες χώρες.

Παρά την προσπάθεια στο τελικό ανακοινωθέν, με διατυπώσεις περί συντονισμού ενεργειών, να περιοριστούν οι αντιπαραθέσεις και τις γενικολογίες ότι το εμπόριο αποτελεί «κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των οικονομιών», δεν μπορούν να κρυφτούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα, με δεδομένη πάντως την κοινή επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελική δήλωση των υπουργών Οικονομικών επισημαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, «αν και ισχυρή», δεν έχει συγχρονιστεί και ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Ως παράγοντες που αυξάνουν αυτούς τους κινδύνους εντοπίζουν «την αύξηση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, τις παγκόσμιες ανισορροπίες, την ανισότητα και διαρθρωτικές αδυναμίες». Επίσης, γίνεται αναφορά στην ανάγκη «να ενισχυθεί ο διάλογος» και να αναληφθούν «ενέργειες για να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη».

Ο «εμπορικός πόλεμος» ανησυχεί αστικά επιτελεία

Στη συνάντηση έριξε τη βαριά της σκιά η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της τακτικής «πρώτα η Αμερική» να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο ενάντια στην Κίνα, βάζοντας στο στόχαστρο και την ΕΕ και τα προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ καθώς και χώρες, όπως η Ρωσία και το Ιράν. Σε αυτήν τη γραμμή κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, που επικαλέστηκε το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο τόσο με την Κίνα όσο και με τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις όπου χαρακτήριζε την ΕΕ «εχθρό των ΗΠΑ στο εμπόριο». Η αμερικανική πλευρά έχει καταγγείλει έλλειμμα 376 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 με την Κίνα, κάτι που, όπως ανακοίνωσε, δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί, ενώ και για τη Γερμανία υπολογίζει έλλειμμα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με το κλείσιμο της συνάντησης στο Μπουένος Αϊρες ο Μνούτσιν υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει ένα «πιο ισορροπημένο εμπόριο» και ζητάει οι επιχειρήσεις της να έχουν την ίδια πρόσβαση στην Κίνα με αυτή που έχουν στις ΗΠΑ οι κινεζικές εταιρείες, ενώ ανάλογες αξιώσεις προβάλλει και για το εμπόριο με την ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που βρέθηκε στη συνάντηση του G20, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να έχουν «καθεστώς συμμάχου, όχι εχθρού αλλά συμμάχου», απαντώντας στη δήλωση του Τραμπ. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ασφαλώς δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικότερες εμπορικές ανισορροπίες. Η στοχοθέτησή μας είναι ασφαλώς ανάρμοστη», τόνισε, λέγοντας ότι «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες». Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, για συνομιλίες στις ΗΠΑ θα βρίσκονται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που παζαρεύουν εξαιρέσεις για την ΕΕ, ειδικά μετά τις αναφορές ότι θα μπουν αυξημένοι δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα προς τις ΗΠΑ.

Πολύ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε ότι «αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στον κρόταφο», τονίζοντας ότι «εναπόκειται στις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να διευθετηθούν όλα αυτά». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο εμπορικός πόλεμος θα έχει μόνο χαμένους» και κάλεσε τις ΗΠΑ «να αναλογιστούν, να σεβαστούν τους πολυμερείς κανόνες και να σεβαστούν τους συμμάχους τους». Ταυτόχρονα, με έμφαση υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εξετάσει να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς πρώτα να άρουν τους δασμούς που επέβαλαν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς και πότε πρέπει να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Προσπάθειες συμβιβασμών

Επίσης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι ο «εμπορικός πόλεμος» που μαίνεται εδώ και κάποιους μήνες θα μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν «κατά μισή μονάδα» σε ετήσια βάση. Στο τέλος της συνάντησης απηύθυνε έκκληση για «την επίλυση των εμπορικών συγκρούσεων διά μέσου της διεθνούς συνεργασίας».

Συγκράτηση ζήτησε και η κινεζική πλευρά, που πάντως έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς.

Κατά τ' άλλα στο κείμενο των υπουργών Οικονομικών γίνεται αναφορά σε «προόδους στο πεδίο της φορολόγησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και το πλαίσιο των νέων ψηφιακών νομισμάτων, ή "κρυπτονομισμάτων"».

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής πάντως πραγματοποιήθηκαν δυναμικές διαδηλώσεις από εργατικά συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις ενάντια στην σύνοδο του G20 και τη συμφωνία της κυβέρνησης της Αργεντινής, του Μαουρίσιο Μάκρι, να υπογράψει νέο δάνειο από το ΔΝΤ, ύψους 50 δισ. δολαρίων, που θα πάνε στο κεφάλαιο για να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση και θα πληρώσει ο λαός με νέες περικοπές και αντεργατικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ