Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Επί της υποδοχής» αξιωματούχων των ΗΠΑ και αμερικανικών μονοπωλίων

Με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, συναντήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Ο Γ. Ρος βρίσκεται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, που είναι η «τιμώμενη χώρα» της 83ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η συνάντηση επικεντρώθηκε «στις εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων, που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτούνται με τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα», ενώ «τονίστηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή».

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του Τουρισμού - real estate, Υποδομών και Ενέργειας (Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ελληνικό και λιμάνια), οι οποίες ενισχύονται όσο η Ελλάδα «αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη», γίνεται δηλαδή σημαιοφόρος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις λεγόμενες «νεοφυείς» επιχειρήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός «έθεσε στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ζητώντας επίλυση του ζητήματος». Τέλος, «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γ. Ρος στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, επανέλαβε ότι η παρουσία του εκεί «υπογραμμίζει σαφώς τη μεγάλη σπουδαιότητα και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών μας, αυτό στέλνει ένα σοβαρό μήνυμα συμβολικού και οικονομικού χαρακτήρα (...) υπάρχει και μία σημαντική προοπτική, ιδιαιτέρως από οικονομικής απόψεως αλλά και στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έρχεστε σε μια εποχή που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, ταυτοχρόνως έρχεστε σε ένα περιβάλλον που έχει περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια για την περιοχή».

Απ' την πλευρά του, ο Γ. Ρος δήλωσε ότι κατά την άποψή του «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα» και ότι «εμείς θα θέλαμε να σας υποστηρίξουμε, να υποστηρίξουμε τη ΔΕΘ, κινούμαστε σε γνωστά νερά και βεβαίως να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία».

Συνάντηση αναμενόταν να υπάρξει και ανάμεσα στον Γ. Ρος και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε στην περσινή συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε επαφές με στελέχη και διευθυντές μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη απ' τον τομέα της Ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των Τροφίμων, τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηγυρισμοί... (2019-12-13 00:00:00.0)
«Πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ (2019-09-04 00:00:00.0)
Επίδοση διαπιστευτηρίων στον πρέσβη (2018-09-20 00:00:00.0)
Στο «ζενίθ» η εμπλοκή της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2018-09-04 00:00:00.0)
«Οδηγός» των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή και μοχλός διεργασιών (2018-07-07 00:00:00.0)
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο... (2018-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ