Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων τους

Από τη συνάντηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Ντάνφορντ με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη
Από τη συνάντηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Ντάνφορντ με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη
Την ώρα που με επίκεντρο τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο η «απόβαση» των 60 αμερικανικών μονοπωλίων στην πόλη όσο και η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, θα σηματοδοτήσουν την «πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ (...) από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων», στέλνοντας μήνυμα στους ανταγωνιστές τους ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, η βδομάδα που πέρασε ήταν αποκαλυπτική για το ότι η βαθιά και επικίνδυνη εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

Το γεγονός αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν τόσο οι συνεντεύξεις του Αμερικανού πρέσβη, όπου η ελληνική κυβέρνηση πήρε έναν ακόμα επικίνδυνο «τίτλο», αυτό του «προτιμώμενου εταίρου» για την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δ. Βαλκάνια, όσο και η επίσκεψη στη χώρα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζ. Ντάνφορντ, όπου στο τραπέζι έπεσαν τα σχέδια για ακόμα στενότερη στρατιωτική συνεργασία, στο φόντο των νέων επεμβάσεων που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, αλλά με το βλέμμα και στα Βαλκάνια όπου τα ευρωατλαντικά σχέδια βρίσκονται ήδη στην επόμενη φάση τους.

Εμπλοκή σε όλο το φάσμα

Περιγράφοντας τη βαθύτερη από ποτέ εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αυτά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για λογαριασμό της αστικής τάξης και της αναβάθμισής της, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή, στην «Καθημερινή», έλεγε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «έχει φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα», η οποία «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης δεν παραλείπει να συνδέει τη «στήριξη» αμερικανικών κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία με τους ρόλους αυτούς που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ.

Τα χωρίς τέλος «συγχαρητήρια» αφορούν τη στήριξη της κυβέρνησης σε όλο το «φάσμα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή:

-- Στα Δ. Βαλκάνια, όπου σύμφωνα με τον Πάιατ «η Ελλάδα μοιράζεται την αμερικανική άποψη ότι αυτές οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αξιοποιώντας την «τεράστια επιρροή και το μεγάλο οικονομικό αποτύπωμά της» για να «τρέξει» τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, αλλά και να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και τα σχέδια για αλλαγή συνόρων ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο που σηματοδοτούν νέο γύρο επικίνδυνων ανταγωνισμών για τους λαούς της περιοχής. Ολα αυτά απέναντι στη «δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτήν την περιοχή», όπως χαρακτήρισε τη Ρωσία, αλλά και απέναντι στην «άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

-- Στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπου κατά τον πρέσβη η Ελλάδα συμβάλλει, ώστε «να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», και «βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχτεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ». Συμβάλλει, δηλαδή, ώστε να αποτραπεί ο ρωσικός σχεδιασμός που προσπαθεί να διευρύνει τις «ρωγμές» στις σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επισκεπτόμενος μέσα στη βδομάδα τη Σμύρνη για τα εγκαίνια του εκεί προξενείου και για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωνε ότι «εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

-- Στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο όπου κατά τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Ντάνφορντ, οι Ελληνες ομόλογοί του που «επίσης ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», έχουν «μερικέςενδιαφέρουσες θεωρήσεις για τη ρωσική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο (...)». Ολα αυτά κι ενώ προαναγγέλλεται νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία για την «επόμενη μέρα» στη χώρα αλλά και ευρύτερα, με την εμπλοκή και άλλων κρατών όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, συγκεντρώνονται τεράστια στρατιωτικά μέσα στην περιοχή που πραγματοποιούν ασκήσεις - πρόβες πολέμου όπως η άσκηση «Bright Star 2018» που ξεκινάει αυτές τις μέρες στην περιοχή, με ελληνική συμμετοχή.

Με «υπόβαθρο» όλα αυτά, τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια γύρω από την Ενέργεια, μεταξύ άλλων και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ο Αμερικανός πρέσβης ενόψει και της έναρξης γεωτρήσεων από αμερικανικά μονοπώλια και του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό και τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου σημείωσε ότι «θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο όσο σχεδιάζουμε γι' αυτό το θέμα και πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με όρους μακρόπνοων φιλοδοξιών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κύπρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ