Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»

Τις επόμενες μέρες, μπροστά στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: "Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα"». Το περιεχόμενό της περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, εμπλουτισμένα με παραδείγματα για κάθε θέμα που μαρξιστές επιστήμονες αναδεικνύουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους. Την έκδοση έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ και θα διατίθεται με ειδική έκπτωση για το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Νέες, «έξυπνες» τεχνολογίες που υπήρχαν μόνο στην επιστημονική φαντασία, σαν μια εικόνα του μέλλοντος, πλέον εμφανίζονται στην πραγματική ζωή, αναπτύσσονται και «αγκαλιάζουν» κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Καθημερινά ακούμε για τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που θα μας προσφέρουν. Από το να αξιοποιούμε εφαρμογές για ενημέρωση, ψυχαγωγία, βοήθεια στο σχολείο και στις σπουδές μας, το να ζούμε σε ένα «έξυπνο» σπίτι ή μια «έξυπνη» πόλη, να έχουμε ρομπότ - υπηρέτες, μέχρι και να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι διασυνδεδεμένοι με συσκευές και με το διαδίκτυο, να υπάρχουμε ταυτόχρονα μέσα στον φυσικό και στον «ψηφιακό» κόσμο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, παρά τον πρωτοφανή βαθμό πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις νέες τεχνολογίες και τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, νιώθει κανείς ότι βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας μπροστά στις αλλαγές που θα επιφέρουν.

Η σύγχρονη εποχή μοιάζει με έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν ταυτόχρονα προβληματισμό και απορίες για το μέλλον, τις προεκτάσεις αυτών των αλλαγών στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν και να αναπτυχθούν τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ποιος και με ποιον σκοπό καθορίζει την ανάπτυξή τους;

Μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο από τον σημερινό;

Μπορούν να ξεπεράσουν και να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο;

Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης σηματοδοτεί μια εποχή μεγαλύτερης ευημερίας ή μεγαλύτερης καταπίεσης; Σε ποιους οφείλεται αυτή η τεχνολογική «έκρηξη»;

Η έκδοση επιχειρεί να δώσει μια πρώτη προσέγγιση σε αυτά τα νέα φαινόμενα και να απαντήσει στον προβληματισμό μέσα από τη μεθοδολογία της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Ερχεται η ώρα της μεγάλης κορύφωσης στην Αθήνα!

Πλησιάζει η ώρα για τη μεγάλη κορύφωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η αντίστροφη μέτρηση για τις εκδηλώσεις του στην Αθήνα, που αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη και απλώνονται για τέσσερις μέρες στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του κεντρικού Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Παράλληλα, το τετραήμερο πρόγραμμά του είναι γεμάτο από συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό, τραγούδι, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών, βάζοντας πάνω απ' όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε Ιστορία αλλάζοντας τον κόσμο. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Το Φεστιβάλ φτάνει στην κορύφωσή του μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι πολλών μηνών και εμπνευσμένης δουλειάς από τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, που «βούτηξαν» στη λαμπρή 50χρονη πορεία του, ανακαλύπτοντας το παρελθόν όλων αυτών των μοναδικών στιγμών που ζούμε κάθε χρόνο στα Φεστιβάλ και κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον.


Το ταξίδι του 50ού Φεστιβάλ ξεκίνησε φέτος από τον Φλεβάρη, με την εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε το κεντρικό τετραήμερο της Αθήνας, αλλά και το πέρασμα του Φεστιβάλ από όλα τα μέρη της Αττικής όπου είχε περάσει το κεντρικό Φεστιβάλ στην 50χρονη πορεία του.

Παράλληλα, μέλη και στελέχη της Οργάνωσης ρίχτηκαν στη δουλειά μελετώντας την ιστορία του θεσμού και σχεδιάζοντας το περιεχόμενο στις γιορταστικές φετινές εκδηλώσεις του, έκαναν κάλεσμα συγκέντρωσης αρχειακού υλικού, σχεδίασαν εκθέσεις και άλλα αφιερώματα για την 50χρονη πορεία του, μνημόνευσαν συντρόφους που συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια στα Φεστιβάλ, συνειδητοποιώντας το μέγεθος και τη σημασία όλης αυτής της διοργάνωσης, της οποίας και οι ίδιοι είναι μέρος.

Οι σταθμοί του 50ού Φεστιβάλ στην Αττική ξεκίνησαν στο τέλος Απρίλη από την Καισαριανή, όπου τιμήθηκαν τα 80 χρόνια από την εκτέλεση εκεί των 200 κομμουνιστών, αλλά και τα συνολικά 8 Φεστιβάλ που έγιναν εκεί από τη δεκαετία του '70 μέχρι και τη δεκαετία του '90.

Ακολούθησε η Γκράβα, όπου είχε γίνει το Φεστιβάλ το 1990 και τώρα ξεδιπλώθηκε μια όμορφη και μεγάλη εκδήλωση για μαθητές από όλη την Αττική.

Η σκυτάλη δόθηκε έπειτα στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, που φιλοξένησε για 10 χρόνια το κεντρικό Φεστιβάλ τη δεκαετία του '90 και του 2000 και τώρα οι ΚΝίτες εκείνης της εποχής έσμιξαν στις εκδηλώσεις με τα παιδιά τους, με τις νέες γενιές ΚΝιτών.


Σειρά πήραν μετά το Περιστέρι, όπου η ΚΝΕ το διαμόρφωσε ως άλσος στο 3ο Φεστιβάλ και οι κεντρικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν εκεί μέχρι το 1983 και μετά ξανά το 1991, αλλά και το Αιγάλεω, όπου είχε γίνει το 20ό Φεστιβάλ το 1994.

Αυτή η όμορφη καλοκαιρινή διαδρομή ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στου Ζωγράφου, εκεί που έγινε το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1975, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά της Επιτροπής Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ, που συμπυκνώνει τη λαμπρή πορεία του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, αντανακλώντας το μεράκι και τον ενθουσιασμό με τα οποία ρίχνεται η ΚΝΕ στη δουλειά για το Φεστιβάλ και γεμίζοντας συγκίνηση και περηφάνια όλους όσοι το είδαν, όλους όσοι είναι κομμάτι της ιστορίας αυτής της μεγάλης διοργάνωσης ή βλέπουν τον εαυτό τους στο παρόν και το μέλλον της.

Να σημειωθεί ότι προβολές του ντοκιμαντέρ προγραμματίζονται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Με το ίδιο μεράκι και ενθουσιασμό ρίχτηκαν στη δουλειά οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, ξεδιπλώνοντας εκδηλώσεις από τις αρχές του καλοκαιριού, πηγαίνοντας σε χωριά και μέρη όπου είχε περάσει το Φεστιβάλ στην 50χρονη πορεία του, δουλεύοντας λευκώματα, μελετώντας το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών, ανασύροντας φωτογραφίες από τα χρόνια του ασπρόμαυρου φιλμ μέχρι σήμερα, κάνοντας κάθε προσπάθεια για να σηματοδοτήσουν σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη το μεγαλείο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια, που συνεχίζει να γράφει Ιστορία.

Οι λίγες μέρες που απομένουν μπροστά στην κορύφωση του Φεστιβάλ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον από την Τετάρτη 18 έως το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, σημαδεύονται από τη δουλειά για το τελικό στήσιμο της δικής μας «κόκκινης πολιτείας» και την πλατιά διάδοση του συνθήματος του Φεστιβάλ στη νεολαία, σε όλο τον λαό, μαζί με τη διακίνηση του επετειακού τεύχους του «Οδηγητή» που κυκλοφορεί. Για να γράψουν οι κορυφαίες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ στην Αθήνα τη δική τους λαμπρή Ιστορία, αντάξια των 50 χρόνων του, με το βλέμμα στο παρόν και στο μέλλον...

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή» - Αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Νταλάρας, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής.

23.00 «Είμαστε απ' τα παιδιά που δεν κάθονται καλά» - Αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Κοινοί Θνητοί. Συμμετέχουν: Θοδωρής Βλαχάκης & Μιχάλης Σκαράκης(Magic de Spell), Αλέξανδρος Δάικος, Πολυξένη Καράκογλου, Γρηγόρης Κλιούμης(Υπόγεια Ρεύματα), Κοινοί Θνητοί, Τάσος Κοφοδήμος & Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου(Γκιντίκι), Δημήτρης Μητσοτάκης, Δημήτρης Μυστακίδης, Φώτης Σιώτας, Μάρθα Φριντζήλα.

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

20.00 Φοιτητικά συγκροτήματα.

21.00 Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης(Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ).

22.00 Polkar.

23.00 Babo Koro.

00.00 Γκιντίκι.

  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Μαθητικά συγκροτήματα.

21.00 Stand up comedy: Ορέστης Θεοφανούδης, Δήμητρα Νικητέα, Οδυσσέας Ντενίζ Ουρέμ, Πάρις Ρούπος, Γιάννης Ρούσσος.


22.30 Πάνος Μουζουράκης.

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Βαγγέλης Κορακάκης

22.00 «Μα εγώ δε ζω γονατιστός» - Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη. Ενορχήστρωση: Νίκος Στρατηγός. Συμμετέχουν: Αυγερινή Γάτση, Βασίλης Προδρόμου.

23.30 Γιώργος Μαργαρίτης

  • ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ & ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

20.00 Εκδήλωση - συζήτηση: «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την εκπαίδευση και τις θεωρίες "φύλου"».

Ανοιγμα από την Γωγώ Θεοδωροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

Εισηγήσεις:

«Η ανισοτιμία της γυναίκας οφείλεται στο φύλο;» από την Βασιλική Μπαζιώτη, μέλος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.

«Τι είναι το φύλο; Υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός;», από την Βικτωρία Κούτση, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της γυναίκας.

«Αναλύσεις για τις ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων στα σχολεία» από την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών.

«Θεωρίες για την οικογένεια στην εκπαίδευση: σημείο συνάντησης παρωχημένων αντιλήψεων και του "μοντέρνου" ανορθολογισμού;», από την Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της γυναίκας.

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


20.00 «Εχεις σαν στάμπα τη ζωή μας σημαδέψει» - Μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από την Ορχήστρα της ΚΝΕ σε επιμέλεια Τεό Λαζάρου. Θα συμμετέχει ο Φώντας Λάδης, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

  • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

20.00 Εκδήλωση - συζήτηση: «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια - Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή». Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Θα παρέμβουν οι πολεμικοί ανταποκριτές: Αρης Μεσσήνης, φωτογράφος, πολεμικός ανταποκριτής, Δημήτρης Μιχαλάκης, φωτορεπόρτερ, Γιώργος Μουτάφης, φωτορεπόρτερ, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «The Other Half».

  • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

20.00 Εκδήλωση - συζήτηση:«Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 2004-2024 | Μύθοι και πραγματικότητα για την ανάπτυξη των υποδομών και της στήριξης των αθλητών». Θα μιλήσουν οι: Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Γελαδάς, καθηγητής ΣΕΦΑΑ, Γιώργος Ζαραβίνας, ομοσπονδιακός προπονητής handball, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος της ιστοσελίδας gazzetta.gr. Συντονιστής της συζήτησης: Κώστας Πασακυριάκος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

  • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Επίδειξη πειραμάτων.

  • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.00 «Μικροί αρχαιολόγοι» - εκπαιδευτικό εργαστήρι

20.00 Μία παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους με τον μάγο Τριστάν.

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Θανάση Λιούνη.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Ποτάμι αυτός ο κόσμος και δε γυρνάει κι η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως» - Αφιέρωμα στο επαναστατικό - διεθνιστικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Δίσκος - Μωζάικ. Συμμετέχουν: Alkyone, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη.

23.00 Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!». Θα μιλήσουν οι: Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την εργατική - συνδικαλιστική δουλειά, Chris Smalls, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon» (Amazon Labor Union), Olivier Mateu, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Περιφέρειας Bouches-du-Rhone, Suzan Tayseer Salam, Πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ, Αγγελος Θωμόπουλος, μέλος της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.

21.00 Σπύρος Γραμμένος.

22.00 Νεφέλη Φασούλη.

23.00 Δημήτρης Μυστακίδης.

00.00 Otra Rota band.

  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 Διαδραστική εκδήλωση - συζήτηση: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ...κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά!»

Θεματικές εισηγήσεις:

«H pop κουλτούρα και τα "ιδανικά"» της - Θα μιλήσουν ο Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος και ο Αντώνης Μεϊμάρης, μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί».

«Ποιος είναι αντισυστημικός σήμερα; Ποιος υπερασπίζεται το σύστημα και ποιος το πολεμάει;» - Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Υπάρχουν σήμερα επαναστάτες;» - Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Κώστας Μαλιάτσης.

22.00 Hip Hop Live: Brak, Tiny Jackal, Ζωγράφος X Ghetto Rock, Λόγος Απειλή, Ραψωδός Φιλόλογος, Ταφ Λάθος.

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Γιάννης Διονυσίου - Ασπασία Στρατηγού.

22.00 «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία» - Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Συμμετέχουν: Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρης Μπάσης.

23.30 Γλυκερία.

  • ΣΤΕΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ & ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

20.00 Χορευτική Παράσταση: «Οσα λένε τα τραγούδια- Μικρή αναδρομή σε ιστορικούς συλλογικούς αγώνες γυναικών μέσα από τον χορό». Επιμέλεια κειμένων: Εύη Κοντόρα. Χορογραφία - Σκηνοθεσία: Αννα Λιανοπούλου. Αφηγείται η ηθοποιός: Κυριακή Γάσπαρη. Χορεύουν: Φοίβη Αλεξιάδη, Εύη Κίτρινου, Ευάννα Κλαδάκη, Μυρσίνη Κυριακίδου, Βαγγελιώ Κυριαζίδου, Αννα Λιανοπούλου, Μίρκα Παλαβού - Χέσπερ, Ραχήλ Ρυμενίδη.

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

20.00 «Ωσπου να μάθουμε τον κόσμο να γελάει»... Θεατρική παράσταση με πρωτότυπο σενάριο για το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Σκηνοθέτης: Σοφιανός Πεσιρίδης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηρώ Ραζή - Αλεξανδράτου. Δραματουργική Ομάδα: Λυγερή Γιαννουλάκη, Βίκυ Ευδάρογλου, Γεωργία Προκοπίου, Σοφιανός Πεσιρίδης, Ηρώ Ραζή - Αλεξανδράτου. Κοστούμια: Αλεξάνδρα Πετροπούλου. Σκηνικά: Ιωάννα Μπαρμπουτέλη.

  • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

20.00 Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα: «Αλληλεγγύη στο νησί της Επανάστασης» - Θα μιλήσει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • ΧΩΡΟΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

20.00 Προβολή βίντεο με τη συνέντευξη - μαρτυρία του κομμουνιστή Κώστα Δρόσου, ο οποίος τον Ιούλη του 1974 ήταν φαντάρος στην Κύπρο και στάθηκε παράδειγμα αγωνιστικής στάσης ενάντια στη χούντα και στην τουρκική εισβολή.

  • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 Επίδειξη παρκούρ από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.

  • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Ο «απορημένος», ο αγαπημένος τους ήρωας από το περιοδικό μοιράζεται τις απορίες για τη φετινή χρονιά.

  • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.30 «Μικροί αρχαιολόγοι» - εκπαιδευτικό εργαστήρι.

19.00 «Ο μαγικός κόσμος της σαπουνόφουσκας». Παράσταση με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες από την «Fundastick Performing Arts».

20.00 Ψέματα ή αλήθεια; Ετσι είν' τα παραμύθια! - Αφήγηση παραμυθιών για μεγάλους και μικρούς από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης.

21.00 Παράσταση θεάτρου μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» - Αφιέρωμα στους συνθέτες του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Επιμέλεια-ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

23.00 Μίλτος Πασχαλίδης.

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.00 Χριστόφορος Ζαραλίκος

21.45 «This is just a tribute» - Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό και πολιτικό metal. Επιμέλεια: Χρήστος Κιτσαντάς - Στέλιος Μαγαλιός.

Μουσικοί: Αλεξ Γαβράς(Social Waste) - τύμπανα, Χρήστος Κιτσαντάς(Sober on Tuxedos) - κιθάρα, Αρης Μισοπαππάς - κιθάρα, Ηρακλής Μπουζιώτης(Six for nine) - μπάσο

Καλεσμένοι: Ειρήνη Κετικίδη - κιθάρα, Γιάννης Μακρής(Anorimoi) - κιθάρα, Γιώργος Τσίβρας - κιθάρα

Τραγουδιστές: Αντώνης Βλάχος, Νώντας Εμμανουήλ(Rusty Bones), Μάριος Καραναστάσης(Silent Wedding), Στέλιος Μαγαλιός(Sober on Tuxedos), Γιάννης Παπανικολάου(Diviner / Rock 'n roll children), Θανάσης Χουλιαράς(KollektivA)

23.00 Playgrounded

00.00 Mother of Millions

  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 Hip Hop Live: Dason, Drugitiz, Retro of Rebellion Connexion, Ταφ Γ.Δ., Frank the Zapper, Urban Pulse, Raibo, Lobo, Buzz, Anser.

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 Κεντρική συζήτηση: «Υπάρχει διέξοδος από την κοινωνία της εκμετάλλευσης, των κρίσεων και των πολέμων; Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!»

Θα μιλήσουν οι: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30 Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια από το σύνολο «Χαονία».

22.15 «Ζωή που ζει μέσα στη φτώχεια, δεν είναι λεύτερη ζωή!» Μ. Σταυρακάκης (Νιδιώτης) - Αφιέρωμα στην κρητική μουσική. Συμμετέχουν: Βασίλης Σταυρακάκης, Ψαρογιώργης, Γιώργος Μανωλάκης.

23.30 «Να παίζει το κλαρίνο» - Χορευτική βραδιά, αφιερωμένη στον βασιλιά των πνευστών. Επιμέλεια: Νίκος Φιλιππίδης, Λευκοθέα Φιλιππίδη. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Αντώνης Κυρίτσης, Λευκοθέα Φιλιππίδη, Νίκος Φιλιππίδης, Πετρολούκας Χαλκιάς, Πέτρος Χαλκιάς.

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

20.00 Εκδήλωση - συζήτηση, με τίτλο: «Από τον καλλιτέχνη στον αλγόριθμο;». Θα μιλήσουν οι: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ και Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ.

  • ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

20.00 Εκδήλωση - συζήτηση: «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», με τη συμμετοχή παλαιστινιακών οργανώσεων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

  • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 Επίδειξη τραμπολίνο από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.

  • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Η Suzan Tayseer Salam, Πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ, θα μιλήσει για τη ζωή των παιδιών στην Παλαιστίνη. Στη συνέχεια χοροί με παιδιά από κοινότητες μεταναστών από τη Γεωργία και την Αφρική.

  • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.30 Δημιουργούμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε μέσα από τα μάτια των παιδιών.

19.00 «Εργαστήρι Ζογκλέρ» από την «Fundastick Performing Arts».

20.00 «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» - Παράσταση από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο «White Puppet».

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.30 Χαιρετισμός από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή.

20.45 Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30 Μεγάλο αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Οδυσσέας Ιωάννου. Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Αφήγηση: Χρύσα Κοτταράκου. Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Διονύσης Τσακνής, Νεφέλη Φασούλη.

  • ΣΚΗΝΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ & ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

21.30 Υπεραστικοί.

22.00 30 χρόνια Υπόγεια Ρεύματα.

23.30 Εισβολέας Full Band.

  • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 Stand up comedy: Σταμάτης Αθανασάκης, Γιώργος Αλεβίζος, Χρύσα Κατσαρίνη, Παναγιώτης Κούδας, Αλέξανδρος Πασπαρδάνης.

22.45 Το Σφάλμα Full Band.

23.30 DEAD PREZ.

  • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Απ' το Χαϊδάρι μάνα μου... Μάρκος - Στέλιος ιστορία» - Αφιέρωμα στον Μάρκο και τον Στέλιο Βαμβακάρη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου. Συμμετέχουν: Εβελίνα Αγγέλου, Αντώνης Αινίτης, Γιώργος Κουτουλάκης, Γιάννης Παπαγεωργίου, Σοφία Παπάζογλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

22.30 «Το δικό μας balkan express» με τους Salonique Brass Band. Συμμετέχει η Biko Agusevi Orkestra.

00.00 Νίκος Φάκαρος.

  • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

18.00 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

18.30 Θεατρική παράσταση με τίτλο «Γεννήθηκα εδώ» από το Θεατρικό Εργαστήρι του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος». Σκηνοθεσία: Αγγελος Αγγελακόπουλος. Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάνα Κιόσια.

  • ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Επίδειξη σιμουλτανέ σκακιού και τουρνουά blitz (δηλώσεις συμμετοχής εδώ: https://forms.gle/4jPtWQyi2T7fU3m67).

  • ΣΤΕΚΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ»

19.00 Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» τραγουδούν τα τραγούδια της παιδικής κατασκήνωσης στο Ποσείδι.

  • ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.00 Κουκλοθεατρική παράσταση «Ο Μάλο και ο θησαυρός του βυθού» από την Animagnet.

21.30 «Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο» της Μαρίας Παπαγιάννη με τη μουσική και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου! (για παιδιά από 2,5 έως 10 ετών).

Οι Οργανώσεις που θα συμμετέχουν στη Διεθνούπολη

1. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

2. Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

3. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

4. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

5. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

6. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

7. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία

8. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

9. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

10. Κομμουνιστική Νεολαία Ελβετίας

11. Νεολαία του Ελβετικού Κομμουνιστικού Κόμματος

12. Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας

13. Νεολαία του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας

14. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

15. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ

16. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

17. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

18. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Καναδά

19. Ενωση Νέων Κομμουνιστών, Κούβα

20. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

21. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

22. Ενωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας

23. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

24. Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές

25. Νέοι Κομμουνιστές στη Νορβηγία

26. Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

27. Νεολαιίστικη Πτέρυγα της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

28. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

29. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών

30. Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

31. Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας

32. Παραγουανή Κομμουνιστική Νεολαία

33. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

34. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Ρουμανία

35. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

36. Μέτωπο Αριστερής Νεολαίας, Σλοβακία

37. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

38. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα

39. Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

40. Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία «Χαλίντ Μπαγκντάς»

41. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τατζικιστάν

42. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

43. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας - Για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

44. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Καθημερινά στα Στέκια και στους χώρους του Φεστιβάλ...

Διαρκής δραστηριότητα, εκθέσεις, συζητήσεις θα γεμίζουν κάθε γωνιά της μεγάλης πολιτείας του Φεστιβάλ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», τον γνώριμο χώρο που φέτος θα «ντυθεί» τα καλύτερά του για να γιορτάσει τα 50 χρόνια το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Σε αυτά τα 50 χρόνια θα είναι αφιερωμένη η κεντρική έκθεση του φετινού Φεστιβάλ που θα στηθεί στον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής Σκηνής (βλέπε σελ. 19).

Στον ίδιο χώρο θα δεσπόζει, όπως κάθε χρόνο, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με όλες τις εκδόσεις της και εξαιρετικές προσφορές ειδικά για το Φεστιβάλ (βλέπε σελ. 21, 26 - 27).

Τον δικό τους χώρο θα έχουν εκεί και οι νέοι στρατευμένοι, αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Χώρο Φαντάρων και Αξιωματικών Ενάντια στον Πόλεμο.

Η Διεθνούπολη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, θα φιλοξενεί φέτος 44 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από όλο τον κόσμο και θα στέλνει το δικό της αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα, μήνυμα ενίσχυσης του προλεταριακού διεθνισμού και της κοινής πάλης των λαών. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με νέους κομμουνιστές από όλο τον κόσμο, να μάθουν για τους αγώνες που δίνουν στη χώρα τους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προμηθευτούν τα υλικά και τα «αναμνηστικά» τους.

***


Στο Στέκι Πολιτισμού, έξω από το θεατράκι του πάρκου, οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν:

  • Μεγάλη Εικαστική Εκθεση Σύγχρονου Εργου με τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», που οργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, με τη συμμετοχή άνω των 70 δημιουργών, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, φοιτητές και φοιτήτριες των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, που ανταποκρίθηκαν και κατέθεσαν 90 έργα, τα οποία εκτείνονται σε όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, άλλες εφαρμογές, όπως το ψηφιδωτό!
  • Περίπτερα των Στεκιών Πολιτισμού & Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ: «Μάνος Λοΐζος», Μενιδίου, «Τραβέρσο» στον Πειραιά, «Ανδ. Λυκουρίνος» στην Καισαριανή.
  • Περίπτερο του Χώρου Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου», όπου θα εκτίθενται αφίσες - χαρακτικά με θέμα τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ που φιλοτέχνησαν οι μαθητές του Σεμιναρίου Χαρακτικής με την τεχνική της «υψιτυπίας». Στον χώρο θα βρίσκονται οι μήτρες των χαρακτικών αλλά και πρέσα, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να τυπώσουν όποια αφίσα επιθυμούν.

Στην «Κόκκινη Γωνιά» για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών θα υπάρχει έκθεση με θέμα «Το βιβλίο της αληθινής γνώσης: Αλήθειες και ψέματα για τη γυναικεία ανισοτιμία μέσα από την Εκπαίδευση και τις "θεωρίες φύλου"». Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τις πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών μέσα από ένα διαδραστικό κουίζ, το οποίο απευθύνεται ιδιαίτερα σε μαθήτριες και φοιτήτριες (βλέπε σελ. 20).

***


Σημείο συνάντησης για όλο τον μαθητόκοσμο, το Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και τις τέσσερις μέρες:

  • Διαδραστική έκθεση με τίτλο «Με την ΚΝΕ αλλάζουμε τον κόσμο, το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Η έκθεση θα αποτελείται κατά βάση από διαδραστικές οθόνες, τάμπλετ και οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο, ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια και γραφικά, μέσα από τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες θα ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος που ζουν και μεγαλώνουν, γεμάτος προβλήματα, αδιέξοδα και αντιθέσεις, μπορεί να αλλάξει.
  • Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας και Γνώσης, με θέμα «Αγώνας - γνώση - τόλμη - αντοχή», όπου ομάδες μαθητών από όλη την Αττική, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ θα κάνουν παρουσίαση των πρότζεκτ τους σε θέματα εμπνευσμένα από τον ίδιο τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της ΚΝΕ.
  • Χώρος «Πάμε Γυμνάσιο», αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, με σύνθημα«Γνώρισε τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου». Οι μαθητές θα βρουν ένα πολύμορφο παιχνίδι ερωτήσεων και γρίφων, βασισμένο στη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»: «Λένιν. Ο άνθρωπος και το έργο του». Παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δική τους σκαλέτα για τη στήλη του «Οδηγητή» για το Γυμνάσιο και να γίνουν... ανταποκριτές, κάνοντας το δικό τους «ρεπορτάζ» για το τι τους εντυπωσιάζει περισσότερο στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ!


Στο Φοιτητικό Στέκι οι επισκέπτες θα συναντούν μια κατασκευή αφιερωμένη στον παγκόσμιο φοιτητικό ξεσηκωμό αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, που εκδηλώθηκε στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου καθώς και μια κατασκευή αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, με φοιτητικές στιγμές όλων αυτών των χρόνων. Επίσης, μια έκθεση αφιερωμένη στην απόφαση πολλών νέων να οργανωθούν στην ΚΝΕ, αλλά και χώρος αφιερωμένος στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας, όπου θα διατίθενται σχετικές εκδόσεις. Δεν θα μπορούσε να λείπουν και οι αναφορές στους μεγάλους φοιτητικούς αγώνες, στην πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», αλλά και στους πρωτοετείς φοιτητές.

Στο Εργατικό Στέκι, που είναι αφιερωμένο στην πάλη της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο απέναντι στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους και κοινωνική ανισότητα, θα υπάρχει χώρος για την Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, επίσης χώρος των σπουδαστών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ θα διατίθεται και η έκδοση του ΚΣ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Στο Στέκι κατά των Ναρκωτικών οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη διαχρονική πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως αυτή αποτυπωνόταν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Παράλληλα θα μπορούν να προμηθευτούν σχετικές εκδόσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυξημένη θα είναι φέτος η παρουσία αντιπροσωπειών από «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, την Ομοσπονδία των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μαζί και με τους επιμέρους συλλόγους οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, τον νεοσυσταθέντα Σύλλογο Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών κ.ά.

***


Στο Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου» θα υπάρχει φέτος τοίχος αναρρίχησης, ενώ θα λειτουργούν φέτος και τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ, από τις 19.00 έως τις 22.00, τέσσερις γωνιές με επαναλαμβανόμενες κυλιόμενες δραστηριότητες:

  • Ψάξε - βρες στο logo του Φεστιβάλ.Ανακαλύπτουμε την ιστορία και τον χαρακτήρα της μεγαλύτερης νεανικής πολιτικής γιορτής μέσα από το logo των φετινών εκδηλώσεων.
  • Τι είναι επαναστάτης;Μέσα από ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο παιχνίδι γνωριμίας με τον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν, τα παιδιά θα κληθούν να αναγνωρίσουν και να ξεχωρίσουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που συνέθεσαν τον χαρακτήρα αυτού του τόσο σπουδαίου επαναστάτη.
  • Κινητό Πλανητάριο.Ενας ειδικός θόλος, μία φορητή φουσκωτή «αίθουσα», μέσα στην οποία τα παιδιά θα απολαύσουν πολύ αξιόλογες ταινίες εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.
  • Σοσιαλισμός: Ο κόσμος που θέλουμε!Μέσα από οπτικοακουστικά μέσα, έκφραση των ίδιων των παιδιών, ταμπλό και άλλους τρόπους προβολής παλιότερων και καινούριων σελίδων του περιοδικού, αναζητούμε πώς τα όνειρα και οι ελπίδες μας μπορούν να γίνουν πράξη!

Στον χώρο του Παιδότοπου, όλες τις μέρες θα πραγματοποιούνται χειροτεχνίες και κατασκευές με θέμα τη φιλία των λαών, face painting και καλλιτεχνικό εργαστήρι κούκλας με την Ιρίνα Μπόικο.

Το δικό του εντυπωσιακό πρόγραμμα, που θα τραβήξει τα βλέμματα, θα έχει και φέτος το Στέκι Αθλητισμού.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ 50ού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Ταξίδι στην Κόκκινη Πολιτεία του χθες και του σήμερα»

Αφιερωμένη στον θεσμό του Φεστιβάλ η φετινή έκθεση στο Πάρκο Τρίτση

Η κεντρική έκθεση στο 1ο Φεστιβάλ...
Η κεντρική έκθεση στο 1ο Φεστιβάλ...
Η κεντρική έκθεση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι αφιερωμένη στον θεσμό του Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής.

Αποτελεί ένα ταξίδι αναδρομής για τους παλιότερους και γνωριμίας για τους νεότερους επισκέπτες με εκείνες τις στιγμές του Φεστιβάλ που χάραξαν μια διαδρομή εφάμιλλη για να μπει πλατιά στις καρδιές της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Μια διαδρομή για να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη πρωτοπόρας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανατρεπτικού πολιτικού περιεχομένου που αμφισβητεί τον καπιταλιστικό μονόδρομο. Η διαδρομή του Φεστιβάλ αναδεικνύεται μέσα από την έκθεση πλούσιου υλικού από το Αρχείο του Κόμματος και την αξιοποίηση οπτικοακουστικών μέσων, που ζωντανεύουν στον επισκέπτη τα συναισθήματα, τη δύναμη των ημερών του Σεπτέμβρη και των πρωταγωνιστών τους.

***

Ο επισκέπτης θα γνωρίσει με την περιήγηση στον χώρο της έκθεσης τα «υλικά» που κρατούν το Φεστιβάλ νέο, εκείνα που παρά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, διαφυλάσσουν την πρωτοπορία και τη ζωντάνια του.

Βασική πηγή της δύναμης και της έμπνευσής του είναι ότι αποτυπώνει την πάλη για έναν ανώτερο σκοπό, την κατάργηση της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και το χτίσιμο του κόσμου της «πραγματικής νιότης», του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Τα πρώτα χρόνια ζωής του μπήκε εμπόδιο στον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό, υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες. Στη συνέχεια, σε περίοδο αντεπαναστατικών ανατροπών και ολοκλήρωσης της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ, σηματοδότησε την υπεράσπιση του σοσιαλισμού κόντρα σε όσους μιλούσαν για «τέλος της Ιστορίας και της ταξικής πάλης», επιχειρώντας με τον μανδύα του «νέου» και «σύγχρονου» να αναθεωρήσουν την επαναστατική κοσμοθεωρία, την ύπαρξη του ΚΚ ως επαναστατικής πρωτοπορίας σε όλες τις συνθήκες. Σήμερα στο Φεστιβάλ αποτυπώνονται η διαμόρφωση σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής, η δράση με βάση το επαναστατικό Πρόγραμμα του Κόμματος και οι νέες δυνατότητες που έχει η σοσιαλιστική κοινωνία στην εποχή μας για να καλύψει τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

...στο 12ο Φεστιβάλ
...στο 12ο Φεστιβάλ
Στο πλαίσιο της πάλης για τον σοσιαλισμό, στην έκθεση ξεχωρίζουν στιγμές που αποδεικνύουν τον διεθνιστικό χαρακτήρα του Κόμματός μας, το ότι το Φεστιβάλ αποτελεί χώρο διεθνιστικής αντίστασης και αλληλεγγύης των λαών. Μέσα από τον χώρο της Διεθνούπολης εκφράζεται η ανάγκη για κοινή πάλη και ενότητα της εργατικής τάξης κόντρα στον ταξικό της αντίπαλο, την αστική τάξη. Υψώνεται τείχος κόντρα στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και του κεφαλαίου, στα σφαγεία του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το Φεστιβάλ αποτελεί σημείο συνάντησης Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο, βάζοντας το λιθαράκι του στην προσπάθεια για επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

***

Στοιχείο της νιότης του είναι φυσικά εκείνοι που το χτίζουν, τα παιδιά της ΚΝΕ. Οσοι όλα αυτά τα χρόνια «δεν κάθισαν καλά» στις υποδείξεις του συστήματος. Είναι εκείνοι που εμπνεόμενοι από τον σκοπό της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, μπόρεσαν να συγκρουστούν με τις αυταπάτες και τον εγκλωβισμό από την αστική τάξη. Μέσα από την έκθεση ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα παιδιά της ΚΝΕ τα πρώτα χρόνια μετά την κατάκτηση από το ΚΚΕ της νόμιμης δράσης του, σφυρηλατημένα στα χρόνια της παρανομίας και αντλώντας έμπνευση από τις γενιές της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Θα τα δει να κρατούν αλύγιστη στάση μπροστά στις αυταπάτες περί εξανθρωπισμού του καπιταλιστικού συστήματος που καλλιεργούνταν, ειδικά από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, τη δεκαετία του '80, να αντέχουν στα δύσκολα χρόνια των αντεπαναστατικών ανατροπών, κρατώντας ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Στη συνέχεια, να προτάσσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στα «ήρεμα νερά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης του 2000, αλλά και στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, αντιπαλεύοντας τη μείωση των απαιτήσεων, την ενσωμάτωση πίσω από την εύρεση ενός νέου «Μεσσία» για να διαχειριστεί το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Μέσα από την έκθεση φωτίζεται ο χαρακτήρας της ΚΝΕ ως επαναστατικής οργάνωσης, ως Νεολαίας του ΚΚΕ, που μέσα από τη συλλογικότητα, την πειθαρχία, την πίστη σε μια κοινωνία που αποτελεί το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, τον σοσιαλισμό, μπορεί κόντρα σε όλα τα εμπόδια να διαμορφώνει «γωνιές» αντίστασης και ελπίδας που να αγκαλιάζουν τα όνειρα της νεολαίας.

***

...στο 2ο Φεστιβάλ...
...στο 2ο Φεστιβάλ...
Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα πλευρές του Φεστιβάλ που το έχουν καθιερώσει στη συνείδηση των εργαζομένων και της νεολαίας ως χώρο διεκδίκησης και πάλης για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Στιγμές αφιερωμένες στον αγώνα της εργατικής τάξης για καλύτερους όρους ζωής και εργασίας, στιγμιότυπα από τη δράση του εργατικού κινήματος, στο πλάι του οποίου αναπτύχθηκε η πάλη φοιτητών και μαθητών απέναντι στην Παιδεία - εμπόρευμα, για μόρφωση στο ύψος των αναγκών τους.

Το Φεστιβάλ αναδεικνύει διαχρονικά ότι κάθε πλευρά που αφορά τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και το καπιταλιστικό κράτος. Αλλωστε ακόμα και η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, ειδικά τα πρώτα χρόνια, έγινε κατορθωτή κόντρα σε προσπάθειες παρεμπόδισης από κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές και δυνάμεις καταστολής.

Για παράδειγμα, η διαχρονική προσπάθεια αναβάθμισης των χώρων όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι έκφραση του δίκαιου αιτήματος της νεολαίας και του λαού για χώρους πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, ελεύθερους και δωρεάν για αξιοποίηση προς όφελος των αναγκών της πλατιάς πλειοψηφίας. Αντίστοιχα, στο Φεστιβάλ διατυπώνεται καθαρά ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο για τους «ειδικούς» ή τους «προνομιούχους», αλλά ότι οφείλουν να αγκαλιάζουν και να συμπαρασύρουν τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις επιδιώξεις του λαού, να αναδεικνύουν μια νέα προοπτική, που δεν χωράει στο πλαίσιο της σημερινής κοινωνίας. Η πρωτοπόρα στάση του ΚΚΕ για την Τέχνη και τον ρόλο της είναι η αιτία που το Φεστιβάλ ως θεσμός μπόρεσε να σημαδέψει την πολιτιστική ζωή της χώρας, αναδεικνύοντας και τιμώντας δημιουργούς που έχουν κατοχυρωθεί στην εκτίμηση του λαού.

***


Ολες οι παραπάνω πλευρές της έκθεσης αποτελούν στοιχεία από την ίδια την ουσία του Φεστιβάλ ως χώρου συνάντησης της νεολαίας με τις ανατρεπτικές ιδέες και την πολιτική του ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα στον λαό και στη νεολαία προς μια νέα προοπτική, μια κοινωνία φτιαγμένη με άλλα υλικά, απαλλαγμένη από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Μια «Κόκκινη Πολιτεία» όπου ανθίζουν η δημιουργία και η ζωή, όπου κανείς δεν είναι μόνος, αλλά ενώνεται με τους υπόλοιπους στο χτίσιμο του κοινού τους μέλλοντος. Σε αυτό το κοινό μας μέλλον οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια νέα καταμέτρηση για τα Φεστιβάλ μας, χτίζοντας την «Κόκκινη Πολιτεία» μας όχι μόνο τις μέρες του Σεπτέμβρη αλλά σε κάθε στιγμή της ζωής μας.


Από τις οργανωμένες ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση του 49ου Φεστιβάλ
Από τις οργανωμένες ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση του 49ου Φεστιβάλ
Αλήθειες και ψέματα για τη γυναικεία ανισοτιμία, στην «Κόκκινη Γωνιά»

Από την περσινή συζήτηση
Από την περσινή συζήτηση
Οι αλήθειες και τα ψέματα γύρω από το φαινόμενο της ανισότιμης θέσης των γυναικών στην κοινωνία, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις διαφορετικές βαθμίδες της Εκπαίδευσης, είναι το επίκεντρο στην «Κόκκινη Γωνιά» για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, στο Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ. Αυτή η «γωνιά», όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις νέες εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες και σπουδάστριες, κάθε νέα και νέο επισκέπτη του Φεστιβάλ.

Φέτος η δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο αντλεί το υλικό της από τη συλλογική προσπάθεια που έχουν κάνει τα μέλη της ΚΝΕ να καταγράψουν πλευρές της αστικής ιδεολογίας γύρω από την ανισοτιμία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, όπως εκφράζονται μέσα από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Το πρόγραμμα της «Κόκκινης Γωνιάς» δεν έχει στόχο μόνο να ανοίξει την αντιπαράθεση με τις θεωρίες και τις προσεγγίσεις που διδάσκονται στις σχολικές τάξεις και στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, αλλά και να δώσει μια αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση γύρω από τις αιτίες του γυναικείου ζητήματος, τις προϋποθέσεις για την εξάλειψή του, τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Στην κατεύθυνση αυτή, το περιεχόμενο του προγράμματος που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή επιδιώκει να «φωτίσει» το αντικειμενικό υλικό υπόβαθρο του προβλήματος. Εστιάζει την προσοχή στην πορεία που έχουν διανύσει οι εκμεταλλευτικοί κοινωνικοοικονομικοί σχηματισμοί, από τον πρώτο χωρισμό της κοινωνίας σε τάξεις μέχρι τη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία. Ακολουθώντας το νήμα αυτό, προσφέρει υλικό για προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ανάγκες της εκάστοτε εκμεταλλεύτριας τάξης όσον αφορά τη γυναικεία εργασία αλλά και την αναπαραγωγή έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στις πρόσθετες - σε σχέση με τον άνδρα - μορφές καταπίεσης και διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας. Στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και στην κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, αναδεικνύοντας τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την πλήρη χειραφέτηση της γυναίκας.


Γύρω από τον παραπάνω άξονα έχει στηθεί η πολύμορφη δραστηριότητα του Στεκιού της Επιτροπής του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια: Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση που θα αντιπαραθέτει «το βιβλίο της αληθινής γνώσης» σε παλιές και νέες θεωρίες που αποσυνδέουν την ανισοτιμία της γυναίκας από την ταξική της ρίζα, δηλαδή από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Μέσα από ένα διαδραστικό κουίζ οι επισκέπτριες και επισκέπτες, ιδιαίτερα οι μαθήτριες και φοιτήτριες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με γυναικεία στελέχη της ΚΝΕ γύρω από το θέμα, με βάση όσα ακούνε στις τάξεις και τα αμφιθέατρα.

Σταθμός της δραστηριότητας είναι η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την Εκπαίδευση και τις "θεωρίες φύλου"», την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 20.00, με μια σειρά σχετικές θεματικές ενότητες γύρω από τις ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων.

Τη δική της πολιτιστική πινελιά, τέλος, θα δώσει η χορευτική παράσταση που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, με «σταθμούς» συλλογικούς αγώνες στους οποίους πρωταγωνίστησαν γυναίκες σε διαφορετικές ιστορικές εποχές και περιόδους.

Συλλογική προσπάθεια μελέτης και επεξεργασίας, σημαντική υποδομή για την παρέμβαση της ΚΝΕ


«Η συμπλήρωση των 50 χρόνων Φεστιβάλ είναι μια κορυφαία στιγμή για όλους εμάς, για κάθε μέλος της ΚΝΕ. Μας γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία η Ιστορία του, η αντοχή του μέσα σε όλες τις συνθήκες», υπογραμμίζει η Γωγώ Θεοδωροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Οπως εξηγεί, «η προβολή των ανατρεπτικών θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών υπήρξε συστατικό στοιχείο της δραστηριότητας, των εκδηλώσεων, του περιεχομένου του Φεστιβάλ κάθε χρονιά». Ετσι και φέτος, «γιορτάζοντας και τιμώντας τον μισό αιώνα ζωής του Φεστιβάλ, η "Κόκκινη Γωνιά" για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις χιλιάδες επισκέπτριες του Φεστιβάλ, τις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις νέες εργαζόμενες που συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές».

Οσον αφορά το περιεχόμενο γύρω από το οποίο επικεντρώνονται φέτος η έκθεση και η συζήτηση στον χώρο της «Κόκκινης Γωνιάς», εξηγεί ότι βασίζεται «στην επεξεργασία στην οποία προχώρησε η Επιτροπή του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια σχετικά με την αντιπαράθεση με την αστική αντίληψη για την ανισοτιμία της γυναίκας όπως αυτή προβάλλεται μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η επεξεργασία αυτή αποτελεί μια σημαντική υποδομή για όλο το επόμενο διάστημα, προκειμένου πιο αποφασιστικά να προβάλουμε την αλήθεια για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης».

Πώς δούλεψε όμως η Επιτροπή για να προετοιμάσει το σχετικό υλικό; «Για να τα καταφέρουμε χρειάστηκε να μελετήσουμε από πρώτο χέρι, από την "πηγή", τι διδάσκονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα πανεπιστήμια. Να ξετυλίξουμε το κουβάρι του ανορθολογισμού έχοντας όπλο τη διαλεκτική υλιστική αντίληψη ως μέθοδο μελέτης και σκέψης», σημειώνει η Γωγώ Θεοδωροπούλου. Ιδιαίτερα στέκεται στη συλλογική προσπάθεια που έγινε. «Για να τα καταφέρουμε, ήταν απαραίτητο να δουλέψουμε συλλογικά. Συγκροτήσαμε δύο ομάδες δουλειάς, μελέτης και επεξεργασίας του περιεχομένου της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μία ομάδα αποτελούταν από εκπαιδευτικούς της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής και στελέχη της ΚΝΕ που έχουν την ευθύνη για την παρέμβασή μας στα σχολεία. Η ομάδα αυτή ανέλαβε να μελετήσει τα σχολικά βιβλία, βιβλία φροντιστηρίων, καθώς και τις κατευθύνσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στις οποίες περιλαμβάνονται μέχρι και προγράμματα διαφόρων ΜΚΟ που δρουν για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από φοιτήτριες και εργαζόμενες στην Ερευνα, αναλαμβάνοντας το πολύ δύσκολο έργο της μελέτης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, με τις θεωρίες περί "ρευστότητας" του φύλου, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται οι νέοι και οι νέες να προσδιορίζουν τη θέση τους στην κοινωνία με ιδεαλιστική υποκειμενική προσέγγιση», αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής συλλογικής προσπάθειας, τα μέλη της ΚΝΕ δούλεψαν με μεγάλη διάθεση. «Προχωρήσαμε σε συναντήσεις ανταλλαγής σκέψεων πάνω σε όσα μελετούσαμε, καταγράψαμε αποσπάσματα από τα βιβλία και τα συγγράμματα, ετοιμάζοντας εκθέσεις. Αρκετές φορές ξενυχτήσαμε για να τελειώσουμε το πρώτο μας βιβλίο και να πάμε στο επόμενο», τονίζει η Γωγώ Θεοδωροπούλου και καταλήγει: «Ολα αυτά έγιναν με πολύ μεράκι, με συλλογικότητα και ενθουσιασμό, γιατί ξέραμε ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Ωστε να χτίσουμε το "βιβλίο της αληθινής γνώσης" στην "Κόκκινη Γωνιά", να προετοιμάσουμε την εκδήλωση που θα γίνει την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι στον δρόμο της γνώσης και του αγώνα κάθε μαθήτρια και φοιτήτρια μπορεί να αναπτύξει "αντισώματα" στις αντιεπιστημονικές, ανορθολογικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας και τις σχέσεις των δύο φύλων. Σας καλούμε όλους να γίνετε μέρος αυτής μας της προσπάθειας στην "Κόκκινη Γωνιά" όλες τις μέρες του Φεστιβάλ».

50 χρόνια παρουσίας της «Σύγχρονης Εποχής» στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Και φέτος ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
Και φέτος ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»
«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», με αυτό το σύνθημα η ΚΝΕ γιορτάζει τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ.

Ολα αυτά τα χρόνια, η «Σύγχρονη Εποχή» έχει αδιάλειπτη παρουσία στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φέρνοντας κοντά στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες το προοδευτικό και επαναστατικό βιβλίο.

Η «Σύγχρονη Εποχή» έχει τη δική της συμβολή στον χαρακτήρα του ίδιου του Φεστιβάλ της ΚΝΕ με τις εκδόσεις της, αλλά και την ΚΟΜΕΠ, τον «Ριζοσπάστη», τον «Οδηγητή».

Φέτος, ξεχωρίζουν οι τέσσερις θεματικές προτάσεις που κάνει παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις, αλλά και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκφράζεται κάθε χρόνο. Αυτές είναι:

- Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

- Το αστικό κράτος, ο χαρακτήρας και ο ρόλος του.

- Συμπεράσματα από την Ιστορία.

- Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα.

Κλασικές και νέες εκδόσεις

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τους τίτλους που τους ενδιαφέρουν σε ειδικές τιμές και έκπτωση έως και 75%.

Στους πάγκους του βιβλιοπωλείου κάθε χρόνο βρίσκει κανείς κλασικές και νέες εκδόσεις σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων.

Ξεχωρίζουν κορυφαία έργα, όπως «Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ, τα «Απαντα» των Β. Ι. Λένιν και Ι. Β. Στάλιν, συνολικά τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, καθώς και έργα μεγάλων μορφών του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Από τις πρόσφατες εκδόσεις εξαιρετική σημασία έχουν τα «Aποτελέσματα της άμεσης διαδικασίας παραγωγής. (Το VI ανέκδοτο κεφάλαιο του 1ου τόμου "Του Κεφαλαίου")» του Κ. Μαρξ.

Από το 21ο Φεστιβάλ
Από το 21ο Φεστιβάλ
Για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου επαναστάτη Β. Ι. Λένιν σημαντική είναι η έκδοση «Λένιν. Ο άνθρωπος και το έργο του» του Αλ. Ρ. Ουίλιαμς.

Κεντρική θέση έχουν οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για όλα τα επίκαιρα ζητήματα: Διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, οικονομία, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, πολιτική προστασία. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα υλικά της Ημερίδας «Ο μύθος του "Κράτους Δικαίου" της ΕΕ και ο δρόμος για την ανατροπή της αδικίας και της εκμετάλλευσης».

Ακόμα διακρίνονται εκδόσεις, καρπός συλλογικής μελέτης της Ιστορίας του εγχώριου και Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Κορυφαία στιγμή της εργασίας αυτής αποτελούν οι τόμοι του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ». Η μελέτη αυτή συμπληρώνεται από πλειάδα ιστορικών εκδόσεων, λευκωμάτων, αναμνήσεων, μαρτυριών από το ελληνικό και διεθνές εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Ανάμεσά τους η πρόσφατη έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος» προς τιμήν των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ακόμα οι εκδόσεις «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής", στην Ασφάλεια της Μεσογείων» της Αγγελικής Σωτήρη και «Το κόκκινο και το γκρίζο. Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου» του Κώστα Τζιάρα.

Από το 26ο Φεστιβάλ
Από το 26ο Φεστιβάλ
Τις μέρες του Φεστιβάλ θα κυκλοφορήσουν οι εξής νέες εκδόσεις:

Τα υλικά της ημερίδας του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία. Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»

«Το Παλαιστινιακό Ζήτημα. Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», του Α. Γκίκα

«Ντα ζβιντάνιγια. @___@ Σελίδες μέσα στο χρόνο. Κείμενα για τη Σοβιετική Ενωση 1980-1986», του Φ. Λάδη

Τον δικό τους χώρο στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» καταλαμβάνουν εκδόσεις σε ένα ευρύ πεδίο: Κοινωνικών επιστημών, φιλοσοφίας, πολιτικής οικονομίας.

Στις εκδόσεις για την Παιδεία ο επισκέπτης του Φεστιβάλ θα βρει την πρόσφατη έκδοση με τα υλικά της Ημερίδας «Δημήτρης Γληνός. Το ΚΚΕ τιμά τον κομμουνιστή διανοούμενο», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατό του. Καθώς και την εμπλουτισμένη επανέκδοση από το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ «O κόσμος του παιδιού. Βιβλίο πρώτο. Προσχολική ηλικία», της σειράς της Ακαδημίας Παιδαγωγικών Επιστημών της ΕΣΣΔ, καρπός συλλογικής προσπάθειας ομάδας επιστημόνων που ειδικεύονταν στα ζητήματα παιδαγωγικής κατά την προσχολική ηλικία.

Διακριτή ενότητα αποτελούν έργα της ξένης και της εγχώριας λογοτεχνικής παραγωγής, που εμπνέονται από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, τα μεγάλα κοινωνικά γεγονότα των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων, τη Σοσιαλιστική Οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ, αλλά και κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης.

Σημαντικό είναι ακόμα το μεταφραστικό έργο της «Σύγχρονης Εποχής» και στο πεδίο της ξένης λογοτεχνίας με έργα κλασικών λογοτεχνών, όπως Β. Ουγκό, Ε. Ζολά, Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι, Σοβιετικών λογοτεχνών, όπως Μ. Γκόρκι, Ν. Οστρόφσκι, Ι. Ερενμπουργκ, Α. Κολοντάι, καθώς και λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Μέσα στο καλοκαίρι κυκλοφόρησε η δίτομη έκδοση «Οι Αθλιοι» του Β. Ουγκό σε μετάφραση του Γ. Κουτζιούλα.

Στην ελληνική λογοτεχνία η «Σύγχρονη Εποχή» διαχρονικά προβάλλει το ποιοτικό - προοδευτικό λογοτεχνικό έργο, με έργα από τη λογοτεχνική παράδοση του τόπου μας κορυφαίων λογοτεχνών, όπως οι Κ. Παρωρίτης, Κ. Χατζόπουλος, Ε. Ροΐδης και Παπαδιαμάντης. Αλλά και ποιητών, όπως οι Γ. Ρίτσος, Κ. Βάρναλης, Φ. Αγγουλές, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών, δοκιμιογράφων, δημοσιογράφων.

Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν το μυθιστόρημα του Κ. Κοτζιά «Ο παράνομος», το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ενα μεγάλο βράδυ», καθώς και η ποιητική συλλογή του Μ. Σταυρακάκη «Προσκυνώ τη Χάρη σου, Λαέ μου».

Οι μικροί και λίγο μεγαλύτεροι φίλοι του βιβλίου βρίσκουν πάντοτε στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ πλούσια και επίκαιρα ερεθίσματα, που συμβάλλουν στην ολόπλευρη δημιουργική και γνωστική τους ανάπτυξη. Και φέτος θα βρουν στον πάγκο του βιβλιοπωλείου στο Φεστιβάλ το νέο τεύχος του «κόκκινου Αερόστατου».

Να μετρήσουμε δεκάδες νέες συνδρομές στον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ

Ξεχωριστή θέση θα έχει φέτος η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση. Το νέο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε έχει ως θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ για πρώτη φορά στο περιοδικό εγκαινιάζεται μια δεύτερη ενότητα με επίκαιρα πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα.

Στο Φεστιβάλ σημαντικό χώρο κατέχουν η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», ο «Ριζοσπάστης» που φέτος κλείνει 50 χρόνια νόμιμης επανέκδοσης και ο «Οδηγητής».

Ηδη το 50ό Φεστιβάλ μετρά δεκάδες σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και οδεύει προς την κορύφωση των εκδηλώσεών του στην Αθήνα.

Τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα προπαγανδίζουν τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις προσφορές και τις συνδρομές στο βιβλίο, τον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ.

Ταυτόχρονα, οργανώνουν την προμήθεια των εκδόσεων, βάζουν στόχους διακίνησης ώστε όλοι να φύγουν με ένα βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής» στο χέρι. Διαμορφώνουν σχέδιο για δεκάδες νέους συνδρομητές σε «Ριζοσπάστη» και ΚΟΜΕΠ. Παίρνουν μέτρα για την ανανέωση όλων των συνδρομών βιβλίου και εντύπων.

Αξιοποιούν το διάστημα αυτό για την εξάντληση του τρέχοντος τεύχους της ΚΟΜΕΠ με αφιέρωμα στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, οργανώνοντας τη διακίνηση του νέου τεύχους της που θα κυκλοφορήσει στο Φεστιβάλ της Αθήνας.

Δίνουμε ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» γιατί «Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

Είμαστε απ' τα παιδιά που δεν κάθονται καλά...

Συναυλία - αφιέρωμα στο σύγχρονο πολιτικό - κοινωνικό τραγούδι την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ο γόνιμος τόπος για να ανθίσει η Τέχνη που εμπνέει, που προβληματίζει, που διαπαιδαγωγεί, που αμφισβητεί. Στο κομμάτι της μουσικής αυτού του είδους η Τέχνη έχει συντροφεύσει το Φεστιβάλ σε όλα τα χρόνια του. Γράφονται άραγε τέτοια τραγούδια ακόμη σήμερα;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ναι», γιατί με τέτοια τραγούδια θα γεμίσει το αφιέρωμα που θα κλείσει το πρόγραμμα της πρώτης μέρας στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ.

Οι «Κοινοί Θνητοί» συμπράττουν με τους Θοδωρή Βλαχάκη και Μιχάλη Σκαράκη (Magic de Spell), Αλέξανδρο Δάικο, Πολυξένη Καράκογλου, Γρηγόρη Κλιούμη (Υπόγεια Ρεύματα), Τάσο Κοφοδήμο & Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου (Γκιντίκι), Δημήτρη Μητσοτάκη, Δημήτρη Μυστακίδη, Φώτη Σιώτα, Μάρθα Φριντζήλα σε μια μοναδική συναυλία, ειδικά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στις 23.00, στην Κεντρική Σκηνή.

«Δεν πιστεύουμε πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό». Ετσι μας συστήνονται οι «Κοινοί Θνητοί», το συγκρότημα που δημιουργήθηκε λίγα χρόνια πριν στην Εύβοια.

Από τότε τραγούδια τους όπως «Σ' αυτή τη μηχανή», «Αφιερωμένο», «Ακρόαση» και τόσα άλλα είναι το μόνιμο soundtrack στους αγώνες των νέων παιδιών...

Μας λένε οι «Κοινοί Θνητοί» για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και για τη συγκεκριμένη συναυλία:

«Είναι μεγάλη η τιμή που μας έκανε η ΚΝΕ για να αναλάβουμε την επιμέλεια ενός αφιερώματος στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ. Και μόνο να αναλογιστούμε ποιοι καλλιτέχνες έχουν περάσει από αυτή τη σκηνή, όλα αυτά τα 50 χρόνια, πραγματικά ανατριχιάζεις.

Τραγούδια που μιλάνε για τον πόλεμο, τον φασισμό, την ανάγκη αλλαγής αυτού του κόσμου... Αυτά είναι τα τραγούδια που επιλέξαμε να ακουστούν σε αυτό το αφιέρωμα, που ο δικός μας ήχος και στίχος θα μπλεχτεί με μελωδίες και τραγούδια σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών, με μεγάλη συμβολή στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Περιμένουμε πώς και πώς το βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη! Και εκεί εύκολα θα διαπιστώσει κανείς ότι είτε στα δικά μας τραγούδια που έχουν γραφτεί τα τελευταία 5 - 7 χρόνια, είτε στα τραγούδια που έχουν "γεννηθεί" χρόνια πριν, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια... Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού η ρίζα όλων όσα θίγονται στα τραγούδια παραμένει μία, η εκμετάλλευση. Αυτό προσπαθούμε να προβάλουμε και μέσα απ' το αφιέρωμα».

«Ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή»

Συναυλία - αφιέρωμα στον Κώστα Τριπολίτη την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη

Την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, στις 21.30, οι επισκέπτες θα απολαύσουν ένα οφειλόμενο αφιέρωμα σε έναν εξαιρετικό και κατεξοχήν πολιτικό στιχουργό: Τον Κώστα Τριπολίτη.

«Ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας μια αλλιώτικη ζωή», είναι ο στίχος του Τριπολίτη που δίνει τον τίτλο του αφιερώματος. Την επιμέλεια έχει κάνει ο Διονύσης Τσακνής, την ενορχήστρωση ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Νταλάρας, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής.

***

Ο Κώστας Τριπολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου 1953. Ο ίδιος διηγείται για τα πρώτα νεανικά του χρόνια: «Ημουν ο πιο μικρός μαθητής της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Στα 14 είδα από κοντά τα τανκς και έμαθα απέξω όλα τα εμβατήρια, υποχρεωτικώς. Η δικτατορία μάς εκπαίδευε καλά... Μπήκα στη Φιλοσοφική, στο ΕΑΤ ΕΣΑ και στην Ασφάλεια, τότε στη Μεσογείων. Την πρώτη την εγκατέλειψα εγκαίρως. Τις σχέσεις μου με τα άλλα δύο ευαγή ιδρύματα τις κράτησα έως τη μεταπολίτευση. Είμαι ικανοποιημένος που έκανα ό,τι και οι περισσότεροι φοιτητές της ηλικίας μου: Δεν κάθισα στα αυγά μου, ήσυχος».

Σπούδασε Ιατρική με ειδίκευση ψυχιάτρου, επάγγελμα που δεν άσκησε ποτέ αλλά το δηλώνει ως... χόμπι, σπούδασε επίσης Κινηματογράφο και Γλωσσολογία, ενώ βιοπορίστηκε συχνά από την τέχνη της φωτογραφίας. Τελικά τον κέρδισε η συγγραφή.

Οταν βρέθηκε στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού ο στόχος του δεν ήταν τα χρήματα ή η δημοφιλία. Οπως και ο Αλκαίος, βρέθηκε σε αυτόν τον χώρο χωρίς να το επιδιώξει, γράφοντας ποίηση που κάποιος θέλησε να μελοποιήσει. Ο Τριπολίτης παραδέχεται ότι γράφοντας ποίηση κινδυνεύει το έργο να μένει κιτρινισμένο στα ράφια του βιβλιοπωλείου, ενώ με τη στιχουργική και τη μελοποίηση γίνεται κτήμα της μάζας. Παραδέχεται επίσης ότι έχει κάνει υποχωρήσεις γιατί η στιχουργική είναι ακριβώς μαζικό προϊόν. Ο ίδιος θεωρεί ότι το καινούριο που έφερε στη στιχουργική ήταν ένας λυρισμός κρυμμένος κάτω από τραχιές λέξεις, που μπορούσε να εκφράσει τις εξελίξεις της κοινωνίας στην εποχή του.

Ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του: «Η δουλειά μου είναι να ακούω τον τρέχοντα λόγο, να συλλέγω αποσπάσματα από τον τρέχοντα λόγο και να τα οργανώνω κατά τον τρόπο που εγώ νομίζω». «Πιστεύω στον τρέχοντα, στον άμεσο λόγο, τον οποίο δεν θα τον βρω σε ένα γραφείο ή στην εφημερίδα και στην τηλεόραση αλλά στον τεκέ, στο πορνείο, στην αγορά, στο λιμάνι, εκεί δηλαδή που βράζει η ζωή. Εκεί πρέπει να είμαι για να μαζεύω το υλικό μου, οπότε αν είμαι αναγνωρισμένος, αδρανοποιούμαι γιατί οι άνθρωποι γίνονται επιφυλακτικοί μαζί μου, οπότε δεν μπορώ να ζήσω τη λαλιά τους. Κάθε συγγραφέα η πατρίδα είναι η γλώσσα του και εκεί θέλω να ζω». Κι αυτή η πατρίδα απαιτεί σκληρή δουλειά γιατί «η δουλειά της βιβλιοθήκης είναι αυτή που στο τέλος αποδεικνύει κατά πόσο ένας άνθρωπος εξ αντικειμένου μπορεί και πρέπει να καταπιαστεί με τη γραφή». Και η πορεία του Κώστα Τριπολίτη αντανακλά αυτήν τη δουλειά για δεκαετίες.

Τραγούδια που σε κάνουν να θυμάσαι...

Στη δισκογραφία τον πρωτοσυναντάμε το 1979 που συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στον δίσκο «Εικόνες» και το 1981 στο «Χωρίς Ταυτότητα». Την επόμενη χρονιά, στίχους του συναντάμε σε 5 δίσκους: «Επιβάτης» (Μ. Θεοδωράκης), «Πίσω απ' τη βιτρίνα» (Γ. Χατζηνάσιος), «Ραντάρ» (Μ. Θεοδωράκης), «Σκουριασμένα χείλια» (Στ. Κραουνάκης), «Φράγμα» (Δ. Μούτσης). Στον τελευταίο συμπεριλαμβάνονται τα εμβληματικά «Delenda Est (Ερηνούλα μου)», αλλά και η «Νταλίκα» και το «Δε λες κουβέντα», που απογείωσε με τη φωνή της η Σωτηρία Μπέλλου και στίχους του θέλησε να γράψει στον τάφο της.

«Γράφω όταν έχω κάτι να πω», λέει ο ίδιος, για να εξηγήσει γιατί η επόμενη εμφάνισή του στη δισκογραφία έρχεται το 1986. Τότε έβγαλε το «Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα» με τον Αντώνη Βαρδή.

Την επόμενη χρονιά συναντιέται δισκογραφικά με τον Διονύση Τσακνή στον δίσκο «Το τρίτο μάτι», καθώς και με τον Θάνο Μικρούτσικο, όπου ξεκινάει μια συνεργασία που δίνει καρπούς σημαντικούς δίσκους όπως «Ολα από χέρι καμένα» (1988), «Συγνώμη για την άμυνα» (1992) και τραγούδια όπως το «Αρλεκιν» και «Οι ακροβάτες». Με τον Διονύση Τσακνή συνεργάζεται ξανά το 2002 στον δίσκο «Γέφυρες».

«Υπάρχουν τα τραγούδια που σε κάνουν να θυμάσαι και υπάρχουν τραγούδια που σε κάνουν να ξεχνιέσαι, ενδεχομένως και τα δυο να είναι χρήσιμα, εγώ θέλω να ανήκω στην πρώτη κατηγορία», λέει ο Κώστας Τριπολίτης και σίγουρα το έχει πετύχει. Γράφει τραγούδια με βαθιά κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα, καταγγέλλει ότι «ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος», όπως γράφει στο «Ανεμολόγιο», που ο ίδιος χαρακτήρισε μία λίγο - πολύ εξιστόρηση της αριστεράς, η οποία θεωρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 ότι οδεύει προς την ήττα.

Ο ίδιος δεν μένει άπραγος, πιστεύει ότι «η ζωή αξίζει μόνο και μόνο για να μάχεσαι» και δηλώνει: «Εξακολουθώ να εξεγείρομαι ενάντια στην όποια εξουσία, ενάντια στον καθημερινό φασισμό. Οπου και όποτε αυτός εκφράζεται και με οποιονδήποτε τρόπο αυτός εκφράζεται».

«Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς και όπως λένε και οι παλιοί, οι έμπειροι ιστιοπλόοι, όταν κανείς βρίσκεται σε τρικυμία ή σε ενδιαφέροντα καιρό - όπως παραφράζω εγώ - οφείλει να έχει και περισυλλογή και να βραδυπορεί. Και επ' αυτού βρισκόμαστε. Το ότι βραδυπορώ όμως δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθώ να εξεγείρομαι (...) Εξακολουθώ να συνεγείρομαι. Να συνεγείρομαι όποτε και όταν βλέπω ότι οι λαοί καταβάλλουν αγώνες και οι αγώνες αυτοί είναι νικηφόροι (...) Πιστεύω στη διαρκή δράση και όχι μόνο στη διαρκή δράση γενικά και αόριστα αλλά σε εκείνη τη δράση η οποία προϋποθέτει την κοινή προσπάθεια με πολλούς άλλους ανθρώπους», έχει πει σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του.

Η ειρωνεία είναι μόνιμο χαρακτηριστικό των στίχων του. Μέσα από αυτή καταγγέλλει τον καταναλωτισμό, τον μικροαστισμό, τις παθογένειες των σύγχρονων κοινωνιών...

«Η μηχανή η μαγκίτικη που "Κυριακές" μουσκεύει πουλιέται για την γκλαμουριά και των αστών τα σκεύη» («Του Τσιτσάνη η συννεφιά», από τις «Γέφυρες» με τον Διονύση Τσακνή).

«Ετσι σκυφτός να προχωράς κι όλο να λες τα μάλιστα... Τα όνειρα, τα βήματα και το κορμί σου τράβα τα στο σινεμά, στην ψησταριά, στην ντισκοτέκ τα Σάββατα» («Τα Σάββατα», από το «Χωρίς ταυτότητα» του Γιώργου Χατζηνάσιου).

Οι στίχοι του μας ξεσηκώνουν, μας κάνουν να θυμόμαστε, να αναζητούμε να μάθουμε, να προβληματιζόμαστε, να σκεφτόμαστε. Μια θάλασσα τέτοιων τραγουδιών, λοιπόν, θα πλημμυρίσει την Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ στο ξεκίνημά του, την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

Και αντί άλλου επιλόγου, διαλέγουμε να κλείσουμε με δικά του λόγια, μέχρι να συναντηθούμε την Τετάρτη με τα τραγούδια του:

«Εγώ δηλώνω αδυναμία να πω με λόγια τι είναι η ζωή, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τη ζήσω».

«Μεγάλωσα, ωρίμασα, συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος δεν αλλάζει. Αν αλλάζει όμως θέλω να είμαι μέσα».

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ 50ού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Δεν θα είναι μια συναυλία απολογισμού, θα είναι μια βραδιά για το παρόν μας

Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

50 χρόνια Φεστιβάλ, 50 χρόνια τραγούδι...

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού Φεστιβάλ της χώρας. Τον κέρδισε μέσα στον μισό αιώνα διαρκούς παρουσίας του, τον εδραίωσε στις συνειδήσεις όλων των νέων ανθρώπων που πέρασαν τις πύλες των Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και είδαν από κοντά μια εικόνα ενός άλλου κόσμου, του κόσμου της αλληλεγγύης, του δίκιου, των πολλών! Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια είναι αμέτρητοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στις σκηνές του, τραγουδιστές, συνθέτες, ηθοποιοί, ποιητές που ύψωσαν την Τέχνη τους στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων...

Η Ιστορία των Φεστιβάλ και μαζί η Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού θα διαπεράσει τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή.

Η επιμέλεια είναι του Οδυσσέα Ιωάννου. Οι ενορχηστρώσεις, του Θύμιου Παπαδόπουλου. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Διονύσης Τσακνής, Νεφέλη Φασούλη. Αφηγείται η Χρύσα Κοτταράκου.

***

Με αφορμή την παραπάνω συναυλία γράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου στον «Ριζοσπάστη»:

Πενήντα χρόνια μεταπολίτευση. Χρόνια ελπίδων, διαψεύσεων, ματαιώσεων, απογοητεύσεων, ονείρων, αγώνων, κύκλων που έκλεισαν και ξανά από την αρχή ανοίγουν συνέχεια, γιατί τα αιτήματα παραμένουν πιο επίκαιρα, πιο ενεργά από ποτέ.

Το ελληνικό τραγούδι ήταν πάντα εκεί, σε έναν ρόλο που πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να το υποκαταστήσει. Να μας κρατάει κοντά στην καλή εκδοχή του εαυτού μας, να μας συσπειρώνει γύρω από συλλογικότητες αισθήματος, να μας ενώνει στα σπουδαία ρεφρέν του.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», πενήντα χρόνια φιλόξενο σε ό,τι πιο ζωντανό, στο τραγούδι που για δεκαετίες ήταν στις φλέβες μιας κοινωνίας που πάλευε για μια καλύτερη ζωή, για έναν δικαιότερο κόσμο. Ακόμα κι όταν μίλησε για τον έρωτα, την κυρίαρχη θεματολογία στα τραγούδια όλου του κόσμου, προσπάθησε και κατάφερε - στην πλειονότητά του - να βγάλει την περηφάνια και τη λαχτάρα του. Να μιλήσει για την αγάπη με έναν τρόπο που μας χωρούσε όλους, για το όνειρο με ένα πείσμα που ανανέωνε το κουράγιο μας όταν εκείνο έδειχνε να χάνεται.

Μια σπουδαία συναυλία θα είναι εκείνη της 21ης Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση. Μια αναδρομή σε τραγούδια αλλά και στιγμές που σημάδεψαν τη μνήμη όσων τα έζησαν, αλλά «γέννησαν» και πολλά παιδιά ανάμεσα στα παιδιά των επόμενων γενεών.

Από τα μεγάφωνα του Φεστιβάλ αναγγέλλεται ο θάνατος του Μάνου Λοΐζου σε κάποιο νοσοκομείο της Μόσχας, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Ο Γιάννης Ρίτσος μπροστά στο μικρόφωνο απαγγέλλει, ο Μίκης διευθύνει το «Θα σημάνουν οι καμπάνες», παίρνει το μικρόφωνο, τραγουδάει. Ο Θάνος Μικρούτσικος, χτυπημένος ήδη από την ασθένεια, δίνει θάρρος, σε μια ομιλία - σπουδαίο δώρο στους νέους ανθρώπους που τον άκουγαν από κάτω.

Και εκατοντάδες άλλες τέτοιες στιγμές σε αυτά τα πενήντα χρόνια που κατέστησαν αυτό το Φεστιβάλ ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στην Ελλάδα, με απίστευτη συνέπεια και ποιότητα.

Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε καινούργιες στιγμές. Να φτιάξουν οι νέοι τις δικές τους, να μην αφήσουν να διαιρεθεί η ακριβή κληρονομιά που παραλάβαμε από εκείνους τους σπουδαίους ανθρώπους.

Τα τραγούδια σε αυτήν τη χώρα είναι το σπίτι μας. Μας φύλαξαν πιτσιρικάδες και μας κράτησαν αργότερα. Τα τραγούδια είναι το πατρικό μας σπίτι ακόμα κι όταν εκείνο δεν υπάρχει πια. Υπάρχει στις φωνές μας, στα όνειρα που έχουν λοιδορηθεί, στις συλλογικότητες που έχουν συκοφαντηθεί αλλά που δεν γίνεται να μη γεννηθούν πάλι.

Δεν θα είναι μια συναυλία απολογισμού, θα είναι μια βραδιά για το παρόν μας.

Τιμάμε τους συνθέτες του Φεστιβάλ

«Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην 50χρονη διαδρομή του συνδέθηκε και ανέδειξε πολύμορφα όλα τα είδη Τέχνης, ωστόσο κυρίαρχη θέση έχει αναμφισβήτητα η μουσική. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δεκάδες οι συνθέτες που όλα αυτά τα χρόνια πλαισίωσαν με τις μουσικές τους τα Φεστιβάλ - άλλοι έκαναν εκεί τα πρώτα τους βήματα, παρουσίασαν εμβληματικούς δίσκους, δοκίμασαν πετυχημένες συνεργασίες, «συνομίλησαν» πλατιά με το κοινό μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Ολους αυτούς τους συνθέτες θα προσπαθήσει να χωρέσει το 50ό Φεστιβάλ στο αφιέρωμα που θα γίνει την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, με τίτλο «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Τραγούδια με την τρυφερότητα και τη μελωδικότητα του Μάνου Λοΐζου, που η παρουσία του ήταν αδιάλειπτη στα πρώτα Φεστιβάλ μέχρι τον θάνατό του το 1982, τραγούδια που διηύθυνε εμβληματικά ο Μίκης Θεοδωράκης στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, απίθανες συναυλίες και διδαχές που μας χάρισε ο Θάνος Μικρούτσικος από τα πρώτα Φεστιβάλ μέχρι το τέλος της ζωής του, θα γίνουν κομμάτι αυτού του αφιερώματος, που με τη γλώσσα της μουσικής θα μας ταξιδέψει σε πολλούς ακόμα. Από τον Ανδριόπουλο, τον Κηλαηδόνη, τον Λεοντή, τον Τζαβέλλα, που έδωσαν το «παρών» από τα πρώτα Φεστιβάλ, έως τον Μούτση, τον Τόκα, τον Κόκοτο και τον Λάγιο, που τους συναντάμε στο Φεστιβάλ τις επόμενες δεκαετίες, από την «Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου» του Λουκά Θάνου, έως τον στίχο «και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου» που αφιέρωσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος στην ΚΝΕ, το αφιέρωμα της Κεντρικής Σκηνής θα μνημονεύσει τη σχέση του Φεστιβάλ με ένα πλήθος μεγάλων συνθετών.

«Οι συνθέτες που έδωσαν το "παρών" στις δύσκολες και στις λιγότερο δύσκολες στιγμές του κινήματος ήταν πολλοί και οι καλύτεροι του είδους τους», λέει στον «Ριζοσπάστη» σχετικά με το αφιέρωμα ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, μνημονεύοντας ιδιαίτερα συνθέτες που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι και προσθέτοντας: «Για να αποδοθούν τα τραγούδια τους, θα βρεθούν επί σκηνής κάποιοι από τους καλύτερους ερμηνευτές της γενιάς τους και σπουδαίοι μουσικοί, που γνωρίζουν πολύ καλά το είδος.

Σε μια εποχή που το έντεχνο τραγούδι βάλλεται πανταχόθεν και γίνεται προσπάθεια από τα ΜΜΕ να γίνει μουσειακό είδος, ή να αλλοιωθούν το περιεχόμενο και η ουσία του με μέτριες, συχνά εξυπνακίστικες επανεκτελέσεις, μακριά από την αισθητική που δημιούργησαν αυτοί οι μεγάλοι συνθέτες, είναι χρέος μας να αποδώσουμε τα τραγούδια αυτά όπως τους πρέπει».

Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως...

Συναυλία - αφιέρωμα στο επαναστατικό - διεθνιστικό τραγούδι την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

Μια κόκκινη γραμμή συνδέει τους αγώνες... Δεν καταγράφει απλά στιγμές, ημερομηνίες, γεγονότα, αλλά αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου για να «καταχτήσουνε τη γης, την οικουμένη».

Η οργανωμένη πάλη των εργατών ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας και οι διεκδικήσεις τους για καλύτερη ζωή αλλάζουν και το τραγούδι τους. Από τα τραγούδια της δουλειάς, που έδιναν ρυθμό, κρατούσαν συντροφιά και εμψύχωναν, περνάμε στα τραγούδια - ύμνους διεκδίκησης της εργατικής τάξης.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στις 21.00 στην Κεντρική Σκηνή, το Φεστιβάλ μάς καλεί να περιηγηθούμε στις μεγάλες στιγμές του λαού μας, των λαών όλου του κόσμου, με οδηγό το τραγούδι. Τραγούδια επιλεγμένα, που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από τον δεσμό της πρωτοπόρας Τέχνης με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης. Αυτά τα τραγούδια θα παρουσιαστούν, στοχεύοντας να ξεσηκώσουν, να συγκινήσουν αλλά και να προβληματίσουν, να ακονίσουν τη σκέψη όλου του κόσμου.

Κάποια από τα τραγούδια που θα ακουστούν γράφτηκαν με αφορμή μια μεγάλη απεργία, μια μεγάλη διεκδίκηση ή μια σύγκρουση... Αλλα αντηχούν ακόμα τη βοή της μάχης, καθώς συνόδευαν τους αγωνιστές, εμψύχωναν τους μαχητές.

Κάποιων τραγουδιών ο δημιουργός τους είναι άγνωστος, δηλαδή έχουν γραφτεί συλλογικά και βασίζονται σε μελωδίες γνωστών επαναστατικών τραγουδιών. Αλλα είναι δημιουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών. Οι αγώνες των εργατών, του επαναστατικού κινήματος, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους και τους μεγάλους δημιουργούς. Μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Τέχνη. Τόσο μεγάλο μάλιστα και τόσο βαθύ, που ξεπερνά κατά πολύ την περίοδο στην οποία αναφέρονται και εξακολουθούν να συγκινούν, να εμπνέουν, να διδάσκουν έως τις μέρες μας.

Ο τίτλος της συναυλίας, «Ποτάμι αυτός ο κόσμος και δεν γυρνάει, και η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως», είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Μπρεχτ το οποίο μελοποίησε ο Χανς Αϊσλερ.

Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Δίσκος - Μωζάικ.

Συμμετέχουν: Alkyone, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος και Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάθε μέρα και ένα αντάμωμα που γράφει Ιστορία

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση | Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Κωτσαντής | Πλήθος κόσμου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» τις δυο πρώτες μέρες

Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση κορυφώνονται το Σάββατο οι τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που στα 50χρονα του συνεχίζει να γράφει Ιστορία, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών τις δύο πρώτες μέρες. Παλιό γνώριμοι και νέοι έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό ραντεβού του ΚΚΕ με τη νεολαία. Ηταν ένα αντάμωμα γενεών, όπου κυρίαρχα ήταν τα χαμόγελα και η αισιοδοξία, από τις νικηφόρες μάχες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, για νέες κατακτήσεις. Αλλά και η απόφαση ακόμη περισσότεροι να μπουν μαχητικά στον αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με οδηγό το σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο... το μέλλον μας είναι ο Σοσιαλισμός».

Στα στέκια συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητες. Εκεί φούντωναν και οι συζητήσεις για όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Στις τέσσερις σκηνές το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεσήκωνε τον κόσμο.

Η Ιστορία δεν τελειώνει στον βάλτο της εκμετάλλευσης


Στο κέντρο του ενδιαφέροντος, την Παρασκευή, βρέθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός», με ομιλητή τον Λουκά Αναστασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

Στην ομιλία του ο Λουκάς Αναστασόπουλος ανέδειξε ότι σήμερα όλα τα αδιέξοδα που φέρνει ο καπιταλισμός στη ζωή της νεολαίας και των εργαζομένων φωτίζουν την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Αναφέρθηκε στις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και έδωσε παραδείγματα για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και του κεντρικού σχεδιασμού από την Ενέργεια, το ζήτημα της κατοικίας και την Παιδεία.

Εκτενή αναφορά έκανε στην πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ και τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού.

Κλείνοντας ανέφερε:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε αισιόδοξοι. Ξέρουμε ότι παρότι ανατράπηκε η πρώτη προσπάθεια να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός, η εργατική τάξη και οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη! (...)

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην ανατροπή του σοσιαλισμού. Να διαμορφώσουμε σύγχρονη επαναστατική στρατηγική με το 19ο Συνέδριο και να ακολουθήσουμε μια μεγάλη πορεία αποκατάστασης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.


Σύντροφοι και φίλοι,

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η μελέτη (που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) και αξιοποίηση της θετικής και αρνητικής πείρας του 20ού αιώνα, της πρώτης προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης, μας δίνει νέες δυνατότητες. Γιατί μπορούμε να ερευνήσουμε τα προβλήματα πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού εκ των υστέρων.

Αντίθετα, οι μπολσεβίκοι έκαναν την προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικής οικονομίας του σοσιαλισμού με πολύ περιορισμένα εφόδια, στην ουσία εξοπλισμένοι με τη μαρξιστική πολιτική οικονομία του καπιταλισμού.

Επίσης, σήμερα δεν υπάρχουν πλέον μια σειρά τεχνικοί και επιστημονικοί περιορισμοί για τον κεντρικό σχεδιασμό που υπήρχαν στη Ρωσία του 1917 και στην ΕΣΣΔ του 1950. Εχει βαθύνει πολύ ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραγωγής. Η αυτοματοποίηση της παραγωγής, τα ρομπότ, η ψηφιακή οικονομία, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν στην πραγματικότητα "τα χελιδόνια του σοσιαλισμού".

Σύντροφοι και φίλοι,

Πάνω απ' όλα είμαστε αισιόδοξοι γιατί καθημερινά πρωτοστατούμε στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναγνωρίζονται ως η πρωτοπορία στους μεγάλους εργατικούς αγώνες όπως εκείνος της ΛΑΡΚΟ. Στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών. Στους αγρότες, τους καλλιτέχνες. Στους μισθωτούς επιστήμονες.


Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ολοένα και νέες δυνάμεις στέκονται στο πλευρό μας. Δυναμώνει η εμπιστοσύνη και η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Και αυτό φάνηκε στους αγώνες, στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στους φοιτητικούς συλλόγους με την "Πανσπουδαστική" να είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρώτη δύναμη. Φάνηκε και στην εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ΚΚΕ εργατικές - λαϊκές δυνάμεις στις εκλογικές μάχες του προηγούμενου χρόνου.

Φάνηκε από τους χιλιάδες κόσμου που έχουν πλημμυρίσει τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" και εδώ στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα!

Ολα αυτά, σύντροφοι και φίλοι, είναι που μας κάνουν αισιόδοξους να δώσουμε πιο αποφασιστικά τις μάχες και τους αγώνες του επόμενου διαστήματος, για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση.

Να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις απατηλές υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Με πείσμα και επαναστατική αισιοδοξία ότι η Ιστορία δεν τελειώνει στον βάλτο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οτι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα και θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Καλή δύναμη!».

Οι εμβληματικοί αγώνες δείχνουν τον δρόμο


Στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, στο επίκεντρο βρίσκεται η επίθεση στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της. Μέσα από τις καλοδουλεμένες παραστάσεις και τα ταμπλό αναδεικνύεται ότι όπλο στα χέρια της μεγάλης εργοδοσίας και της κυβέρνησης αποτελούν οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον εργάσιμο χρόνο που συνθέτουν τη «βίβλο» της εκμετάλλευσης και της απλήρωτης δουλειάς.

Σε δύο μεγάλα ταμπλό ξεχωρίζουν παραδείγματα από εμβληματικούς αγώνες που δείχνουν τον δρόμο στην εργατική τάξη. Οι αγώνες των μεταλλωρύχων της «Ελληνικός Χρυσός», των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα.

Αναδεικνύει πως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δουλεύουμε και να ζούμε καλύτερα, όμως εμπόδιο μπαίνει το κέρδος των καπιταλιστών.

Προβάλλεται η πρόταση του ΚΚΕ που δείχνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για να ζουν και όχι να ζουν για να δουλεύουν. Και πως τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πρωτοστατούν στη μάχη για την ανάδειξη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βγαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της εργατικής τάξης, των νέων εργαζομένων σήμερα, για την απάντηση στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, τον Σοσιαλισμό.


Το ενδιαφέρον των νέων σπουδαστών κέντρισε ο χώρος της Κατάρτισης, όπου οι συζητήσεις που «άνοιξαν» πυροδοτήθηκαν από τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών με την απλήρωτη πρακτική άσκηση, το χαράτσι για την πιστοποίηση, τις υποδομές και τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό που λείπουν. Αλλά και για τις δράσεις των Συλλόγων Σπουδαστών των ΙΕΚ για την επίλυση των προβλημάτων τους, και φυσικά τη συμβολή της ΚΝΕ στην οργάνωση του αγώνα για να ζουν και να σπουδάζουν στον 21ο αιώνα όπως τους αξίζει.

Η «μνήμη» κεντρική θεματική στο Στέκι Πολιτισμού

Οι επισκέπτες αγκάλιασαν και τις σημαντικές εικαστικές δράσεις που φιλοξενούνται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Εναυσμα».

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε την Παρασκευή η performance «Γεντί Κουλέ - Ψίθυροι φωνές και μνήμες» της καλλιτεχνικής ομάδας Fireart, εμπνευσμένη από ιστορίες πολιτικών κρατουμένων του Επταπυργίου.

Αμεσα συνδεδεμένη με την εικαστική δράση της καλλιτεχνικής ομάδας Fireart, με τίτλο «Και πάνω της η μνήμη καίει» που φιλοξενείται στον χώρο του Στεκιού και είναι αφιερωμένη στην εποχή που το Επταπύργιο λειτούργησε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και τόπος εκτέλεσης αγωνιστών.


Αγκαλιάστηκε επίσης και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μνήμες χθες και σήμερα» με φωτογραφίες μαθητών του εργαστηρίου φωτογραφίας του Στεκιού, αλλά και από ερασιτέχνες και μη, φωτογράφους της πόλης.

Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ εντυπωσιάστηκαν από την ιδιαίτερα προσεγμένη έκθεση και το οπτικοακουστικό υλικό που τη συμπληρώνει, με τίτλο «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία. Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Μια έκθεση που με το περιεχόμενό της χωρισμένο σε 3 θεματικές ενότητες συμβάλλει να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να καλλιεργήσει νέα, ώστε να οδηγηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη του επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω.

Τις δύο πρώτες μέρες πραγματοποιήθηκαν δεκάδες οργανωμένες ξεναγήσεις, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες περιηγήθηκαν μόνοι τους.

Στην πρώτη θεματική παρουσιάζεται «ο ταξικός χαρακτήρας του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης», στη δεύτερη «η νέα κρίση που έρχεται, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα» και στην τρίτη ο «Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Μέσα από παραδείγματα που απλώνονται στο σύνολο της έκθεσης, αναδεικνύεται ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε θαυματουργή λύση για τα προβλήματα του λαού. Το πραγματικό ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας, ότι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα.

Ο Λ. Αναστασόπουλος στην συζήτηση της Παρασκευής
Ο Λ. Αναστασόπουλος στην συζήτηση της Παρασκευής
Και προβάλλεται ότι ο σοσιαλισμός είναι το σύστημα που μπορεί να ξεκλειδώσει, να απελευθερώσει τις δημιουργικές ικανότητες των εργαζομένων, την πρωτοβουλία τους, γιατί τους φέρνει στο προσκήνιο της ιστορικής πορείας προς την κοινωνική απελευθέρωση. Καθώς στον σοσιαλισμό αλλάζει ο σκοπός της παραγωγής και ο ρόλος των εργαζομένων. Σκοπός της παραγωγής γίνεται η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, που συνεχώς διευρύνονται και οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, περνούν στα χέρια της εργατικής τάξης τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας.

Με αυξημένη συμμετοχή γέμισαν τα στέκια

Το Στέκι των Φοιτητών, που με μεράκι ετοίμασαν οι φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, φιλοξενεί τρεις «μικρο-εκθέσεις»: Φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή φοιτητών διαχρονικά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, μια έκθεση αφιερωμένη στην πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και μια ξεχωριστή έκθεση για να γνωρίσουν την ΚΝΕ οι πρωτοετείς φοιτητές.

Στο Στέκι Μαθητών που «στόλισαν» οι ίδιοι οι μαθητές ζωγραφίζοντας το σύνθημα «Free Palestine», αλλά και με ένα ξεχωριστό graffiti το έγκλημα των Τεμπών, πραγματοποιούνται καθημερινά παρουσιάσεις μαθητικών πρότζεκτ με διάφορες ενδιαφέρουσες θεματικές, εκφράζοντας στην ουσία τις ανησυχίες των μαθητών για όσα τους προβληματίζουν καθημερινά σε αυτό το βάρβαρο σύστημα του κέρδους.


Στο Στέκι Αθλητισμού, που φιλοξενεί καθημερινά έκθεση αφιερωμένη για τον αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, πραγματοποιήθηκε χτες επίδειξη μποξ από τον «Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Ιωάννη Παπάφη» και αγώνας σιμουλτανέ με τον σκακιστή Νάσο Παπαδημητρίου σε συνεργασία με την Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο 14/9 θα πραγματοποιηθεί το τουρνουά σκάκι με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης.

Στο Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις οι επισκέπτες του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Ξεχωριστή θέση έχουν για ακόμη μια χρονιά τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», «Προμηθέας», «Αργώ» και το πρόγραμμα πρόληψης «Ελπίδα».

Στο Στέκι για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, που περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας», γίνονται καθημερινά ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις - συζητήσεις με νέες γυναίκες, ενώ υπάρχει και η κόκκινη γωνιά με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για το γυναικείο ζήτημα.

Στην όμορφη γωνιά για τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν την Πέμπτη, ένα μικρό κορίτσι από την Παλαιστίνη τραγούδησε από σκηνής στα Αραβικά το «Παιδιά του κόσμου», βίντεο που, με πληροφορίες της οικογένειας, ταξίδεψε στην Παλαιστίνη, δίνοντας δύναμη αλλά και ρίγη συγκίνησης σε συγγενείς και φίλους. Με έντονο το ενδιαφέρον παρακολούθησαν και την Παρασκευή οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» την επίδειξη ρομποτικής και το πλανητάριο, ενώ στο πρόγραμμα του Σαββάτου προβλέπεται «πολύ τραγούδι» καθώς θα γίνει η παρουσίαση των τραγουδιών της παιδικής κατασκήνωσης.


Στον Παιδότοπο, που γεμίζει με πολλά παιδικά χαμόγελα όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστή θεματική ανά ημέρα με πλούσιες δραστηριότητες. Ετσι, μετά τη «μέρα των χρωμάτων» τη Πέμπτη, το «bubble show, οι φούσκες σε άλλο επίπεδο» την Παρασκευή, το Σάββατο σειρά έχει το «Zumbaθλον»!

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Το πρόγραμμα ξεκινάει με ντόπιους καλλιτέχνες

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής. Ερμηνεύουν: Διονύσης Τσακνής, «Κίτρινα Ποδήλατα», Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser

Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ο Κώστας Καρμπάς και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

  • Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων:

Urban Pulse

Banda Entopica

  • Μαθητική Σκηνή:

Rast Maqam

Tserna

«Κοινοί Θνητοί»

Μεγάλα Φεστιβάλ κορυφώνονται το Σάββατο σε πολλές πόλεις

Σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα κορυφώνεται το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με εκδηλώσεις που, πέρα από τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις και το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, περιλαμβάνουν ακόμα θεματικές εκθέσεις και περίπτερα, εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», δραστηριότητες για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και για παιδιά κ.ά.

Αναλυτικά:

Γιάννενα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία από την ομάδα μουσικής του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στα Γιάννενα και συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.

Πάτρα, από τις 20.00, στο Νότιο Πάρκο. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Στη Νεανική Σκηνή χορευτικά πολιτιστικών συλλόγων, ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα και ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο. Στην Κεντρική Σκηνή αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρη Μπάση και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Λάρισα, από τις 20.00, στην Κοίτη Πηνειού. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Συναυλίες με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Sing Along», μαθητικές μουσικές και χορευτικές ομάδες, «Ηλεκτρικές Στιγμές από τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"» από τους «Error 404», πάρτι με τον «Baghdad».

Κοζάνη, από τις 20.00, στον Νιάημερο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ και συναυλία με την Γλυκερία και τον Χάρη Μακρή.

Κομοτηνή, από τις 20.30, στην Παλιά Νομική. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα σε τραγούδια που συνδέθηκαν με την 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ και παραδοσιακό γλέντι με τους «Γκιντίκι». Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση εικαστικών έργων από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων», αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.

Αργοστόλι, από τις 20.00, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Ακόμα: Χορευτικά από παραδοσιακά συγκροτήματα, χαιρετισμός από τον Νίκο Παπαδάτο, Γραμματέα του ΤΣ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιο, με τίτλο «Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού». Ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Πετράκης, Υακίνθη Λάγιου, Σαββέρια Μαργιολά (καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη).

Καβάλα, από τις 19.30, στο Πάρκο Φαλήρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Ροκ και έντεχνο τραγούδι με τους Fourquarters και συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

Λαμία, από τις 20.00, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Βιβλιοπαρουσίαση στον παιδότοπο της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι παπουτσωμένοι δράκοι», από την συγγραφέα του βιβλίου, Ελένη Κίλιμπα, με συνοδεία μουσικής. Παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα «Αλ Αουντε» της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας. Συναυλία με τον Εισβολέα full band. Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους «Μαντάρα».

Λιβαδειά, από τις 20.00, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Θα μιλήσει η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Συναυλία με την Μελίνα Κανά και λαϊκό γλέντι με τους Γιώργο Πούλο, Αγγέλα Παπαδά, Θέμη Παπαϊωάννου και Νίκο Μακρή.

Ρέθυμνο, στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Τουρνουά βόλεϊ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και συναυλία με τους «Σχήμα Λόγου».

Ρόδος, από τις 20.00, στο Πάρκο Θέρμαι, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Ροκ συναυλία από τους «Sorolop» (Παναγιώτης Πατσάης, Τάσος Κολιός και Δημήτρης Χριστοδούλου) και νησιώτικο γλέντι με την Κατερίνα Κορρέ και τους Αγγελο Μοσχίδη, Νίκο Κατσουράκη, Γιάννη Αγκά, Ιξάν Τατ.

Χανιά, στο πρώην στρατόπεδο «Μαρκοπούλου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα «Πόλη για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων προς όφελος των λαϊκών αναγκών», παρέμβαση από εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Χανίων, συζήτηση στο Στέκι των Μαθητών με θέμα «Είμαστε από τα παιδιά που δεν κάθονται καλά! Υπάρχουν νέοι επαναστάτες σήμερα;», και στο Φοιτητικό Στέκι: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία», μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, κρητικό γλέντι με τους Γιώργο Μανωλάκη, Γιάννη Παπατζάνη, Μπάμπη Παρασκάκη και Μανώλη Καλαϊτζάκη.

Στις 17 Σεπτέμβρη

Ηγουμενίτσα, στην πλατεία Δημαρχείου, από τις 20.00. Θα μιλήσει η Λαμπρινή Βλάχου, μέλος του ΓΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Ακόμα, αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και λαϊκό γλέντι με τους Χάρη Πρέντζα, Μηνά Μόσχο, Γιάννη Γκόλια και Χρήστο Καραβίδη.

12ο ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΤΗΣ ΚΝΕ
Λαϊκός Αγώνας Δρόμου και μαχητικά αθλήματα

Την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση οι δύο διοργανώσεις

Με τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου και την 3η Επίδειξη Μαχητικών Αθλημάτων συνεχίζεται την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη το 12ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, που διεξάγεται στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ και θα δώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο πρόγραμμα του Αθλητικού Στεκιού.

Ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου, που έχει σημειώσει ρεκόρ εκατοντάδων συμμετοχών, φέτος είναι αφιερωμένος στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου, όπως επίσης αξιοποίησης, συντήρησης και δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, στήριξης αθλητικών σωματείων, συλλόγων και αθλητών.

Ο Αγώνας θα διεξαχθεί στο Πάρκο Τρίτση, στην έκταση όπου θα ξεδιπλωθούν οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ την ερχόμενη βδομάδα. Θα υπάρξουν διαδρομές 5 και 10 χλμ. ανδρών και γυναικών (για άτομα άνω των 12 ετών, γεννημένα τουλάχιστον το 2012) και 1.000 μ. για παιδιά. Ωρα εκκινήσεων, στις 9 π.μ. στην Πύλη των Εργατικών Κατοικιών (Διοβουνιώτη & Σπύρου Μουστακλή). Οι δρομείς θα πρέπει να είναι στον χώρο μία ώρα νωρίτερα, για να παραλάβουν τον αριθμό τους και για την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων.

Η συμμετοχή στον αγώνα δρόμου είναι δωρεάν. Για την οικονομική ενίσχυση του 50ού Φεστιβάλ και την κάλυψη των εξόδων του αγώνα δρόμου θα υπάρχουν στον χώρο διεξαγωγής του αγώνα αναμνηστική μπλούζα της ΚΝΕ για το 12ο Αθλητικό Camp και τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», και κουπόνια ενίσχυσης.


Την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη διεξάγεται επίσης η 3η Επίδειξη Μαχητικών Αθλημάτων που διοργανώνει η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp. Θα γίνει στο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση στις 6 μ.μ., με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων πυγμαχίας, kick boxing και muay thai.

Το φετινό σύνθημα της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη στήριξη στον λαό της Παλαιστίνης, που καθημερινά εδώ και δεκαετίες δίνει τον δικό του αγώνα: «Μέσα στη μάχη - ψηλά τη γροθιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

«Η ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΕΣΜΟΣ!»
Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ

Μια ανάσα πριν ανοίξουν οι πύλες του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον για την κορύφωση των εκδηλώσεων, για όσους δεν μπόρεσαν να δουν το ντοκιμαντέρ «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός!» η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει σειρά προβολών τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη (12.00 - 14.15) και την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη (20.00 - 22.15) σε:

  • Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος», Τροίας 36, Βικτώρια
  • «Τραβέρσο», Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ, Φίλωνος 9, Πειραιάς
  • Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι, Κεντρική Πλατεία 6

Και την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη (20.30 - 22.45) το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος» πάει στην προβολή που θα πραγματοποιήσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καισαριανή, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία».

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολλές ταινίες προβάλλονται το Σάββατο

Ξεχώρισε την πρώτη μέρα το masterclass από τον Εμίρ Κουστουρίτσα

Ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ, που διεξάγεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στον ιστορικό κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21) στην Αθήνα. Το 2ο Φεστιβάλ ολοκληρώνεται το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη.

Την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεχώρισε το masterclass από τον Εμίρ Κουστουρίτσα, με θέμα την ταινία μικρού μήκους. Στις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββάτου, δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει:

18.30 Χαιρετισμό από την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

19.00 Προβολές ταινιών - Α' Μέρος

«Mimosa», Εκάτη Κουκουτσάκη, 2024

«Greta Thunberg», Αντώνης Γιαβρόγλου, 2024

«Wings», Φοίβος Ημελλος, 2023

«Τhe Basket», Αρης Λεχουρίτης, 2022

«Enduro», Δήμος Γκάνας, 2024

«Alacarte», Ταξιάρχης Δεληγιάννης & Βασίλης Τσιουβάρας, 2021

«Ilats», ΕλισάβετΛαλουδάκη, Massimo Pizzocaro, 2024

«The road to everything», ΑντώνηςΚορδάτος, 2024

20.30 Q&A με σκηνοθέτες

21.15 Διάλειμμα

21.45 Προβολές ταινιών - Β' Μέρος

«Short draft», Σπυρίδων Παπασπύρου, 2023

«Αερολίν», Αλέξης Κουκιάς - Παντελής, 2023

«Pizza advice», Σταύρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Τσώλης, 2024

«Σκηνή πας ο βίος», Ρωξάνη Μετζικώφ, 2021

«Το θερμοκήπιο», Γιώργος Γεωργακόπουλος, 2023

«Αθήνα, αγάπη μου», Δημήτρης Κεχρής, 2022

23.15 Q&A με σκηνοθέτες

  • Ρεπορτάζ από το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ