Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Υπολειτουργούν Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ

Τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στα Γυμνάσια, Ενιαία Λύκεια και στα ΤΕΕ του Νομού Καρδίτσας σε εκπαιδευτικούς, αίθουσες διδασκαλίας, βιβλία και τεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν αν και πέρασε ήδη ενάμιση μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΜΕ του νομού, δεν έχουν σταλεί ακόμα οι πιστώσεις για την πρόσληψη 80 περίπου αναπληρωτών καθηγητών, με αποτέλεσμα να χάνονται ώρες διδασκαλίας, δεν έχουν σταλεί βιβλία για αρκετά μαθήματα. Στα ΤΕΕ, όχι μόνο δεν έχουν παραληφθεί όλα τα βιβλία, αλλά σε πολλές ειδικότητες δεν έχουν, καν, εκδοθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΜΕ, μεταξύ των άλλων, λείπουν 21 αίθουσες διδασκαλίας, 9 εργαστήρια χημείας, 4 φυσικής, 9 πληροφορικής, 12 τεχνολογίας, 10 σχολικές βιβλιοθήκες, 10 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, 11 στεγασμένα εργαστήρια, 70 ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επίσης, το Μουσικό Γυμνάσιο στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο, στα πιο πολλά σχολεία δεν υπάρχει μουσικό όργανο, 6 αίθουσες λειτουργούν σε διαδρόμους, άλλες 6 λειτουργούν χωρισμένες με νοβοπάν, 1 αίθουσα στο 1ο Λύκειο λειτουργεί μόνιμα στο αμφιθέατρο. Το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο συστεγάζεται με Δημοτικό Σχολείο, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και ο εξοπλισμός, ενώ υπάρχουν μόνο 2 κλειστά εργαστήρια.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Καρδίτσας επισημαίνει ότι για την επίλυση των προβλημάτων απαιτείται: Αμεση αποστολή υλικών, εργαλείων, οργάνων, μηχανημάτων και εποπτικών μέσων για τον εξοπλισμό των ΤΕΕ, των Γυμνασίων και των Λυκείων, αύξηση των δαπανών για το νομό από 60 σε 600 εκατομμύρια, καθώς και των λειτουργικών δαπανών, άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.

Οσον αφορά στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την εκπαίδευση η ΕΛΜΕ Καρδίτσας απαιτεί: Αποδέσμευση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, ενιαία δωδεκάχρονη δωρεάν εκπαίδευση, μαζικούς διορισμούς με βάση την ενιαία επετηρίδα και ετήσια επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κατάργηση των ιδιωτικών ΙΕΚ και των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ, ένταξή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 20 έως 25, παύση των ποινικών διώξεων κατά καθηγητών και μαθητών, οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, υπογραφή ΣΣΕ. Για όλα αυτά, καταλήγει η ΕΛΜΕ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ