Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εξαγγελίες για την αυθαίρετη δόμηση δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της

INTIME NEWS

Με στόχο τη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών για τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, αλλά και τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης ότι δήθεν η κυβέρνηση θα... «συγκρουστεί με τα συμφέροντα», οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Γ. Σταθάκης και Π. Σκουρλέτης, και ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες υποτίθεται θα επιταχύνουν την αντιμετώπιση «πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων».

Καταρχάς ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε όλη τη νομοθεσία που έχει προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και αφορά τη χωροταξία όπως «Κτηματολόγιο», Δασικοί Χάρτες, νόμος για τη Θαλάσσια Χωροταξία και ο νόμος για το «Δομημένο Περιβάλλον», ως κυβερνητικές παρεμβάσεις ρύθμισης του περιβαλλοντικού χάους που επικρατούσε, όταν στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω έχουν κύριο και βασικό μέλημα την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης και ευρύτερα του περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδιασμών.

Ειδικότερα, για τον νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, είπε ότι οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, σημειώνοντας ότι θα προβλέπονται υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα μεταφέρονται στην εφορία. Σε σχέση με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδαφίσεων και άλλων παρεμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών, όπως αναδασωτέες, αιγιαλός, ρέματα κ.ά. Για τη δυνατότητα που δίνεται με την ίδια τροπολογία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις έργου για την κατεδάφιση αυθαιρέτων ή άλλου τύπου ανάλογων παρεμβάσεων, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να εξασφαλίζονται ιδιωτικά συνεργεία για τις κατεδαφίσεις.

Τι προβλέπει

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την ενεργοποίηση των «Παρατηρητηρίων Δόμησης», επιτρέπει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του υπουργείου, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Για λόγους άμεσης εφαρμογής, δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 μέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό. Επίσης, για την «ενίσχυση των δυνατοτήτων» της Περιφέρειας να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, προβλέπεται η διάθεση πόρων από το «Πράσινο Ταμείο» αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα απευθείας ανάθεσης μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ και παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50%, εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση, ενώ για τις πληγείσες περιοχές είπε ότι θα γίνει άμεσα αναδάσωση και ειδικά για το Μάτι θα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Διευκρινίζοντας τέλος τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων που θα κατεδαφιστούν το επόμενο διάστημα, είπε ότι πρόκειται «πρώτα απ' όλα γι' αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, ο γνωστός νόμος του Τρίτση του 1983» και όσα βρίσκονται σε «περιοχές αναδασωτέες από το σύνολο των δασικών, ρέματα με αντιπλημμυρικό, μελέτη υπαρκτή, κατεδαφιστέα και πυρόπληκτες περιοχές».

Ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου στον τομέα του περιβάλλοντος συνολικά και αναφέρθηκε ειδικότερα στους Δασικούς Χάρτες, χαρακτηρίζοντάς τους ως «το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού», που μαζί με το λεγόμενο «Παρατηρητήριο αυθαιρέτων», «αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τον αιγιαλό και τις οικιστικές πυκνώσεις». Επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ξεκίνησαν ως έργο από το 2008, παραδόθηκαν το 2010, ωστόσο δεν αναρτήθηκαν, με εξαίρεση τις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί εκείνο το έργο».

Ο Π. Σκουρλέτης ανέλαβε το ρόλο να δείξει τα «γρήγορα αντανακλαστικά» της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και αναφέρθηκε στην απλούστευση των διαδικασιών και την επίσπευση των χρόνων, ώστε να δίνονται οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι «πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας» και τέλος είπε ότι η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο που θα αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Με τη μόνη διαφορά ότι η κυβέρνηση δεν προβλέπει καμία αύξηση στα κονδύλια που προορίζονται για την Πολιτική Προστασία, το αντίθετο μάλιστα, τα «κουτσουρεύει» χρόνο με το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ