Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΚΕ
Ενημερώστε άμεσα τη Βουλή

Την άμεση ενημέρωση της Βουλής για τα αντιδημοκρατικά μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Α. Τζέκης.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής (της οποίας είναι μέλη) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θ. Τσιόκα τονίζουν:

«Οπως είναι γνωστό στο Συμβούλιο των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΕΕ αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" και πιο συγκεκριμένα:

Η θεσμοθέτηση νέων μέτρων για την "τρομοκρατία" σε επίπεδο ΕΕ, που θα περιλαμβάνει τον ορισμό της και χαρακτηρισμό οργανώσεων ως "τρομοκρατικών", έκδοση ημεδαπών, πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, παρακολούθηση υπόπτων με καθιέρωση ευρωπαϊκής λίστας, ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας και της Γιούροπολ κ.ά.

Ενώ τα μέτρα αυτά προφανώς πλήττουν βασικά ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας μας, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση της Βουλής από τους αρμόδιους υπουργούς, αν και έχει αποφασιστεί να τεθούν σε ισχύ από την 1-1-2002, αφού προηγουμένως συγκεκριμενοποιηθούν.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής, ώστε να γίνει ενημέρωση από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και συζήτηση για τα μέτρα αυτά».

Στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο Λαύριο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, σήμερα, Πέμπτη, 4 του Οκτώβρη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

- Στις 10.00 θα συναντηθεί με το Σωματείο Εργαζομένων.

- Στις 10.30 θα συναντηθεί με τη διεύθυνση.

- Στις 11.00 θα περιοδεύσει στο Κοντρόλ.

- Στις 12.30 η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο εργοστάσιο, στο χώρο του εστιατορίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Προσκλητήριο δράσης
  • Ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη, 18 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας
  • Πανελλαδική συνάντηση, στα μέσα Νοέμβρη, όλων των κινήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών

«Αυταρχικό καθεστώς, αστυνομικού τύπου, επιχειρείται να επιβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου των υπουργών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, οι οποίες επικυρώθηκαν πολιτικά από τη Σύνοδο Κορυφής. Η αυταρχική πορεία επιταχύνεται - στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΕΕ για τους εγκληματικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ - μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Αυτά τονίστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και δόθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Κατά τη διάρκειά της, αναπτύχθηκαν οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαφαινόμενη νέα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες και απευθύνθηκε πανδημοκρατικό προσκλητήριο δράσης για την υπεράσπισή τους.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτέμβρη, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες αθώους πολίτες, αξιοποιούνται για την επιτάχυνση της πολιτικής των επεμβάσεων, για την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων, για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και τη χειραγώγηση του ΟΗΕ.

Μαζική δράση

Ο Δ. Καλτσώνης τόνισε ότι, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, δεν αρκούν ευχολόγια και διακηρύξεις. Απαιτείται μαζική δράση. «Αυτή είναι η μέγιστη επιταγή των καιρών και η "Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες" θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή», είπε. Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 18 Οκτώβρη, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Επίσης στα μέσα του Νοέμβρη, τις ημέρες του γιορτασμού της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα διοργανώσει πανελλαδική συνάντηση όλων των κινήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών. Ετσι θα δοθεί ένα μήνυμα πανελλαδικού συντονισμού, αφού μόνο ο μαζικός ενωτικός αγώνας του λαού, μπορεί να ορθώσει φραγμούς στις αντιδημοκρατικές εξελίξεις και να ανοίξει νέους δρόμους.

Στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής, συνταγματολόγος, Δ. Μπελαντής, ανέφερε ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του συμφώνου του ΝΑΤΟ, για αλληλοϋποστήριξη των μελών της Συμμαχίας, σημαίνει ουσιαστικά κήρυξη πολέμου και από την Ελλάδα κατά της «τρομοκρατίας» και των χωρών που εικάζεται ότι την υποστηρίζουν.

«Ποιος είναι, όμως, ο κατονομαζόμενος εχθρός;», αναρωτήθηκε. Ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ απαγορεύει τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, με εξαίρεση την άμυνα, αλλά και τη συλλογική δράση των κρατών του ΟΗΕ για την προστασία της ειρήνης. Απαγορεύεται ο επιθετικός πόλεμος και επιτρέπεται μόνο η αμυντική δράση. «Ομως», πρόσθεσε ο ομιλητής, «δεν είναι από κανένα στοιχείο σαφές ότι ένα ορισμένο κράτος έχει προσβάλει με εχθροπραξίες τις ΗΠΑ ή κάποιο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε, βεβαίως αποτελεί εχθροπραξία η έκδοση ή μη κάποιου καταζητούμενου ατόμου σε άλλη χώρα. Η χώρα σύρεται, λοιπόν, σε απρόκλητες πράξεις πολέμου από το ΝΑΤΟ, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και αυτού ακόμη του συμφώνου ΝΑΤΟ. Και ετοιμάζονται στρατιωτικές επιθέσεις και κατά αμάχων κατά σαφή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων του ΟΗΕ».

Αλλού ανέφερε ότι η εμπλοκή σε πράξεις πολέμου χωρίς συζήτηση και έγκριση από το Κοινοβούλιο και χωρίς καμιά συζήτηση γενικότερα στην ελληνική κοινωνία για τις αιτίες, τους στόχους και τα μέσα αυτής της εμπλοκής, αποτελεί σκάνδαλο. Πολύ περισσότερο που η χώρα πιθανότατα θα παράσχει στρατιωτικές διευκολύνσεις, θα ανεχθεί τη διέλευση ξένου στρατού και ενδεχομένως θα στείλει και η ίδια ένοπλες δυνάμεις, χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων των άρθρων 27 και 28 του Συντάγματος, αλλά και χωρίς «κήρυξη πολέμου» κατά τη διάταξη του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ευρωτρομονόμος

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ορισμό για την τρομοκρατία, του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ. Αναφέρεται σε πράξεις ατόμων ή ομάδων, με στόχο «να απειλήσουν, να βλάψουν βαρύτατα ή και να καταστρέψουν τις πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές των κρατών αυτών». Ανεξάρτητα από τον κατάλογο συγκεκριμένων πράξεων, η γενική αυτή αναφορά ανοίγει το δρόμο στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων ακόμη και πολιτικών κομμάτων, τα οποία είναι κριτικά προς την εξουσία και τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις. «Η τόσο ευρεία ενιαία ποινικοποίηση της "τρομοκρατίας" παραβιάζει όλες εκείνες τις αρχές του κράτους δικαίου, οι οποίες απαιτούν σαφή ορισμό των ποινικών αδικημάτων και ορίζουν εγγυήσεις υπέρ της προσωπικής ασφάλειας», είπε ο Δ. Μπελαντής.

Αναφερόμενος στο ευρωένταλμα τόνισε ότι γίνεται πολύ εύκολη η διαδικασία έκδοσης ατόμων που πιθανότατα έχουν πολιτικές στάσεις μη αρεστές σε κυβερνήσεις της ΕΕ και θα γενικευτεί η κατάργηση του πολιτικού ασύλου. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική αρχή (Ευροπόλ), θα αναλάβει δράση για την καθολική επιτήρηση των πολιτών, τη δίωξη και παρακολούθηση «υπόπτων» και το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλης της κοινωνίας.

Σε μια περίοδο που οι Ευρωαμερικάνοι ιμπεριαλιστές μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ ενεργοποίησαν το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί επίθεσης από το εξωτερικό, που προβλέπει χρήση ένοπλης βίας κατά παντός εχθρού, σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί δουλικά όσες καταφάσεις γνωρίζει στην απαίτηση των ΗΠΑ για «συμμαχία» και «συμμετοχή» σ' αυτόν τον πόλεμο, ο «Ρ» βρέθηκε σε μια γωνιά της χώρας μας, που ήδη βιώνει πιο έντονα τα δολοφονικά αυτά σχέδια. Με μια αποστολή στα Χανιά της Κρήτης, εκεί όπου βρίσκεται η αεροπορική και ναυτική αμερικανική βάση της Σούδας, προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε τις συνέπειες που έχει για τους κατοίκους και την περιοχή η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Την Παρασκευή, 28 Σεπτέμβρη, οι φορείς της πόλης έδωσαν μια πρώτη δυναμική απάντηση με το πετυχημένο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν.

Οι έλεγχοι κι η αστυνομοκρατία γίνονται ασφυκτικά, ενώ οι «κινήσεις» και η «προετοιμασία» στη βάση προκαλούν στον κόσμο ιδιαίτερη ανησυχία. Παράλληλα, η αγωνία επιτείνεται, καθώς η ίδια η βάση, με τις τελευταίες εξελίξεις, μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο στόχο.

Απέναντι σ' όλα αυτά, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί όλο το χανιώτικο λαό να συσπειρωθεί και να πρωτοστατήσει σε αγώνες, με αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Κι αυτός ο αγώνας, τη στιγμή που η Κρήτη, ολόκληρη η Ελλάδα είναι ήδη στον πόλεμο, αποτελεί αγώνα ζωής.

Μαγνήτης κινδύνων η αμερικανική βάση στη Σούδα

Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών αναφορικά με τους κινδύνους που απορρέουν από τη λειτουργία της Βάσης της Σούδας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές σημειώνουν:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου - ιδιαίτερα των Χανίων - οι ΗΠΑ κατέθεσαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, συγκεκριμένη λίστα με μέτρα για παραπέρα θωράκιση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα.

Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί ζητούν παραχωρήσεις για εγκαταστάσεις σταθερών και κινητών συστημάτων παρακολούθησης, αναβάθμιση του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης και ιδιαίτερα εκσυγχρονισμό των χειρουργείων, μονάδα αντιμετώπισης επιπτώσεων από ραδιοβιολογικό πόλεμο, αλλά και κατασκευή ελικοδρομίου δίπλα στο Νοσοκομείο.

Τα αιτήματα αυτά των Αμερικανών, σε συνδυασμό με δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ και άλλων Αμερικανών παραγόντων για 10ετή πόλεμο, φανερώνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής των Χανίων, της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα παραπάνω και αν ναι, πώς σκέπτεται να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Μια «βόμβα» έτοιμη να ενεργοποιηθεί

Αστυνομοκρατία και αυξημένη επιφυλακή ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποταγής της κυβέρνησης στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών

Δίπλα στα χωριά και τα σπίτια τους, «μέσα στα πόδια τους», όπως λεν κι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν μια «βόμβα», έτοιμη να ενεργοποιηθεί με τα κελεύσματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ: τη βάση της Σούδας.

Πώς να κοιμηθεί κανείς, λοιπόν, ήσυχος όταν βλέπει, ακούει, νιώθει τον κρότο της πολεμικής αυτής μηχανής; Πώς να περπατήσει αμέριμνος στα χώματα της δικής του γης, όταν ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να τον σταματήσουν για έλεγχο, να τον αναγκάσουν να αποδείξει ποιος είναι, πού πάει, τι κουβαλάει μαζί του; Και ελέγχουν τον καθένα οι δικοί μας, Ελληνες φαντάροι, που βρίσκονται στην υπηρεσία των πλήρως ανεξέλεγκτων Αμερικανών.

Αμέσως μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους και το Πεντάγωνο, η βάση της Σούδας τέθηκε στον ανώτερο βαθμό επιφυλακής (επιφυλακή Δ` όπως την είπαν). Μέσα στο χώρο της βάσης και περιμετρικά από αυτή γίνονταν συνεχώς περιπολίες, φρουροί ακροβολίστηκαν στις ταράτσες των κτιρίων και τα γύρω βουνά, ενώ περιορίστηκε σημαντικά η δυνατότητα πρόσβασης στη βάση και εμποδίστηκε η διέλευση οχημάτων κοντά της.

Ομως τα «μέτρα ασφαλείας» δε σταματούν εκεί. Το πιο κοντινό χωριό στη βάση, ο Μουζουράς βρίσκεται επί 24ωρο σε αστυνομικό κλοιό. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού πραγματοποιούν συχνές περιπολίες μέσα στο χωριό, που αριθμεί πενήντα μόνιμους κατοίκους, και φυλούν τις εισόδους του.

Απέναντι σ' αυτή την ασφυκτική κατάσταση κάποιοι θέλουν να παρουσιάζονται εντελώς «αδύναμοι» και «απρόθυμοι» να κάνουν κάτι. Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου - όπου βρίσκεται η βάση - Α. Γιαννακάκης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στην αστυνομοκρατία. «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν εμπλέκεται σε θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνονται «κάποιους ανθρώπους της Αστυνομίας και του Στρατού να είναι σε κάποια διέγερση» στην περιοχή, αλλά... «δεν είναι πρωτόγνωρο ότι υπάρχουν έλεγχοι, υπάρχει αστυνόμευση. Οποτε υπάρχει κρίση, έχουμε την ίδια κατάσταση», είπε αναφέροντας τα παραδείγματα του πολέμου του Κόλπου και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας κι εκτιμώντας ότι δεν είναι ιδιαίτερη η κατάσταση αυτή τη φορά. «Οι άνθρωποι εδώ γύρω από τη βάση έχουν ξαναζήσει τέτοιες στιγμές και τους είναι γνώριμες».

«Εχουμε έναν παραπάνω λόγο να αγωνιστούμε»

Ομως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής (ακόμα και τώρα που η επιφυλακή των Αμερικανών στη βάση είναι ένα βαθμό χαμηλότερη από τις πρώτες μέρες, αλλά φυσικά συνεχίζεται) δεν είναι και τόσο... φυσιολογική. Ο Γ. Λιονάκης, κάτοικος Μουζουρά και μέλος της Επιτροπής κατά των Βάσεων, δήλωσε πρόσφατα σε τοπική εφημερίδα: «Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αισθανόμαστε ανελεύθεροι στον τόπο μας. Οπου κι αν πάει κανείς στο χωριό, είτε στο βουνό είτε στο δρόμο, βλέπει παντού δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού. Παρόμοια μέτρα ασφαλείας δε θυμάμαι να έχουν ξαναγίνει. Υπήρχαν κάποια μέτρα ασφαλείας την περίοδο του πολέμου στον Περσικό, αλλά όχι τόσο αυξημένα. Πάντως, δεν αισθανόμαστε ελεύθεροι να περπατήσουμε στον τόπο μας. Δεν αισθανόμαστε άνετα στο χωριό μας. Και πιστεύω ότι η ύπαρξη αμερικάνικων βάσεων στην περιοχή μας αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο πέρα από όλα τα άλλα».

Μαζικοί φορείς των Χανίων και οργανώσεις, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν το χτύπημα στις ΗΠΑ και τα δολοφονικά αντίποινα που ετοιμάζονται εναντίον ολόκληρων λαών, επισημαίνουν την αγωνία του χανιώτικου λαού, που εντείνεται από την ύπαρξη της βάσης στην περιοχή. «Εχουμε έναν παραπάνω λόγο να αγωνιστούμε», μας είπε ο Φ. Ποντικάκης, από το Σύλλογο Δασκάλων του νομού, αναφορικά με τη βάση και πρόσθεσε ότι στον κόσμο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει. Στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή μαζικοί φορείς του νομού, ο Α. Χαρχαλάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης, άνοιξε την ομιλία του με μια αντίστοιχη αναφορά: «Εμείς εδώ στα Χανιά, την πόλη που κοιμάται και ξυπνά με το θάνατο στο προσκεφάλι της, έχουμε μια επιπλέον αυξημένη ευαισθησία. Μια που η βάση της Σούδας, σύμφωνα με επίσημες αμερικανοΝΑΤΟικές ομολογίες, θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην επιχείρηση κατά της "τρομοκρατίας" (λέει)... εκτός αυτού δεν κρύβεται πια πως μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό». Κι απέναντι σ' όλα αυτά τόνισε την επικαιρότητα του αγώνα και του συνθήματος «έξω οι βάσεις του θανάτου».

Δεν αρνούνται την ύπαρξη πυρηνικών

Ανησυχία από την τοπική κοινωνία

Μπορεί οι έλεγχοι σ' όποιον κι ό,τι κινείται γύρω από την περιοχή της βάσης να έχουν ενταθεί μετά το χτύπημα και τον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, όμως ο έλεγχος της τοπικής κοινωνίας πάνω στην ίδια τη βάση, η οποία, όπως ομολογούν πολλοί, αποτελεί απειλή για τον τόπο, είναι σχεδόν αδύνατος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ελέγξει τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος στη γύρω από τη βάση περιοχή. Η Νομαρχία Χανίων είχε στείλει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Γενάρη. Η Επιτροπή, όμως, δεν έκανε καμιά ουσιαστική έρευνα για το θέμα, δεν εξέτασε το ενδεχόμενο πιθανής ύπαρξης στην αμερικανική βάση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου ή γενικά πυρηνικών όπλων και αρκέστηκε, στην απάντησή της προς τη Νομαρχία, να επαναλάβει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα για το θέμα των πυρηνικών, ενδιαφέρουσα είναι και η θέση που παίρνει ο Ρεθυμνιώτης επιστήμονας Ανδρέας Τουπαδάκης, που εργάστηκε σε πυρηνικά εργαστήρια στις ΗΠΑ και παραιτήθηκε από εκεί όταν αντιλήφθηκε ότι η δουλιά του αξιοποιούνταν για τη βελτίωση κι εξέλιξη των πυρηνικών όπλων κι όχι για τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, όπως του είχαν πει. Ο Α. Τουπαδάκης, λοιπόν, σε συνέντευξή του στα «Χανιώτικα Νέα» λέει ότι «από τη στιγμή που έχεις στο έδαφός σου πυρηνικά αποτελείς αμέσως στόχαστρο για τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις». Εξηγεί δε για το θέμα της μόλυνσης ότι «δεν υπάρχει ασφαλές όριο ραδιενέργειας». Συγκεκριμένα, για τη βάση της Σούδας, η οποία δεν είναι προσβάσιμη για ελέγχους κι έρευνα από τους Ελληνες επιστήμονες, ο Α. Τουπαδάκης αναρωτιέται: «Γιατί δεν έχουν δικαίωμα οι Ελληνες να ξέρουν τι κρύβεται εδώ; Είναι πολίτες β΄ κατηγορίας; Σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση και την παραμονή σε αυτές πλοίων που μεταφέρουν πυρηνικά ή κινούνται με πυρηνική ενέργεια. Στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια νομοθεσία ή οι Αμερικάνοι κάνουν ό,τι θέλουν;».

Πολεμικές ετοιμασίες

Μετά το χτύπημα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον οι «κινήσεις» στη βάση και στη γύρω περιοχή έγιναν ιδιαίτερα έντονες. Πολεμικά αεροπλάνα και πλοία πηγαινοέρχονταν, ενώ τον κόλπο της Σούδας επισκέφτηκαν και κάποια «εμπορικά» αμερικανικά πλοία, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, φιλοξενούσαν πυραύλους «Τόμαχοκ»! Για όλα αυτά, όμως, οι τοπικοί φορείς δεν είχαν καμιά επίσημη ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, το φως της δημοσιότητας είδαν διάφορα σενάρια για «μέτρα ασφάλειας» της βάσης, πέρα από όσα ισχύουν ήδη στο πλαίσιο της υπάρχουσας Συμφωνίας. Ανάμεσα σ' αυτά οι Αμερικανοί φαίνεται να ζήτησαν τη διάνοιξη δρόμου περιμετρικά της βάσης, εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των χερσαίων δυνάμεων της βάσης με δέκα κάμερες, κατασκευή ηλεκτρονικής μπάρας στην είσοδό της, μεταφορά στη Σούδα αμερικανικού τεθωρακισμένου οχήματος εξοπλισμένου με βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης (διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης), που θα περιπολεί τα βράδια, καθώς και διάθεση δυο ταχύπλοων περιπολικών σκαφών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, που θα περιπολούν στον κόλπο της Σούδας και θα είναι εξοπλισμένα με υπερευαίσθητα ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν ακόμα και βατραχανθρώπους!

Λαλίστατος... στη σιωπή του ο υπεύθυνος Τύπου της βάσης

Για όλα αυτά ο υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεων της βάσης, κ. Φάρλεϊ, δε δέχτηκε να πει τίποτα, ούτε να τα διαψεύσει ούτε να τα επιβεβαιώσει, «για λόγους ασφαλείας». Για τους ίδιους λόγους δε δέχτηκε να πει αν θα υπάρχει και ανάμειξη της βάσης και ποια θα είναι αυτή στον επικείμενο πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ.

Ομως, ο ρόλος και η εμπλοκή, ιδιαίτερα της βάσης της Σούδας, στον πόλεμο είναι δεδομένος. Με βάση και την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πόλεμο. Ο πόλεμος δήθεν ενάντια στην «τρομοκρατία» είναι πόλεμος των ιμπεριαλιστών εναντίον των λαών και των κινημάτων που αντιτίθενται στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Ετσι, τα μέτρα «ασφαλείας» που αποφασίζουν και υλοποιούν οι Αμερικανοί για τους στρατιώτες και τα όπλα τους στην Κρήτη, γίνονται μέτρα ανασφάλειας για τους κατοίκους και τους προοδευτικούς ανθρώπους του νησιού.

Στον αγώνα για να φύγουν οι βάσεις

Απέναντι σ' όλα αυτά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, Σταύρος Τσουπάκης δήλωσε στο «Ρ»:

«Για μια ακόμα φορά επαληθεύτηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για το πόσο επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει ο ιμπεριαλισμός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Αμέσως μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον και με τις πρώτες δηλώσεις του Προέδρου Μπους, ο χανιώτικος λαός άρχισε ιδιαίτερα να ανησυχεί γνωρίζοντας:

- Το ρόλο που παίζει η βάση της Σούδας, όπως τον είδε και τον έζησε στο παρελθόν π.χ. Περσικό, Γιουγκοσλαβία.

- Τη στάση της κυβέρνησης για τις παραχωρήσεις και διευκολύνσεις που παρέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έχοντας μετατρέψει σε προτεκτοράτο τη χώρα μας.

- Τη στάση που παίρνει τόσο η Νομαρχία όσο και ορισμένοι δήμοι, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στην περιοχή των εγκαταστάσεων της αμερικανικής βάσης, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι η ΕΕ θα λύσει το πρόβλημα (δηλαδή να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα) ή ότι οι δημοτικές αρχές δεν πρέπει να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ζητήματα (... και εδώ δημιουργείται το ερώτημα: ποιος ο ρόλος της ΤΑ σε ζητήματα που άμεσα πλήττουν τους κατοίκους της περιοχής τους. Μήπως θα έπρεπε να παίρνουν την ίδια τη ζωή αυτών και των παιδιών τους;)

Ο χανιώτικος λαός όμως γνωρίζοντας τις τεράστιες διαστάσεις που παίρνει το ζήτημα και με έντονη την ανησυχία για το συνεχή πόλεμο που ετοιμάζεται, η βάση της Σούδας και η γενικότερη περιοχή αποτελεί επικίνδυνο στόχο. Αυτές τις ανησυχίες τις εξέφρασε σαν αρχή στις 28/9 με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε.

Η ΚΟ των Χανίων έβλεπε με ιδιαίτερο βάρος από παλαιότερα τις επιπτώσεις σε βάρος της ανάπτυξης του νομού, του περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα των δημοκρατικών ελευθεριών με την παρουσία της βάσης. Σήμερα, γίνεται πιο αναγκαίο και επιτακτικό το αίτημα καμιά συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, εδώ και τώρα να φύγουν οι βάσεις από τη χώρα. Η ΚΟ θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αγώνων σε αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κατεύθυνση, καλώντας το εργατικό κίνημα, αγρότες, μικρομεσαίους, τη νεολαία, όλο το χανιώτικο λαό να συσπειρωθούν σε αυτή την κατεύθυνση».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Στενές και θερμές»

«Στενή και θερμή» χαρακτήρισε τη σχέση του με τον Ελληνα ομόλογό του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχαν προχτές Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός, είχε κάθε λόγο να πλέξει το εγκώμιο του Γ. Παπανδρέου, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις πριν καν αυτές εκφραστούν και χωρίς ερωτήσεις.

Χαρακτηριστικό της στάσης που κρατά η ελληνική κυβέρνηση, είναι ότι αποδέχτηκε την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο διπλωματών, πριν καν λάβει τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Αμερικανοί ως αποδείξεις, ότι δέχτηκαν χτύπημα από έξω, και από την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα στοιχεία αυτά, υποτίθεται, ότι τα διαβίβασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Γ. Παπανδρέου που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον δε χρειάστηκε καμία απόδειξη και κανένα στοιχείο για να δώσει στους Αμερικανούς την αμέριστη συμπαράστασή του σε ό,τι κι αν αποφασίσουν να κάνουν. Αλλωστε, σε πρακτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση είχε προσφέρει κάθε τι που ήταν απαραίτητο για την επιχειρησιακή προετοιμασία και ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων.

Μετά τη συνάντηση ο Κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι δεσμοί Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ στενοί και η προσωπική του σχέση με τον Ελληνα ομόλογό του ιδιαίτερα θερμή, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Ελλάδας. «Στηριζόμαστε στους Ελληνες φίλους μας» σημείωσε ο Κ. Πάουελ, και πρόσθεσε ότι η διεθνής συμμαχία που αναπτύσσεται δεν περιορίζεται μόνο στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στο οικονομικό και το διπλωματικό. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με κατανόηση την κατάσταση διότι, όπως είπε, έχει αντιμετωπίσει και η ίδια αυτού του είδους το πρόβλημα, και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου το θέμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μαθήματα από τη χειμερινή Ολυμπιάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, το Φλεβάρη, θα αποβούν χρήσιμα και για την Αθήνα.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα επικρατήσουν, και τόνισε ότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν αφορά μια θρησκεία όπως το Ισλάμ, ούτε μόνο τις αραβικές χώρες, αλλά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί διεθνή αντιμετώπιση.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε δεδομένη τη συνεργασία της Ελλάδας, τόνισε ότι ήδη ανταλλάσσονται πληροφορίες για τον εντοπισμό υπόπτων και πρόσθεσε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση περιφερειακών διενέξεων. Από την πλευρά της, η Κ. Ράις ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου έφθασε χτες αργά το βράδυ από την Ουάσιγκτον στη Νέα Υόρκη, και είχε στην Αρχιεπισκοπή συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Τον Γ. Παπανδρέου θα συνοδεύουν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξ. Φίλων, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημ. Πλατής και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο υπουργός Εξωτερικών μετέβησαν με πλοιάριο για την περιοχή του «Σημείου Μηδέν» (Ground Zero). Ο αρχιεπίσκοπος τέλεσε ειδική δέηση στα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου και ακολούθως θα περιηγηθούν τον τόπο της καταστροφής.

Στη συνέχεια ο υπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και με εκπροσώπους της ομογένειας.

.

Λίστα με «παραγγελίες» υπέβαλαν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Κατάλογο αιτημάτων με στόχο την «πρακτική βοήθεια» των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ υπέβαλαν χτες οι ΗΠΑ στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες. Το είπε χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Ιβ Μπροντέρ, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ παρουσίασαν τη συγκεκριμένη λίστα, δίχως να θέσουν χρονικά όρια ανταπόκρισης των ΝΑΤΟικών τους εταίρων και δίχως να προβάλλουν συγκεκριμένες απαιτήσεις από συγκεκριμένους συμμάχους.

«Οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί θα κοιτάξουν (τα αιτήματα) και θα έχουν «ευλυγισία» σ' αυτό που είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ιβ Μπροντέρ, διευκρινίζοντας πως «επί του παρόντος η λίστα επιχειρησιακών μέτρων εξετάζεται ενεργά από τους συμμάχους»...

Μολονότι ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος απέφυγε επίμονα να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στη λίστα των αμερικανικών παραγγελιών προς τις υπόλοιπες 18 χώρες-μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αρκέστηκε να παρατηρήσει πως τα μέτρα αυτά «περιλαμβάνουν και στρατιωτική υποστήριξη και περισσότερη έμμεση βοήθεια στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Αμερικανοί διπλωμάτες στην έδρα του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να αναφερθούν λεπτομερώς στον κατάλογο των «επιχειρησιακών μέτρων» που έχουν αποστείλει στους εταίρους της Συμμαχίας,εντούτοις, άλλες διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως πρόκειται για «έναν συνδυασμό διαφόρων ειδών υποστήριξης που οι ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει από χώρες - μέλη σε διμερές επίπεδο».... Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Διευκολύνσεις στον εθνικό εναέριο χώρο των ΝΑΤΟικών εταίρων, χρήση στρατιωτικών βάσεων, επιμελητιακή υποστήριξη, ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο κατασκοπίας... Επιπλέον, αν και ο Ιβ Μπροντέρ διαβεβαίωνε επισήμως πως οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αιτημάτων που έχουν γνωστοποιήσει στους ΝΑΤΟικούς εταίρους τους, δυτικοευρωπαϊκές ΝΑΤΟικές διπλωματικές πηγές «ανταπαντούσαν» με νόημα την ίδια στιγμή πως «η διαδικασία κινείται μάλλον ταχύτερα από συνήθως»...

Η ανταπόκριση Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα η χτεσινή αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης και σε επόμενο επίπεδο, οι πολιτικές δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Ρωσίας έναντι της αμερικανικής λίστας περί συνδρομής σε «επιχειρησιακά μέτρα».

Μετά τη συνεδρίαση του γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε πως το Παρίσι ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της Ουάσιγκτον επιτρέπει τη διέλευση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών από τον εθνικό εναέριο χώρο της Γαλλίας και πως ήδη δύο γαλλικά πολεμικά πλοία (μία φρεγάτα και ένα μεταγωγικό) είναι έτοιμα να αναχωρήσουν για τον Ινδικό Ωκεανό για να προσφέρουν επιμελητιακή υποστήριξη στις εκεί ήδη υπάρχουσες ναυτικές αμερικανικές δυνάμεις...

Ο δε πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, δήλωσε, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ανακοίνωσε πως «ο πιθανός στρατιωτικός ρόλος της Γαλλίας αξιολογείται προσεκτικά».

Στο δε Βερολίνο, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφερόμενος στα αιτήματα που υπέβαλλαν οι ΗΠΑ για μέτρα υποστήριξης, είπε πως αυτά περιλαμβάνουν συνεργασία σε επίπεδο αντικατασκοπίας, προστασία αμερικανικών συμφερόντων στο έδαφος της Γερμανίας, αλλά και στις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες και απεριόριστο αριθμό πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών. Ο Καγκελάριος είπε ακόμη πως παρήγγειλε στον Γερμανό αντιπρόσωπο στο ΝΑΤΟ «να συνεργαστεί βοηθώντας τις ΗΠΑ σ' ό,τι χρειάζονται», αλλά αρνήθηκε να πει εάν ζητήθηκε από το Βερολίνο να συμβάλει στρατιωτικά στις επιχειρήσεις που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Αρκέστηκε μάλιστα να παρατηρήσει πως τα αιτήματα δόθηκαν στο ΝΑΤΟ ως σύνολο και όχι σε κάθε χώρα ατομικά...

Ενδιαφέρουσα ήταν η σχετική αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, δήλωσε πως η Μόσχα έχει ενημερωθεί «με το περιεχόμενο της (ΝΑΤΟικής) λίστας, με τα θέματα και τα προβλήματα». «Δεν υπάρχουν μυστικά γι' αυτή τη λίστα στη Ρωσία» είπε ο Πούτιν, καταλήγοντας: «Ρωσία και ΗΠΑ ήδη ανταλλάσσουν πληροφορίες έναντι της τρομοκρατίας σε διμερές επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα»...

Σε εμπόλεμη κατάσταση η Ελλάδα

Στη διάθεση των ΗΠΑ και των τυχοδιωκτικών πολεμικών τους σχεδίων έχει τεθεί η Ελλάδα. Η κυβέρνηση, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού και την ίδια την υπόσταση της χώρας, έχει κάνει κουρελόχαρτο κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και δηλώνει άγνοια, παραπέμποντας στα όργανα του ΝΑΤΟ, για τα ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο που ξεκινάνε οι ιμπεριαλιστές. Στην ουσία θέλει να συγκαλύψει την ενοχή της και δεν τολμάει να παραδεχτεί ότι τα έχει δώσει όλα.

Αυτό που δε λέει η κυβέρνηση, που όμως το κάνει, είναι ότι έχει θέσει την Ελλάδα, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, σε εμπόλεμη κατάσταση. Ασχετα από το τι έχει διαμειφθεί στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση ετοιμότητα για να διαθέσει η Ελλάδα ό,τι χρειαστεί στις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις. Ηδη έχει διατεθεί επίσημα ο εναέριος χώρος στα αμερικανικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και μαχητικά. Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας καθώς και ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροπορικό και ναυτικό ορμητήριο των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο. Είναι η βάση ανεφοδιασμού σε καύσιμα και πυρομαχικά των πολεμικών πλοίων, όπως και εναλλακτικό αεροδρόμιο για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων. Η βάση στο Ακτιο αποτελεί προκεχωρημένη βάση εξόρμησης των ιπταμένων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ). Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί και τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, από τα οποία παρέχεται κατ' ευθείαν εικόνα στα ΝΑΤΟικά επιτελεία μέσω του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης. Την ίδια ώρα λειτουργεί στην Ελλάδα το ΝΑΤΟικό περιφερειακό στρατηγείο της Λάρισας.

Και οι ίδιες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα το Β` Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Βέροια (υπάγονται όλες οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών), που έχει μετεξελιχθεί σε Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο και το Γ` Σώμα Στρατού, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Μετεξελίσσεται και αυτό σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο και οι μονάδες που υπάγονται σ' αυτό είναι διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις, σχετικά με τα στοιχεία που προσκόμισαν οι Αμερικανοί, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «δεν έχω ο ίδιος ακόμα πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία». Και συμπλήρωσε ότι «υπήρξε ενημέρωση για αυτά», μέσα από την οποία προκύπτει ενοχή της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» του Μπιν Λάντεν. Και αναιρώντας το ρόλο του ως υπουργού, πρόσθεσε: «Εκανε σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και υπουργοί άλλων χωρών, που εκφράζουν την πραγματικότητα». Ενημερώθηκαν δηλαδή άλλοι αντί γι' αυτόν και αυτό τον καλύπτει... Οσο δε για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η ενέργεια αυτή είπε ο υπουργός Αμυνας «εκφράζει την αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ και τη διάθεση στήριξης τους εκ μέρους των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος συμμετοχής της κάθε χώρας είναι ανοιχτός προς συζήτηση στο ΝΑΤΟ». Διευκρίνισε ακόμα ότι «δε ζητήθηκε από τις ΗΠΑ στρατιωτική συμβολή», προφανώς εννοώντας ότι έχει ζητηθεί η διάθεση χερσαίων δυνάμεων από την Ελλάδα.

«Δε μας ρώτησε και κανείς»!!!

Ωστόσο, ανώτατες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, αρκετές ώρες μετά τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αποδεικνύονταν ακόμα μια φορά πιο Αμερικανοί κι από τους Αμερικάνους! Στις ερωτήσεις για το τι πρακτικά ζήτησαν από την Ελλάδα οι ΗΠΑ, τη μια απαντούσαν λέγοντας πως δεν έχουν επίσημη ενημέρωση και πως μόνο να «φανταστούν» (!!!) μπορούν τα «αιτήματα» των ΗΠΑ, την άλλη έλεγαν πώς ό,τι και να ζήτησαν συγκεκριμένα οι ΗΠΑ δεν έχει και πολλή σημασία γιατί «εμείς έτσι κι αλλιώς τα έχουμε δώσει» από την πρώτη μέρα!

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή λεπτομερή ενημέρωση για τα «αιτήματα». Για να μην απαντήσουν προφασίζονταν, δε, είτε ότι η συζήτηση στο ΝΑΤΟ συνεχιζόταν, είτε ότι επειδή είχαν κατατεθεί στο ΝΑΤΟ τα «αιτήματα», δεν είχαν ακόμα διαβιβαστεί στην Ελλάδα... Ταυτόχρονα βέβαια μιλούσαν για «διευκολύνσεις», για παραχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου, για πλήρη ενεργοποίηση της Σούδας κλπ. Εκείνο που πάντως με κατηγορηματικότητα ήθελαν να αποκλείσουν ήταν ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα (σ.σ.: πώς το ήξεραν αφού δεν ήξεραν τα «αιτήματα»;...).

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αντίδραση των εν λόγω κυβερνητικών πηγών στο θέμα των περιβόητων «αποδείξεων» για τους ενόχους, που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και που υποτίθεται ότι έφτασαν χτες και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οπως τόνιζαν τα εν λόγω «στοιχεία» συνιστούν «επανάληψη των γνωστών θέσεων των ΗΠΑ», αλλά, συμπλήρωναν, από τη στιγμή που «οι Ρώσοι και οι Γάλλοι τα αποδέχτηκαν, εμείς τι θα κάναμε»! Αλλωστε, κατέληγαν, «δε μας ρώτησε και κανείς»!!!

Ο Κ.Σημίτης

Σε χτεσινές του δηλώσεις μετά το τέλος του ΕΓ, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχουν οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, ωστόσο υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλύτερη θέση» από άλλους και έκανε λόγο για την «ισχυρή οικονομία και το κύρος» της... Παράλληλα, θέλησε να εμφανίσει την κυβέρνηση του ως συμμετέχουσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, συμπληρώνοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο «προστάτης» της Αριστεράς!

Με το μανδύα του θεματοφύλακα των συμφερόντων της Αριστεράς, κυκλοφόρησε χτες ο - γνωστός από τους τραμπουκισμούς στα γήπεδα - δημοσιογράφος Ι. Κ. Πρετεντέρης (Ι. Κ. Π.), ο οποίος προσπαθεί «να βγει ...από τ' αριστερά» στους κομμουνιστές και, γενικά, σ' όσους αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων. Προφανώς, επειδή ο ίδιος δεν έχει το θάρρος να στιγματίσει δημόσια τα μεγάλα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των Ευρωπαίων συμμάχων του σε δεκάδες χώρες της Γης και διαπαιδαγωγημένος στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», ο κύριος Ι. Κ. Π. έχασε (όπως και πολλοί άλλοι) την ψυχραιμία του και ανακαλεί ...στην τάξη όσους αντιτίθενται στο «νέο πόλεμο» που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Επηρεασμένος από την εκβιαστική δήλωση του πλανητάρχη Τζ. Μπους, που είπε «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας», ο ...εκλεκτός συνάδελφος προσπαθεί με όσα γράφει στο χτεσινό «Βήμα», στη στήλη του «Εμπιστευτικά», να πείσει τους πάντες ότι είναι πιο Αμερικάνος και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκφράζοντας ξανά τη λύπη του για τα θύματα του χτυπήματος στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης και του Πενταγώνου, ο Ι. Κ. Π. αναδημοσιεύει ένα εμετικό αντικομμουνιστικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» - το οποίο υιοθετεί από την αρχή μέχρι το τέλος - για να καταλήξει στη βαρύγδουπη διαπίστωση πως: Η «υποτιθέμενη Αριστερά βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τα ερείπια του Μανχάταν, επειδή - όπως αποφαίνεται - ηττήθηκαν όχι μόνον οι ιδέες της πολιτικής της, αλλά επειδή αυτή τη φορά έχασε (σ.σ. η Αριστερά) και την ανθρωπιά της».

Ηθελα να 'ξερα, αν ο Γ. Κ. Πρετεντέρης πιστεύει πως, αν γίνει πόλεμος, θα γλιτώσει από τις συνέπειές του, επειδή βγαίνει σήμερα και δηλώνει αμερικανότερος των Αμερικάνων...


Λ. Τ.

ΓΚΑΛΟΠ
«Ζωντανός» ο αντιαμερικανισμός
  • Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας και στον κόσμο έχουν ως αποτέλεσμα την απόρριψή τους από την απόλυτη πλειοψηφία του ελληνικού λαού
  • Μεγάλη δυσπιστία για ενόχους που «δείχνει» η αμερικανική κυβέρνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το βαθιά ριζωμένο αντιαμερικανισμό του λαού μας, με την έννοια της αντίθεσής του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη χώρα και την περιοχή, «φωτογραφίζει» το γκάλοπ της V.PRC για τα «Νέα». Ταυτόχρονα, στη δημοσκόπηση καταγράφεται η οδύνη των ερωτηθέντων για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, αλλά και οι έντονες επιφυλάξεις για το αν οι πραγματικοί ένοχοι είναι αυτοί που «δείχνουν» οι αμερικανικές αρχές (Μπιν Λάντεν).

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «η λέξη ΗΠΑ σας προκαλεί...», το 57,1% απαντά «αρνητική εντύπωση», το 24% «καμία εντύπωση» και μόλις το 18,9% απαντά «θετική εντύπωση». Σημειώνεται ότι το 75% των αρνητικών γνωμών για τις ΗΠΑ προέρχεται από όσους αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Ομως και η απόλυτη πλειοψηφία (52,9%) των αυτοτοποθετούμενων στο Κέντρο και την Κεντροδεξιά απορρίπτει τις ΗΠΑ.

Οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα εξηγούν σε σημαντικό βαθμό και την ομόφωνη σχεδόν αντίθεση του ελληνικού λαού (ποσοστό 86,2%) σε στρατιωτική δράση των ΗΠΑ ως απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη, η οποία καταγράφηκε στο πλαίσιο της ίδιας δημοσκόπησης και δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα από την ίδια εφημερίδα (Βλέπε και «Ρ» 2.10.2001). Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο γκάλοπ, κατά της ελληνικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις τάσσεται το 72,1% των ερωτηθέντων, κόντρα στην πολιτική των ηγεσιών των κομμάτων του δικομματισμού.

Σε άλλο ερώτημα «όταν φέρνετε στο νου σας τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στην Αμερική, τις σας μένει περισσότερο;», το 39,2% απαντά οδύνη για τα θύματα, οργή ή επιθυμία για βοήθεια, το 36,7% απαντά «ανησυχία και φόβο», ενώ ένα 23,4% πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ πλήρωσαν τα λάθη τους».

Ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα είναι τα ευρήματα όσον αφορά τους πραγματικούς ενόχους των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Παρόλο που η έρευνα έγινε από 11 μέχρι 27 Σεπτέμβρη, δηλαδή μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, μόνο ένα μικρό ποσοστό πιστεύει στους, αναπόδεικτους, ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «οι αμερικανικές αρχές έχουν κατονομάσει ήδη κάποια πρόσωπα, όπως τον Μπιν Λάντεν, ως υπαίτιους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πιστεύετε ότι αυτά τα πρόσωπα είναι πραγματικοί ένοχοι των επιθέσεων;», το 43,5% των ερωτηθέντων απαντά «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ», το 37,7% «δεν είναι οι πραγματικοί ένοχοι» και μόλις το 18,8% απαντά «είναι οι πραγματικοί ένοχοι».

Σε άλλη ερώτηση, το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση «τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά» και το 29,7% ότι «θα ξαναγυρίσουν στον κανονικό ρυθμό τους».

Τέλος, στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν ότι είναι πιθανό να συμβεί τα επόμενα χρόνια μια ανάλογη επίθεση στην Ελλάδα, το 41,2% θεωρεί ότι πολύ ή αρκετά πιθανό, ενώ το 49,2% λίγο ή καθόλου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνέντευξη Τύπου

Η Παμπειραϊκή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά, σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτώβρη, στις 11.00 το πρωί, «Για την οργάνωση του Παμπειραϊκού Αντιπολεμικού Συλλαλητηρίου, στις 9 Οκτώβρη 2001 στην Πλατεία Κοραή, ώρα 19.00».

Καταγγέλλουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Εδεσσας σε ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει την αμέριστη θλίψη και συμπάθειά του στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πόλεμο, αλλά και για κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Καλεί τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στους λαούς για την καταπολέμηση των αιτιών που προκαλούν ή δίνουν προσχήματα για ανεξέλεγκτη βία, όπως είναι η νεοαποικιοκρατία, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, που εξαπλώνονται στον πλανήτη.

Η Ενωση Ναυτικών «Η Θάσος» εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ωστόσο την αξιοποίηση του χτυπήματος από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για νέες εγκληματικές επεμβάσεις κατά λαών και κινημάτων που αντιστέκονται στη «νέα τάξη», για την αφαίρεση πολιτικών ελευθεριών με τρομονόμους και άλλα κατασταλτικά μέτρα και καλεί το λαό και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου τονίζει σε ψήφισμά του ότι η συμπάθεια προς τα θύματα δε μεταφράζεται σε συμπάθεια προς την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ειδικά τη στιγμή που εκμεταλλεύονται το γεγονός για να δικαιολογήσουν την ιμπεριαλιστική τους πολιτική και τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Ο Σύλλογος επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της και σημειώνει πως ο ελληνικός λαός επαγρυπνεί ώστε να υψώσει μέτωπο αντίστασης στη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδιά τους.

Να απαντήσει με την πάλη του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια καλεί το λαό της χώρας η Επιτροπή Ειρήνης Κορίνθου, υπογραμμίζοντας πως κανείς δε δικαιούται να μείνει αμέτοχος και απαθής μπροστά στα όσα διαδραματίζονται. Η Επιτροπή καλεί τον κορινθιακό λαό να συσπειρωθεί και να πει όχι στον πόλεμο, να καταδικάσει τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να απαιτήσει τη μη εμπλοκή της χώρας μας.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού «Ο Προμηθεύς» καταγγέλλει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έσπευσε «να δηλώσει υποτέλεια και υποταγή και να περιστείλει δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα» και απαιτεί καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο νέο βρώμικο πόλεμο και κανένας Ελληνας φαντάρος να μη σταλεί να πολεμήσει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Η τρομοκρατία δε θα εξαλειφθεί, αν δεν εξαλειφθούν τα αίτια που την προκαλούν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για το νέο αιματοκύλισμα που ετοιμάζεται ταυτόχρονα με νέα επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας τονίζει πως «η συμπάθεια απέναντι στα θύματα και στον δοκιμαζόμενο αμερικάνικο λαό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε "λευκή επιταγή" που θα βοηθήσει να υλοποιηθούν τα επεκτατικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, βυθίζοντας την ανθρωπότητα σε πένθος». Καλεί δε όλους τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και συντονισμό, ώστε μαχητικά να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και στην εμπλοκή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια μαζί με την πολιτική των ιμπεριαλιστών και εκφράζει την ανησυχία της για τις πολεμικές προετοιμασίες, καταγγέλλοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Καλεί το λαό του νησιού σε αγωνιστική ετοιμότητα για καμία εμπλοκή της χώρας, για να μη βγει κανείς φαντάρος έξω από τα σύνορα.

Συλλαλητήρια απ' άκρη σ' άκρη της χώρας

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώνονται σε πολλές ελληνικές πόλεις, συγκεκριμένα:

Στον Εβρο

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Εβρου.

Στη Μυτιλήνη

Σήμερα, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν ο Δήμος Μυτιλήνης, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου, η Επιτροπή Ειρήνης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ο δήμαρχος Γέρας, το Σωματείο Οικοδόμων Μυτιλήνης, ο Δήμος Αγιάσου, ο Δήμος Μανταμάδου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.

Στην Καρδίτσα

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν επίσης σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, φορείς του Νομού Καρδίτσας, καταγγέλλοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτά.

Στο Αγρίνιο

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν για αύριο Παρασκευή, 5/10, στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, στις 8 μ.μ., φορείς του νομού με αιτήματα να σταματήσουν οι πολεμικές προετοιμασίες, όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, καμία εμπλοκή της χώρας, υπεράσπιση και διεύρυνση λαϊκών ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη Λιβαδειά

Η Αντιπολεμική Κίνηση Λιβαδειάς, διοργανώνει αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Αμφισσα


Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει η «Επιτροπή ενάντια στον πόλεμο για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες» της Αμφισσας την Τρίτη, 9/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαού της πόλης. Οι 11 φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και αγωνιστικής ετοιμότητας στο λαό της Φωκίδας για να αποκρουστούν οι πολεμοκάπηλοι σχεδιασμοί.

Στην Ιστιαία

Σε αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση αύριο Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας καλεί τους Βορειοευβοιώτες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Αμαλιάδα

Κάλεσμα συμμετοχής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 5 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας, σύλλογοι και σωματεία της περιοχής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιπολεμικός ξεσηκωμός
  • Κλείνουν τα Λύκεια στα Τρίκαλα, μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης
  • Συντονίζουν την αντιιμπεριαλιστική δράση τους οι φορείς

Εντείνει την αντιπολεμική δράση του ο λαός της Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτά και να φύγει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ από την περιοχή και τη χώρα.

Αποφάσεις για νέες αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις πάρθηκαν στη Λάρισα, στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα, σε συσκέψεις εκπροσώπων μαζικών φορέων των τριών νομών.

Στη Λάρισα, η σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου στο Χατζηγιάννειο, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων και παράγοντες του νομού, πολλοί Λαρισαίοι και Λαρισαίες. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 23 Οκτώβρη, ημέρα απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς, και μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, όπως να γίνουν συζητήσεις και να ληφθούν αποφάσεις στα ΔΣ των φορέων κ.ά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο αντινομάρχης Λάρισας Κ. Σαμαρίνας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Π. Σάπκας, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της ΚΕΔΙΚΑ, των παραρτημάτων Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Συνεργείων Αυτοκινήτων, των Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, της Αντιπολεμικής Κίνησης, του Πιστωτικού Συλλόγου «Σμόλικας» Φαλάνης, του Σωματείου Παντοπωλών, του Σωματείου Υδραυλικών, του Σωματείου Κομμωτών και Κομμωτριών, της Επιτροπής Ειρήνης Τυρνάβου, του Σωματείου Μετάλλου, της Επιτροπής Νέων Μετάλλου, του Σωματείου Εργαζομένων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, του Συλλόγου Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Υπαλλήλων στους ΟΤΑ, του Σωματείου στο εργοστάσιο «ΟΛΥΜΠΟΣ», του Συλλόγου Μουσικών, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, της ΝΑΣ, της Δημοτικής Συνεργασίας. Συμμετείχαν, επίσης, ο Κ. Καλόγηρος, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, ο Γ. Χατζηλάκος και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το οποίο υπέγραψαν ήδη 90 άτομα (εκπρόσωποι φορέων και πολλοί Λαρισαίοι), ενώ η συγκέντρωση των υπογραφών θα συνεχιστεί.

Στα Τρίκαλα...

Την αντιπολεμική του δράση εντείνει και ο λαός των Τρικάλων. Σήμερα, στα Τρίκαλα θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια, με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των μαθητών και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική μαθητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές θα διαδηλώσουν την καταδίκη τους στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και θα απαιτήσουν τη μη εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτά.

Σε ανοιχτή σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, αποφασίστηκαν η διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την ερχόμενη Δευτέρα και πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Το συλλαλητήριο θα γίνει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 7.30 μ.μ. και οι φορείς που το διοργανώνουν θα εκδώσουν κοινό ψήφισμα - κάλεσμα συμμετοχής στο λαό των Τρικάλων.

Επίσης, το Σάββατο το βράδυ η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Τρικάλων διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία.

... και στο Βόλο

Σε σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, ύστερα από κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων, αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικής συναυλίας - συλλαλητηρίου, η ημερομηνία του οποίου θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες και η έκδοση κοινού ψηφίσματος καταδίκης των πολεμοκάπηλων σχεδίων όπου θα συγκεντρωθούν υπογραφές. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, καθώς και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων της περιοχής.

ΙΤΑΛΙΑ
Σε κατάσταση «ύψιστης επιφυλακής» παρά τη δυσφορία

ΡΩΜΗ.-

Μία μέρα μετά την εγκύκλιο των ΗΠΑ ότι τα «σύμβολα του αμερικανικού καπιταλισμού» είναι στόχοι των τρομοκρατών στην «πιο επικίνδυνη χώρα της Ευρώπης», η δυσφορία είναι διάχυτη στην ιταλική πολιτική σκηνή, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κλαούντιο Σαγιόλα, κατά τη διάρκεια των χθεσινών του δηλώσεων, σε όλους τους τόνους επισήμανε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που να συνηγορούν ότι μία επίθεση ενδέχεται να εκδηλωθεί στην Ιταλία».

«Από τις 11 Σεπτεμβρίου λάβαμε κάθε μέτρο ασφαλείας για την προστασία πιθανών αμερικανικών στόχων στη χώρα μας. Τα μέτρα τα πήραμε λίγη ώρα μετά την επίθεση. Από τότε δε χαμηλώσαμε την επαγρύπνηση, αλλά, αντίθετα, την αυξήσαμε», θα δηλώσει επιπροσθέτως ο Σαγιόλα, φανερά προβληματισμένος, εάν όχι εκνευρισμένος. Η δυσφορία είναι έκδηλη σε όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οσον αφορά στην εγκύκλιο, αναφέρεται ότι «υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να σημειωθεί το μήνα αυτό κάποια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον συμβόλων του αμερικανικού καπιταλισμού στην Ιταλία» και καλούνται, επίσης, οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν ή βρίσκονται αυτήν την περίοδο στην Ιταλία και τις πόλεις Φλωρεντία, Βενετία ή Ρώμη να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Ανάμεσα σε αυτούς θα πρέπει να συγκαταλεγεί και ο πατήρ Μπους, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος που έφθασε χθες στη Ρώμη. Ο Μπους που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με το δήμαρχο της ιταλικής πρωτεύουσας και τον πάπα, είναι πιθανό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να συναντηθεί και με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ.

Πάντως, όπως γράφει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον διευκρίνισαν ότι η εγκύκλιος που αφορά την Ιταλία δεν τη θέτει στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες, όπως Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Ινδονησία, για τις οποίες επίσημα συνιστάται να μην τις επισκεφθούν, αλλά πρόκειται μόνο για προληπτικά μέτρα, που δε θα είναι επ' αόριστον, αφού η «καραντίνα» θα λήξει στις 6 Ιανουαρίου. Παρ' όλα τα «ελαφρυντικά», η Ιταλία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, που μετά την τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται στον κατάλογο των «επικίνδυνων» χωρών και το γεγονός αυτό έχει «εξοργίσει» την ιταλική κυβέρνηση.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο μεγάλος ελιγμός του Μουσαράφ;

Αποδέχεται συνομιλίες με τον πρώην Αφγανό βασιλιά η πακιστανική ηγεσία, «εγκαταλείποντας» τη θέση για μη ανατροπή των Ταλιμπάν

Ο Π.Μουσαράφ με την υπουργό εξωτερικών της Ιταλίας Μ.Μπονιβέρ

Associated Press

Ο Π.Μουσαράφ με την υπουργό εξωτερικών της Ιταλίας Μ.Μπονιβέρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ως μεγάλη στροφή στη στάση της πακιστανικής ηγεσίας χαρακτηρίζουν πολλοί την αποδοχή του Ισλαμαμπάντ να «εξετάσει σενάρια για τη, μετά Ταλιμπάν, εποχή στο Αφγανιστάν». Αν και Πακιστανοί αξιωματούχοι τηρούσαν χαμηλούς τόνους και προχώρησαν σε σιβυλλικές δηλώσεις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι είναι εμφανής η προσπάθεια της πακιστανικής ηγεσίας, που στήριζε τους Ταλιμπάν, να διασφαλίσει, όσο γίνεται περισσότερο, έναν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μετά την ενίσχυση του ρόλου της αφγανικής αντιπολίτευσης, με την οποία έχει εχθρικότατες σχέσεις.

«Η συνειδητοποίηση, εκ μέρους της πακιστανικής ηγεσίας, ότι ο πρώην βασιλιάς Μοχάμεντ Ζαχέρ Σαχ μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στις εξελίξεις είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» εκτιμούσε, μετά από συνάντηση που είχε με τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Μαργκερίτα Μπονιβέρ. Η Ιταλίδα αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι ο Πακιστανός ηγέτης της ζήτησε να μεταβιβάσει τις «προθέσεις του για ένα διάλογο που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη το μελλοντικό Αφγανιστάν» στον εξόριστο, στη Ρώμη, Αφγανό βασιλιά. Επίσης, τόνισε ότι ο Μουσαράφ, «επειδή είναι στρατιωτικός, γνωρίζει πολύ καλά τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται σε ένα Αφγανιστάν, γεμάτο όπλα, σε περίπτωση ανατροπής των Ταλιμπάν».

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίαζ Μοχάμεντ Κχαν, πάντως, τήρησε χαμηλότερους τόνους. Ο Κχαν τόνισε ότι «δεν έγινε καμία πρόσκληση προς τον πρώην Αφγανό βασιλιά ή κάποια αντιπροσωπεία του» αλλά συμπλήρωσε ότι «το Ισλαμαμπάντ θα αντιμετωπίσει θετικά κάποιο τέτοιο αίτημα από την πλευρά του Σαχ». Ο Κχαν, επίσης, γνωστοποίησε ότι, πριν από ένα χρόνο, Πακιστανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους του πρώην Αφγανού βασιλιά, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η είδηση σχολιάστηκε, αμέσως, θετικά από εκπρόσωπο του εξόριστου Αφγανού βασιλιά, στη Ρώμη, που δήλωνε ότι «οι συζητήσεις είναι μια καλή ιδέα, για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε με το Πακιστάν».

Ο Κχαν ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, ότι η πακιστανική ηγεσία έλαβε τα πρώτα στοιχεία, από τις ΗΠΑ, που αποδεικνύουν την εμπλοκή του Μπιν Λάντεν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αναλυτές υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν έγινε διόλου τυχαία την ίδια μέρα που σηματοδοτείται η στροφή της πακιστανικής ηγεσίας στο θέμα του πρώην βασιλιά. Το Πακιστάν, όπως έλεγαν, μοιάζει να εγκαταλείπει, πλέον, κάθε προσπάθεια να μεταπείσει τους Ταλιμπάν και πλέον αρχίζει να θέτει τις βάσεις για την περίοδο μετά την ανατροπή, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να έχει και αυτό λόγο, στηρίζοντας, όμως, τον πρώην βασιλιά και όχι τη Βόρεια Συμμαχία, παρά τη συμφωνία συνεργασίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο τελευταίες πλευρές.

Υποβάθμιση του στρατιωτικού ρόλου

Στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, εκτός Πακιστάν, όσον αφορά στις στρατιωτικές βάσεις και στα αεροδρόμια που θα χρειαστεί ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης σε βάρος του Αφγανιστάν, φέρεται να προσανατολίζεται ο Λευκός Οίκος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρτ Αρμιτάζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δήλωνε ότι «η συνεργασία με το Πακιστάν είναι πολύ καλή αλλά όλοι αναγνωρίζουμε την ευαίσθητη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, και θα επιθυμούσαμε να επιβαρύνουμε το Πακιστάν παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να ενισχύσουμε τη σταθερότητά του».

Οι δηλώσεις Αρμιτάζ «αποκωδικοποιούνται» σαφέστερα σε διαρροές από το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον αναζητεί στενότερη συνεργασία με πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, αλλά και με τις σύμμαχες αραβικές χώρες, καθώς εκτιμάται ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στο Πακιστάν μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες από μερίδα της κοινής γνώμης που είναι ισλαμιστική και αντι-αμερικανική.

Την ίδια στιγμή, μάλλον όχι τυχαία, η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους, υποστήριζε ότι η CIA είχε εκπαιδεύσει και εξοπλίσει ομάδα Πακιστανών κομάντο, το 1999, με στόχο την εξολόθρευση του Μπιν Λάντεν, αλλά τα σχέδια «πάγωσαν» από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μουσαράφ και την ανατροπή του πρώην Προέδρου Ναουάζ Σαρίφ.

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Ναι μεν αλλά...

Οι ΗΠΑ είχαν ασαφείς πληροφορίες για τις επιθέσεις, πριν τις 11 Σεπτέμβρη, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλείστα δημοσιεύματα που έφεραν τις ΗΠΑ να είχαν «προειδοποιηθεί» για το τρομοκρατικό χτύπημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ είχαν «ασαφείς» πληροφορίες για τις επιθέσεις, πριν τις 11 Σεπτέμβρη, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν κατάφεραν να τις εκτιμήσουν σωστά για να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, παραδέχτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, θέλοντας να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις διάφορες αποκαλύψεις, εκτιμήσεις, επικρίσεις, ψιθύρους, ερωτήματα που προέκυψαν από μια σειρά δημοσιευμάτων, που έφεραν τις ΗΠΑ, ακόμη και τον ίδιο τον δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο να έχουν προειδοποιηθεί...

Από την αρχή του καλοκαιριού «υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει», τόνισε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και δημοσιεύτηκε χτες, προσθέτοντας όμως ότι «κανείς δεν μπορούσε να συμφωνήσει ή να βασιστεί σε αυτές τις πληροφορίες όπως ίσως θα ήθελε, μία προειδοποίηση ότι κάτι πραγματικά θα συνέβαινε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες ήταν τόσο αόριστες, ακόμα και ακατανόητες. «Οι υπηρεσίες μας προσπάθησαν... Ολες οι πρεσβείες μας ήταν σε κατάσταση συναγερμού», διευκρίνισε ο Κόλιν Πάουελ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του και προσωπικά μάλιστα αναφερόμενος στον αρχηγό της CIA, Τζορτζ Τένετ, συνάμα όμως αφήνοντας την απογοήτευσή του να διαχέεται, στιγματίζοντας τη συνέντευξη όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα.

Αμέσως μετά, αφήνοντας κατά μέρους την απογοήτευσή και το έκδηλο άγχος, σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Πάουελ υιοθετώντας ένα πιο αισιόδοξο προσωπείο κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της προόδου της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη μακριά από το να συγκεντρώσουν την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία των συμμάχων τους και των υπόλοιπων κρατών του κόσμου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν έχει επιτρέψει ακόμη τη χρήση των βάσεών της για επιθέσεις εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν. Συμπληρώνοντας, ο Πάουελ τόνισε ότι ο κοινός εχθρός σε αυτή την εκστρατεία είναι η τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους συμμάχους τους «πολύ σημαντικές πληροφορίες» που συνδέουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του «Αλ Κάιντα», υπογράμμισε πάντως πως κανείς δεν μπορεί να είναι επαρκώς ακριβής στο φάκελο που αφορά τον Μπιν Λάντεν και τη σχέση του με το παρόν τρομοκρατικό χτύπημα, τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, το αντιτορπιλικό USS Cole ακόμα και αν «με το χρόνο έρθουν πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτόν στην επιφάνεια», αλλά σίγουρα, όπως τόνισε, οι πληροφορίες και τα στοιχεία «δεν είναι περιστασιακά».

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, επαναλαμβάνοντας την άποψη του Προέδρου Μπους ότι οι Ταλεμπάν δεν αντιπροσωπεύουν τον αφγανικό λαό. Εξάλλου, τόνισε ότι πρώτος στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του Αφγανιστάν είναι η πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και πως η ανατροπή του καθεστώτος των Ταλεμπάν αποτελεί ξεκάθαρο στόχο.

Στην ερώτηση πώς θα όριζε τη νίκη στη μακρόχρονη όπως προδιαγράφεται εκστρατεία, έδωσε μια αρκετά φιλόδοξη απάντηση. Δήλωσε ότι «η επιτυχία θα είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στην κοινωνία, όπου οι πολίτες δε θα είναι τρομοκρατημένοι όπως τώρα». Ο Πάουελ ρωτήθηκε, επίσης, για τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη Μέση Ανατολή, απάντησε όμως ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε ή πού θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για το θέμα.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη
  • Περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες, 4 αεροπλανοφόρα, στόλοι και 350 πολεμικά σε ετοιμότητα, ενώ η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται
  • Αναφορές γίνονται και για διείσδυση στο έδαφος του Αφγανιστάν ρωσικών ειδικών δυνάμεων

Αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από τη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας

Associated Press

Αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από τη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ.--

Ηγκικεν η ώρα για την εκδήλωση των στρατιωτικών αντιποίνων, όπως μας ανακοίνωσαν τις τελευταίες δύο μέρες τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά και ο Βρετανός ομόλογός του, Τόνι Μπλερ; Πόσο άραγε θα χρειαστεί να βρίσκεται η οικουμένη εν αναμονή; Αραγε θα είναι μόνο το Αφγανιστάν ή θα είναι και άλλες χώρες, όπως παραδείγματος χάριν το Ιράκ, που βομβαρδίζεται έτσι κι αλλιώς ανηλεώς και δεν είναι δυνατόν να συγκαταλεγεί στην επίθεση στο πλαίσιο του «νέου πολέμου»;

Δεν είναι λίγα τα ερωτηματικά που αιωρούνται όσον αφορά τη στρατιωτική «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία». Γεγονός αναντίρρητο είναι ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, συνολικά, συνεχώς διογκώνεται, ενώ χτεσινό δημοσίευμα των «Ταϊπέι Τάιμς», αναφέρει ότι το σχέδιο ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια και Ανατολική Ασία «είναι μέρος μίας μελέτης ρουτίνας για τη δύναμη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», μελέτη η οποία κάνει λόγο για πολύ ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στα νερά του Ειρηνικού ωκεανού, όπως αναφέρεται στο «Quadrennial Defense Review». Η αλλαγή στην κατεύθυνση της άμυνας των ΗΠΑ φημολογείται εδώ και ένα χρόνο στους κύκλους της Ουάσιγκτον, παρότι -σημειώνουν οι «Ταϊπέι Τάιμς»- οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνταν πεισματικά αυτή την εκδοχή. Τώρα όμως η παρουσία πολεμικών στόλων στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό αυξάνει πάρα πολύ την αποτελεσματικότητα και τη δύναμη, τόσο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, όσο και των δυνάμεων των πεζοναυτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι στόχοι και οι αριθμοί

Τα νούμερα είναι σαφή. Σύμφωνα τόσο με το βρετανικό BBC όσο και με το αμερικανικό CNN, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ήδη συγκεντρώσει σε απόσταση βολής, ισχυρή στρατιωτική δύναμη που αποτελείται από 4 αεροπλανοφόρα με περισσότερα από 300 αεροπλάνα, πλοία οπλισμένα με πυραύλους «Κρουζ» και άλλες επίλεκτες δυνάμεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Βικτόρια Κλαρκ, πάνω από 30.000 στρατιώτες ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και όλες οι αμερικανικές βάσεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον, περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, της 10ης μονάδας ορεινών καταδρομών ήδη ξεκίνησαν τη νύχτα της Τρίτης από τη βάση του Φορτ Νταμ της Νέας Υόρκης με προορισμό το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, με αποστολή να προσφέρουν υποστήριξη σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης Αμερικανών πιλότων που θα καταρριφθούν στο Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν χτες το δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ»... ως προς το χρόνο αναχώρησης της μονάδας, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκπληρωθεί η αποστολή. Εκτός αυτών το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι καλεί επιπροσθέτως 2.263 εφέδρους και στα τρία Σώματα, φτάνοντας το συνολικό αριθμό των επιστρατευμένων εφέδρων από τις 11 Σεπτέμβρη, σε 22.400.

Επίσης εκτός της Βρετανίας, στρατιωτική βοήθεια στις ΗΠΑ υποσχέθηκε η Τσεχία, η οποία θα προσφέρει στρατεύματα ειδικά εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επίθεση με χημικά όπλα. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του τόνισε πως ο λαός της χώρας του θα πρέπει να επιλέξει με ποια πλευρά θα συνταχθεί και προσφέρει βοήθεια στους συμμάχους του. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα προσφερθούν στις ΗΠΑ κινητές νοσοκομειακές μονάδες και μια μονάδα επίλεκτων κομάντος.

Και ρωσικές δυνάμεις;

Στο μεταξύ, σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν διατηρεί 55 στρατόπεδα, γραφεία και κατοικίες, τα οποία εξυπηρετούν τη δράση της αλ Κάιντα, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εντοπίσει 23 «στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Αφγανιστάν. Τα στρατόπεδα αυτά αποτελούν στόχους σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ», οι οποίοι τήρησαν την ανωνυμία τους.

Τέλος, χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντετ», τονίζει ότι ο «ρωσικός παράγοντας» γίνεται διαρκώς ολοένα και πιο σημαντικός, όσο Βρετανοί και Αμερικανοί βρίσκονται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας για τον πόλεμο και κάνει λόγο για ρωσικές ειδικές δυνάμεις που φέρονται ότι έχουν ήδη διεισδύσει από τις ρωσικές βάσεις στο Τατζικιστάν μέσα στο έδαφος του Αφγανιστάν για «περιορισμένες επιχειρήσεις».

ΙΝΔΙΑ
«Πόλεμο κατά του Πακιστάν» ζητά ο πρωθυπουργός του Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης του Κασμίρ, Φαρούκ Αμπντουλάχ, κάλεσε χθες την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας να κηρύξει πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών στο Κασμίρ και εναντίον του Πακιστάν.

«Είναι καιρός να διεξάγουμε έναν πόλεμο κατά του Πακιστάν», είπε στο Κοινοβούλιο, σε μια ημέρα έντονης φόρτισης - μόλις 48 ώρες μετά την επίθεση ανταρτών στο τοπικό Κοινοβούλιο, που κόστισε 38 ζωές - ο Αμπντουλάχ.

Η οργάνωση Τζάις - ε - Μοχαμάντ, που αρχικά είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης κατονομάζοντας έναν Πακιστανό υπήκοο ως μέλος της που συμμετείχε σ' αυτήν, χθες, πάντως, απέσυρε τον ισχυρισμό.

Η κίνηση ενδέχεται να συνδέεται με τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ότι γεγονότα όπως αυτά στο Σριναγκάρ θα μπορούσαν να ληφθούν υπ' όψιν στην «παγκόσμια καμπάνια» των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

Η φορτισμένη ομιλία του Αμπντουλάχ, που μίλαγε δακρυσμένος από το βήμα σε ένα βαρύ κλίμα, κάλεσε την Ινδία «να ξυπνήσει και να μας προστατεύσει».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, έφθασε χθες στο Σριναγκάρ για να συζητήσει τα γεγονότα και τις συνέπειές τους με τους τοπικούς πολιτικούς. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, καταδίκασαν ως «φρικτή τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση, αποφεύγοντας πάντως να αναμειχθούν στην παρτίδα της απόδοσης ευθυνών, καθώς το Πακιστάν ίσως αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της αντι-Αφγανικής τους εκστρατείας. Πάντως ο Πάουελ, μετά από συνάντησή του με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ, είπε πως «αυτό είναι ένα είδος τρομοκρατίας εναντίον του οποίου είμαστε ενωμένοι».

Το Πακιστάν, από την πλευρά του, διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις για μια «εκστρατεία κατά των τρομοκρατών» στο Κασμίρ, τους οποίους δηλώνει ότι υποστηρίζει πολιτικά, αρνούμενο πάντως την ινδική κατηγορία ότι τους εξοπλίζει. Η Ινδία έχει κάνει λόγο για «σύνδεση» μεταξύ των αυτονομιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων στο Κασμίρ και της Αλ Κα' έντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάτι που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «επιφυλακτικά».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Επιτήρησης κατά της Τρομοκρατίας»...

Βρετανός θα είναι ο προσωρινός πρόεδρος της «Επιτροπής Επιτήρησης του ΟΗΕ κατά της Τρομοκρατίας»... Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, διορίστηκε στη θέση αυτή μετά από - κεκλεισμένων των θυρών -διαβουλεύσεις των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τις διαβουλεύσεις αυτές, αποφασίστηκε και ο διορισμός τριών μονίμων αντιπροέδρων, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως σήμερα.

Η παραπάνω επιτροπή του ΟΗΕ συγκροτήθηκε με βάση την απόφαση 1373 του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 28 Σεπτέμβρη. Θα αποτελείται από μέλη που θα προέρχονται, κατά πάσα πιθανότητα, από τις 15 χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει την εποπτεία των οικονομικών, αστυνομικών και δικαστικών μέτρων διεθνούς συνεργασίας που έχουν αναφέρει ότι θα λάβουν 189 χώρες - μέλη του ΟΗΕ έναντι της τρομοκρατίας.

ΚΙΝΑ
Συνάντηση υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα Αραβικού Συνδέσμου

ΠΕΚΙΝΟ.-

Τις γνωστές θέσεις του Πεκίνου, στις όποιες επιχειρήσεις γίνουν έναντι των δραστών των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ εξήγησε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαζουάν στον γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Σύμφωνα με τον Τανγκ Ζιαζουάν, θα πρέπει, πρώτον, να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, δεύτερον, οι επιχειρήσεις να αναφέρονται σε συγκεκριμένο στόχο, ώστε να αποφευχθούν τα πλήγματα σε βάρος αμάχων και τρίτον, οι όποιες ενέργειες γίνουν να είναι σύμφωνες με το χάρτη του ΟΗΕ..

Το πρακτορείο «ΝΕΑ ΚΙΝΑ», επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιαζούαν μετά τη συνάντησή του με τον Αμρ Μούσα, μετέδωσε πως οι «αποδείξεις θα πρέπει να είναι αδιάσειστες και οι στόχοι ευκρινώς καθορισμένοι, έτσι ώστε να μην τραυματιστούν αθώοι άμαχοι». Κατά την ίδια συνάντηση, ο Ζιαζουάν επανέλαβε στον γγ του Αραβικού Συνδέσμου την ένθερμη υποστήριξη της Κίνας στο παλαιστινιακό ζήτημα και επισήμανε την «επείγουσα αναγκαιότητα» για την επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Αμρ Μούσα φέρεται να απάντησε πως συμμερίζεται πλήρως τη στάση του Πεκίνου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δηλώσεις ισχύος από την αφγανική αντιπολίτευση

«Αν υπάρχουν αποδείξεις, η παράδοση του Μπιν Λάντεν είναι μια επιλογή», δηλώνει ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Παιδιά των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν

Associated Press

Παιδιά των Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ-ΤΖΑΜΠΑ ΑΣ ΣΕΡΑΧ.-

«Οι Ταλιμπάν δε θέλουν πόλεμο. Η παράδοση του Μπιν Λάντεν είναι μία επιλογή, αν είναι, πραγματικά, ένοχος και έχουμε στα χέρια μας τις αποδείξεις. Τότε θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε αυτήν τη λύση», τόνιζε, αυτή τη φορά μιλώντας στο CNN και στην εκπομπή του γνωστού Λάρι Κινγκ, ο πρέσβης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ. Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατία: Πράξεις σαν αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ».

Την ίδια στιγμή, όμως, που οι δηλώσεις αυτές γίνονταν γνωστές και χαρακτηρίζονταν «μετριοπαθείς προσπάθειες προσέγγισης», το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε γραπτό μήνυμα του ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, με το οποίο καλεί σε ιερό πόλεμο όλους τους μουσουλμάνους, καθώς εκτιμά ότι «αυτό που γίνεται σήμερα είναι ξεκάθαρα ένας πόλεμος κατά του Ισλάμ από όλους». Επιπλέον, ο μουλάς Ομάρ φέρεται να κάλεσε τους πλούσιους μουσουλμάνους να στηρίξουν οικονομικά τον πόλεμο αυτό. Προς το παρόν, πάντως, μόνο τα πρώτα καραβάνια ανθρωπιστικής βοήθειας φθάνουν στην Καμπούλ, και όπως έλεγαν οι εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι Ταλιμπάν συνεργάζονται πλήρως καθώς η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια του τραγικού.

«Συντονιζόμαστε με ΗΠΑ, περιμένουμε όπλα από Ρωσία - Ιράν»

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της «Βόρειας Συμμαχίας» ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στην πόλη Τζαμπά ας Σεράχ, στο Βόρειο Αφγανιστάν. Ο Αμπντάλα υποστήριζε ότι «αντιπροσωπεία της "Βόρειας Συμμαχίας" έχει τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ΗΠΑ και συντονίζουν, πλέον, τη στρατιωτική δράση της αντιπολίτευσης», και, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αρκέστηκε να τονίσει ότι «έχουν συζητηθεί όλες οι πλευρές της συνεργασίας μας και είναι καλά τα αποτελέσματα».

Ο εκπρόσωπος της αφγανικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε, επίσης, επισήμως ότι, εντός ωρών, αναμένονται τα νέα φορτία στρατιωτικής βοήθειας από τους δύο «βασικούς εδώ και καιρό συμμάχους μας, το Ιράν και τη Ρωσία», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που η αντιπολίτευση έχει ανάγκη. Είναι πόλεμος και χρειαζόμαστε τα πάντα». Σύμφωνα με τον Αμπντάλα αναμένεται και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς πληθαίνουν οι πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τις γραμμές της «Βόρειας Συμμαχίας».

Ο αξιωματούχος της αφγανικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μαχητών των Ταλιμπάν που λιποτακτούν και περνούν με το μέρος της «Βόρειας Συμμαχίας», ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ έντονες οι διεργασίες και στην Καμπούλ, γι' αυτό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανατροπής τους. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που η «Βόρεια Συμμαχία» αναλάβει την εξουσία οι Ταλιμπάν θα δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου είτε εντός του Αφγανιστάν είτε θα εκδοθούν σε κάποιο διεθνές δικαστήριο. Τέλος, ο Αμπντάλα δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε περίπτωση που ο δεύτερος βρεθεί σε κάποια γειτονική στο Αφγανιστάν χώρα.

Παράλληλα, οι μάχες στο Βόρειο Αφγανιστάν μαίνονται με αμείωτη σφοδρότητα, όπως δήλωνε ο στρατιωτικός ακόλουθος της «Βόρειας Συμμαχίας» στο Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν. Ο Μοχάμαντ Σαλέκχ Ρετζιστανί εκτιμούσε ότι οι Ταλιμπάν ετοιμάζουν αντεπίθεση στην επαρχία Τακχάρ, κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ματωμένη Τετάρτη

Σε «αντίποινα» για επίθεση ανδρών της «Χαμάς», ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση χτες στα Παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Σε «αντίποινα» για επίθεση ανδρών της «Χαμάς», ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση χτες στα Παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ και ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε μια ακόμη ημέρα που η ισραηλινοπαλαιστινιακή «εκεχειρία» έμοιαζε με μαγική εικόνα. Δύο Παλαιστίνιοι εισέβαλαν κι άνοιξαν πυρ ενάντια στον οικισμό Αλέι Σινάι, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς εποίκους και τραυματίζοντας άλλους 15, για να πέσουν νεκροί από πυρά του στρατού. Εν συνεχεία, χτες το πρωί, σε αντίποινα που ενέκρινε σε έκτακτη σύσκεψή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός στρατός έστειλε άρματα μάχης και μπουλντόζες να εισβάλουν για άλλη μια φορά στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι (τέσσερις αστυνομικοί, ένας αγρότης και ένας πολίτης, σύμφωνα με την Ερυθρά Ηλισέληνο) βρήκαν το θάνατο. Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι άλλοι δύο άνθρωποι βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Πέρα από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι υπήρξαν και πυραυλικές επιθέσεις σε έξι θέσεις της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού διέψευσε ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν από θαλάσσης.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, την οποία καταδίκασε ο Γιάσερ Αραφάτ με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. «Η Παλαιστινιακή ηγεσία ανακοινώνει ότι καταδικάζει την επίθεση και επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας. Ο Πρόεδρος Αραφάτ εξέδωσε αυστηρές διαταγές στις υπηρεσίες ασφαλείας να αναγνωριστούν οι υπεύθυνοι για την επίθεση να ληφθούν μέτρα εναντίον τους», ανέφερε το κείμενο, σύμφωνα με το CNN.

Το Ισραήλ ανέστειλε τις συναντήσεις των αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας του με τους ομολόγους τους της Παλαιστινιακής Αρχής, ωσότου «ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συλλάβει και προσαγάγει στη δικαιοσύνη» τους υπεύθυνους για την επίθεση, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Η παλαιστινιακή πλευρά έκανε λόγο για σαφή παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας, που αναφερόταν σε αναστολή των εισβολών σε περιοχές ελεγχόμενες από Παλαιστινίους.

Σε άλλο ένα χτεσινό επεισόδιο, άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ από την Παλαιστινιακή συνοικία Αμπού Σνεϊνέχ, τραυματίζοντας σοβαρά μια γυναίκα στο στήθος και ελαφρότερα μια άλλη, καθώς προσκυνητές συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την εβραϊκή εορτή του Αρτοφόριου, στη Χεβρώνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Εβραίων εποίκων στην περιοχή.

«Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο για τις εκδηλώσεις της εορτής του Σουκότ», δήλωσε στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό ο εκπρόσωπος Νόαμ Αρνον.

Η αμερικανική πίεση για τη διατήρηση της εκεχειρίας δε φαίνεται να αποδίδει τίποτε, με την ισραηλινή πλευρά να κατηγορεί τον Αραφάτ για την αποτυχία της εκεχειρίας και τους Παλαιστίνιους τον ισραηλινό στρατό, που έχει σκοτώσει από την περασμένη βδομάδα 26 Παλαιστίνιους.

Η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ μετέδωσε πως ο Αριέλ Σαρόν θεωρεί, όπως είπε και στη χτεσινή έκτακτη σύνοδο του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να θεωρήσουν και να αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ όπως και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Αμυνας Μπινιαμίν Μπεν - Ελιέζερ, δήλωσε χτες το απόγευμα ότι το Ισραήλ δε θα ξαναρχίσει τις συνομιλίες «ώσπου η Παλαιστινιακή Αρχή πάρει τον έλεγχο και σταματήσει την τρομοκρατία», ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιδεόν Σάαρ είχε επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή, απειλώντας πως «εάν η Παλαιστινιακή Αρχή που έχει την ευθύνη για την αποτροπή των τρομοκρατικών επιχειρήσεων δεν κάνει τίποτα, τότε θα αναλάβει ο στρατός μας», μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για την κατάργηση της Παλαιστινιακής Αρχής...

Από την άλλη μεριά, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ, δήλωνε ότι «απορρίπτουμε τις ισραηλινές κατηγορίες σχετικά με την ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην επίθεση και καταλογίζουμε στο Ισραήλ την κλιμάκωση της βίας» και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων και να δώσει μια ευκαιρία για να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
«Στόχος μόνο η ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας»
  • Εφθασε, χτες, στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας
  • Μεταβαίνει, στη συνέχεια, σε Αίγυπτο, Ομάν, Ουζμπεκιστάν

ΡΙΑΝΤ.-

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ τίποτε και με κανέναν. Ο μοναδικός στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να κατασταθεί σαφές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες πραγματικά για έναν μακροχρόνιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιτυχημένο μόνο αν συνεργαστούν όλες οι χώρες, όλοι οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο».

Αυτές είναι οι μοναδικές δηλώσεις που ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε, σε μια σύντομη στάση στην Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη Σαουδική Αραβία. Κατά την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπός του Βικτόρια Κλαρκ είχε αρκεστεί να τονίσει ότι «στόχος της περιοδείας είναι η ενίσχυση της αμερικανικής αντι-τρομοκρατικής εκστρατείας, ενώ θα γίνουν μόνο διαβουλεύσεις ανώτερου επιπέδου». Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, χτες, επαναλάμβανε σχεδόν τα ίδια, τονίζοντας ότι ο υπουργός Αμυνας είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος για να μεταφέρει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας».

Για πολλούς αναλυτές, πάντως, το έργο του Ράμσφελντ δυσχεραίνει η νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή καθώς αναμένεται οι συνομιλητές του να θέσουν το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ εμφανίζεται «δυσαρεστημένο» από την προσέγγιση που επιχειρούν οι ΗΠΑ με χώρες που, κατά το ίδιο, «υποθάλπουν την τρομοκρατία». Αλλωστε, εδώ και μέρες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τις ΗΠΑ ότι «η κατανοητή ανάγκη τους να συμμετάσχουν και αραβικές χώρες στο αντι-τρομοκρατικό μέτωπο, οδηγεί σε νομιμοποίηση τρομοκρατικών κρατών και μακροπρόθεσμες σοβαρότατες συνέπειες».

Ο Ράμσφελντ έφτασε, αργά χτες, στο Ριάντ, που είναι και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, όπου τον υποδέχτηκε ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Πρίγκιπας Σουλτάνος Μπεν Αμπντέλ Αζίζ, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις. Αναμένεται να συναντηθεί με τον βασιλιά Φαχντ, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στο Ομάν και πιθανότατα στο Ουζμπεκιστάν. Λίγες ώρες πριν την άφιξή του, Σαουδάραβες αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, επαναλάμβαναν ότι παρά τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, δε θα δοθεί άδεια χρησιμοποίησης του σαουδαραβικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης «Πρίγκιπας Σουλτάνος», για εξαπόλυση επιθέσεων σε άλλη μουσουλμανική χώρα. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ, στο δίκτυο ABC, δήλωνε ότι η σαουδαραβική υποστήριξη έχει, ήδη, εκφραστεί με πολλούς τρόπους, αλλά απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα για τη χρήση των αεροπορικών βάσεων.

Την ίδια στιγμή, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν εξέφραζε την ετοιμότητα του εμιράτου να συνεργαστεί στρατιωτικά με τις ΗΠΑ, σε οποιαδήποτε επιχείρηση, διευκρινίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 1980». Η χρησιμοποίηση του εδάφους του εμιράτου έχει κομβική σημασία καθώς βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της αραβικής χερσονήσου και έχει καίρια θέση όσον αφορά το Αφγανιστάν. Στο Ομάν εκτιμάται ότι θα μεταβεί, μέσα στις επόμενες μέρες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, προκειμένου να παρακολουθήσει μέρος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των δύο χωρών, που διευκρινίστηκε ότι είχαν αποφασιστεί από το 1998.

Την πρόθεσή του να παραχωρήσει τις βάσεις και τα αεροδρόμιά του στα αμερικανικά στρατεύματα για επιχειρήσεις κατά της «Αλ Κάιντα» του μπιν Λάντεν επανέλαβε, χτες, από την Τασκένδη και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ. Το Ουζμπεκιστάν διαθέτει όντως αεροδρόμια κατάλληλα για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την πενιχρή υποδομή του γειτονικού Τατζικιστάν, που, επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια προσφορά. «Σίγουρα θα έχουμε στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ», διαβεβαίωνε και ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τανί, που συναντήθηκε, χτες, στην Ουάσιγκτον με τον Κόλιν Πάουελ.

Παγγερμανική αναζήτηση «ισλαμιστών τρομοκρατών»

Από τη Δευτέρα (1/10) άρχισε σε παγγερμανική κλίμακα από τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας η αναζήτηση ονομαζόμενων ισλαμιστών τρομοκρατών, που «εφησυχάζουν» στη Γερμανία, εν αναμονή τρομοκρατικής δράσης στη χώρα αυτή ή αλλού. Οπως αναφέρεται στον γερμανικό Τύπο, είναι η πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 που εφαρμόζεται το μέτρο αυτό σε παγκρατική κλίμακα. Σαν επίσημη δικαιολογία του μέτρου αναφέρεται από τις αρχές το γεγονός ότι τρεις από τους «καμικάζι» δράστες στην επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον είχαν ζήσει επί ορισμένο διάστημα στο Αμβούργο.

Η επονομαζόμενη «αναζήτηση ράστερ», γίνεται με τη βοήθεια των κομπιούτερ και επιτρέπει στις διωκτικές αρχές την πρόσβαση και σε χώρους στους οποίους υπό κανονικές συνθήκες δεν είχαν δυνατότητα. Πχ: σε πανεπιστημιακά ντοκουμέντα, προσωπικά δεδομένα ασφαλισμένων, κτηματολογικά βιβλία, μεσιτικά βιβλία και τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με αντίστοιχα που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, από άλλες πηγές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Μπερλίνετ Τσάιτουνγκ» (2/3 Οκτ.) η κυβέρνηση Σρέντερ πρόκειται να αποφασίσει στις 10 Οκτώβρη ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων, που ανάμεσα στα άλλα θα προβλέπει «αυστηρότερη εξέταση των ταξιδιωτών» στη Γερμανία, όπως επίσης αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας για τους ξένους που ζουν στη Γερμανία.

Οι «Εντεταλμένοι» της Ομοσπονδίας και των κρατιδίων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με κοινή δήλωση υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει λόγος για γενικό περιορισμό του δικαιώματος των προσωπικών δεδομένων, επειδή οι αρχές ασφάλειας και δικαιοσύνης έχουν ήδη στη διάθεσή τους επαρκείς αρμοδιότητες καταπολέμησης της τρομοκρατίας».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
«Νέες βάσεις» στις σχέσεις Μόσχας με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Βλ. Πούτιν με τον Τζ. Ρόμπερτσον

Associated Press

Ο Βλ. Πούτιν με τον Τζ. Ρόμπερτσον
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μόνον... εθιμοτυπικές δεν είναι οι επαφές του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στις Βρυξέλλες, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε και το περασμένο 24ωρο στη βελγική πρωτεύουσα μεταφέρουν σε νέο επίπεδο τις σχέσεις της Μόσχας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και με το ΝΑΤΟ.

Σε επίπεδο σχέσεων Μόσχας - ΕΕ, πρώτον, θεσπίζονται τακτικές, μηνιαίες, συνομιλίες σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Δεύτερον, ενισχύονται οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με στόχο «την ενίσχυση» της μεταξύ τους συνεργασίας σε επίπεδο «ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Τρίτον, η ΕΕ διαβεβαιώνει επισήμως τη Μόσχα πως οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν όπως μπορούν με στόχο την επίσπευση της εισόδου της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και πως σ' αυτή τους την προσπάθεια δεν έχουν τις αντιρρήσεις, αλλά την ανάλογη προθυμία της Ουάσιγκτον...

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση Πούτιν με τη βελγική κυβέρνηση και Ευρωπαίους επιτρόπους ανακοινώθηκε πως ενισχύεται η μεταξύ τους συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και αντιτρομοκρατικής δράσης, μεταξύ άλλων με στόχο την οικονομική ασφυξία τρομοκρατών, ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο αντικατασκοπίας, δραστηριότητες σε σχέση με υλικό χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, τη διακίνηση πλαστών ταξιδιωτικών και επισήμων εγγράφων.

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στο Τατζικιστάν
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πασκάλ Λαμί, πως η ΕΕ «θα επιταχύνει την προετοιμασία γύρω από την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς οι Βρυξέλλες, έχοντας τη Ρωσία ως βασικό εμπορικό εταίρο, υποστηρίζουν πλήρως το στόχο της για είσοδο στο συγκεκριμένο οργανισμό».

Ο Λαμί διευκρίνισε πως η ΕΕ θα δώσει στη Μόσχα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και βοήθεια μέχρι το τέλος του χρόνου μ' ό,τι χρειάζεται να γίνει για να συμμορφωθεί η Μόσχα με τους κανονισμούς του ΠΟΕ. «Εχουμε διαβεβαιώσεις πως οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο» είπε χαρακτηριστικά ο Λαμί...

Εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Σε επίπεδο Ρωσίας - ΝΑΤΟ και εκεί φαίνεται να πνέει νέος - και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις... σαρωτικός - άνεμος.

Πρώτον, ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκαν και εντοπίστηκαν «νέοι τομείς συνεργασίας» ανάμεσα σε Μόσχα - Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Δεύτερον, χτες, για πρώτη φορά, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ήταν τόσο κατηγορηματικά επικριτικός με τα προς ανατολάς σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αντίθετα επιχείρησε διπλωματική «τρίμπλα», λέγοντας πως οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ δε θα πρέπει να σκιαστούν από «το στενό, περιορισμένο ζήτημα» της προς ανατολάς διεύρυνσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου... Τρίτον, (μολονότι όχι άμεσα σχετιζόμενο, αλλά ενδεικτικό), ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Αλεξάντερ Βερσμπάου, ανακοίνωσε χτες πως οι ΗΠΑ παρείχαν στη Ρωσία όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την άμεση εμπλοκή του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της οργάνωσής του, «Αλ Κάιντα», με τις επιθέσεις σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον. Οπερ οι ΗΠΑ έπραξαν μόνον με τους ΝΑΤΟικούς εταίρους τους...

Μετά τη συνάντηση Πούτιν με τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκαν «νέοι τομείς συνεργασίας». Ο δε Ρόμπερτσον παρατήρησε πως οι συνομιλίες του με τον Πούτιν «σηματοδοτούν ορόσημο στις διμερείς σχέσεις». Ο δε Πούτιν επισήμανε πως δε θα πρέπει η προς τα ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ (και δη η είσοδος τριών Βαλτικών Δημοκρατιών) να επισκιάσει τις σχέσεις της χώρας του με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, με το επιχείρημα πως η ένταξη πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ «δε θα κάνει την Ευρώπη ασφαλέστερο μέρος».

Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος σχολίασε θετικά τη συνδρομή που ζήτησαν οι ΗΠΑ απ' τα μέλη του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το αμερικανικό αίτημα για συνδρομή των ΝΑΤΟικών εταίρων «είναι πολύ κατάλληλο»...

Πού ακριβώς θα οδηγήσουν τη Ρωσία αυτές οι εξελίξεις, κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να πει. Το μόνο, βέβαιο, για την ώρα είναι πως η ρωσική εξωτερική και στρατιωτική πολιτική εμφανίζεται να κάνει - πλέον με εξόφθαλμο τρόπο... - σημαντική στροφή στις σχέσεις της πρώτον με την Ευρωπαϊκή Ενωση και, σε δεύτερο πλάνο, με το ΝΑΤΟ...

Πάντως, αξίζει να επισημανθεί και μία άλλη εξέλιξη. Χτες, για πρώτη φορά και παρά τις πρότερες διαψεύσεις, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ ανακοίνωσε πως έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της χώρας του Αμερικανοί στρατιώτες, μολονότι απέφυγε να αναφερθεί στον, έως τώρα ή τον δυνάμει, αριθμό τους... Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο πάνω από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή την περίοδο στις μεθορίους του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν...

ΗΠΑ
Πανικός από ανατροπή λεωφορείου

ΝΑΣΒΙΛ - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.-

Μια υπόθεση κοινού εγκλήματος που απέβη σε αυτοκινητικό δυστύχημα συμβάλλει στο κλίμα της τρομο-λαγνείας που κυριαρχεί στις ΗΠΑ: Ενας επιβάτης δολοφόνησε τον οδηγό ενός λεωφορείου Γκρεϊχάουντ, στο κεντρικό Τενεσί, κόβοντάς του το λαιμό με ένα μαχαίρι, με αποτέλεσμα το λεωφορείο να ανατραπεί και 10 από τους επιβάτες του να χάσουν τη ζωή τους.

Το λεωφορείο κινούνταν στη Διαπολιτειακή Λεωφόρο 24 το πρωί της Τετάρτης, όταν ένας επιβάτης με κροατικό διαβατήριο, που είχε διαφιλονικήσει για άγνωστο λόγο με τον οδηγό του λεωφορείου αρκετές φορές στη διάρκεια της διαδρομής, του επιτέθηκε με «αιχμηρό αντικείμενο» και του έκοψε το λαιμό, πήρε το τιμόνι και οδήγησε το όχημα στη διαχωριστική νησίδα. Το λεωφορείο εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 και να τραυματιστούν 40 επιβάτες.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), ο άνθρωπος που σκότωσε τον οδηγό δεν επέζησε του δυστυχήματος. Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, όπως είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Σούζαν Ντράιντεν, είναι ότι δεν επρόκειτο για «ενέργεια που έχει σχέση με την τρομοκρατία».

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ ότι η Γκρεϊχάουντ, εταιρία η οποία πραγματοποιεί δρομολόγια λεωφορείων στις ΗΠΑ, «αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας» στα οχήματά της, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Η εταιρία μεταφέρει 25 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και είχε δει σημαντική αύξηση της ζήτησης στα δρομολόγιά της, λόγω της ανησυχίας των πολιτών, σχετικά με την ασφάλεια των αερομεταφορών που προκάλεσαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«ΣΟΥΙΣΑΙΡ» - «ΣΑΜΠΕΝΑ»
«Τέλος εποχής»;

οι υπάλληλοι της «Σουίσαιρ» με πικέτες τα βάζουν με τους τραπεζίτες, αλλά δηλώνουν αλληλέγγυοι στους διευθυντές τους...

Associated Press

οι υπάλληλοι της «Σουίσαιρ» με πικέτες τα βάζουν με τους τραπεζίτες, αλλά δηλώνουν αλληλέγγυοι στους διευθυντές τους...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΑ.-

Καθηλωμένα και χτες, για δεύτερη συνεχή ημέρα, τα αεροσκάφη του ελβετικού αερομεταφορέα, της «Σουίσαιρ», η πρώτη αεροπορική εταιρία επί ευρωπαϊκού εδάφους που φαίνεται ότι έχασε τη μάχη. Παρότι τράπεζες σπεύδουν να διασώσουν την εταιρία, αναλυτές εκτιμούν ότι η «Σουίσαιρ» ανήκει στο παρελθόν. Μετά τη «Σουίσαιρ» η βελγική «Σαμπένα» φαίνεται να έχει την ίδια τύχη, ενώ η βρετανική «Μπρίτις Μίντλαντ» ανακοίνωσε χτες ότι προχωρεί σε 600 απολύσεις.

Αναλόγως δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ανακοινώσει περικοπές, απώλειες και τεράστιες ζημιές. Ομως καμία δεν μπορεί να συγκριθεί προς το παρόν με τη βελγική αεροπορική εταιρία, που βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης και αυτή και ζήτησε από τη δικαιοσύνη προστασία από τις αξιώσεις των πιστωτών της, μετά τη διάλυση της «Σουίσαιρ» που κατέχει το 49,5% του βελγικού αερομεταφορέα. Η διαδικασία της δικαστικής προστασίας που είναι γνωστή ως «κονκορδάτο» στις Βρυξέλλες, είναι αντίστοιχη του άρθρου 11 που ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα μ' αυτό η επιχείρηση ζητεί την προστασία του δικαστηρίου για να μην κηρυχτεί σε πτώχευση από τους πιστωτές της. Ακολουθεί προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών της και οι σχετικές προτάσεις πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 120 ημερών, εκτός αν δοθεί παράταση. Αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, γίνεται εκκαθάριση της επιχείρησης, με βάση το άρθρο 7 της αμερικανικής νομοθεσίας.

Από την άλλη πλευρά, η βελγική κυβέρνηση που κατέχει το υπόλοιπο 50,5% δεν μπορεί να δώσει ευθέως το μερίδιό της για αύξηση του κεφαλαίου, γιατί, απουσία του άλλου μετόχου, θα θεωρηθεί άμεση κρατική βοήθεια, κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντ' αυτής, ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φερχόφσταντ, δήλωσε ότι θα παράσχει βραχυπρόθεσμο προσωρινό δάνειο στη «Σαμπένα» «που θα της επιτρέψει να συστήσει νέα αεροπορική εταιρία». Το δάνειο πιστεύεται ότι θα είναι 25 εκατομμύρια ευρώ και για ένα μήνα, ενώ η διοίκηση της «Σαμπένα» προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας μικρότερης εταιρίας με περιφερειακή εμβέλεια.

Στο κενό οι προσπάθειες διάσωσης της «Σουίσαιρ»;

Εν τω μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίαση της ελβετικής κυβέρνησης εξετάστηκε η κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ομοσπονδιακών αρχών και «Σουίσαιρ», ενώ ασχολήθηκε και με την προετοιμασία της αυριανής ειδικής συνεδρίασης του Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στον ελβετικό αερομεταφορέα, η οποία θα διεξαχθεί έπειτα από αίτημα των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών. Τελικά, έγινε αποδεκτό το αίτημα της ελβετικής κυβέρνησης που ζήτησε από το Κοινοβούλιο να εκταμιεύσει επειγόντως κονδύλια ύψους 450 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την εταιρία και από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την UBS και Credit Suisse να προβούν σε ισόποση πίστωση, ώστε με το ποσό αυτό να εξασφαλιστεί η συνέχιση των πτήσεων των ελβετικών αερογραμμών.

Προς τον παρόν το κενό στις πτήσεις φαίνεται να καλύπτει η αεροπορική εταιρία «Κροσαίρ» που διπλασίασε από χτες τις πτήσεις της, προκειμένου να εκτελεί μέρος των πτήσεων της «Σουίσαιρ». Σε ανακοίνωσή της η «Κροσαίρ» αναφέρει ότι αναλαμβάνει να εκτελέσει προσωρινά, με δικούς της αριθμούς πτήσεων και δική της ευθύνη τα δρομολόγια της «Σουίσαιρ» στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Προσπάθειες διάσωσης
  • Μέχρι και τα 75 δισ. δολάρια θα φθάσει το έκτακτο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας
  • «Πιθανή η ύφεση», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Γκλεν Χιούμπαρντ
  • Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1962, τα επιτόκια στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η ύφεση έχει χτυπήσει την πόρτα των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνον. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Ιανουαρίου χαρακτηριζόταν δύσκολο. Τώρα, μάλλον, θα πρέπει να χαρακτηριστεί επικίνδυνο. Για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος έβγαλε και άλλον άσο από το μανίκι του : Εκτακτο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας...

Υστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, η ύφεση της ομοσπονδιακής οικονομίας «καθίσταται πιθανή», παραδέχτηκε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Γκλεν Χιούμπαρντ. «Αυξήθηκε η πιθανότητα δύο διαδοχικών τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Χιούμπαρντ, καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Αλλωστε, τεχνικώς, ύφεση σημαίνει δύο διαδοχικά τρίμηνα «αρνητικής ανάπτυξης» για μία δεδομένη οικονομία και πρόσθεσε ότι «δεν είναι καλές οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ομοσπονδιακής μας οικονομίας», δήλωσε επίσης ο ίδιος, προβλέποντας, όμως, ότι από το 2002 θα ανακάμψει η αμερικανική οικονομία.

Πανάκεια η μείωση των επιτοκίων

Πριν, όμως, προσέλθουν οι Αμερικανοί νομοθέτες για να συζητήσουν στο Κογκρέσο για την οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση που άρχισε χθες, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, η FED, έκανε την ένατη για φέτος διαδοχική μείωση βασικών επιτοκίων της, που έχει «εύρος» μισής εκατοστιαίας μονάδας.

Στην επίσημη ανακοίνωση της FED, αναφέρονταν ότι στόχος της κίνησής της αυτής είναι η «περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού», ενώ η ομοσπονδιακή οικονομία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ύφεσης. Το ημερήσιο διατραπεζικό επιτόκιο μειώνεται άμεσα στο 2,5%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1962. Το προεξοφλητικό επιτόκιο - το επιτόκιο του έκτακτου δανεισμού των εμπορικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα - «συμπιέζεται», από την πλευρά του, στο 2%.

«Ανάσα» 75 δισ.

«Εχουμε σοβαρό λόγο να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια εντός της χώρας, ή να νικήσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτή η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι άνθρωποι να είναι σε θέση να βρίσκουν δουλιά», δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο, του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους από 60 έως και 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποσό, που, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, θα πρέπει να προστεθεί στο ήδη εγκεκριμένο ποσό των 40 δισ. δολαρίων που προορίζεται για την άμυνα... και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας!

Η πρόταση έγινε τη στιγμή που το Κογκρέσο άρχισε αυτή τη βδομάδα τη συζήτηση για τα κίνητρα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν την οικονομία και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει συνολικά (40 δισ. συν τα 60 ή 75) περίπου τα 100 δισ., δηλαδή το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Καμία προς το παρόν συμφωνία δεν υπάρχει, όσον αφορά την αποδοχή ή όχι της πρότασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πολύ περισσότερο για τις πληροφορίες ως προς το περιεχόμενό της, δηλαδή πού θα κατανεμηθεί το πακέτο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Σύμφωνα, όμως, με το βρετανικό BBC, αλλά και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, το πακέτο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές που θα αγγίξουν αυτή τη φορά τα 30 εκατομμύρια χαμηλόμισθους Αμερικανούς, που πληρώνουν τους φόρους για την «Κοινωνική Πρόνοια».

Επίσης, προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου πρόσληψης του επιδόματος ανεργίας, από 26 βδομάδες σε 39, δηλαδή 13 επιπρόσθετες βδομάδες, αφού το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι η ανεργία είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αμερική αυτή τη στιγμή με τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Ενα ακόμη πρόγραμμα ανακούφισης εκπονείται και μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, με επιδόματα για ιατρική περίθαλψη και επανεκπαίδευση σε άλλες ειδικότητες ή μετεκπαίδευση.

Αεροπειρατεία σε ινδικό αεροσκάφος

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε αργά χτες το βράδυ σε αεροσκάφος τύπου «Boeing 737», της εταιρίας «Alliance Air» που εκτελούσε πτήση από τη Βομβάη προς το Νέο Δελχί.

Οπως δήλωσε ο Μπιζεντέρ Σεκάρ, αξιωματούχος στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Νέου Δελχί «κατελήφθη αεροσκάφος της "Alliance Air" που πετούσε από τη Βομβάη στο Νέο Δελχί».

Ο πρόεδρος της «Indian Airlines», Σουνίλ Αρόρα δήλωσε στο «Ρόιτερ»: «Ελαβα κάποιο μήνυμα ότι η τελευταία πτήση από τη Βομβάη, μία πτήση της "Αlliance Air" έχει καταληφθεί από αεροπειρατές. Ελέγχω αυτές τις πληροφορίες».

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Βομβάη, οι δύο αεροπειρατές μιλούσαν «σπαστά» αγγλικά και ακινητοποίησαν το πλήρωμα και τους 52 επιβάτες της πτήσης. Οι αεροπειρατές, των οποίων η ταυτότητα και τα αιτήματά τους δεν είχαν γίνει γνωστά, δεν είχαν πρόσβαση στο πιλοτήριο, του οποίου η είσοδος ήταν ασφαλισμένη. έτσι το αεροσκάφος οδηγήθηκε από τους πιλότους στον προγραμματισμένο προορισμό του, στο Νέο Δελχί. Με την προσγείωσή του, το αεροσκάφος περικυκλώθηκε από δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυχτα.

Ταξικά παραλειπόμενα και άγιο μίσος

Παρακολουθώντας διάφορες τηλεοπτικές συζητήσεις μετά από τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης του Σεπτέμβρη, με τίτλους επιφανειακά ποικίλους, αλλά ουσιαστικά μονότονους (πόλεμος και ειρήνη, χριστιανισμός-μουσουλμανισμός, σύγκρουση πολιτισμών, η επόμενη μέρα, οι τρομοκράτες χτυπούν και άλλα πολλά), διαπιστώνουμε ότι η μεγάλη απούσα είναι η ταξική προσέγγιση, δηλαδή η προσέγγιση, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση των αιτιών. Αντί αυτού επιστρατεύτηκαν ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς για να περάσει στο ντούκου η πραγματική σύγκρουση και να περάσει στα ανοιχτά η εξίσωση των συστημάτων με βοηθό την άγνοια, αποτέλεσμα δεκαετιών παραπληροφόρησης, αποσιώπησης ή/και κακοποίησης της αλήθειας. Αγνοια, που επιτρέπει την υποκρισία των «ίσων αποστάσεων» να περνάει για πολιτισμένη συμπεριφορά και την εντόπιση των πραγματικών ενόχων για νεύρωση.

Η ταξική λαθροχειρία και οι διαχειριστές της

Με αφορμή το Αφγανιστάν συντελείται μία από τις πιο χοντρές ιστορικές και ταξικές λαθροχειρίες, που έχει πράξει η αστική προπαγάνδα διά στόματος κολαούζων της. Ο «καημένος» ο αφγανικός λαός όλο εισβολές υφίσταται: Πρώτα η σοβιετική και τώρα απειλείται η αμερικανική. Το 1978 έγινε λαϊκή επανάσταση στο Αφγανιστάν(*), το οποίο έκανε ένα άλμα στην κατεύθυνση του σοσιαλιστικού μέλλοντος, μια έφοδο στον ουρανό. Για να κάνει έπειτα, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και του Μπιν Λάντεν, μια κατρακύλα πίσω στη βαρβαρότητα του σκοταδισμού και της καθυστέρησης. Για να μη γίνει αυτό, η τότε λαϊκή εξουσία είχε ζητήσει τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ ο ιμπεριαλιστικός σκοταδισμός αξιοποίησε τον ντόπιο θρησκευτικό σκοταδισμό για τον κοινό τους στόχο: Να μην εγκαθιδρυθεί με κανέναν τρόπο καμία λαϊκή εξουσία.

Θυμούμαστε πολύ καλά τη βαθύτατη υποκρισία των οπορτουνιστών και τότε, στην αγία τους αγανάκτηση για τη σοβιετική «εισβολή». Θυμούμαστε επίσης «εκσυγχρονιστές», «αριστερούς», να τάσσονται στο πλευρό των Αμερικανών και του Μπιν Λάντεν. Ενωμένοι όλοι στην εκστρατεία ανατροπής της νεαρής αφγανικής λαϊκής εξουσίας. Επομένως και υπεύθυνοι όλοι για την απερίγραπτη κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στη χώρα αυτή.

Καθημερινά τα κανάλια μάς παρουσιάζουν, για παράδειγμα, το ακατονόμαστο μένος των Ταλιμπάν απέναντι στο γυναικείο φύλο, που προκαλεί δικαιολογημένα, κατά τα άλλα, αγανάκτηση και οργή. Καταστάσεις, τις οποίες η τότε λαϊκή εξουσία είχε αρχίσει να αλλάζει τόσο ριζικά, κάνοντας τη γυναίκα από ζώο αναπαραγωγής άνθρωπο! Η τακτική της αποσιώπησης ιστορικών γεγονότων αποχτάει εδώ αισχρές διαστάσεις. Οι ίδιοι, που προκάλεσαν ή είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη χρησιμοποιούν τώρα για να αποδείξουν τη βαρβαρότητα των Ταλιμπάν (που την έχουν όντως), σε αντιπαράθεση με την πολιτισμένη Δύση. Τη Δύση με τις γυναίκες στη βιτρίνα σαν εμπόρευμα, με τα μπουρδέλα και τους νταβατζήδες της, με το παγκόσμιο δίκτυο δουλεμπορίου (λευκής και μη) σαρκός. Η αστυνομία των Ταλιμπάν τις δέρνει στο Αφγανιστάν, διότι είναι γυναίκες. Αλλού τις δέρνουν οι νταβατζήδες, γιατί δεν κάθονται. Σύμφωνοι, η γενική θέση των γυναικών στην Αμερική είναι σαφώς καλύτερη απ' ό,τι η γενική θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν, όπως το κατάντησαν με τη βοήθεια των Αμερικανών. Στις «πολιτισμένες» χώρες, όμως, τρώνε ξύλο από την αστυνομία και γυναίκες και άντρες, μόλις ζητήσουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Δεν απλοποιούμε τα πράγματα, οι διαφορές σε επίπεδο ανάπτυξης των κοινωνιών είναι τεράστιες, αλλά από ξύλο τελικά ξέρουμε όλοι. Αρα, ποιος μιλάει...

Είναι πολλοί οι «νευρωσικοί»

Ευρωλάγνοι και δυτικολάγνοι στην Ελλάδα είναι στενοχωρημένοι με τα, ούτως ή άλλως δοσμένα, αντιιμπεριαλιστικά και ειδικότερα αντιαμερικανικά αισθήματα των Ελλήνων, που η εκδηλωτική διαδήλωσή τους, τους απομονώνει τάχα μου από το γενικό αίσθημα των άλλων λαών. Φτάνουν μέχρι το σημείο, σ' ορισμένες περιπτώσεις, να ερμηνεύσουν τις αντιδράσεις αυτές ως τοποθέτηση στο πλευρό των Ταλιμπάν. Δε χρειάζεται, όμως, να στενοχωριούνται. Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο με παρόμοιες διαθέσεις. Το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» (15-9-01) στάθηκε στο φαινόμενο «μίσος για τους Αμερικανούς» ανά τον κόσμο. Κάτω από τον τίτλο «Μίσος μ' όλη την καρδιά» δημοσίευσε συνέντευξη με τον πολιτικό επιστήμονα Τσάλμερς Τζόνσον, εμπειρογνώμονα για ζητήματα Ασίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, πρώην σύμβουλο της CIA επί Ψυχρού Πολέμου και σήμερα σφοδρό επικριτή της αμερικανικής ηγεμονικής και στρατιωτικής πολιτικής.

«Το πρόβλημα είναι», λέει, «ότι ολόκληρη σειρά λαών μισεί μ' όλη την καρδιά εμάς τους Αμερικανούς... Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τη δύναμή τους σ' όλες τις γωνιές της Γης και επιβάλλουν το οικονομικό τους σύστημα, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ζημιά. Μεταχειριζόμαστε σαν προτεκτοράτα ακόμα και τα σύμμαχα κράτη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Και παρακάτω χαρακτηρίζει μορφή ιμπεριαλισμού το ότι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν 65 μεγάλα «ερείσματα» σ' άλλες χώρες.

Επίσης, έχει τη γνώμη, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι φανατική και ξετρελαμένη με τους πυραύλους, καθώς και με τη δαιμονοποίηση της Κίνας και της Βόρειας Κορέας. Στο τέλος της συνέντευξης εκφράζει το φόβο, ότι η αμερικανική κοινή γνώμη θα βγάλει λάθος συμπεράσματα από την καταστροφή στο Μανχάταν: «Θα απαιτήσει στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής. Θα περιμένει από τους πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερη βία ενάντια σε ανθρώπους, που μας μισούν και που όχι σπάνια έχουν λόγο να μας μισούν εξαιτίας της παγκόσμιας ηγεμονιστικής μας πολιτικής». Και αναρωτιέται αγωνιωδώς: «Δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε να δώσουμε σε λιγότερους ανθρώπους στον κόσμο λόγους να είναι εξοργισμένοι μαζί μας;». Προσθέτοντας, ότι μια κόκκινη γραμμή περνάει από το Σιάτλ μέχρι τη Γένοβα.

Παρ' όλα αυτά ακούσαμε με έκπληξη κάποιον να λέει σε μια ντόπια τηλεοπτική συζήτηση, ότι «η Δύση δεν καταλαβαίνει τα προβλήματά της».

Μα... είναι δυνατόν; Να τα δημιουργεί δηλαδή, αλλά να μην τα καταλαβαίνει;

Σημασία έχει, πάντως, ότι ο παραπάνω πρώην σύμβουλος της CIA, που θεωρεί τον εαυτό του «αιχμή του δόρατος» του αμερικανικού κατεστημένου, με κανέναν τρόπο δε θεωρεί τον αντιαμερικανισμό παράλογο, πόσο μάλλον νευρωσικό, ούτε βέβαια αυτόματη τοποθέτηση υπέρ των Ταλιμπάν, όπως πάσχουν ελεεινά να «αποδείξουν» κάποιοι πεφωτισμένοι στην αντι-κουκουέδικη ψύχωσή τους. Πάλι βασιλικότεροι του βασιλιά, ε;

Ο γελαδάρης σε παρακμή

Στο ίδιο γερμανικό περιοδικό, στις σελίδες τις αφιερωμένες στο αντιαμερικανικό μίσος και κάτω από τον τίτλο «Διαθέσεις ενάντια στον γελαδάρη» (καουμπόη Μπους, δηλαδή), μας πάνε και στη Λατινική Αμερική. Εκεί δεν προκλήθηκε μονάχα αναστάτωση και φρίκη, αλλά και «κρυφή χαρά», που, απ' ό,τι φαίνεται από το ρεπορτάζ, δεν ήταν και τόσο κρυφή.

Μην ξεχνάμε, ότι μια μέρα πριν, γράφει το περιοδικό, ο Κίσινγκερ είχε καταγγελθεί ως συμμέτοχος στη δολοφονία ενός Χιλιανού στρατηγού, ο οποίος δεν ήθελε να κάνει πραξικόπημα. Τώρα είναι παγκόσμιος στρατηγικός ηγέτης και μιλάει για «ξερίζωμα» του κακού με «συστηματική επίθεση» και όχι δα απλώς αντίποινα.

Το περιοδικό αναφέρεται παρακάτω σε βραζιλιάνικες εφημερίδες (όχι, δεν είναι κομμουνιστικές!). «Δεν είναι έκπληξη αυτή η επίθεση», γράφει η «Jornal do Brasil». Και ακολουθεί κατάλογος πολιτικών αμαρτιών των ΗΠΑ. Και ακόμη: «Το πιπέρι δεν πονάει σε ξένα μάτια, αλλά καίει μόνο στα δικά σου». «Τις ΗΠΑ δεν τις έβλαψαν τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ούτε οι πολίτες του Βιετνάμ, ούτε τα θύματα των δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής, τις οποίες στήριζαν οι ΗΠΑ». Η «Globo» γράφει: «Αυτός ο γελαδάρης δεν τραβάει το πιστόλι του τόσο γρήγορα, όσο νόμιζε. Είναι τρωτός».

Και το «Ντερ Σπίγκελ» τονίζει, ότι δεν είναι μονάχα ο «εξαμερικανισμένος» κολοσσός Βραζιλία, όπου σκέφτονται οι άνθρωποι έτσι. Σε πολλές εφημερίδες της Λατινικής Αμερικής, την επόμενη μέρα, ανακλήθηκε η επίσημη αλληλεγγύη εκ μέρους των κυβερνήσεών τους και δεν υπήρχε συμμετοχή στο πένθος. Και καταλήγει: «Εκατομμύρια άνθρωποι στον Τρίτο Κόσμο πεθαίνουν κάτω από την αμερικανική ηγεμονία. Αισθήματα εκδίκησης απέναντι στις ΗΠΑ βρίσκουν αφορμή την πιο μαύρη μέρα για να διατυπώσουν όσα είχαν αποσιωπηθεί πολύ καιρό, πηγαίνοντας έτσι κόντρα στην επίσημη αλληλεγγύη των αρχηγών των κρατών τους με το Λευκό Οίκο».

Πιστεύουμε, ότι τα θλιβερά γεγονότα στο Μανχάταν με τις χιλιάδες θύματα, λειτούργησαν τελικά σαν μια αναπάντεχη, ιδιόμορφη σφυγμομέτρηση των συναισθημάτων και διαθέσεων των λαών ανά τον κόσμο, αλλά και αποκάλυψαν με αρκετή ευκρίνεια το ποιος αντιπροσωπεύει τι στην πολιτική ζωή.

--------------

(*) Βλ. άρθρο Μ. Μαΐλη, στο «Ριζοσπάστη» 27-9-01 και το βιβλίο του Γ. Δελαστίκ «Αφγανιστάν» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» (1985).


Αννεκε ΙΩΑΝΝΑΤΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ