Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ημίμετρα από το υπουργείο Εργασίας

Μέτρα που δεν απαντούν στο μέγεθος των αναγκών ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τους πυρόπληκτους.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ ποσού 648 ευρώ (45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας) «σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών». Η καταβολή εφάπαξ έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους πυρόπληκτους συνταξιούχους, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων (κύριες, επικουρικές και μερίσματα). Η καταβολή ποσού, επίσης ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων, σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι - υπερήλικες που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό λόγω των καταστροφών, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΑ (Πατησίων 30) με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η καταβολή των εφάπαξ έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΕΚΑ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου για τις αυτόματες καταβολές και τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έγκαιρα. Για τις αιτήσεις που καθυστερήσουν η καταβολή θα γίνεται με τη διεκπεραίωσή τους.

Για τα προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές προβλέπεται η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος, ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο, μέχρι την ενηλικίωσή τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα χορηγείται εφ' όρου ζωής στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων ζει, η διαδικασία γίνεται αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Σε περίπτωση που έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς απαιτείται αίτηση στον ΟΠΕΚΑ εκείνου που έχει την επιμέλεια του παιδιού με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στους συζύγους θανόντων κατά τις πυρκαγιές ή στα πρόσωπα με τα οποία αυτοί είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στους πλησιέστερους συγγενείς τους προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας θα επικοινωνήσει με τους δικαιούχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ