Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Σύλληψη «προσκείμενου» στην ΕΤΑ

ΠΑΡΙΣΙ και ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πέρα από την αμερικανική «βοήθεια» στην καταπολέμηση της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική», οι ισπανικές αρχές έλαβαν χτες τη συνδρομή και της Γαλλίας, οι αστυνομικές αρχές της οποίας συνέλαβαν χτες τον Χουάν Μαρί Ολάνιο, υπεύθυνο της ένωσης Gestoras Pro Amnistia, που προσφέρει υποστήριξη στα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο νομικός, κατά του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, είχε καταφύγει στη Γαλλία, που δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ότι ανήκει στην ΕΤΑ. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ήταν στις 24 Νοεμβρίου στην Μπαγιόν, όταν μίλησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να αρνηθεί σε Βάσκους τη χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα.

Ο πόλεμος είχε αρχίσει πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη!

Η πολεμική μηχανή ήταν «ζεστή» πολύ πριν τις 11 του Σεπτέμβρη

Associated Press

Η πολεμική μηχανή ήταν «ζεστή» πολύ πριν τις 11 του Σεπτέμβρη
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν μια επιχείρηση που είχε προαποφασιστεί και οργανωνόταν επί μήνες από τη CIA και το Πεντάγωνο, πολύ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

Η είδηση ήταν λίγο - πολύ γνωστή αλλά το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ισχυρίζεται ότι το άρθρο στηρίζεται σε έγγραφα επίσημης ευρωπαϊκής πηγής που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα έγγραφα, από την άνοιξη του 2001 Αμερικανοί πράκτορες βρίσκονταν στο Πακιστάν με εντολή να διαπραγματευτούν(!) με τους Ταλιμπάν την παράδοση του Μπιν Λάντεν και παράλληλη αποστολή τους ήταν να φέρουν, με εκβιασμούς ή οικονομικές προσφορές όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο της απογευματινής εφημερίδας το καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ πιο κοντά στις ΗΠΑ. Αποκαλύπτεται ότι οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες ηγήθηκε ο ίδιος ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ - οποίος βρέθηκε μυστικά στο Ισλαμαμπάντ τον Ιούνιο- απέτυχαν και οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να επιτεθούν από τον Αύγουστο.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ο Τένετ, στη μυστική αποστολή του δέσμευσε το Πακιστάν για συνεργασία στη διάρκεια των επικείμενων τότε επιχειρήσεων. Ομως, η αμερικανική διπλωματία προσπάθησε και ήρθε τελικά σε επαφή με τους Ταλιμπάν και συνδετικός κρίκος δεν ήταν άλλος από τον πρώην πρέσβη των ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, ο οποίος εξακολουθούσε να παίζει αυτό το ρόλο ακόμη και στη διάρκεια του εκδηλωμένου πια πολέμου.

Ομως η επίσκεψη Τένετ, που σηματοδοτεί τις επιδιώξεις της αμερικανικής διπλωματίας, είχε και τα παρελκόμενά της, όπως τη συνεργασία της CIA με τη στρατιωτική Ιντερσέρβισιζ Ιντέλιντζενς και το Γραφείο Ιντέλιτζενς Μπιρό και την εισχώρηση Αμερικανών κομάντος στο έδαφος του Αφγανιστάν από τον Αύγουστο. Λίγο αργότερα ήρθε ο θάνατος, μυστηριωδώς και αιφνιδίως (;), του στρατηγού Γκιουλάμ Αχμέντ, αλλά και το ρήγμα μεταξύ του αρχηγού της διαβόητης Ιντερσέρβισιζ Ιντέλιντζενς, στρατηγού Αχμέντ Μαχμούντ με τον Περβέζ Μουσάραφ. Ολα κύλησαν ομαλά...

Το χρήμα αρχίζει να εισρέει στα ταμεία «συγκεκριμένων» επιχειρήσεων

Και τα πράγματα δείχνουν να κυλούν προς το παρόν ομαλά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, όπως διαβεβαιώνεται, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν κατέρρευσε έτσι απλά εν μια νυκτί, αλλά μετά από μία πολύ καλά σχεδιασμένη και επί μήνες επιχείρηση.

Ομως δεν είναι μόνο η αμερικανική διπλωματία που επωφελείται τα μάλα από τον πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα San Fransisco Chronicle, η αμερικανική στρατιωτική ανάμειξη προσδίδει αμέριστα και συνεχώς αυξανόμενα κέρδη και στο Carlyle Group. Το Carlyle Group, μία επενδυτική και αρκετά μυστικοπαθής επενδυτική επιχείρηση με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια περί των 14 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένου και πλήθους εταιριών της στρατιωτικής βιομηχανίας, που πια μπορούν να προσδοκούν σε πακτωλούς χρημάτων...

Ανάμεσα στα εξέχοντα στελέχη της Carlyle, συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Αμύνης και αναπληρωτής διευθυντής της CIA, Φρανκ Καρλούτσι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ και κυρίως ο πρώην Πρόεδρος και πατήρ του νυν προέδρου, Τζορτζ Μπους. Το ζήτημα της Carlyle έχει απασχολήσει στο παρελθόν πολλές αμερικανικές εφημερίδες με πρώτη από όλες την Wall Street Journal, που είχε χαρακτηρίσει τις δραστηριότητες της Carlyle «σκάνδαλο». Ποιες ήταν αυτές οι δραστηριότητες; Οι οικονομικοί δεσμοί και η στενή χρόνια συνεργασία της εταιρίας με την οικογένεια Λάντεν στη Σαουδική Αραβία, για τα πετρέλαια φυσικά, και μάλιστα από τα χρόνια που στο τιμόνι της επιχείρησης δεν ήταν άλλος από τον τωρινό Νο1 καταζητούμενο των ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αυτό που δεν είναι ευρύτατα γνωστό, είναι ότι η Carlyle, κερδίζει -ή καλύτερα κερδοσκοπεί- και από τις εισφορές των 1.2 εκατομμυρίων μελών του Συνταξιοδοτικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, της CalPERS, το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο των ΗΠΑ.

Γερμανία και Ρωσία δε θέλουν επέκταση του πολέμου στο Ιράκ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σαφέστατο μήνυμα κατά των σχεδίων της Ουάσιγκτον για επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πλην του Αφγανιστάν, εξέπεμψε χτες από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Καρτούζοφ.

«Τασσόμαστε κατά μίας διεύρυνσης της σύγκρουσης... Δε βλέπω ανάγκη για επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες. Το στρατιωτικό σκέλος του αντιτρομοκρατικού πολέμου θα πρέπει να περιοριστεί στο Αφγανιστάν» είπε επί λέξει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά τις συνομιλίες που είχε χτες το απόγευμα με το Νορβηγό πρωθυπουργό Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ και κατέληξε με την ακόλουθη σύσταση: «Το επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των βίαιων εξτρεμιστών και αυτών που τους ελέγχουν, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν... Αυτό θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο αν επεκταθεί ο πόλεμος σε άλλες χώρες».

Νωρίτερα, και ο Ρώσος ειδικός διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Καρτούζοφ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο τη διαφωνία της Μόσχας για την εξαπόλυση ενδεχόμενων επιδρομών στο Ιράκ λέγοντας πως «η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των επιθεωρήσεων όπλων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βαγδάτη» και πως μία τέτοια πιθανότητα «θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στο ίδιο πνεύμα δηλώσεις έκανε χτες και ο πρώην πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα που καταφέρθηκε κατά των σχεδίων επέκτασης του πολέμου, ιδιαίτερα σε βάρος του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας συναφή σενάρια ως «καταστροφικά». Παράλληλα επέκρινε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία επειδή «παρακάμπτουν τον ΟΗΕ, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο διότι εισάγουν το χάος στις διεθνείς σχέσεις».

Προς συμφωνία γενικού πλαισίου ενώ παζαρεύουν τα ηγετικά πόστα...

ΒΟΝΝΗ.--

Οι αφγανικές αντιπροσωπείες έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία της μεσολαβητικής πρότασης του ΟΗΕ για το μέλλον του Αφγανιστάν, αλλά - παρά την αισιόδοξη εκδοχή πηγών που έχουν πρόσβαση στο τραπέζι συνομιλιών της Βόννης περί «υπογραφής συμφωνίας ακόμη και εντός 24ωρου» - φαίνεται πως εκκρεμούν ακόμη ζητήματα όπως η ταυτότητα του επικεφαλής του μεταβατικού εκτελεστικού συμβουλίου, αλλά και των ατόμων που θα καταλάβουν ορισμένες θέσεις - κλειδιά στο προσωρινό κυβερνητικό σχήμα...

Το γενικό πλαίσιο της πρότασης του ΟΗΕ στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες αναφέρει τη συγκρότηση ενός 29μελούς προσωρινού εκτελεστικού συμβουλίου και ένα ανεξάρτητο συμβούλιο πρεσβύτερων μελών των αφγανικών εθνοτήτων που θα προχωρήσει αμέσως μετά στη συγκρότηση του συμβουλίου συνέλευσης όλων των αφγανικών φυλών, της λεγόμενης «λόγια τζίρκα», η οποία και θα προχωρήσει ακολούθως στη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης δίχρονης θητείας με στόχο την προετοιμασία της χώρας για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Στο σχέδιο του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά και στη συγκρότηση μιας «διεθνούς πολυεθνικής δύναμης» που θα θέσει το πλαίσιο για τον «εθελοντικό αφοπλισμό αφγανών μαχητών».

Πάντως, έως αργά χτες το βράδυ οι αφγανικές αντιπροσωπείες συμμετείχαν και επέβλεπαν «λέξη - λέξη» την τελική διαμόρφωση και μετάφραση της πρότασης του ΟΗΕ. Πηγές πάντως που είχαν πρόσβαση στο τραπέζι των συνομιλιών της Βόννης υποστήριζαν πως οι επικεφαλής και των τεσσάρων αφγανικών αντιπροσωπειών «συμφώνησαν πλήρως» με την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ και πρόσθεσαν πως η συμφωνία «θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και εντός του τρέχοντος 24ωρου».

Αλλες διπλωματικές πηγές υποστήριξαν πως η αντιπροσωπεία του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ «θα τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, και πως οι υπουργοί θα προέρχονται από τις διάφορες αφγανικές παρατάξεις ανάλογα με τη σημασία τους».

Ωστόσο, άλλοι διπλωματικοί αξιωματούχοι δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχουν λυθεί κάποια χρονοβόρα ζητήματα όπως πχ τα ονόματα του επικεφαλής και μελών του εσωτερικού εκτελεστικού συμβουλίου. Αν και οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως κανένα όνομα, εντούτοις φαίνεται πως η πλευρά του Ραμπανί (τον οποίον ο ΟΗΕ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως πρόεδρο του Αφγανιστάν) επιχειρεί να εξασφαλίσει παντί τρόπο μία καλή ηγετική θέση στη μετά το καθεστώς των Ταλιμπάν πολιτική κατάσταση του Αφγανιστάν. Εντούτοις, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ραμπανί δεν έχει πολλές ελπίδες για να εξασφαλίσει ηγετική θέση, σε αντιδιαστολή με τα ακόλουθα τρία άτομα που προβάλλονται ως φαβορί: ο Χαμίντ Καρτζάι, εξόριστος Αφγανός πολιτικός, που εμφανίζεται ως «μετριοπαθής μουσουλμάνος» από την (πολυπληθέστερη αφγανική) φυλή των Παστούν, ο Αμπντούλ Σατάρ Σιράτ (Ουζμπέκος στενός σύμβουλος του πρώην βασιλιά) και τέλος ο 75χρονος Σαμάντ Χαμίντ, υπουργός σε κυβέρνηση επί μοναρχικής περιόδου...

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός αθώων
  • Εκατοντάδες οι άμαχοι νεκροί εξαιτίας των αμερικανικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με πληροφορίες
  • Νεκροί όμως και Αμερικανοί, σύμφωνα με πακιστανική εφημερίδα
  • Το Κανταχάρ στο μάτι του κυκλώνα

Δωδεκάχρονος που τραυματίστηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Associated Press

Δωδεκάχρονος που τραυματίστηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Το αίμα των αθώων αμάχων εξακολουθεί να κυλά άφθονο. Εκατοντάδες άμαχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, φαίνεται να έχουν χάσει τραγικά τη ζωή τους από τις αμερικανικές βόμβες που εξακολουθούν να πέφτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στόχο τα Λευκά Ορη και ειδικότερα το Τόρα Μπόρα, όπου στις σπηλιές του φέρεται να κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την ίδια στιγμή οι μάχες μαίνονται και στο Κανταχάρ, που παραμένει στον έλεγχο των Ταλιμπάν, παρά τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις τόσο από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας όσο και των Αμερικανών κομάντος.

«Οι Αμερικανοί σκοτώνουν τους συμμάχους τους», είναι το πόρισμα δύο εφημερίδων, του βρετανικού «Ιντιπέντετ» αλλά και της «Ιντερνάτιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν». Μεταφέροντας δηλώσεις εκπροσώπων των Μουτζαχεντίν, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή του Αγκάμ, μόλις 25 μίλια νοτίως της Τζαλαλαμπάντ, αποτέλεσμα του σαρώματος της περιοχής από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, ενώ 8 εκ των θυμάτων, σύμφωνα με τον βρετανικό «Ιντιπέντετ», ήταν είτε φρουροί είτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ανατολικής Σούρα, δηλαδή του Συμβουλίου των Αντι-Ταλιμπάν. Στην ίδια περίπου περιοχή άλλοι 70 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη γέφυρα Ουρουγκστάν τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σκοτώθηκαν ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ, όταν Αμερικανοί πιλότοι χτύπησαν παλιό όχημα που έμοιαζε με στρατιωτικό. Τέλος, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, άλλοι 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, εξαιτίας εννοείται των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τον Ινδικό Ωκεανό

Associated Press

Γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τον Ινδικό Ωκεανό
Στον κατάλογο των νεκρών ενδέχεται να συγκαταλέγεται και ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ, εκπρόσωπος της Αλ-Κάιντα, ο οποίος είτε τραυματίστηκε σοβαρά στις πρόσφατες μάχες στο Κανταχάρ, είτε είναι νεκρός, όπως έγραφε χτες η εφημερίδα «Αλ-Καμπάς» του Κουβέιτ.

Οι μάχες μαίνονται στο Κανταχάρ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γκιουλ Αγκά, οι 3.000 Μουτζαχεντίν τους οποίους ηγείται, έχουν φτάσει στην περίμετρο του αεροδρομίου του Κανταχάρ, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην άλλη πλευρά της μάχης βρίσκονται οι Αραβες «μαχητές». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» άλλοι 4.000 Μουτζαχεντίν υπό τον Χαμίντ Καρζάι ήδη έχουν προωθηθεί σε απόσταση 22 μιλιών βορείως του Κανταχάρ, ενώ στην περιοχή εκτός των δυνάμεων της «αφγανικής αντιπολίτευσης» βρίσκονται Αμερικανοί κομάντος, αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούν κοντά στη βάση τους στα νότια της πόλης και μαζί τους είναι λίγοι Βρετανοί, Γερμανοί και Αυστραλοί παρατηρητές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το αεροδρόμιο στο Κανταχάρ. Ο κυβερνήτης του Κανταχάρ, μουλάς Χασάν Ρεχμάνι, δήλωσε στο ΑΙΡ ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, είναι ασφαλής και διοικεί τους μαχητές του «από μία τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Κανταχάρ». Παράλληλα, περισσότεροι από 3.000 Ταλιμπάν που έχουν αιχμαλωτιστεί στη διάρκεια των συγκρούσεων στις περιοχές Μαζάρ ε Σαρίφ και Κουντούζ κρατούνται σε φυλακή στο Βόρειο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Στο μεταξύ η πακιστανική εφημερίδα «Frontier Post» έγραφε ότι οι σοροί 40 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν κοντά στο Κανταχάρ, μεταφέρθηκαν το Σάββατο στο Πακιστάν. Η εφημερίδα επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές» στην αφγανική πόλη Σπιν Μπόλντακ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στις περιοχές Μπαλντέκ και Τάχτα Πουλ, που ελέγχονται από τους άνδρες του Χατζί Γκιουλ Αγκά, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς. Τέλος, στις ΗΠΑ έφθασε το πτώμα του πράκτορα της CIA, Τζόνι Μάικλ Σπαν, που έχασε τη ζωή του κατά την εξέγερση μαχητών Ταλιμπάν που κρατούνταν σε φρούριο της Βόρειας Συμμαχίας, στο Μαζάρ ε Σαρίφ, όπως ανακοινώθηκε από υπεύθυνους της αεροπορικής βάσης Αντριους.

ΠΑΜΕ
Με ταξικά - αγωνιστικά συνθήματα στις Βρυξέλλες

Κάτω από τα δικά τους συνθήματα θα διαδηλώσουν στις 13 και 14 του Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αγωνιστικές ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Οπως επισημαίνει στη διακήρυξή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα αγωνιστικά ταξικά συνθήματα της διαδήλωσης θα είναι: Στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, αντιτάσσουμε τους παγκοσμιοποιημένους αγώνες της εργατικής τάξης. ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλληλεγγύη στους απολυμένους της SABENA.

Στο κείμενο της διακήρυξης το ΠΑΜΕ δηλώνει, ότι απορρίπτει τη γραμμή υποταγής που ακολουθεί η γραφειοκρατία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και στηρίζει τις πρωτοβουλίες για ευρωπαϊκό συντονισμό των ζωντανών, αγωνιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Παράλληλα, καλεί τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης σε κοινό-ενιαίο μέτωπο και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Το ΠΑΜΕ, προβάλλοντας μεταξύ άλλων το σύνθημα «ΟΧΙ στον βρώμικο πόλεμο», καταγγέλλει ότι οι ιμπεριαλιστές αξιοποιούν τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν, που είναι δικά τους κατασκευάσματα. Οπως υπογραμμίζει, «οι ιμπεριαλιστές είναι που ασκούν κρατική τρομοκρατία και μέσα από τις μυστικές υπηρεσίες ενισχύουν κάθε μορφής τρομοκράτες για να χτυπούν τα λαϊκά κινήματα και να προβοκάρουν τους αγώνες της εργατικής τάξης».

Τέλος, στη διακήρυξη αναφέρει, ότι το διεθνές κεφάλαιο μέσα από τους πολύμορφους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ) επιτίθεται με κάθε τρόπο ενάντια στους λαούς και στα δικαιώματά τους. Η επίθεση αυτή, όπως τονίζεται, εκφράζεται μέσα από αντιλαϊκές αντεργατικές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, με εργασιακές σχέσεις ευελιξίας, με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και με τους βρώμικους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

«ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΤΗΣ ΟΓΕ
ΟΧΙ στο θάΝΑΤΟ, ΝΑΙ στη ΖΩΗ

Εξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο, διαδήλωσαν κατά του πολέμου το περασμένο Σάββατο γυναίκες απ' όλη τη χώρα

«Ασπίδα» ζωής έξω από το Στρατηγείο του θανάτου στον Τύρναβο ύψωσαν 2.000, περίπου, γυναίκες από κάθε γωνιά της χώρας το περασμένο Σάββατο. Ταξιδεύοντας με το «καραβάνι ειρήνης» της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, γυναίκες από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν μπροστά στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν και όλων των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού σε βάρος λαών και χωρών.

Διαδήλωσαν για να καταγγείλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκει τη χώρα μας στον πόλεμο και επιχειρεί να στείλει τα παιδιά των Ελλήνων έξω από τα σύνορα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων». Για να στείλουν το μήνυμα ότι οι Ελληνίδες μάνες είναι αποφασισμένες να υπερασπίσουν, με τον αγώνα τους, την ειρήνη και τη φιλία των λαών, τη ζωή των παιδιών τους.

Στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των γυναικών παραβρέθηκαν πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, Επιτροπών Ειρήνης και μαζικών φορέων της Θεσσαλίας, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΚΝΕ κ.ά. Χαιρετιστήρια μηνύματα προς τις αγωνίστριες της ειρήνης απέστειλαν ο Νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος. Παρόντες και οι αγωνιστές της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ένα πούλμαν.

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Το «καραβάνι ειρήνης» των γυναικών κατέφτασε με δεκάδες πούλμαν στις 12.30 το μεσημέρι στη Λάρισα. Στην πλατεία Λαού το υποδέχτηκαν οι Θεσσαλές αγωνίστριες, αλλά και πολλοί άντρες φιλειρηνιστές.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με μια μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία που «πλημμύρισε» τους δρόμους της πόλης και συγκλόνισε τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες. Το ψιλόβροχο και το τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε τις γυναίκες να βροντοφωνάξουν με όλη τη δύναμή τους συνθήματα όπως «Γεννάμε τα παιδιά μας να ζουν και ν' αγαπάνε, στο ΝΑΤΟ δεν τα δίνουμε γι' αυτούς να πολεμάνε» και «Ασπίδα στα παιδιά μας να γίνουμε και πάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», ενώ ενθουσίασαν ιδιαίτερα τα πανό και οι πρωτότυπες πικέτες - αδιάβροχα που φορούσαν τα μέλη της ΟΓΕ.

Η πορεία κατέληξε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε αντιπολεμική εκδήλωση και το οποίο στάθηκε αδύνατο να χωρέσει το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε.

Τις γυναίκες αγωνίστριες καλωσόρισε, με χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας Δήμητρα Παπαστεργίου, επισημαίνοντας: «Ολες οι γυναίκες είναι αντίθετες με το μισθοφορικό στρατό, γιατί σε καμία περίπτωση δε δέχονται να πληρώνεται κάποιος, προκειμένου να πάρει μέρος σ' αυτόν τον άδικο πόλεμο. Η ειρήνη είναι η αρχή της ΟΓΕ, εδώ και 25 χρόνια κι όλες αγωνιζόμαστε γι' αυτή. Είναι υποχρέωσή μας η υπεράσπιση της ειρήνης και της ζωής».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η οποία, εξηγώντας τους λόγους της επιλογής να καταλήξει στη Λάρισα το «Καραβάνι Ειρήνης» τόνισε ότι έγινε «γιατί το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ συμβολίζει τη διαχρονική εμπλοκή της χώρας μας σε όλα τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί η περιοχή έχει συνδεθεί με τους μεγαλειώδεις αγώνες των αγροτών και των αγροτισσών είναι η περιοχή, στην οποία ξεσηκώνεται ξανά η «αγροτοθύελλα» και εμείς είμαστε δίπλα στους αγώνες τους».

Και υπογράμμισε: «Σήμερα από τη Λάρισα, στέλνουμε στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, στις αγρότισσες, στις άνεργες, στις νέες, στις μανάδες που αποχαιρετούν τα στρατευμένα παιδιά τους για ξένους τόπους και ξένα συμφέροντα, ένα βροντερό μήνυμα, ένα ενωτικό κάλεσμα σε κοινούς πατριωτικούς αγώνες. Πώς θα είναι ο αυριανός κόσμος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας αν σήμερα σταυρώσουμε τα χέρια;»

Στη συνέχεια η Καλλιόπη Μπουντούρογλου αναφερόμενη στο βρώμικο πόλεμο κατά του Αφγανιστάν σημείωσε πως «κάθε μέρα αποκαλύπτεται πιο κραυγαλέα, ότι οι πραγματικοί λόγοι του νέου βρώμικου πολέμου είναι η επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική κυριαρχία στην περιοχή, να ελεγχθούν οι αγορές. Και καταλήγοντας στην ομιλία της τόνισε ότι οι γυναίκες έχουν κάθε λόγο να πρωτοστατούν στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αγρότες της περιοχής, που βρίσκονται σε περίοδο δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, συνειδητοποιούν την ανάγκη να παλέψουν και κατά του πολέμου.

Στον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην αντιιμπεριαλιστική πάλη αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας Δέσποινα Αράπκουλε.

Εξω από το Στρατηγείο

Μετά την αντιπολεμική εκδήλωση το «Καραβάνι Ειρήνης» ξεκίνησε για τον τελικό του προορισμό. Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στον Τύρναβο, όπου βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο θυμός των γυναικών, αντικρίζοντας το ορμητήριο του πολέμου, «φούντωσε» και πραγματοποιώντας πορεία προς την πύλη του Στρατηγείου φώναζαν: «Αυτό το Στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Και απευθυνόμενες προς τους ΝΑΤΟικούς έστειλαν μήνυμα προειδοποίησης λέγοντας: «Εσείς φορείς θανάτου, εμείς φορείς ζωής, θα δώσουμε τη μάχη να σβήσετε απ' τη γης».

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης σε εκπρόσωπο του Στρατηγείου. Στο ψήφισμα επισημαίνεται: «Θ' αγωνιστούμε για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, διότι αποτελούν ορμητήρια ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και αποκτά το ΝΑΤΟ κυριαρχικά δικαιώματα στο έδαφός μας.

Εμείς, οι Ελληνίδες γυναίκες, είμαστε αποφασισμένες απέναντι στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για τη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, ν' αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο, που θα βρεθεί δίπλα στις γυναίκες της Παλαιστίνης, της Κύπρου, του Αφγανιστάν, στις γυναίκες όλου του κόσμου, για ν' αντικρούσει το κύμα τρομοκρατίας εναντίον των λαών, τους νέους πολεμικούς τους σχεδιασμούς, τη σφοδρή επίθεση που ετοιμάζουν στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το «Καραβάνι ειρήνης» πήρε το δρόμο της επιστροφής, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το «ταξίδι» του και την αντίστασή του στα σχέδια της «Ιεράς Συμμαχίας» του 21ου αιώνα.

ΒΟΛΟΣ
Πανεργατική συγκέντρωση στις 13 Δεκέμβρη

Πανεργατική συγκέντρωση στις 13 Δεκέμβρη, μέρα που θα πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν του Βελγίου, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Για την επιτυχία της συγκέντρωσης, η Συντονιστική Επιτροπή συγκαλεί ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών και σωματείων σήμερα Τρίτη, 4 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα ληφθούν αποφάσεις για τους "ευρωτρομονόμους", τον Ευρωπαϊκό Στρατό, στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα μέτρα καταστολής που μεθοδεύουν και να εφαρμόσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, συμμετέχοντας στα εγκληματικά χτυπήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, που προσπαθούν να ελέγξουν τους "δρόμους" του φυσικού αερίου και των πετρελαίων, επιβάλλοντας τα στρατηγικά τους συμφέροντα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Και καταλήγει: «Η απάντηση βρίσκεται στη λαϊκή συσπείρωση και πάλη. Δράση τώρα ενάντια στον πόλεμο. Δράση για τη διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Καμιά εξοικείωση και απάθεια για τον πόλεμο που εξελίσσεται

Μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή και την αμερικάνικη Πρεσβεία, αποφάσισαν εκπρόσωποι 82 μαζικών φορέων

Κατάμεστη η αίθουσα της Πανηπειρωτικής, στη χτεσινή σύσκεψη των μαζικών φορέων
Κατάμεστη η αίθουσα της Πανηπειρωτικής, στη χτεσινή σύσκεψη των μαζικών φορέων
Με κεντρικό σύνθημα λαϊκή συσπείρωση και δράση ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν, εκπρόσωποι 82 μαζικών φορέων αποφάσισαν τη διοργάνωση μεγάλου παλλαϊκού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, καθώς και πορεία στη Βουλή και την αμερικάνικη Πρεσβεία. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, την οποία συγκάλεσαν οι 22 μαζικοί φορείς που συντόνισαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 8ης Νοέμβρη, ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων. Εκεί, επίσης, βρέθηκαν φοιτητές, συνταξιούχοι, άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέλη αντιπολεμικών και φιλειρηνικών οργανώσεων.

Οσοι πήραν μέρος στη συγκεκριμένη σύσκεψη, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους εναντίον του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και να καταδικάσουν τους παραπέρα σχεδιασμούς της Νέας Τάξης Πραγμάτων για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δήλωσαν, παράλληλα, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν μπει στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, ενώ μέσα από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, θα καταδικάσουν και τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τη δημιουργία στρατιωτικών και κατασταλτικών μηχανισμών, που θα στρέφονται εναντίον των λαών, καλυμμένοι από μια αυταρχική νομοθεσία, που επιδιώκει να βάλει στο «γύψο» τα λαϊκά κινήματα.

Στόχος των εκπροσώπων των μαζικών φορέων, είναι μέσα από αυτήν την κινητοποίηση να καταδικαστεί και στην πράξη, για μια ακόμα φορά, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που μειώνει τις κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες για να εξυπηρετήσει ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και μοιράζει ακόμα περισσότερα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Ολες αυτές οι διαστάσεις που επιδιώκει να δώσει το λαϊκό κίνημα μέσα από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση εκφράστηκαν με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις παρεμβάσεις των ομιλητών και την πλούσια ανταλλαγή απόψεων, σε μια συζήτηση, που διήρκεσε για δυο ολόκληρες ώρες.

«Τα λαϊκά κινήματα δεν πρέπει να δείξουν καμιά εξοικείωση και απάθεια για τον πόλεμο που εξελίσσεται. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που εντείνονται οι προετοιμασίες από τους ιμπεριαλιστές για επιθέσεις κατά χωρών, αλλά και λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ενα νέο λουτρό αίματος βρίσκεται προ των πυλών», τόνισε ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος έκανε και την εισηγητική ομιλία στη χτεσινή σύσκεψη.

«Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει μέρος στον πόλεμο. Βρίσκεται μέσα στο σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων, βρίσκεται μέσα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η συμμετοχή της στον ευρωστρατό, στην ευρωαστυνομία και η ψήφιση του ευρωτρομονόμου, είναι οι πιο ξεκάθαρες αποδείξεις», υπογράμμισε, αμέσως μετά, ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», οι οποίες, όπως τόνισε: «Δεν έχουν μια αφηρημένη πασιφιστική αντίληψη μόνο για να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά κινούνται στη λογική της σύγκρουσης και, τελικά, της ανατροπής της Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Οι άλλοι ομιλητές

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος, υπογράμμισε ότι «οι φωνές του θάρρους πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, γιατί ο πόλεμος δε διεξάγεται μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στο εσωτερικό των κρατών, όπου επιχειρείται "γυψάρισμα" των λαϊκών κινημάτων».

Η Ζωή Σώκου, από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, εκτός από τον πόλεμο, έχει επιφέρει και «φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση». Στη χώρα μας, συνέχισε η ίδια, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει «το Ασφαλιστικό, η Υγεία και η Παιδεία του λαού».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, αναδιανομή των αγορών, περικοπές στην κοινωνική πολιτική και να περάσουν αδιαμαρτύρητα από το λαό», τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Καλτσώνης από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση». Γι' αυτό οι κυβερνήσεις, συνέχισε ο ίδιος, «συγκροτούν νομικά και κατασταλτικά εργαλεία, προκειμένου να δημιουργήσουν μια συνταγματική τάξη, με την οποία θα "βαφτίζουν" και θα χαρακτηρίζουν τρομοκράτες, όλους όσοι εναντιώνονται σ' αυτές τις πολιτικές επιλογές»...

Η Ν. Τσακιρόγλου, από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, επισήμανε ότι «το γυναικείο κίνημα της χώρας μας διοργανώνει πανελλαδική καμπάνια εναντίον του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα». Στόχος μας είναι, ανέφερε η ίδια, «να ενημερώσουμε τις γυναίκες και συγχρόνως να γίνουμε "ασπίδα" για τα παιδιά μας και το μέλλον τους».

«Πάμε σχηματικά για αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση μεγαλύτερης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, υπογράμμισε αμέσως μετά για να συμπληρώσει με ιδιαίτερη έμφαση: «Είμαστε, όμως, και στην τελική επίθεση της κυβέρνησης στο χώρο του Ασφαλιστικού, η οποία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις αρχικές της επιλογές. Η πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση, στηρίζει η ΝΔ και "γαργαλάει" ο ΣΥΝ, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο μέτωπο πάλης, ταξική ενότητα απέναντι σε μια ταξική πολιτική, επισήμανε σ' άλλο σημείο ο Γ. Μαυρίκος.

Ο Θ. Αγγελούσης, από το Σύλλογο Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, τόνισε ότι αυτή η ίδια πολιτική, που παράγει και κάνει πολέμους, χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, και δημιουργεί πολλές «ταχύτητες» στη μόρφωση.

Ο Γ. Παπαντωνίου, από τη Δημοτική Κίνηση «Συμπαράταξη για την Αθήνα», επισήμανε ότι «στόχος του αντιπολεμικού κινήματος είναι να ξεσηκώσει το σιωπηρό κομμάτι του ελληνικού λαού».

Μίλησαν, επίσης, ο Π. Παπακωνσταντίνου από τη «Γένοβα 2001», Ο Θ. Τσιριγώτης από την ΟΛΜΕ, ο Γ. Αδαμίδης από την Αντιπολεμική Κίνηση Αθήνας και ο Χρ. Μπίστης από τη Διεθνή Δράση.

Τέλος, στη χτεσινή σύσκεψη, μίλησαν και εκπρόσωποι μεταναστών που ζουν στην πατρίδα μας από την Παλαιστίνη και τη Νιγηρία, οι οποίοι και δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Μεγάλη η ευρύτητα της Πανελλαδικής Συνάντησης

Διευρυμένη η πολιτική, γεωγραφική και επαγγελματική προέλευση των συμμετασχόντων

Το προεδρείο της Πανελλαδικής Συνάντησης
Το προεδρείο της Πανελλαδικής Συνάντησης
Την έντονη αντίθεση στη συστηματική υπονόμευση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την καταδίκη των πολέμων που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την αντίθεση στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς και την καταγγελία των αντιδημοκρατικών σχεδίων της κυβέρνησης και της ΕΕ, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που έχουν συγκροτηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εκπρόσωποι συνεδρίασαν το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, στην πρώτη πανελλαδική τους συνάντηση, μια συνάντηση που εντυπωσίασε με την ευρύτητα των αντιπροσώπων που την αποτελούσαν, ευρύτητα πολιτική, επαγγελματική, γεωγραφική, δείγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος που προκαλούν τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε. Ευρύτητα που εκφράστηκε και στους ομιλητές που πήραν το λόγο.

Εκεί δήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν σε στενή συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων, για να μην υλοποιηθούν οι αντιδημοκρατικοί σχεδιασμοί. Για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, για να αρθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα στο ύψος των αναγκών του εργαζόμενου ανθρώπου.

Εκτός από τις ομιλίες, παρουσιάστηκαν κείμενα εργασίας με απόψεις, θέσεις και αιτήματα. Εκφράστηκε, δε, η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης του λαού για τους κινδύνους που απειλούν τις ελευθερίες του.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Η. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του ευρω-εντάλματος σύλληψης. Το άρθρο 5 του Συντάγματος της χώρας επιτρέπει την έκδοση μόνο για τους αλλοδαπούς που δε διώκονται για τη δράση τους υπέρ της ελευθερίας. Το μέτρο της έκδοσης με το ευρω-ένταλμα είναι αντίθετο ακόμα και με το άρθρο 28 του Συντάγματος. Παρ' όλα αυτά, οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι πρώτοι στην αποδοχή τέτοιων μέτρων. «Είναι αντισυνταγματικό να εκδίδονται Ελληνες πολίτες», τόνισε. «Αυτό θα γίνει παρά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή σύμβαση, η οποία στο άρθρο 16 αναγνωρίζει ότι ορισμένα κράτη που οι νομοθεσίες τους δεν επιτρέπουν την έκδοση, καλούνται να πάρουν άλλα μέτρα, να συνδράμουν κλπ. Παρά ταύτα η Ελλάδα αποκρύπτει αυτό το γεγονός και προσπαθεί πρώτη απ' όλες να παραβιάσει το δικό της Σύνταγμα».

Ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής αναφέρθηκε στον «πατριωτικό» νόμο των ΗΠΑ, που με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας βάζει στο «ψυγείο» τις ατομικές ελευθερίες. Προβλέπει την παρακολούθηση του κατηγορουμένου και του συνηγόρου του χωρίς δικαστική έγκριση. Κράτηση υπόπτων χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία. Συζητείται η χρήση βασανιστηρίων, ενώ διάταγμα προβλέπει τη σύσταση έκτακτων στρατοδικείων, χωρίς δικονομικές εγγυήσεις για τους κατηγορούμενους.

Διακρατική καταστολή

Το κείμενο εργασίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που αναφέρεται στον ευρωτρομονόμο, στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στη Συνθήκη Σένγκεν, στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ, όπως της Ευροπόλ, του εκστρατευτικού αστυνομικού σώματος, της ενιαίας αστυνομικής ομάδας, τονίζει ότι αναδείχνονται νέα στοιχεία και αιτήματα γι' αυτήν, όπως είναι η παύση της συμμετοχής της χώρας μας σε μηχανισμούς διακρατικής καταστολής.

Οσον αφορά στο θέμα της αντιδραστικοποίησης της εσωτερικής νομοθεσίας και των μηχανισμών για την επιβολή της, τονίστηκε ότι πρέπει να καταργηθεί ο «τρομονόμος», όπως και ο νόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Να αντικατασταθεί δε από νόμο που θα απαγορεύει απόλυτα τη συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και θα προχωρά σε συγκεκριμένο προσδιορισμό απολύτως απαραίτητων στοιχείων που αρκούν άμεσα για την αναγνώριση του προσώπου και την αναζήτησή του.

Εξάλλου, η ενίσχυση του αντιδημοκρατικού προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ)και οι αναπροσαρμογές των εσωτερικών κατασταλτικών μηχανισμών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των διακρατικών μηχανισμών, πολλαπλασιάζει τη δύναμη και την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Απαραίτητο, λοιπόν, είναι να εκδημοκρατιστούν τα ΣΑ, να διαλυθούν ειδικές υπηρεσίες παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος, να απαγκιστρωθεί η ΕΛ.ΑΣ. από την εξάρτηση ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Οι εργασιακοί χώροι

Οι συνδικαλιστές Α. Τσώλης, Α. Φραγκιαδάκη και Θ. Κούτρας, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Τ. Τριανταφυλλάκος, από τον Βόλο και ο Γ. Τούσας, από την ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκαν στις παραβιάσεις των ατομικών-δημοκρατικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους. Εκεί, όπου οι κανόνες της αγοράς, του μέγιστου κέρδους, έχουν εμπόδιό τους τα εργατικά δικαιώματα, τα κανονικά ωράρια εργασίας, τις κατοχυρωμένες αμοιβές από συλλογικές συμβάσεις. Αλλωστε, η κεντρική πολιτική επιλογή για λιγότερο «μισθολογικό» και μη μισθολογικό κόστος, που σημαίνει επιδρομή σε κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, για να εφαρμοστεί, θέλει εντελώς αποδυναμωμένο ή ανύπαρκτο το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Θέλει όμηρο τον εργαζόμενο, συμβιβασμένο, ακόμα και φοβισμένο. Ετσι, η πλήρης και σταθερή απασχόληση, η Κοινωνική Ασφάλιση, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η ανεμπόδιστη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της επιτροπής για την υγιεινή και την ασφάλεια, αλλά και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις, είναι στόχοι που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους τόπους εργασίας.

Ο δικηγόρος Κ. Διάκος αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η "Μεγάλη Ιδέα" του 2004 δίνει μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο δρόμο της κατάργησης της ελευθερίας των πολλών στο όνομα της πρόσκαιρης ασφάλειας και της αισθητικής (!) των λίγων». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα για το περιβάλλον, ενώ με αφορμή τη διεξαγωγή τους, θα απαγορευτούν οι κινητοποιήσεις, πρόσθεσε.

«Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, της αληθούς πληροφόρησης, της ισότιμης πρόσβασης στα ΜΜΕ έχει πληγεί βάρβαρα», είπε η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Αθήνας Α. Ζορμπαλά. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται ουσιαστική-λειτουργική ανεξαρτησία των κρατικών ΜΜΕ από τον κυβερνητικό παρεμβατισμό, η ενίσχυση των τοπικών-δημοτικών ΜΜΕ, η αντιμετώπιση του προβλήματος των σχέσεων διαπλοκής οικονομικού-εργολαβικού κεφαλαίου με τα ιδιωτικά ΜΜΕ και το δημόσιο. Η αδιαφάνεια και το ανέλεγκτο της λειτουργίας των ΜΜΕ έχουν καταστήσει επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικό, θεσμικό και κοινωνικό τους έλεγχο, διαπίστωσε.

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα ο Χρ. Καράτσαλος είπε ότι η κυβέρνηση δε θέλει την αντιμετώπιση του ζητήματος στις πραγματικές του διαστάσεις. Απαιτείται η νομιμοποίηση όλων των εργατών που βρίσκονται στην Ελλάδα με απλοποίηση των διαδικασιών, η κατάργηση των υψηλών παραβόλων και η κατάργηση των συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση χορήγησης άδειας παραμονής, ώστε αυτό να μην είναι λόγος απέλασης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι «οι δυνατότητες να βαθύνει ο αγώνας είναι μεγάλες και να έχει αποτελέσματα. Στον "τρομονόμο" αναγκάστηκαν να περιορίσουν το εύρος των πράξεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές». Ο Γ. Νάκης τόνισε ότι «η πρώτη συνάντηση των επιτροπών ανοίγει τις δυνατότητες του κινήματος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η συσπείρωση αυτή δεν απέκλεισε κανέναν. Θα κάνει προσπάθεια διεύρυνσης. Θα απευθυνθεί στα συνδικάτα, στις γειτονιές».

Για τις ελευθερίες στο χώρο της νεολαίας τονίστηκε ότι η όξυνση των προβλημάτων της, η υποβάθμιση των μορφωτικών, εργασιακών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων της, της αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών της.

Επίσης, στη συνάντηση μίλησαν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης και Κ. Ρόκκος, οι Κ. Βαμβουρέλης και Β. Παλαιολόγος από τη Μυτιλήνη, ο Γ. Χριστοδουλόπουλος, από την Πάτρα, ο Θ. Παπανικολάου, από την επιτροπή της Κηφισιάς, οι Γ. Παπαστεργίου και Μ. Γκαγκάς από τη Λάρισα, ο Σ. Παναγιώτου από τις Σέρρες, ο Κ. Αργαλιώτης από το Δίκτυο για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η Μ. Κοτσώνα από τα Χανιά, ο Δ. Σουλιώτης και ο Γ. Αδαμίδης. Το κλείσιμο της συνεδρίας έγινε από τη δικηγόρο Γ. Κούρτοβικ, που τόνισε την ανάγκη συντονισμού της δουλιάς όλων των επιτροπών στην Αττική, αλλά και της δημιουργίας ομάδων κοινωνικής και νομικής στήριξης σε όσους δέχονται επίθεση.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ- Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ»
Ημερίδα - παρέμβαση σε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας

Διοργανώνεται από το ΚΚΕ και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα GUE/NGL το Σάββατο, 8/12, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια»

«Κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο 8 του Δεκέμβρη, από τις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» από το ΚΚΕ και την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL). Η ημερίδα συνιστά μια πρώτη - σ' αυτό το επίπεδο - παρέμβαση σε ένα σημαντικό ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής το διάστημα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, οπότε και άρχισε να ξεδιπλώνεται μια συστηματική προσπάθεια περιστολής ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών, με την προσχηματική επίκληση της ανάγκης αποτελεσματικών δράσεων κατά της τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα προσεγγιστούν και αναδειχτούν διαστάσεις του προβλήματος, τόσο στην ΕΕ υπό το πρίσμα και της συγκεκριμένης πολιτικής που αυτή ακολουθεί όσο και στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα υποθέματα που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι η πολιτική της ΕΕ στο θέμα της τρομοκρατίας, οι ατομικές ελευθερίες στις ΗΠΑ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, τα ατομικά δικαιώματα και η αλληλεγγύη, οι παράπλευρές απώλειες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η προετοιμασία ενός πολέμου, ειρηνικό κίνημα και τρομοκρατία, κρατικός αυταρχισμός και ιμπεριαλιστικός πόλεμος κ.α..

Μέχρι στιγμής συμμετοχή στην ημερίδα έχουν δηλώσει από τη Γαλλία ο Roland Weyl, δικηγόρος στο Εφετείο του Παρισιού, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατικών Νομικών, ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton, εκπρόσωπος της έκκλησης Γάλλων επιστημόνων για δημιουργία παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του πολέμου.

Από το Βέλγιο ο Jan Fermon, δικηγόρος από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος από την πρωτοβουλία του «ευρωπαϊκού καλέσματος» για τα δημοκρατικά δικαιώματα σε εφτά ευρωπαϊκές χώρες και η Anne Morelli, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB) και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο πραγματεύεται πώς ετοιμάζεται ψυχολογικά - προπαγανδιστικά ο πόλεμος».

Από τις ΗΠΑ ο Wheeler Timothy Lukas, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «People's World Weekly» και ειδικός στα θέματα ατομικών ελευθεριών στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και ένας εκπρόσωπος της κίνησης που οργανώνει τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι Θ. Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Γ. Αλ. Μαγκάκης, πρώην υπουργός, καθηγητής Πανεπιστημίου και εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και ο καθηγητής ποινικού δικαίου κ. Νικολόπουλος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Οι παράπλευρες απώλειες κατά της τρομοκρατίας;»!

Τις υπογραφές νομικών από 7 ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό κάλεσμα, με τον εύγλωττο αυτό τίτλο, που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία των Antoine Comte, δικηγόρου- μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού, Ties Prakken, δικηγόρου-μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου του Αμστερνταμ, καθηγητή του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, και Jan Fermon, δικηγόρου-μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών, με το οποίο οι υπογεγραμμένοι καλούν μεταξύ άλλων τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέσπιση του επικίνδυνου σχεδίου για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Το κείμενο έχει ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόσφατα ένα σχέδιο "απόφασης-πλαίσιο" σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην ενοποίηση των νομοθεσιών των κρατών-μελών σχετικά με τον ορισμό της τρομοκρατίας καθώς και με τις ποινικές κυρώσεις.

Το σχέδιο προβάλλεται ως αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ομως, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, αποκλείεται να παραμείνουν ατιμώρητοι οι δράστες αντίστοιχων τρομοκρατικών ενεργειών. Πράγματι, οι νομοθεσίες των κρατών-μελών επιτρέπουν τις αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για την όποια συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και αυτό ανεξάρτητα από την υιοθέτηση ή μη ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη.

Συνεπώς, η νέα νομοθεσία που προτείνεται από την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου δεν προσθέτει καμία "υπεραξία" στο κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση ενεργειών αυτής της κατηγορίας.

Αντιθέτως, ο προτεινόμενος από την Επιτροπή ενιαίος ορισμός είναι τόσο ευρύς που επιτρέπει ενδεχομένως την ποινικοποίηση καθώς και την κατάταξη ως "τρομοκρατικής" της όποιας μορφής κοινωνικού αγώνα.

"Η παράνομη κατάληψη εγκαταστάσεων με σκοπό να προσβληθούν οι κοινωνικές και οικονομικές δομές", καθώς αναφέρεται στο σχέδιο της Επιτροπής, δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική η όποια δράση κατάληψης δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων. Η "παρεμπόδιση εφοδιασμού νερού και ρεύματος καθώς και άλλων βασικών φυσικών πόρων" κατατάσσει σε τρομοκρατικές πράξεις κοινωνικούς αγώνες και κινητοποιήσεις εργαζομένων των σχετικών κλάδων. Η απλή συμμετοχή σε ένα οργανωμένο Σύλλογο, που θα καλούσε σε τέτοιες ενέργειες, ανάγεται επίσης σε τρομοκρατική πράξη.

Επίσης, η "ενθάρρυνση" σε αυτές τις ενέργειες από ένα άτομο ή μια ομάδα ενδέχεται να θεωρηθεί ως αδίκημα το οποίο τιμωρείται με 7 χρόνια φυλάκιση.

Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην απεργία, η ελευθερία έκφρασης απειλούνται σοβαρά από αυτό το σχέδιο.

Επιπλέον, οι νομοθεσίες αυτού του είδους συμπληρώνονται αναπόφευκτα από τη θέσπιση εκτάκτων διαδικαστικών κανονισμών, είτε με την εγκαθίδρυση ειδικών δικαστηρίων είτε με την επέκταση της προφυλάκισης, μέτρα που οδηγούν στην υπεροχή της ομολογίας σε σχέση με την απόδειξη.

Η απόφαση-πλαίσιο εντάσσεται σε μια λογική "καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Στην πραγματικότητα, αυτή η ενιαία αντιτρομοκρατική νομοθεσία ενδέχεται να καταστεί μια εν δυνάμει πολεμική μηχανή κατά των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και εναντίον όλων όσοι αντιτίθενται, για διάφορους λόγους, σε ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα συνεχώς πιο άδικο και παγκοσμιοποιημένο.

Οι υπογεγραμμένοι καλούν όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, να αντιταχθούν στην απόφαση-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη.

Καλούν τις ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωκοινοβούλιο να εμποδίσουν τη θέσπιση του επικίνδυνου σχεδίου για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Κινδυνεύουν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός Δ. Κατσιρέας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων για την υποχώρηση που παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο στο θέμα των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Κατσιρέας, αναφερόμενος στο διεθνές κλίμα που διαμορφώνεται, κάλεσε τους εισαγγελικούς λειτουργούς να εγγυηθούν με τη στάση τους την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, είπε ότι «αδιάψευστοι οιωνοί προαναγγέλλουν την έλευση νέων καιρών, με εκ θεμελίων ανατροπές και με θολές και αβέβαιες επιδιώξεις» και «πως σ' αυτό το ομιχλώδες τοπίο του μέλλοντος σκιαγραφούνται ραγδαίες μεταβολές σε διεθνείς σχέσεις, που θα έχουν την τάση να κατακρημνίσουν εντελώς το πάντοτε εύθραυστο και ετοιμόρροπο οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου. Διαφαίνεται ακόμα ο κίνδυνος να θελήσουν κάποιοι ισχυροί να υποσκάψουν αργά και συστηματικά τις ατομικές ελευθερίες και να υποβαθμίσουν μέχρι μηδενισμού τα κοινωνικά δικαιώματα». Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξέφρασε την αγωνία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα φθάνοντας στο χείλος του γκρεμού θα οπισθοχωρήσει».

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν οι εισαγγελικοί λειτουργοί και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής, είπε ότι «το ποινικό σύστημα "πνέει τα λοίσθια" και η κατάσταση δεν πάει άλλο». Ενδεικτικά, για την κατάσταση με τις καθυστερήσεις στο Εφετείο της Αθήνας, είπε ότι όσοι έχουν καταδικαστεί σε 8ετή κάθειρξη, μέχρι να φτάσει η υπόθεσή τους στο Εφετείο για να εκδικαστεί η έφεσή τους, θα έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας, καταφέρθηκε κατά της προσπάθειας κηδεμονίας και επεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από τους πολιτικούς. Ο Στ. Ματθίας επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικότερης δικαιοσύνης και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ζήτησε να σταματήσουν τα φαινόμενα κηδεμονίας της Δικαιοσύνης από την πολιτεία, να παύσουν οι ευκαιριακές νομοθετικές ρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο χώρο της αυτοδιοίκησης της Δικαιοσύνης (Επιθεώρηση, Πειθαρχικά Συμβούλια, Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο). Επίσης, καταφέρθηκε κατά της μονόπλευρης και κομματικής κριτικής που εκλαμβάνεται ως απόπειρα διασυρμού και εκφοβισμού των δικαστών και σε τελική ανάλυση υπονομεύει τους θεσμούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα θέματα υποδομής και μηχανοργάνωσης και έκανε λόγο για μετεκπαιδευτικά προγράμματα για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κ. Τουμασάτος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα που παίρνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ειδικότερα, για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον ορισμό της τρομοκρατίας, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε ότι τα κείμενα αυτά δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για τις λαϊκές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών αλλά και των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο ελληνικός λαός, συνέχισε ο Κ. Τουμασάτος, που διακρίνεται για την ευαισθησία του στον τομέα αυτό, θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες του και τα ατομικά δικαιώματα». Τέλος, αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος απονομής της Δικαιοσύνης, που στην ουσία οδηγεί στη φαλκίδευση της δικαστικής προστασίας του πολίτη.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Γούβας

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή, 9/12, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Πλυτά για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η τρίτη ηλικία αντιπαλεύει τους πολέμους της Νέας Τάξης

Η Επιτροπή κατά του πολέμου Κερατσινίου συνδιοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση με το Γ' ΚΑΠΗ Κερατσινίου αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του ΚΑΠΗ (Αεροπαγίτου 16 και Π. Τσαλδάρη) με θέμα: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην καθημερινή ζωή, τα συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι κίνδυνοι για την ειρήνη στην περιοχή μας.

Ομιλητής θα είναι ο Δ. Μαυραδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν η Αγγ. Μελλά, γιατρός και πρόεδρος του ΚΑΠΗ και η Ευδ. Λειβαδά οικονομολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Ναι» της Τουρκίας στον ευρωστρατό

Η Αγκυρα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για τη συμμετοχή της στον ευρωστρατό

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που στόχο έχουν την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων, προκειμένου η Αγκυρα να μην υπονομεύσει τη διαδικασία συγκρότησης του ευρωστρατού, που έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της ΕΕ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλείται από Αμερικανούς και άλλους Ευρωπαίους «συμμάχους» να επιδείξει για μια ακόμη φορά την απαραίτητη... κατανόηση στις τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες, αν τελικά υιοθετηθούν, θα επιβεβαιώσουν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό και το Αιγαίο.

«Ο ευρωπαϊκός στρατός δε θα παρεμβαίνει σε διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ». Αυτή είναι, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η «εγγύηση» που δόθηκε στην Αγκυρα, στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι «στη συμφωνία συνέβαλε η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Ζοσίας φαν Αρτσεν (Jozias van Aartsen)» και προσθέτει ότι η επιστολή «και οι τηλεφωνικές επαφές που ακολούθησαν, οδήγησαν στην επίλυση του προβλήματος, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με το «Ανατολή», το πρόβλημα λύθηκε «όταν η Ευρώπη έδωσε την εγγύηση ότι σε διενέξεις που εμπλέκεται χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ο ευρωπαϊκός στρατός δε θα λαμβάνει μέρος, αναφέροντας ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο».

Το πρακτορείο επικαλείται «διπλωματικές πηγές» και αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά σχεδιάζει να ενταχθεί το 2003 στην ΕΕ και να θέσει στη συνέχεια θέμα επέμβασης του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού στρατού, με τη δικαιολογία ότι τα εδάφη της βρίσκονται υπό κατοχή». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «με τη συμφωνία που επήλθε, θα είναι ανενεργοί και οι ελιγμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι «τα θετικά της συμφωνίας αυτής είναι περισσότερα από τα αρνητικά της και για το λόγο αυτό έγινε αποδεκτή» από πλευράς Τουρκίας.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ενημέρωσε τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και την Αγγλία σχετικά με τη συμφωνία, αφού προηγουμένως αυτή εγκρίθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αγκυρα.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου και Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, καθώς επίσης και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, υπογραμμίστηκε ότι «το αποτέλεσμα που υπήρξε στις τριμερείς συνομιλίες», δηλαδή τις συνομιλίες της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ και την Αγγλία, στο θέμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, αποτελεί «συγκεκριμένη βάση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλους τους τομείς». Μετά τη σύσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είχε δηλώσει ότι «κατά τις συνομιλίες έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας».

Στην Αθήνα

Για την πορεία των διαβουλεύσεων ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι ένα θέμα που αφορά στην ανάπτυξη της αυτόνομης παρουσίας της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Είναι ένα θέμα που αφορά τα 15 κράτη - μέλη και τις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι ένα θέμα - και το έχουμε επανειλημμένα πει - διμερές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ακόμη ότι για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με αυτή την υπόθεση, επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις στο θέμα αυτό, πρέπει να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξαίρεση εδαφικών ζωνών και κυρίως εδαφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας. Το θέμα αυτό ετέθη και στο Βέλγο πρωθυπουργό».

Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Θα πάμε ακόμα και στο Αφγανιστάν...

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας»

Την πίστη και την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις «αρχές» και τις «αξίες» του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης κλείνοντας το Σάββατο τις εργασίες της 11ης Διεθνούς Διάσκεψης της «Ελληνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στρατιωτικά ακόμα και στο Αφγανιστάν.

«Εχουμε πει, ανέφερε ο υφυπουργός Αμυνας, ως ελληνική κυβέρνηση, ότι, και στο Αφγανιστάν, γενικά όπου θα απαιτηθούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, θα είμαστε πανταχού παρόντες. Και αυτό διότι θέση μας είναι ότι, αν πιστεύεις σε αξίες και αρχές, παλεύεις παντού για αυτές και δε βλέπεις μόνον το μικρόκοσμό σου. Ασφαλώς, επίσης, αυτές οι αρχές και αξίες δεν μπορεί να εννοούνται με βάση την αρχή "και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα σωστή", όπως θέλει η παροιμία. Θα πρέπει να τιμούμε, μέσα στους θεσμούς όπου μετέχουμε, τις υποχρεώσεις μας και να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας».

Ο υφυπουργός Αμυνας αναφερόμενος στη σχέση ΝΑΤΟ και Ευρωστρατού είπε ότι σήμερα «το θέμα δεν τίθεται στη βάση "ποιος είναι με το ΝΑΤΟ και ποιος δεν είναι με το ΝΑΤΟ", γιατί, σε μία τέτοια περίπτωση, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος». Και πρόσθεσε: «Είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας και το εγχείρημα θα προχωρήσει πέραν από επιμέρους πολιτικές βουλήσεις». Επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ είναι παράλληλη με αυτή της ΟΝΕ είπε: «Από την 1-1-2002, για να σταθεί στα πόδια του το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, χρειάζεται, όπως προκύπτει και από την παγκόσμια ιστορική εμπειρία, και μια αυτόνομη ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας».

Θέτοντας το ερώτημα αν η αυτόνομη ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας, σημαίνει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αυτό είπε δε στέκει γιατί «πρόκειται για μία συμπληρωματική παρουσία και πορεία, "χέρι - χέρι", για να το πω απλοϊκά, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να επιβάλουν, να διαμορφώσουν, επί το ορθότερο, αυτήν την ομπρέλα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας».

Μάλιστα προσπέρασε το ρόλο του ΝΑΤΟ, παρόλο που θυμήθηκε τον εαυτό του φοιτητή όταν, όπως είπε, «ήμουν κι εγώ με τα συνθήματα και τις φωνές μου, κατά της τότε συμπεριφοράς του ΝΑΤΟ» για να ισχυριστεί ότι «το ΝΑΤΟ έπαιξε σημαντικό ρόλο, για το Δυτικό κόσμο, σαν ομπρέλα ασφάλειας και ειρήνης στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο του τότε διπόλου, απέναντι στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού».

Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Φιλοσοφία της Ιστορίας και Κοινωνιολογία

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης».

(Β' Μέρος)

Η Επιστήμη του κοινωνικού γίγνεσθαι και τα προβλήματά της

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει και την εξέλιξη της συνθετικής και επιστημονικής έρευνας απάνω στα κοινωνικά ζητήματα, που από τον καιρό του Αυγούστου Κοντ πήρε το όνομα «Κοινωνιολογία».

H κοινωνιολογία γεννήθηκεν από την ανάγκη να δοθεί μια συνολική επιστημονική θεώρηση στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο Αύγουστος Κοντ, ο ιδρυτής του ποζιτιβισμού πίστευε, πως διαμορφώνει τη θεώρηση τούτη ανεξάρτητα από κάθε θρησκευτική μεταφυσική σκέψη, καθαρά επιστημονικά, χωρίς προϋποθέσεις, στηριγμένος μόνο απάνω στη θεώρηση του κοινωνικού φαινόμενου. Η τάση του είταν να θεμελιώσει την επιστημονική διανόηση για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το ξεκίνημά του είτανε σωστό και γόνιμο, μα δεν μπορούσε να δώσει παρά μόνο γενικές και αόριστες γραμμές, γιατί έλειπε στον καιρό του και το υλικό, δηλαδή η συγκέντρωση και η επισκόπηση των δεδομένων της κοινωνικής πραγματικότητας και η μέθοδο για τη διερεύνησή τους.

Και την πρώτη και τη δεύτερη έλλειψη προσπάθησε να συμπληρώσει ο Σπένσερ, συγκεντρώνοντας και επισκοπώντας όλο το υλικό, που μπορούσε να έχει στην εποχή του και εφαρμόζοντας τη μέθοδο της επαγωγής και της αναλυτικοσυνθετικής έρευνας στα κοινωνικά φαινόμενα.

Μα και του Σπένσερ η μεγάλη προσπάθεια, που ανταποκρινότανε στη γενική επιστημονική τάση της κυρίαρχης αστικής τάξης του καιρού του, δεν μπορούσε να ικανοποιήσει και να επικρατήσει οριστικά. Γιατί και το υλικό δεν είταν ακόμη στον καιρό του αρκετά συγκεντρωμένο και η μέθοδό του στηρίχτηκε με αποκλειστικότητα στο μηχανικόν εμπειρισμό και μην κάνοντας τη σωστή αντιδιαστολή ανάμεσα στο φυσικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι, στηρίχτηκε σε μεταφορές και παραλληλισμούς προς τη φυσιολογική εξέλιξη των ζωντανών οργανισμών επηρεασμένος από τη δαρβίνεια θεωρία για την εξέλιξη των οργανικών όντων, γενίκεψε τη θεωρία της εξέλιξης σε όλο το φυσικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς να προσέξει τις ιδιομορφίες που παρουσιάζει κάθε περιοχή της πραγματικότητας.

Από τότες ως σήμερα στα πλαίσια της αστικής επιστήμης και της αστικής διανόησης, η κοινωνιολογία αγωνίζεται μάταια να βρει το δρόμο της. Το υλικό συσσωρεύτηκε πλούσιο και απέραντο απ' όλες τις ειδικές κοινωνικές επιστήμες και εξακολουθεί να συσσωρεύεται. Η επεξεργασία όμως του υλικού δεν κατορθώνει να συστηματοτοποιηθεί με τρόπο γενικά παραδεχτό και μέσα στην περιοχή της αστικής ακόμη διανόησης. Πρώτα - πρώτα η θέση της κοινωνιολογίας δεν κατορθώθηκε να καθοριστεί. Είνε φιλοσοφική γνώση; Ταυτίζεται με τη «φιλοσοφία της ιστορίας»; 'Η είνε μια ανεξάρτητη επιστήμη; Και ποια είνε τα σύνορά της; Ποια η σχέση της με τις ειδικές κοινωνικές επιστήμες; Εχει το ίδιο θέμα μ' αυτές, είνε μια γενική σύνθεσή τους ή έχει ένα ξεχωριστό επίπεδο και ποιο είναι αυτό; Είνε λ.χ. μια ειδική θεώρηση των «τύπων», των «μορφών» της ομαδοποίησης; Επειτα ποια είνε η μέθοδό της; Είνε η μέθοδο των φυσικών επιστημών; Είνε η φαινομενολογία, η άμεση οντοσκόπηση; Είνε ο ορθολογιστικός απριορισμός; Είνε η διαίστηση;

Οι σχολές, οι τάσεις, οι απόψεις διασταυρώνουνται στο άπειρο. Αληθινό χάος. Γιατί; Γιατί το χάος ξεκινάει από τους βασικούς κοινωνικούς ανταγωνισμούς. Η αστική διανόηση δεν μπορεί να δημιουργήσει σύστημα στις κοινωνικές επιστήμες. Δεν μπορεί να δημιουργήσει επιστήμη, όταν η βασική, η βαθύτατη ορμή της είνε σήμερα αντιεπιστημονική, όταν η προσπάθειά της είνε να δημιουργήσει χάος και στις φυσικές ακόμη επιστήμες.

Η αστική διανόηση κάνει σήμερα την ίδια προσπάθεια, που κάνει η σουπιά, όταν νιώσει τον κίντυνο. Χύνει μελάνι για να θολώσει τα νερά, όχι για να ξεκαθαρίσει την ανθρώπινη γνώση απάνω στον κόσμο και το φυσικό και τον κοινωνικό.

Με το όνομα λοιπόν της κοινωνιολογίας παρουσιάζονται σήμερα α) μερικότερες διερεύνησες απάνω σε διάφορα φαινόμενα της σημερινής κοινωνικής ζωής, λ.χ. στατιστικές για το εργατικό πρόβλημα και την ανεργία, για τα ημερομίσθια, για την κατανομή των επαγγελμάτων, για το δημογραφικό πρόβλημα, για τους γάμους, τα διαζύγια, τις αυτοκτονίες κλπ. και γίνεται προσπάθεια να βγουν απ' αυτά οδηγητικές γραμμές για την κοινωνική πολιτική β) διερεύνησες απάνω σε κοινωνικά φαινόμενα των πρωτόγονων λαών ή σε φαινόμενα που εξετάζουν οι μερικότερες κοινωνικές επιστήμες, λ.χ. για το γάμο και τη μορφή της συγγένειας, για την καταγωγή της έννοιας της αιμομιξίας, για την καταγωγή του τοτέμ και του ταμπού, για την καταγωγή και την εξέλιξη διαφόρων θεσμών λ.χ. της βασιλείας γ) διερεύνησες για την κοινωνική ψυχολογία, για τα λεγόμενα κοινωνικά ορμέμφυτα, λ.χ. για τη μίμηση για το μαχητικό ένστικτο το συμπαθητικό ένστιχτο κτλ. δ) διερεύνησες για την κατανομή της κοινωνικής εργασίας και τη σημασία της και την εξέλιξή της ε) διερεύνησες για τις μορφές της ομαδοποίησης, λ.χ. για την κοινότητα και την κοινωνία ή και στ) απλοί στοχασμοί γενικότεροι, υποκειμενικές ενοράσεις και αυθαίρετοι δογματισμοί για τους πολιτισμούς, την εξέλιξή τους, τη διαδοχή τους και τα παρόμοια. Καμιά γενικότερη σύνθεση και συστηματική έκθεση της κοινωνιολογίας δεν έχει ως τώρα καταχτήσει γενικό κύρος και αναγνώριση και θα μπορούσε ίσως να πει κανείς πως υπάρχουν τόσες αστικές «κοινωνιολογίες» όσοι και κοινωνιολόγοι. Ενα τέτοιο χάος δείχνει ολοκάθαρα την αδυναμία της αστικής διανόησης να συστηματοποιεί την κοινωνιολογική γνώση.

Αύριο: Κοινωνιολογική Γνώση - Κοινωνική Ιδεολογία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ