Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ζήλος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποκαλυπτική ή, μάλλον, αποκαλυπτικότατη ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην ευρω-επίτροπος, στην προχτεσινή εκδήλωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το μέλλον της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη και ωμά αντιδημοκρατική απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων σε ορισμένες χώρες από τα νέα μέλη της ΕΕ και την εξήγησε ως εξής: «Στις χώρες αυτές λόγω της φόρτισης του παρελθόντος προσπάθησαν να μην επιτρέψουν την πολιτική παρουσία τους»! Και αμέσως μετά, για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, έσπευσε με ζήλο να υπερασπιστεί την ΕΕ, λέγοντας πως η τελευταία παρενέβη δήθεν για την άρση της απαγόρευσης!

Να «πληροφορήσουμε» την κ. Διαμαντοπούλου πως σε αυτές τις χώρες απαγορεύεται ακόμα και η λέξη «κομμουνιστικό» και για να έχουν νόμιμη πολιτική παρουσία τα ΚΚ υποχρεώνονται να αλλάξουν ονομασία. Να της θυμίσουμε, επίσης, την απαράδεκτη στάση στο Ευρωκοινοβούλιο του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκ. Φερχόιγκεν, όταν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έθεσαν το ζήτημα. Στάση, η οποία μόνο σε διάθεση παρέμβασης για την άρση της απαγόρευσης δεν παρέπεμπε...

Ξέρουμε την «αγάπη» της κ. Διαμαντοπούλου και του κόμματός της για την ΕΕ, αλλά ας ...ενημερώνεται λίγο καλύτερα. Εκτός και δεν της λείπει η ενημέρωση και βολεύεται μοιράζοντας ψέματα...

Απορίες...

Την απορία του για το γεγονός πως καμία αντίδραση δεν υπήρξε από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης στα σχέδια των ΗΠΑ που «προοιωνίζονται την ντε φάκτο αναγνώριση της Βόρειας (;) Κύπρου», εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Ν. Χουντής σε χτεσινή δήλωσή του και σπεύδει να συμπληρώσει καταγγελτικά ότι «ανάλογη στάση σιωπής και ανοχής επιδεικνύει και η ελληνική κυβέρνηση σε αντίστοιχες κινήσεις κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Εχουμε κι λέμε λοιπόν, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν την αναγνώριση, λέει ο κ. Χουντής, το ίδιο και «κύκλοι» της ΕΕ, ενώ η ΕΕ στο σύνολό της έχει από καιρό κάνει σαφείς τις διαθέσεις της για ευρωδιχοτόμηση της Κύπρου. Οσο για την ελληνική κυβέρνηση μόνο συγνώμη δε ζήτησε, που οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το επίσης διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» στο οποίο ο ΣΥΝ είπε «ναι». Τα πράγματα είναι παραπάνω από σαφή και είναι να απορεί κανείς με τις... απορίες του Ν. Χουντή.

Οχι λευκό, ψήφο στο ΚΚΕ

Το φαρισαϊσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περίφημη αντικαπνιστική εκστρατεία σημείωσε χτες ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα (31 Μάη) κατά του καπνίσματος και θυμήθηκε, πως είχε ψηφίσει λευκό στο σχετικό ψήφισμα. Οπως είπε, μάλιστα, ένας συγκεκριμένος λόγος και, μάλιστα, πολιτικός, που τον οδήγησε στο λευκό ήταν ο εξής. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της αντικαπνιστικής εκστρατείας απαγόρευσε την καπνοκαλλιέργεια και την επιδότησή της, ενώ αντίθετα επέτρεψε μέσω της ΓΚΑΤΤ, αλλά και μέσω της κατάργησης του πλαφόν απ' τις μεσογειακές χώρες, την αθρόα εισαγωγή καπνού είτε απ' την Αμερική είτε απ' τις χώρες της Αφρικής».

Και στο ερώτημα της στήλης αν στις ερχόμενες ευρωεκλογές σκέφτεται να εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς τον προαναφερόμενο φαρισαϊσμό της ΕΕ με τον ίδιο -όπως πριν έξι χρόνια - τρόπο, ο Νικ. Κακλαμάνης απάντησε: «Ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι ευρωσκεπτικιστής και το δηλώνω και σήμερα. Αλλο αυτό και άλλο αν θα ψηφίσω υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένα διαφορετικό πράγμα».

Και δε λέμε, ο «ευρωσκεπτικισμός» του υπουργού μπορεί να εκφραστεί με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο όποιος ευρωσκεπτικισμός των λαϊκών στρωμάτων, όμως, μ' ένα μόνο τρόπο μπορεί να πιάσει τόπο: Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Η αναμόρφωση του φορολογικού

Πολλά και διάφορα - όλα γενικόλογα - είπε προχτές ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στην πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Κι ενώ οι σχετικές προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της προωθούμενης αναμόρφωσης, ο κ. Αλογοσκούφης - ευρωεκλογές γαρ... - τόνισε, ιδιαίτερα, τα περί δήθεν δικαιότερου συστήματος, κλπ.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Κ. Καραμανλής μιλούσε στο 10ο ετήσιο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, που συνδιοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Και ήταν πολύ καθαρός. Κυρίαρχος στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης - είπε - είναι η δημιουργία ενός νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, τα πρώτα μέτρα θα είναι η προώθηση ενός νέου φορολογικού συστήματος και ενός νέου αναπτυξιακού νόμου. Μέχρι το φθινόπωρο, οι πρωτοβουλίες αυτές θα έχουν πάρει τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ολοφάνερο, λοιπόν, ποιοι θα ωφεληθούν από το νέο φορολογικό σύστημα, όπως και ποιοι θα ζημιώσουν... Πολύ περισσότερο, αφού η απογραφή έδειξε ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τα ελλείμματα τεράστια...

Τ' αληθή

«

Γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει» είναι η αρχαία ρήση.

Και, βέβαια, δε λάθεψε - και τόσο - η γλώσσα του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου όταν την περασμένη βδομάδα μιλούσε για τον ειδικό λογαριασμό όπου θα γινόταν κατάθεση των ...επιμισθίων για τις ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία.

«Τ' αληθή» των σχεδιασμών του κόμματός του με διαφορετικό τρόπο έλεγε ο υφυπουργός. Αλλωστε, δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα, όπως δήλωσε, καθώς όσα έλεγε αποτελούν ευρωπαϊκή πρακτική.

Και δεν έλεγε ψέματα με την έννοια ότι στις 10 του Μάη 2004 στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) συζητήθηκε και το θέμα της Υγείας. Στην εισήγηση μεταξύ των άλλων αναφερόταν εν ολίγοις και τούτο: Οσο και αν η οργάνωση των συστημάτων Υγείας παραμένει υπόθεση των κρατών-μελών, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που υπερισχύουν των εθνικών πολιτικών. Και μια απ' αυτές τις πολιτικές που υπερισχύουν είναι ότι για να μειώσουν το κόστος τα κράτη-μέλη έχουν καθιερώσει τις απευθείας πληρωμές για τους ασθενείς ή μειώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Μάλιστα, κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει λίστες παρεχομένων ιατρικών πράξεων, άλλες έχουν εφαρμόσει ένα βασικό μοντέλο υπηρεσιών και οι ασθενείς επιβαρύνονται για τις έξτρα υπηρεσίες και πάει λέγοντας. Δηλαδή, στην ώρα της ανάγκης δε μετράει η ανθρώπινη ιδιότητα αλλά το πάχος του πορτοφολιού...

Τα κόμματα του δικομματισμού δεν το 'κρυψαν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - στα προγράμματά τους για τις εκλογές της 7.3.2004 είχαν τη δέσμευση ότι θα συνάψουν συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για ν' αποκτήσουν «πελατεία» τα δημόσια νοσοκομεία και να γίνουν ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά. Μάλιστα, οι προτάσεις τους ήταν με τέτοιο τρόπο διατυπωμένες που όποιος τις συνέκρινε θα νόμιζε ότι γράφτηκαν με ...καρμπόν!

Απ' αυτή, λοιπόν, την άποψη ήταν εξίσου ειλικρινής και η δήλωση του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, ότι όποιος διάβασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν πρέπει να έχει απορίες για το τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και εκτός απ' τη σύναψη συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες το «νέο σύστημα» προβλέπει: Στα απογευματινά ιατρεία, την επίσκεψη θα την πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρίες. Θα αναπροσαρμόσει τις ιατρικές πράξεις και αμοιβές και θα επιτρέψει στους γιατρούς που θα επιλέξουν την πλήρη, αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση, να έχουν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου.

Δηλαδή, άγρια εμπορευματοποίηση και δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που ευνοεί άγριες καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Και πώς θ' αντέξουν τα Ταμεία; Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα απλόχερα ανοίγματα στην αγορά;

Μήπως το άνοιγμα και πάλι του ασφαλιστικού ζητήματος; (Ισως και να μη χρειάζεται μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά να κάνει συμπληρώσεις η κυβέρνηση της ΝΔ)

Το σίγουρο είναι ότι πριμοδοτείται η εξώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση, ούτως ώστε ο ασθενής να μπορεί να έχει προσπέλαση στις υπηρεσίες Υγείας με τα εμπορευματοποιημένα κριτήρια.

Το πιο σίγουρο όμως είναι ότι η αμεσότερη πράξη αντίστασης στην παράδοση του κοινωνικού αγαθού της υγείας στους χυδαιοποιημένους νόμους της αγοράς είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τα... συγκινητικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΧΕ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ, τα κατάφερε να μας... συγκινήσει χτες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να μην είναι «δυσβάσταχτα» τα βάρη που θα πέσουν στις τράπεζες, λόγω της επικείμενης ρύθμισης για τα πανωτόκια.

Το πόσο ταιριάζει αυτή η συγκεκριμένη λέξη στον τραπεζικό κλάδο, του οποίου και φέτος τα υπερκέρδη σημειώνουν μεγάλη ευρωστία, είναι κάτι που μόνον ένας... διοικητής τράπεζας μπορεί να το κατανοήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν έχει λόγο να ανησυχεί ο κ. Γκαργκάνας. Είναι βέβαιο, ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη τις «ανησυχίες» των τραπεζών για την ανταγωνιστικότητά τους, όπως ακριβώς θα κάνει και με τους βιομηχάνους (που είχαν χτες ετήσια συνέλευση) και με τους εφοπλιστές.

Αλλωστε, έχει δώσει σαφέστατα δείγματα γραφής στο παρελθόν, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ψήφιζε μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όλα εκείνα τα νομοσχέδια περί «αναπτυξιακών κινήτρων», όπως αποκαλούνται οι παροχές προς τους κάθε λογής κεφαλαιοκράτες.

ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. Κατηγορεί ο Σπύρος Βούγιας του ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία για εμπαιγμό των συμβασιούχων που (δικαίως) διαδηλώνουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Λες και το όλο πρόβλημα το κάναμε... εισαγωγή στη χώρα και δεν το δημιούργησε ή δεν το εκμεταλλεύτηκε επαρκώς τόσα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ή, μήπως, επειδή εξελίσσεται η «γαλάζια» κοροϊδία τώρα, θεωρεί ότι είναι εύκολο να ξεχαστεί η «πράσινη»;

Αντί και τα δυο κόμματα να σιωπούν, αφού γνωρίζουν τι έχουν κάνει και τι σκοπεύουν να κάνουν για το όλο θέμα, δε διστάζουν να φέρουν τους συμβασιούχους στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μιλάμε για πραγματικό θράσος...

ΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ κίνδυνος για την Ολυμπιάδα οι εργαζόμενοι και οι διαδηλώσεις τους κ. Μπακογιάννη; Αραγε ποιοι τα έφτιαξαν τα «μεγάλα ολυμπιακά έργα» -πληρώνοντας ακόμη και με τη ζωή τους- ώστε να μπορείτε να τα εγκαινιάζετε με τους υπόλοιπους επισήμους, το ένα μετά το άλλο;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το πρώτο τεστ

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν περιμέναμε τίποτε το διαφορετικό, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε, όμως, το γεγονός, γιατί αποτελεί ουσιαστικά, το πρώτο, σοβαρό τεστ, τόσο για την πρώτη, όσο και για το δεύτερο. Αναφερόμαστε στη στάση τους στο θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά και ενάντια στις υποσχέσεις που έδινε μέχρι και την τελευταία ώρα πριν τις εκλογές του Μάρτη, προωθεί ήδη ένα Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), το οποίο αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων, είτε στο απαράδεκτο καθεστώς της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας, είτε χωρίς δουλιά. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για τη δημιουργία και τη διόγκωση του φαινομένου, παριστάνει τώρα τον υπερασπιστή της μόνιμης και σταθερής δουλιάς όλων των συμβασιούχων και απαιτεί από την κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ολ' αυτά, όμως, μόνο στα λόγια και για ψηφοθηρική κατανάλωση, λόγω και των ευρωεκλογών. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, κινούνται στη λογική της «συναίνεσης και του εφικτού», επιδιώκοντας μόνο μια κάποια διεύρυνση των ορίων του ΠΔ, υπονομεύοντας ουσιαστικά την ενότητα και τον αναγκαίο συντονισμό της πάλης όλων των συμβασιούχων.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες των συμβασιούχων μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και - πέρα από τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους - να δώσουν στους εκπροσώπους του δικομματισμού την απάντηση που τους ταιριάζει στις 13 Ιούνη.

Νέα στρατιά συμβασιούχων

Κι ενώ, αυτά συμβαίνουν με τους ήδη συμβασιούχους του δημοσίου, η κυβέρνηση έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζονται οι όροι της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, δηλαδή, δημιουργείται από την άλλη πόρτα μια ακόμη στρατιά συμβασιούχων και, μάλιστα, αποκλειστικά μερικής απασχόλησης, αυτή τη φορά.

Και μη μας πουν και πάλι τα χιλιοειπωμένα, ότι προωθούν τη μερική απασχόληση, επειδή έτσι βολεύει κάποιες ειδικές κοινωνικές κατηγορίες, π.χ. μητέρες ανηλίκων παιδιών. Η συντριπτικά μεγάλη - τουλάχιστον - πλειοψηφία των 500.000 και περισσοτέρων ανέργων της χώρας μας, είτε άντρες είναι είτε γυναίκες, έχει επιτακτική ανάγκη από μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα δουλιά και όχι από... μισή δουλιά, μισή ασφάλιση και μισή ζωή, για μερικούς μήνες και άντε πάλι απ' την αρχή...

Καμιά ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας δε θα φέρει το προαναφερόμενο νομοσχέδιο. Αντίθετα, θα προωθήσει το φρούτο της μερικής απασχόλησης - όπως υπαγορεύουν οι σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ - και θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους κυβερνώντες, να ασκηθούν κι αυτοί στο άθλημα της ρουσφετολογίας.

Τους παρακαλάνε κι από πάνω...

Σαφής ήταν ο υπουργός Τουρισμού Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας τις προάλλες στους ανταποκριτές ξένου Τύπου: «Διαμορφώνουμε ένα πολύ φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον για επενδύσεις. Χτυπάμε στη ρίζα της τη γραφειοκρατία. Αλλάζουμε τη διαδικασία σύντομα πιο αντικειμενικά και κάτω από όρους πραγματικά φιλόξενους, ώστε ο ξένος επιχειρηματίας επενδυτής να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας».

Με άλλα λόγια, ο Δ. Αβραμόπουλος και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τον τουρισμό σαν εμπόρευμα και θέτει πολιτικούς στόχους που προορίζονται στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων αυτών που το πουλάνε και μάλιστα των «μεγάλων», ενώ στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν μέχρι την «προστασία» αυτών που μπορούν να το αγοράσουν έναντι αδρού τιμήματος.

Τα ίδια έκανε και ο προκάτοχός του Α. Τσοχατζόπουλος. Κάτι που απλώς επιβεβαιώνει ότι δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικής. Αυτή η, ταυτόσημη, πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται και με τη συνέχιση του ξεπουλήματος της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και με τις υποσχέσεις που δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για περισσότερες διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις.

Στο «διά ταύτα»: Δε φτάνει που θα τους απλώσουμε το «κόκκινο χαλί», θα τους πληρώσουμε και θα ικανοποιήσουμε κάθε αξίωσή τους, πρέπει να τους παρακαλάμε κι από πάνω....

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Και για την Παιδεία ψήφο στο ΚΚΕ

Εδώ και χρόνια, οι παρεμβάσεις που γίνονται στην Παιδεία από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, στη χώρα μας, στην ΕΕ και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, ένα στόχο έχουν. Να την προσαρμόσουν στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στις επιταγές των επιχειρήσεων. Η επιδίωξη αυτή στην ΕΕ προωθήθηκε πολύ περισσότερο μετά τη «Λευκή Βίβλο» και συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις Συνθήκες που συνδέουν την εκπαίδευση με την απασχόληση.

Στη χώρα μας το κεφάλαιο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να μπει ακόμα πιο δυναμικά στον τομέα αυτό και να αλώσει τη δημόσια εκπαίδευση για να πετύχει την παραγωγή μαζικά φτηνών, ευπροσάρμοστων, αποκλειστικά εξαρτημένων από τις επιχειρήσεις και υποταγμένων σ' αυτές εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώθηκε χτες, για άλλη μια φορά, και στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, οι οποίοι τα θέλουν πλέον όλα. Οι βιομήχανοι θέλουν αποκλειστικά και μόνο αυτή την Παιδεία που τους εξυπηρετεί. Δε μιλάμε για γενική μόρφωση, που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη γιατί ξυπνάει συνειδήσεις, αλλά για δεξιότητες και κατάρτιση. Δεν είναι τυχαίο ότι πρότειναν το λεγόμενο αυστριακό μοντέλο για τα πανεπιστήμια, όπου αυτά έχουν πλήρη εξάρτηση από τις επιχειρήσεις και είναι αυτόνομα από το κράτος. Αυτό τους βολεύει για να διαμορφωθεί η Ανώτατη Παιδεία που θέλουν. Αλλωστε, αυτές είναι οι επιταγές της ΕΕ, του συνεταιρισμού δηλαδή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για υποβαθμισμένες σπουδές για τους πολλούς σε επίπεδο ουσιαστικά κατάρτισης και ακριβά μεταπτυχιακά προγράμματα για μια μικρή ελίτ, αυτοί που αύριο θα αναλάβουν όλες τις υποθέσεις της κυρίαρχης τάξης.

Ο «Ρ» μόλις στο χτεσινό φύλλο του αποκάλυψε ότι για την πιστοποίηση της γνώσης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στήνεται ολόκληρη επιχείρηση μετατροπής των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε «θυγατρικές» και «παραρτήματα» εταιριών. Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων αυτό εμφανίζεται και σαν έσοδο, που βέβαια θα βγει από την τσέπη των φοιτητών και των γονιών τους, με δίδακτρα και εξέταστρα. Δηλαδή, η ανυπαρξία δημόσιου φορέα που να πιστοποιεί αυτές τις γνώσεις γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας των κεφαλαιοκρατών και «χαρατσιού» του λαού. Ενώ κάλλιστα οι γνώσεις αυτές θα μπορούσαν να παρέχονται ακόμα και από το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο γενικής παιδείας για όλους τους νέους, όπως προτείνει το ΚΚΕ.

Χτες ωστόσο είχαμε και μια νέα εξέλιξη, ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, η ίδια που υπέγραψε πρόσφατα την επαίσχυντη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της φτώχειας, σκλαβώνοντας τους εργαζόμενους για δύο χρόνια με αυξήσεις ούτε ενός ευρώ το μήνα, «σέρνει το χορό» για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, με πρόσχημα τη λεγόμενη Ακαδημία Εργασίας για την επιμόρφωση των συνδικαλιστών. Φυσικά και δεν είναι έκπληξη, που αυτή η ηγεσία της ταξικής συναίνεσης και της συναλλαγής, στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε αυτή την πρόκληση.

Ολα αυτά, μπροστά σε μια περίοδο, λίγο πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κεφάλαιο και οι υποτακτικοί του, αν δεν αντιδράσουν τα λαϊκά στρώματα, θα προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερα μέτρα. Γι' αυτό η ψήφος αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας στην πολιτική που υπαγορεύεται και από την ΕΕ, η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι μονόδρομος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ