Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χτες το απόγευμα από τις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατούνταν από το Μάρτη, και επαναπατρίζονται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης.

Επισήμως επρόκειτο για πρόταση του εισαγγελέα με την οποία συμφώνησε ο δικαστής, υποτίθεται λόγω της ολοκλήρωσης του τεχνικού ελέγχου που έγινε στα κινητά τους και ότι βγήκαν τελικά «καθαρά», δίχως να έχουν καταγράψει ύποπτα στοιχεία από το πέρασμά τους στο τουρκικό έδαφος. Πληροφορίες από τους δικηγόρους τους στην Τουρκία ανέφεραν ότι έμεναν κάποιες τυπικές διαδικασίες πριν τους επιτραπεί να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι «2» δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν (μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή), αλλά ότι η διαδικασία αυτή θα γίνει ερήμην τους, και ότι εφόσον επιβληθεί ποινή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Θυμίζουμε ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές την 1η Μάρτη, κατά τη διάρκεια περιπολίας στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή των Καστανιών του Εβρου, αφού φέρεται πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, με το γεγονός της σύλληψής τους να ανακοινώνεται μια μέρα μετά.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε απαιτήσει την απελευθέρωση χωρίς όρους των Ελλήνων στρατιωτικών, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι έγιναν πιόνια στη σκακιέρα των αντιθέσεων και της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, αλλά και τις ευθύνες και της κυβέρνησης, που ακολούθησε το δρόμο του εφησυχασμού, της συγκάλυψης, των διαβεβαιώσεων ότι το πρόβλημα θα λυθεί γρήγορα και, όταν η πραγματικότητα τη διέψευσε, της εναπόθεσης των ελπίδων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιχειρώντας να κρύψει από την εργατική τάξη και το λαό πως η όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης επιδρά και επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η χτεσινή θετική εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή του ΚΚΕ. Κάθε άλλο δηλαδή παρά κρύβει - όπως επιχειρούν από χτες τα κυβερνητικά στελέχη - τη «μεγάλη εικόνα», αυτή της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, τις αντιθέσεις και τα παζάρια στην περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί και η χτεσινή κίνηση από τη μεριά της Τουρκίας.

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή». Ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα άλλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ