Τρίτη 24 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέες δολοφονίες από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή κηδεία του 15χρονου Παλαιστινίου που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή κηδεία του 15χρονου Παλαιστινίου που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν, ανεμπόδιστα, τις επιθέσεις σε βάρος Παλαιστίνιων αμάχων και την κρατική τρομοκρατία. Χτες ξημερώματα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον 15χρονο Παλαιστίνιο Αρκάν Μιζχέρ με σφαίρα στο στήθος, στη διάρκεια νέας τρομοκρατικής εφόδου που έκαναν στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέχ κοντά στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Η έφοδος των Ισραηλινών προκάλεσε τις εύλογες αντιδράσεις νεαρών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο 15χρονος μαθητής...

Το ίδιο 24ωρο, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε ο 26χρονος Παλαιστίνιος Καράμ Ιμπραχίμ Αραφάτ από το νότιο χωριό Αμπασάν, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτικών, επειδή συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 30 Μάρτη κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής προσφύγων στις εστίες τους. Στη διάρκεια των χτεσινών κινητοποιήσεων τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, ανάμεσά τους τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι.

Με φόντο τις νέες φονικές επιθέσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές αρχές θα μπορούσαν και από σήμερα Τρίτη να ξανανοίξουν το κύριο εμπορικό μεθοριακό πέρασμα με τη Γάζα και να επεκτείνουν την παλαιστινιακή ζώνη αλιείας ανοιχτά των ακτών της περιοχής, στην οποία έχει επιβάλλει φονικό εμπάργκο εδώ και 11 χρόνια, «εάν» σταματήσουν οι Παλαιστίνιοι να στέλνουν εμπρηστικούς μηχανισμούς στο Ισραήλ με χαρταετούς και άλλα μέσα.

Ως γνωστόν, στις 9 Ιούλη, το Ισραήλ έκλεισε το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και περιόρισε την παλαιστινιακή ζώνη αλιείας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Ιορδανίας, που έχει ρόλο «κηδεμόνα» των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, καταδίκασε την οργανωμένη «επίσκεψη» 1.400 Εβραίων στο τέμενος Αλ Ακσα την Κυριακή με αφορμή επετειακές εκδηλώσεις από την πρώτη και δεύτερη καταστροφή του ναού του Σολομώντα. Σε ανακοίνωση της ιορδανικής κυβέρνησης, η κινητοποίηση αυτή καταδικάστηκε «έντονα ως μέρος των συνεχιζόμενων ισραηλινών παραβιάσεων και προβοκάτσιας στο τέμενος Αλ Ακσα και στον περίβολο χώρο από εξτρεμιστές και εποίκους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ