Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αυταπάτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί να κυριαρχεί στην οικονομική και τη δημόσια ζωή γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο -όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας και την ΕΕ - αλλά να βασιλεύουν η κοινωνική συνοχή, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα; Μπορεί να κυριαρχούν οι πολυεθνικές και ο συνεχώς εντεινόμενος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και, ταυτόχρονα, να οικοδομείται μια διαφορετική ΕΕ της φιλίας και της ειρήνης; Οχι, θα απαντούσε κάθε λογικός άνθρωπος στα ερωτήματα αυτά και θα είχε απόλυτο δίκιο.

Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, με την ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία «απορρίπτει το διαμορφωθέν σχέδιο Ευρωσυντάγματος», αλλά «θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και με τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης για ένα δημοκρατικό Σύνταγμα που θα προωθεί την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης με όρους κοινωνικής συνοχής, προκειμένου να ενισχυθεί ο στόχος μιας διαφορετικής Ευρώπης, δημοκρατικής, κοινωνικής, αυτόνομης και φιλειρηνικής».

Και μετά, όταν τους λέμε ότι εξωραΐζουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, σκορπίζουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και αφοπλίζουν το μαζικό λαϊκό κίνημα, παραπονούνται και εξανίστανται...

Ο «Ριζοσπάστης» στην «L'Equipe»

Στην ιστοσελίδα της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «L' Equipe» υπήρξε χτες αναπαραγωγή της είδησης - με αναφορά στον «Ριζοσπάστη» ως πηγή - για το θάνατο του Σωτήρη Τσέκα, του Αλβανού ηλεκτρολόγου, 51 χρόνων, που έχασε τη ζωή του πέφτοντας στη διάρκεια εργασιών στο Δημοσιογραφικό Χωριό την Κυριακή. Με τίτλο «Νέα φονική πτώση», η πολύ γνωστή στους ασχολούμενους με τα αθλητικά γαλλική εφημερίδα, σημείωσε την είδηση του θανάτου του άτυχου μετανάστη εργαζόμενου, αναφέροντας πως έπεσε από κινητή σκάλα ύψους 2,5 μέτρων. Αναφέρει ακόμη ότι το ελληνικό υπουργείο Εργασίας «παραδέχεται» 11 θανάτους στη διάρκεια της «Ολυμπιακής προετοιμασίας» και επισημαίνει πως «στην πλειοψηφία τους, τα θύματα ήταν μετανάστες εργαζόμενοι». Ας σημειωθεί πάντως πως το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» κάνει λόγο για 12 νεκρούς στη ματωμένη πορεία επίτευξης του... «εθνικού στόχου» και συνολικά 640 νεκρούς εργάτες από το 2000.

Απόδειξη άδολης ευαισθησίας

Εκατόν εβδομήντα εννέα μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν στην πρόσφατη εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στην Ικαρία, για τη συγκέντρωση του πολύτιμου αίματος που χρειάζονται οι κάτοικοι της Ικαρίας, αλλά και οι Ικαριώτες που μένουν στην Αθήνα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Αιμοδοσίας του νοσοκομείου του νησιού.

Η προσφορά του αίματος αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και αυτή η προσφορά δηλητηριάζεται από τη λογική εμπορευματοποίησης των πάντων. Το αίμα αυτό, όπως συμβαίνει σε όλα τα νησιά, μεταφέρεται στην Αθήνα και η μεταφορά αυτή πληρώνεται σαν κοινό εμπόρευμα. Οπως πληρώνονται στα ΕΛΤΑ και τα τέλη για τις επιστολές που στέλνει το Πανικάριο Νοσοκομείο πριν από κάθε εθελοντική αιμοδοσία καλώντας τους Ικαριώτες να δώσουν αίμα.

Αν λοιπόν το υπουργείο Υγείας θέλει να ευδοκιμήσουν οι «Δεσμοί Αίματος» - όπως ονομάζει την καμπάνια που άρχισε - δεν έχει παρά να το δείξει εμπράκτως καταργώντας αυτές τις χυδαίες εισφορές. Αυτό - και άλλα πολλά - χρειάζονται για να δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί με τους αιμοδότες.

Χόρτασαν οι τσιγγάνοι από λόγια

Αποτελεί παράδοση πλέον για τους κυβερνώντες, γαλάζιας ή πράσινης απόχρωσης, να παριστάνουν τους κοινωνικά ευαίσθητους και να εξαγγέλλουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των σκηνιτών Τσιγγάνων. Και μπορεί να χόρτασαν από λόγια οι Τσιγγάνοι, αλλά η ζωή τους συνεχίζει να κυλάει στους καταυλισμούς της φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης στο περιθώριο της ζωής.

Χτες ήταν η σειρά του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλου να ανακοινώσει τη δική του «επιχείρηση κοινωνικής βοήθειας» στους καταυλισμούς του Ασπροπύργου.

Ποια δική του δηλαδή; Τις όποιες... παρεμβάσεις στους καταυλισμούς θα κάνουν εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αφού το κράτος απεκδύεται και αυτής της ευθύνης. Κάποιες πορτοκαλάδες και παιχνιδάκια για τα παιδιά των καταυλισμών, που δεν ξέρουν τι είναι σχολείο, γιατρός, παιδική ηλικία, γιατί... έτσι επιτάσσει το Ολυμπιακό πνεύμα. Και τολμούν μετά να μιλάνε για κοινωνική συνοχή και τα παρόμοια...

Προάγγελος νέων πολέμων

Προάγγελο άμεσης ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία «λύνεται» το πρόβλημα της ναύλωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις εμπορικών πλοίων για μεταφορά υλικών και στρατευμάτων σε άλλες χώρες, καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς δεν μπορούσαν να γίνουν ναυλώσεις πλοίων για τις Ενοπλες Δυνάμεις για ταξίδια εκτός ελληνικών συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στο Ιράκ και ενίσχυσης της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ενώ συμπίπτει και με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να δρομολογηθούν οι αναπροσαρμογές αυτές που είναι απαραίτητες για να γίνει το ΝΑΤΟ πιο ετοιμοπόλεμο, ενόψει νέων κατασταλτικών και «προληπτικών» πολέμων.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους παίρνουν μέρα με τη μέρα χαρακτήρα καθεστώτος, στο οποίο υποτάσσονται τα πάντα. Η προσαρμογή αυτή αποκτά χαρακτηριστικά «αναγκαστικών νόμων», καθώς ούτε το Σύνταγμα και οι περιορισμοί που αυτό θέτει λαμβάνονται υπόψη και, πολύ περισσότερο, αγνοούνται απλοί νόμοι, οι οποίοι θέτουν πρακτικά εμπόδια. Η Ελλάδα, με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του ελληνικού λαού και την ίδια την ασφάλεια της χώρας.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται και διαπαιδαγωγούνται όλο και περισσότερο με βάση το νεοταξίτικο δόγμα περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας» και προσανατολίζονται στο εσωτερικό στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού» με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη του «Ρ», η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί την αμερικανική απαίτηση για αναπροσαρμογή του 40% των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έτσι ώστε να γίνει απόλυτα συμβατό με το μοντέλο που ορίζει η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και να είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Επίσης, αποδέχεται την απαίτηση του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι το 8% από το αναπροσαρμοσμένο στις ΝΑΤΟικές επιχειρησιακές ανάγκες τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να έχει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη η συμμαχία έχει αναλάβει δράση.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, για την ειρήνη και το μέλλον των λαών. Η απειλή αυτή θα γίνει πιο συγκεκριμένη με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 27-29 του Ιούνη, όπου αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνοχής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Στο στόχαστρο των αναπροσαρμογών του ΝΑΤΟ, όπως και των κάθε είδους «τρομονόμων», βρίσκονται όλοι οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών.

Σήμερα η μαζική λαϊκή πάλη για ανυπακοή στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα και η αντίσταση στα νεοταξίτικα σχέδια αποτελεί το μόνο ανάχωμα απέναντι στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα. Το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό θα δηλώσει την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 27 του Ιούνη με τη διεθνή λαϊκή διαδήλωση καταγγελίας των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού, όπως και σε ανάλογες κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε διάφορες ελληνικές πόλεις και στην Αθήνα την Τρίτη 29 του Ιούνη στις 8 μ.μ. στα Προπύλαια.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Πλούτος και φτώχεια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ από την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων ήδη ...τα αποθήκευσαν, ο Ελληνας φορολογούμενος θα πληρώσει μετά τη λήξη τους την υπόθεση και τώρα ζητάνε ...κι άλλα!

Ο λόγος για τον ΣΕΒ, φυσικά, που πρότεινε περισσότερες απολύσεις, μείωση του ασφαλιστικού κόστους, μείωση της φορολογίας των κερδών και τις γνωστές «αναδιαρθρώσεις» στις εργασιακές σχέσεις.

Φυσικά, κάτι που δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στον ΣΕΒ είναι ότι χτυπάει «στου κουφού την πόρτα». Καθόλου κουφοί δεν είναι οι νυν κυβερνώντες σε τέτοια αιτήματα. Βλέπετε, υπάρχει ...συνέχεια του κράτους.

ΠΑΝΤΩΣ, φανταστείτε τι έχει να γίνει για να παραδέχεται ήδη από τώρα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ότι θα έχουμε προβλήματα ανεργίας μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων (λες και δεν είχαμε μέχρι τώρα) και η Κυβερνητική Επιτροπή να προβλέπει μέτρα.

Οχι πως μας εξέπληξαν οι σχετικές ανακοινώσεις για τη χρήση των κοινοτικών προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Τη ...χρήση τους την ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια και το πώς τα εισπράττουν διάφορες επιχειρήσεις και στη συνέχεια κάνουν εκατοντάδες απολύσεις.

ΚΑΙ ...ΞΑΦΝΙΚΑ χτες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκαν τους «ισχυρούς της Γης» και την «τρομο-υστερία» προκειμένου να διανθίσουν κάπως την απόφασή τους να καταψηφίσουν τον «τρομονόμο». Αυτά που είχαν - προφανώς - ξεχάσει όταν ετοίμασαν παρόμοιο (κάποιοι λένε χειρότερο) νομοθέτημα.

Αυτά ακριβώς που είχαν ξεχάσει όταν ψήφισαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τους νόμους-πλαίσιο, που είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι επιχειρούν να κάνουν την ευρωπαϊκή ήπειρο ...Γκουαντανάμο.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: `Η ξαφνικά άλλαξαν άποψη (μόνο που δεν μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν προς τι η προηγούμενη συμπεριφορά τους), ή έδωσαν το πρώτο δείγμα «αντιπολιτευτικής» κοροϊδίας. Διαλέγετε και παίρνετε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζουν επαξίως...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δίκιο έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πώς να κάνει αντιπολίτευση, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει την πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης, η οποία, βέβαια, με τη σειρά της, την είχε «αντιγράψει» από τη ΝΔ, όταν η τελευταία ήταν αξιωματική αντιπολίτευση; Κι έτσι, περιορίζεται στα περί ακυβερνησίας, τα οποία, όμως, είναι άδικα και παραπλανητικά. Η ηγεσία της ΝΔ κυβερνά, συνεχίζοντας στην ίδια ακριβώς πορεία του ΠΑΣΟΚ, από το σημείο, όπου άφησε τα πράγματα η απελθούσα κυβέρνηση. Προχτές, ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζονται φτηνοί εργάτες στις επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας το σχετικό νόμο, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από εκλογές.

Η Υπουργική Απόφαση, ουσιαστικά, καταργεί το επίδομα ανεργίας και το μετατρέπει σε κίνητρο προς τους εργοδότες. Ετσι, όταν ένας επιδοτούμενος άνεργος προσληφθεί από μια επιχείρηση, θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ με ποσό ίσο με το επίδομα και για διάστημα έως ένα χρόνο. Εάν, μάλιστα, προσληφθεί για τέσσερις ώρες τη μέρα, τότε δε θα κοστίζει στην επιχείρηση ούτε λεπτό...

Με άλλα λόγια, τα χρήματα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ μετατρέπονται σε μια ακόμη πηγή κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, Πάντα, βέβαια, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας...

Ο Σιούφας και οι δημοσιογράφοι

Τριάντα οχτώ δημοσιογράφους ελληνικής καταγωγής συνάντησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας για να τους αναλύσει τα δρώμενα γύρω από την «εθνική υπόθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων. Περίπου τόσοι είναι και οι... γηγενείς διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο ο Δ. Σιούφας παρά το γεγονός ότι είναι υπουργός εδώ και τρεις μήνες, δεν καταδέχεται να τους δει! Από το γραφείο του, μεταθέτουν την πολυθρύλητη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους από βδομάδα σε βδομάδα... Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «ραντεβού» προγραμματίζεται για τα μέσα Αυγούστου, ώστε να βοηθήσει και η... Μεγαλόχαρη.

Και καλά για τον Δ. Σιούφα, ο οποίος δεν ενημέρωσε πως θα συναντηθεί με τους ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Φώλιας όμως; Ούτε και αυτός μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους αρμόδιους συντάκτες. Προφανώς μιμήθηκε την τακτική του πρώτου.

Το φυλλάδιο...

Τώρα μάλιστα, η κερδοσκοπία θα βάλει την ουρά στα σκέλια και θα υποχωρήσει ατάκτως... Μιλάμε, για την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία θα εκδοθεί - ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων - ενημερωτικό φυλλάδιο που θα διατίθεται στους ξένους επισκέπτες στα σημεία εισόδου της χώρας και θα περιλαμβάνει κατώτατες ενδεικτικές τιμές σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες που κρίνονται ως πρώτης ανάγκης.

Δηλαδή, τι θα μπορεί να κάνει ο όποιος τουρίστας διαβάζει στο φυλλάδιο ότι το άλφα προϊόν έχει ενδεικτική τιμή 0,50 ευρώ, αλλά το βρίσκει με 1 ευρώ ή και περισσότερο; Θα μπορεί να το αγοράσει στην πρώτη τιμή από το υπουργείο Ανάπτυξης..;

Και, πέρα απ' αυτό, ας σταματήσουν τα τροπάρια περί «ελεύθερης αγοράς» και «ανταγωνισμού» που θα ρίξουν τις τιμές. Η αγορά σκλαβώνεται και βαρυγκωμά συνεχώς και περισσότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις και την πλουτοκρατία και τα περί ελευθερίας δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά να επιχειρούν να κρύψουν και να εξωραΐσουν την αυξανόμενη συνεχώς ασυδοσία τους.

Ακρως επικίνδυνες επεμβάσεις

Στις κουρδικές περιοχές του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ δραστηριοποιούνται άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, εκπαιδεύοντας μονάδες κομάντο, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούν συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο την ευρύτερη περιοχή. Αυτά γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Νιου Γιόρκερ». Το δημοσίευμα υπογράφει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των βασανισμών κρατουμένων στις ιρακινές φυλακές του Αμπού Γκράιμπ και επικαλείται πληροφορίες, που του δόθηκαν από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Σημειώνουμε το δημοσίευμα, γιατί - όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας - είναι άκρως ενδεικτικό της ρευστότητας και, κυρίως, των τεράστιων και πολύμορφων κινδύνων, που συνεπάγεται για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, η ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και των «συνεταίρων» τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μόνος κερδισμένος το κεφάλαιο

Δεν περνάει μέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ να μην κάνει καθαρό ότι είναι και αυτή ένας άξιος πολιτικός εκπρόσωπος των καπιταλιστών. Οχι, βέβαια, πως υπήρχε καμιά αμφιβολία για το τι διαχείριση θα έκανε. Απλά και με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου, για τα μέτρα αντιμετώπισης - δήθεν - της ανεργίας, επιβεβαιώνεται ότι σ' αυτό το κρίσιμο πρόβλημα, που πονάει και ταλαιπωρεί όσο τίποτα άλλο χιλιάδες εργατικές οικογένειες, η ΝΔ δεν έχει σκοπό να κάνει τίποτα άλλο παρά να εφαρμόσει αυτά τα ίδια και απαράλλαχτα που έχει εξαγγείλει από το 1997 ο... Σημίτης.

Η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων που εξήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης, η προώθηση της κατάρτισης και επανακατάρτισης, της διά βίου μάθησης, είναι οι χιλιοειπωμένες «ασπιρίνες» για την ανεργία. Είναι η πολιτική που η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή, τσακίζοντας κατακτήσεις και δικαιώματα, χτυπώντας τη σταθερή και πλήρη εργασία, προκειμένου βιομήχανοι και επιχειρηματίες να αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι η πολιτική που η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο μεγάλος εντολοδόχος, έχει επιβάλει για τη στήριξη του κεφαλαίου. Η μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματίες, οι παχυλές επιδοτήσεις που τους προσφέρονται για να απασχολούν τζάμπα εργάτες, η κατάργηση του επιδόματος της ανεργίας και η μετατροπή του σε μισθό, που βάζει σε εφαρμογή και η ΝΔ, δε συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη μείωση της ανεργίας. Δε λύνουν το πρόβλημα, απλά το συγκαλύπτουν.

Στόχος και της ΝΔ, μέσα από τις διακηρύξεις της για αύξηση της απασχόλησης, είναι κύρια το πώς θα γίνει ανταγωνιστικότερο το κεφάλαιο. Στόχος που σημαίνει πως όσο αυτή η πολιτική εφαρμόζεται, η ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεν πρόκειται να λυθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα μέτρα που πρόσφατα αποφάσισαν στην ΕΕ αυτά συνιστούν και την πολιτική που βάζει σε εφαρμογή η ΝΔ. Και αυτά τα μέτρα προβλέπουν παράταση του εργάσιμου βίου, αφανισμό της πλήρους και σταθερής εργασίας με δικαιώματα, ενίσχυση της απασχολησιμότητας και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, εκ νέου χτύπημα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, νέα προνόμια και πακτωλοί χρημάτων στους επιχειρηματίες.

Είναι καιρός να αρχίσει να μπαίνει ένα τέλος στις αυταπάτες. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν να πιστεύει ή να ελπίζει ότι η αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία σημαίνει και αλλαγή πολιτικής. Το δικαίωμα στη δουλιά και στη ζωή δεν μπορεί να αποκτηθεί παρά μόνο μέσα από τον αγώνα και τη σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τις πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του μετώπου, τη συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων, για την ανάπτυξη ισχυρού εργατικού κινήματος, πρέπει να γίνει στόχος πάλης για κάθε εργάτη και άνεργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ