Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντονισμένη με την κυβέρνηση

Το ρόλο που της αναλογεί, προκειμένου να πειθαναγκαστεί ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση και συμπληρώνοντας τα «κενά».

Το μήνυμα που εκπέμπει η Ρηγίλλης είναι ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ως βάση συζήτησης το «σχέδιο Ανάν», ενώ καλλιεργεί αυταπάτες ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα αντιμετωπιστούν οι «προβληματικές» πλευρές του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό διαφημίζεται ο «διπλωματικός μαραθώνιος» που αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο «να υποστηριχτεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος». Ο Κ. Καραμανλής πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη, όπου θα έχει επαφές κυρίως με ομοϊδεάτες του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τη Δευτέρα με τον Ερντογάν και την Τετάρτη με τον αντιπρόσωπο της Μ. Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδο Χάνεϊ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε χτες αποδέκτης του μηνύματος που κομίζει ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος με τον γνωστό κυνικό τρόπο αξίωσε να γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, απορρίπτοντας μάλιστα το αίτημα για παράτασης του εκβιαστικού χρονοδιαγράμματος που θέτει ο Κ. Ανάν.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις τους προσδιορίζουν τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στις επόμενες φάσεις. Ο Μ. Εβερτ είπε (στη ΝΕΤ) ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην αποδοθεί σε εκείνη η ευθύνη της εμπλοκής και της άρνησης», ενώ ζήτησε με τη σειρά του «να αφήσουμε τους Ελληνοκύπριους να εκφράσουν πρώτοι την άποψή τους»... Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος όμως δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα «δεν έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». «Είναι μύθος αυτό που λέγεται ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε βασικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά στον «Σκάι». Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε (στον «Φλας») απαράδεκτες τις ασφυκτικές προθεσμίες που βάζει ο Κ. Ανάν και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει ένταξη και μετά να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί, αν μπορεί να ολοκληρωθεί, και η πολιτική λύση». Συμφώνησε με τον Μιχ. Λιάπη ότι η διαπραγμάτευση αφορά «ήσσονος σημασίας» θέματα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οδηγίες από Μπους

Τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για το Κυπριακό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμεσες οδηγίες έλαβε χτες, τηλεφωνικά, από τον Πρόεδρο Μπους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στο τηλεφώνημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να μην κλείσει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία στην Κοπεγχάγη. Ο πρωθυπουργός, που σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα και αναμένει την προσεχή Δευτέρα και την επίσκεψη του νικητή των τουρκικών εκλογών Ν. Ερντογάν, μετά το τηλεφώνημα από τον Τζ. Μπους, συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της νέας τουρκικής Βουλής, τον Ντ. Μπαϊκάλ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πληροφόρηση, η οποία υπάρχει αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη - Μπους, προέρχεται από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την ενημέρωση, όταν ο Πρόεδρος Μπους απαίτησε να μην κλείσει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία, ο... σκληρός διαπραγματευτής Ελληνας πρωθυπουργός αμέσως ζήτησε το «αντάλλαγμα». Απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση της Αγκυρας απέναντι στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 2.35 ώρα Ελλάδος, τον αναζήτησε τηλεφωνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους, ο οποίος - στη δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν - εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το χρονοδιάγραμμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας, επικρότησε τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό και ζήτησε να μην κλείσει η ευρωπαϊκή πόρτα για την Τουρκία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η υπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας και το κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ως παραδείγματα ο Κ. Σημίτης ανέφερε το Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν», καθώς και την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου των Βρυξελλών για τον Ευρωστρατό. Αν σε όλα αυτά δε συμβάλλει και δεν αποδεχτεί τα συμφωνηθέντα η Αγκυρα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, επισήμανε στον Τζ. Μπους ο Κ. Σημίτης.

Με πιο απλά λόγια, ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Μπους ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί το σχέδιο και πως όλα εξαρτώνται από την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Συνάντηση Σημίτη - Μπαϊκάλ

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαρσοβία για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκε και με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

Ο Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές στον Τούρκο πολιτικό ότι το ζήτημα της ημερομηνίας δεν είναι θέμα καλής θέλησης της ΕΕ προς την Αγκυρα, αλλά πολιτικό θέμα, το κατά πόσο δηλαδή η Τουρκία προσεγγίζει τα κριτήρια Κοπεγχάγης. Για το «σχέδιο Ανάν» ο Ντ. Μπαϊκάλ δήλωσε άγνοια του σχεδίου, αλλά οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι χρειάζεται η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα έκανε πολλά και η συνέχεια εξαρτάται από την Αγκυρα.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο Ντ. Μπαϊκάλ τόνισε ότι ελπίζει να προχωρήσει η διαδικασία για το Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κανάλι επικοινωνίας των δύο πλευρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου αντιμετώπισε «χαλαρά» τις «διαφωνίες» που διατύπωσαν με επιστολή τους τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για το «σχέδιο Ανάν». Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως «δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος απάντησης. Η κοινή δήλωση έγινε σε μια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία μετέχουν οι τρεις συνάδελφοι βουλευτές. Ο διάλογος έγινε εκεί, προχώρησε μέσα στα κοινοβουλευτικά όργανα». Προκειμένου, μάλιστα, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με το κλίμα που δημιουργεί η επιστολή των τριών, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ακόμη: «Καμία περιρρέουσα ατμόσφαιρα απορριπτική δε δημιουργείται. Υπάρχουν απόψεις. Σεβαστές είναι οι απόψεις. Μέσα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι μια ενημερωτική συνεδρίαση της ενεργούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον υπουργό Εξωτερικών, θα ακουστούν απόψεις, έστω και αν είναι κοινές ή μεμονωμένες. Βεβαίως, σε ό,τι μας αφορά, γνωρίζετε ότι υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση την οποία κινούμαστε».

ΧΑΝΙΑ
Απαράδεκτο

Με αγωνιστική συγκέντρωση, που οργάνωσε, χτες το βράδυ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στα Χανιά, οι κομμουνιστές μαζί και με άλλους αγωνιστές και πολλούς νέους έστειλαν το μήνυμα - απάντηση στο απαράδεκτο σχέδιο των ιμπεριαλιστών για την Κύπρο πως απορρίπτουν το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου. Και, αντί να αποδεχτούν αυτό το σχέδιο που αναπαράγει και διαιωνίζει τα προβλήματα και εγκυμονεί ένα επικίνδυνο μέλλον για τον κυπριακό και ελληνικό λαό, θα αγωνιστούν για μια δίκαιη βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Οι διαδηλωτές, που έφεραν πικέτες, φώναζαν συνθήματα και μοίραζαν την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, ενημερώνοντας τον κόσμο. Καλούσαν, επίσης, τον κόσμο να αγωνιστεί ενάντια στα τελεσίγραφα των ιμπεριαλιστών σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.

BOYΛH
Το Κυπριακό κυριάρχησε στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Αντ. Σκυλλάκος: Βιώνουμε στις μέρες μας νέα ιμπεριαλιστική παρέμβαση και έναν ωμό εκβιασμό σε βάρος της Κύπρου

Eurokinissi

Στην τρέχουσα επικαιρότητα των εξελίξεων στο Κυπριακό εστιάστηκαν χτες στη Βουλή οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων και του Απ. Κακλαμάνη, με αφορμή τη φετινή 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αφού τόνισε ότι ο ρόλος των Αμερικανών είναι αναμφισβήτητος, τόσο για την επιβολή της χούντας, όσο και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή υπογράμμισε:

«Αυτές τις μέρες βιώνουμε μια άλλη ιμπεριαλιστική παρέμβαση και έναν ωμό εκβιασμό να αποδεχτεί η Κύπρος και η Ελλάδα ένα απαράδεκτο και επικίνδυνο για το μέλλον της Κύπρου σχέδιο. Κανείς δεν είναι αφελής να μην καταλαβαίνει ότι το σχέδιο αυτό είναι αμερικανικής και βρετανικής έμπνευσης. Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται: Τότε είχαμε την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου με τον Αττίλα και τώρα με την απομάκρυνση του διεθνούς δικαίου από τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Η «νέα τάξη πραγμάτων», είπε, που προωθούν οι ισχυροί δεν έχει μόνο θύματα, χτες στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν, αύριο στο Ιράκ, αλλά έχει ως θύματα από ό,τι φαίνεται και το Κυπριακό και πιθανόν στο μέλλον και τα εθνικά μας δίκαια, που αμφισβητούνται από τους εξ Ανατολής γείτονες με τις πλάτες των ξένων.

Καταλήγοντας ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι η αντίσταση σε αυτές τις προοπτικές, ο αγώνας για ειρήνη ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων» και ο αγώνας για μια Κύπρο πραγματικά ενιαία, πραγματικά ανεξάρτητη για μια βιώσιμη πραγματικά λύση στο Κυπριακό -ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται από το «σχέδιο Ανάν»- είναι αγώνας, είναι αντιστάσεις που πρέπει να δυναμώσουν. «Αυτά τα αιτήματα, είπε, πιστεύω ότι θα προβληθούν και στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ο αγώνας σε αυτήν την κατεύθυνση νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη τιμή και η έμπρακτη απόδοση τιμής στους αγώνες του Πολυτεχνείου».

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, τόνισε ότι πρέπει «να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και επικαλέστηκε τη δήλωση του προέδρου της Βουλής της Κύπρου Δ. Χριστόφια, που είναι, όπως είπε, και δική του θέση, σύμφωνα με την οποία «η έκφραση μαξιμαλιστικών και αυθαίρετων προσεγγίσεων που ωραιοποιούν σημαντικές θέσεις που υπάρχουν στο σχέδιο, η έκφραση από την άλλη πλευρά μηδενιστικών και απόλυτα αρνητικών προσεγγίσεων για τις διάφορες πτυχές και το σύνολο του σχεδίου, μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου Κληρίδη».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος είπε ότι ως χώρα «έχουμε πολλά μέσα για να πιέσουμε, για να μη συμβιβαστούμε γιατί οιοσδήποτε συμβιβασμός αυτήν την ώρα είναι επώδυνος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον Ελληνισμό». Από την πλευρά του ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο γενικώς και αορίστως για ανάγκη «εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης», προκειμένου να είναι η Κύπρος «ένα ενιαίο κράτος με μία κυριαρχία και ιθαγένεια που θα λειτουργεί ως ισότιμο κράτος- μέλος της ΕΕ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Απαιτούν δίκαιη και βιώσιμη λύση

Την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο και καταγγέλλουν, εκφράζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οπως τονίζει η Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης, το σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο από τους Αμερικανούς, την ΕΕ και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές, για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά τους και τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Οι προτάσεις που γίνονται, σημειώνει η Ομοσπονδία, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ουσιαστικά επιβάλλουν μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση της Κύπρου. Αλλωστε, και τα χρονικά περιθώρια που τίθενται λειτουργούν με το εκβιαστικό δίλημμα «για να μπείτε στην ΕΕ δεχτείτε τη διχοτόμηση».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η είσοδος κάποιας χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ δε διασφαλίζει τα συμφέροντα των λαών. Ακόμη, επισημαίνει τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όσες πολιτικές δυνάμεις εφησύχασαν το λαό και του απέκρυψαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ο λαός της από την επέλαση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή.

Τέλος, η ΟΕΚΙΔΕ θεωρεί ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι απαράδεκτο και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι στο σχέδιο του Κ. Ανάν αποτυπώνονται οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ για διχοτόμηση της Κύπρου με οδυνηρές επιπτώσεις για τον ελληνοκυπριακό και τον τουρκοκυπριακό λαό, αλλά και όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο απαράδεκτο και άδικο, η επιβολή του οποίου θα περιορίσει την κυριαρχία και θα θέσει υπό καθεστώς διεθνούς κηδεμονίας την Κύπρο, για να αξιοποιηθεί από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ για προώθηση των τυχοδιωκτικών τους επιχειρήσεων ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας των χωρών και τη διαιώνιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Καταλήγοντας η ανακοίνωσή τους, τα σωματεία τονίζουν ότι οι ναυτεργάτες συσπειρωμένοι στις αποφάσεις των διοικήσεων των σωματείων τους και του ταξικού εργατικού κινήματος θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, την κλιμάκωση των αγώνων για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη.

Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης θεωρεί ότι το σχέδιο - τελεσίγραφο του Κ. Ανάν για την Κύπρο εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια του διεθνούς ιμπεριαλισμού, νομιμοποιεί τον τούρκικο επεκτατισμό και διατηρεί σε μόνιμη εκκρεμότητα το Κυπριακό. Οπως υπογραμμίζει «το μόρφωμα "κρατικής οντότητας" με "δύο συν ένα κράτη", με ανώτατο δικαστήριο στο οποίο προβλέπεται να συμμετάσχουν τρεις από την κάθε κοινότητα και τρεις αλλοδαποί, δε δημιουργεί προϋποθέσεις για ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος».

Η Ενωση καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και απαιτεί Κύπρο ενιαία, ειρηνική και ανεξάρτητη, στην οποία θα ζουν όλοι οι Κύπριοι και θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από θρήσκευμα ή φυλή.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΟΧΙ στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο

Συγκεντρώσεις, χτες, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Φωνή καταδίκης του ιμπεριαλιστικού σχεδίου για το Κυπριακό ύψωσαν χτες οι κομμουνιστές σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Δίνοντας μαχητικά το «παρών» τους στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις, που διοργάνωσαν οι ΝΕ του ΚΚΕ, έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό.

- Στη Λάρισα, με την αγωνιστική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση, που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, τα μέλη, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να είναι μπροστάρηδες στο δρόμο της πάλης, για μια ενιαία κι ανεξάρτητη Κύπρο. Ξεχωριστή, δε, ήταν η παρουσία των «κόκκινων» νιάτων, που βροντοφώναζαν συνεχώς αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει».

«Εχουμε χρέος ν' αντιδράσουμε», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Τ. Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Και συνέχισε: «Συγκεντρωθήκαμε, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για να διαδηλώσουμε, για άλλη μια φορά, πως ο κυπριακός λαός στον αγώνα του για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς επικυρίαρχους και κηδεμόνες, χωρίς ξένες βάσεις δεν είναι μόνος του. Οπως δεν είναι μόνος του κανένας λαός που αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και ελευθερία, για να καθορίζει αυτός την τύχη του και όχι οι ιμπεριαλιστές».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

- Την απόφασή τους να σταθούν πρωτοπόροι στην πάλη για ενιαία και ανεξάρτητη Κύπρο διαμήνυσαν και οι κομμουνιστές των Τρικάλων. Με τη συμμετοχή τους στην αγωνιστική συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία που ακολούθησε, καταδίκασαν το τελεσίγραφο Ανάν και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για νέους αγώνες. Μιλώντας στη συγκέντρωση η Κούλα Τσιτσιά, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Τρικάλων του ΚΚΕ τόνισε: «Θέλουμε να πούμε στους ιμπεριαλιστές, που προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, ότι πάντοτε και παντού θα υπάρχουν οι φωνές των κομμουνιστών, των προοδευτικών ανθρώπων, των λαϊκών στρωμάτων, που θα αντιστέκονται στα σχέδιά τους και θα εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους λαούς που δοκιμάζονται από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

- Μαχητικά διαδήλωσαν την κατηγορηματική τους καταδίκη στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο για το Κυπριακό και οι κομμουνιστές της Καρδίτσας, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που έγινε στη Νέα Αγορά και στην πορεία που έγινε στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης. Ηταν εκεί για να πουν ΟΧΙ στο τελεσίγραφο Ανάν και για να δώσουν υπόσχεση συνέχισης του αγώνα τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Β. Ξυδιάς, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Καρδίτσας του ΚΚΕ κάλεσε το λαό του νομού να κινητοποιηθεί μαζικά και αποφασιστικά και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Φωνή αντίστασης και καταδίκης σε πολλές πόλεις

Μεγάλη συγκέντρωση και συλλαλητήριο στην Πάτρα

Motion Team

Φωνή αντίστασης και καταδίκης ενάντια στο τελεσίγραφο του «σχεδίου Ανάν», ύψωσαν χθες το βράδυ, μέσα από συλλαλητήρια, πολιτικές συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις, οι κομμουνιστές, μαζί με εργαζόμενους και φοιτητές σε πολλές πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου, καθώς και στη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, όπου διατράνωσαν την απαίτησή τους για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα, ο λαός της πόλης, μέσα από μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ύψωσε τα λάβαρα του αγώνα και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για να μην περάσει το διχοτομικό σχέδιο του Ανάν.

Ο ομιλητής της συγκέντρωσης, Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας, στην αρχή της ομιλίας του, επισήμανε πως «αυτές τις ημέρες που γιορτάζουμε τα 29 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη, οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, διά μέσου του παπαγάλου τους ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εμφανίζουν ένα σχέδιο, το οποίο βαφτίζουν και "σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού", που ξεπουλάει τα κυριαρχικά συμφέροντα του κυπριακού λαού, καθώς νομιμοποιεί τη διχοτόμηση της Κύπρου, την ξένη στρατιωτική παρουσία, την τουρκική κατοχή και την ιμπεριαλιστική κηδεμονία και, παράλληλα, καταργεί κάθε έννοια ανεξαρτησίας και θέτει την Κύπρο σε πλήρες καθεστώς κηδεμονίας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτό το επαίσχυντο σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το κόμμα της ΝΔ, το ονομάζουν μοναδική ευκαιρία, το θεωρούν βάση διαπραγμάτευσης».

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «τόσο οι ιμπεριαλιστές, που είναι οι πραγματικοί εμπνευστές αυτού του σχεδίου, όσο και όσοι το υποστηρίζουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Γνωρίζουν και αυτό θέλουν, να μην υπάρχει ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς και κηδεμόνες, Κύπρος. Γι' αυτό το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων υποστηρίζουν αυτήν την εξέλιξη στο Κυπριακό. Γνωρίζουν καλά ότι μια λύση κομμένη στα πλαίσια ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην Κύπρο θα συμπαρασύρει τα προβλήματα στο Αιγαίο και σε όλη την περιοχή με οδυνηρές επιπτώσεις για το λαό, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας». Και κατέληξε: «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο επίκαιρη είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για ένα ισχυρό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, με επικεφαλής τον γραμματέα της περιοχής Διονύση Φλαμιάτο. Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κοσιώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» Κώστας Πελετίδης, Χρήστος Κορδάς, Αντρέας Αντωνόπουλος, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», που κατέληξε μπροστά από το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου κατέθεσαν στεφάνια η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, το ΝΓ Αχαΐας της ΚΝΕ, καθώς και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Στις άλλες πόλεις

Στον Πύργο, πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε χθες το βράδυ, όπου κυριαρχούσαν οι πικέτες που έγραφαν «Ανάν της Κύπρου νεκροθάφτης», «Κύπρος, Ενιαία, Ανεξάρτητη».

Στην Καλαμάτα, με μια μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκατοντάδες κομμουνιστές και Κύπριοι φοιτητές έδωσαν χθες βράδυ τη δική τους απάντηση στο «σχέδιο Ανάν», απαιτώντας δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Χρήστος Ανδρέου, «ο μόνος υπεύθυνος να λύσει το πρόβλημα είναι ο λαός της Κύπρου».

Στην Τρίπολη, η πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε στους συγκεντρωμένους το στέλεχος του Κόμματος Γιώργος Γούργαρης, που υπογράμμισε πόσο επικίνδυνο είναι το «σχέδιο Ανάν», αν, τελικά, υιοθετηθεί για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο Αργος, η πολιτική συγκέντρωση εξελίχθηκε σε διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος κανένας δε θα μείνει».

Στη Ζάκυνθο, οι κομμουνιστές του νησιού πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για το «σχέδιο Ανάν» και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ στην Κεφαλονιά, σε πολιτική συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το δημαρχείο στο Ληξούρι, μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου.

«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»
Δε συμφωνεί με την ένταξη στην ΕΕ η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας

ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Μόλις το 47% των Ελληνοκυπρίων ήταν τον περασμένη Σεπτέμβρη υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αφού 6% εκδήλωσε την απογοήτευσή του, το τελευταίο εξάμηνο, τη μεγαλύτερη στην «κοινή γνώμη» των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών, ενώ στην πρώτη δημοσκόπηση στα κατεχόμενα, κατ' εντολή της Κομισιόν, το 88,4% ήταν υπέρ της ένταξης και το 90,7% δήλωσε «περήφανο» για την τουρκοκυπριακή του ιθαγένεια.

Πρόκειται για σημαντικά αποτελέσματα της καθιερωμένης δημοσκόπησης της Κομισιόν («Ευρωβαρόμετρο»), εν όψει διεύρυνσης της ΕΕ και της πρώτης, ξεχωριστής δημοσκόπησης για τα Κατεχόμενα, που διενεργήθηκαν η πρώτη το πρώτο δεκαήμερο και η δεύτερη ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβρη του 2002, δηλαδή πριν τη δημοσιοποίηση του «σχεδίου Ανάν». Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Κομισιόν δημοσιοποιεί δημοσκόπηση από τα Κατεχόμενα, δίνοντας την ευκαιρία για σύγκριση της τουρκοκυπριακής «κοινής γνώμης» μ' αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων υποψηφίων για ένταξη χωρών, όπως και της Τουρκίας. Ετσι, μόνο το 65% της τουρκικής «κοινής γνώμης» είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα συνολικά στοιχεία της δημοσκόπησης, αφού εφτά από τις δεκατρείς υποψήφιες χώρες έχουν «κοινή γνώμη» που πλειοψηφικά αρνείται την ένταξη στην ΕΕ (!!!) Συγκεκριμένα, στην Εσθονία μόλις το 32% είναι υπέρ της ένταξης, στη Λετονία το 35%, στη Σλοβενία το 43%, στην Τσεχία το 43%, στη Μάλτα το 45%, στην Κύπρο το 47%, και στη Λιθουανία το 48%. Αντίθετα, στην Πολωνία το 52% είναι υπέρ της ένταξης, στη Σλοβακία το 53%, στην Τουρκία το 65%, στην Ουγγαρία το 67%, στη Βουλγαρία το 68% και στη Ρουμανία το 78%, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη τετράδα ένθερμων υποστηρικτών περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που δεν ανήκουν στο τωρινό «κύμα διεύρυνσης». Και ενώ, για παράδειγμα στην Κύπρο, τα ποσοστά υποστήριξης μειώθηκαν ραγδαία το τελευταίο εξάμηνο στις χώρες αυτές υπάρχει μια σταθερή και ανοδική θετική γνώμη για την ένταξη στην ΕΕ.

Κυπριακή Δημοκρατία

Οι Ελληνοκύπριοι άλλαξαν σημαντικά γνώμη για την ένταξη στην ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο. Ενα 6% απέσυρε την υποστήριξή του σ' αυτή την προοπτική, και πλέον μόλις το 47% τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ενα ποσοστό ήδη χαμηλό από τον περασμένο Σεπτέμβρη, και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνηθεί και περαιτέρω η αντίδραση της κυπριακής «κοινής γνώμης» μετά την κατάθεση των «προτάσεων Ανάν». Ετσι μόλις το 47% (μείον 6%) δηλώνουν πλέον υπέρ της ένταξης. Ακόμα λιγότεροι, το 37% (μείον 8%) δηλώνουν ότι αναμένουν «προσωπικά οφέλη» από την ένταξη. Στο ερώτημα, αν θα γινόταν δημοψήφισμα το Σεπτέμβρη για ένταξη στην ΕΕ τι θα ψήφιζαν; το 58%, μείον 7% από την περασμένη άνοιξη, θα ψήφιζαν «υπέρ. Ενα ποσοστό ελάχιστα πλειονοψηφικό υπέρ της ένταξης, που, με δεδομένες τις «προτάσεις Ανάν», κάνει ακόμη πιο θολό το τοπίο για το δημοψήφισμα της 30/3/2003.

Το 63% (μείον 5%) των Ελληνοκυπρίων εκτιμούν ότι «θα υπάρξουν οφέλη από την ένταξη της χώρας» και το 55% (μείον 7%) εκφράζει «εμπιστοσύνη» προς την ΕΕ. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις της Κομισιόν διενεργούνται με «επιστημονικά» θετικό πλαίσιο «υπέρ» της ΕΕ, τα ποσοστά ανατροπής της «κοινής γνώμης» κατά στην ΕΕ είναι εντυπωσιακά, για αλλαγές πεποιθήσεων μέσα σ' ένα εξάμηνο. Ας σημειωθεί ότι η ελληνοκυπριακή «κοινή γνώμη» δηλώνει «ενημερωμένη» περί των ευρωπαϊκών θεμάτων κατά ποσοστό 63%, που αποτελεί το τρίτο καλύτερο ποσοστό καλής «ενημέρωσης» μεταξύ των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών.

Στα Κατεχόμενα

Η δημοσκόπηση στα Κατεχόμενα, κατ' εντολή της Κομισιόν, έγινε από το Τουρκοκυπριακό Ινστιτούτο KADEM, την περίοδο από 1η μέχρι 30ή Σεπτέμβρη 2002, και διαφέρει ως προς τα καθιερωμένα των διερευνύσεων του «Ευρωβαρόμετρου». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 88,4% των ερωτηθέντων είναι «υπέρ» της ένταξης, το 3,5% «κατά» και το 7,9% «ούτε υπέρ ούτε κατά». Η ερώτηση της δημοσκόπησης κάνει λόγο για «τουρκοκυπριακό κράτος - μέλος» (...) Στην ερώτηση αν γνωρίζουν ότι «η Κύπρος» και όχι η «Κυπριακή Δημοκρατία» θα γίνει μέλος της ΕΕ, το 79% απαντάει ότι ξέρει, το 19,3% ότι το αγνοεί και το 1,7 «δεν έχει γνώμη». Στο ερώτημα περί «τουρκο-κυπριακών πλεονεκτημάτων» από την ένταξη, το 88,9% εκτιμά ότι θα υπάρχουν, το 7,3% πως όχι, και το 3,8% «δεν έχει γνώμη».

Στην ερώτηση περί «προσωπικού οφέλους» το 90,8% των Τουρκοκυπρίων εκτιμά ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αποδώσει θετικά. Οσον αφορά το δημοψήφισμα ένταξης, το περασμένο Σεπτέμβρη το 87,4% των Τουρκοκυπρίων ήταν «υπέρ» της ένταξης, 6,8% «κατά», 4,1% «δεν εκφράζει γνώμη» και το 1,7% δήλωσε ότι «δε» θα πάει να ψηφίσει. Οσον αφορά τα «εθνικά αισθήματα» των Τουρκοκυπρίων διατυπώνονται τρεις ερωτήσεις: Στην πρώτη, περί «τουρκοκυπριακής περηφάνιας» το 60,2% δηλώνει «πολύ», το 30,7% «αρκετά», το 2,7 «όχι αρκετά» και το 5,7% «καθόλου υπερήφανο». Στη δεύτερη ερώτηση αν αισθάνονται «Ευρωπαίοι» το 26,9% δηλώνει «πολύ», το 47,7% «αρκετά», το 7,7% «όχι αρκετά», το 9,7% «καθόλου», το 4,3% (...) ψιλοβρίζει την Ευρώπη και το 4,2% «δεν έχει γνώμη». Τέλος, στην τρίτη σχετική ερώτηση, τι θα αισθάνονται «μελλοντικά», το 21,7% δηλώνει «μόνο Τουρκοκύπριοι», το 63,2% «Τουρκοκύπριοι και Ευρωπαίοι», το 6,7% «Ευρωπαίοι και Τουρκοκύπριοι», το 7,1% «μόνο Ευρωπαίοι» και το 1,1% «δεν έχει γνώμη». Αρα, εννιά στους δέκα Τουρκοκύπριους δηλώνουν «εθνικά υπερήφανοι», αλλά και εφτά στους δέκα αισθάνονται τιμή τους που θα γίνουν «Ευρωπαίοι», ενώ μόνο δύο στους δέκα θα συνεχίσουν να αυτοχαρακτηρίζονται «μόνο Τουρκοκύπριοι».

Στο ερώτημα ποιοι εκτιμούν ότι θα «ωφεληθούν» από την ένταξη στην ΕΕ, είναι ενδεικτικό της αμφισβήτησης του καθεστώτος Ντενκτάς ότι το 42,2% των Τουρκοκυπρίων εκτιμά ότι «λιγότερο» ευνοούμενοι από την ένταξη θα 'ναι «οι πολιτικοί». Ετσι το 57,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα «ωφεληθούν» οι πολιτικοί - το χαμηλότερο ποσοστό - το 61,3% αυτοί «που δεν μιλούν γλώσσες», το 77,8% οι συνταξιούχοι, 81,9% οι επιχειρηματίες, το 86% οι εργαζόμενοι, το 89,6% αυτοί «που μιλούν γλώσσες» και το 90,2%, -το μεγαλύτερο ποσοστό- ότι θα ευνοηθούν οι «νέοι».

Πίσω απ' αυτούς τους αριθμούς κρύβεται εκτός από τη συνείδηση ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν επιθυμεί την ένταξη, και δε θα «ωφεληθεί» απ' αυτήν και η εικόνα μιας κοινωνίας αποκλεισμένης από τον έξω κόσμο, καθυστερημένης, και άγρια εκμεταλλευτικής. Αποκλεισμένης, γιατί θα «ωφεληθούν» αυτοί που ξέρουν «ξένες γλώσσες» και όχι όσοι δεν ξέρουν, καθυστερημένης γιατί καταδείχνεται ένα στυγνό και αυταρχικό καθεστώς «πολιτικών», δηλαδή της καμαρίλας του Ντενκτάς και ταξικής βιαιότητας, γιατί, αντίθετα από τους «πολιτικούς», η ένταξη θα «ωφελήσει» τους νέους, τους εργαζόμενους, αυτούς που ξέρουν «γλώσσες» κλπ. Μ' άλλα λόγια το υψηλό ποσοστό «υπέρ» της ένταξης στην ΕΕ δεν εκφράζει «συμπάθεια» προς τις Βρυξέλλες, αλλά περισσότερο μια ελπίδα απελευθέρωσης από το καθεστώς Ντενκτάς, παρ' όλο που διαφαίνεται πλήρης συνείδηση της τουρκοκυπριακής ξεχωριστής «εθνότητας» και μια κατάθεση συνέχισης αυτής της ιδιαιτερότητας.

Περί αυτού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορεί να δώσει μια πρώτη ένδειξη των ταξικών αναφορών στα Κατεχόμενα, η ποικιλία των απαντήσεων των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων στο ρώτημα «υπέρ» της ένταξης στην ΕΕ, με δεδομένη την «πολιτική» σημασία της δημοσκόπησης για τους στόχους της Κομισιόν, και το μικρό δείγμα επιλεγμένων ερωτηθέντων, μόλις «500» άτομα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρ της ένταξης είναι των «αυστηρά θρησκευόμενων» (10%), των «ηλικίας 55 και άνω» (69%), των «συνταξιούχων» (71%) και των «πεπαιδευμένων 20 χρονών και άνω» (52%). Μ' άλλα λόγια, των φανατικών ισλαμιστών, των ηλικιωμένων που έζησαν τα γεγονότα του 1974, και όσων προσέβλεπαν σε δοσοληψίες με το καθεστώς ως «πτυχιούχοι». Οι χειρώνακτες εργάτες (74%) και οι αλεύθεροι επαγγελματίες (86%) έρχονται αμέσως μετά, ένδειξη μιας πρώτης ταξικής αντίδρασης στην ένταξη. Αναφανδόν υπέρ της ένταξης είναι οι ασχολούμενοι με τα οικιακά (100%), τα «λευκά κολάρα» (98%), οι άνεργοι (96%), οι σπουδαστές (93%), οι νέοι 15-24 ετών (93%), οι μεσαίες ηλικίες (92%), οι γυναίκες (90%).

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι ισορροπίες καθυστερούν την απόφαση για το Κυπριακό

Παρότι μαραθώνια, ούτε η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ κατάφερε να καταλήξει τελικά στο σχέδιο απόφασης που θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ετσι, τα μέλη της ΠΓ θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα το πρωί, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα σχέδιο απόφασης, τέτοιο που θα ικανοποιεί όλους, θα συγκεράσει απόψεις και προβληματισμούς. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί δημόσια τουλάχιστον κάποια άποψη απορριπτική του σχεδίου Ανάν, πλην αυτή του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος ωστόσο δεν είναι μέλος της ΠΓ.

Η συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ αναμένεται με ενδιαφέρον όπως και οι αποφάσεις που θα λάβει, μιας και είναι γεγονός ότι επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει κάποια σαφή και κρυστάλλινη θέση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για το σχέδιο που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, παρά μόνο κάποιες γενικές διακηρύξεις - ευχολόγια και προτροπές συναίνεσης, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως καταρχήν αποδοχή εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΝ του σχεδίου Ανάν.

«Οδηγούμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πριν»

Σημαντικές παρεμβάσεις στην εκδήλωση του ΔΗΚΚΙ, με θέμα «Εξελίξεις στο Κυπριακό»

«Με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, οδηγείται η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι σε κατάσταση χειρότερη από αυτήν που υπάρχει από το 1974 μέχρι σήμερα. Γι' αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει αρχή και βάση για διάλογο και για διαπραγματεύσεις». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποίησε χτες το κόμμα του με θέμα: «Εξελίξεις στο Κυπριακό», στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Στην ομιλία του, ο Δ. Τσοβόλας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αν αυτή τη στιγμή το Κυπριακό κλείσει, όπως πιέζουν και απαιτούν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία και όπως προβλέπεται στο απαράδεκτο και ανθελληνικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, με συνομοσπονδία, που δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη λύση, τότε η Τουρκία αμέσως μετά θ' απαιτήσει την ίδια φόρμουλα στο Αιγαίο με συνεκμετάλλευση και διχοτόμησή του και μεσοπρόθεσμα στη Θράκη με αυτονόμησή της σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο Δ. Τσοβόλας, αφού εξήγησε μέσα από την ομιλία του τις τραγικές συνέπειες της εφαρμογής του «σχεδίου Ανάν», επισήμανε ότι χρειάζεται «ενότητα του ελληνικού λαού και κοινή δράση» και, παράλληλα, «η συγκρότηση ενός κοινού πατριωτικού μετώπου από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και όλους τους Ελληνες πατριώτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης», ώστε, όπως είπε: «Να αντισταθούμε αποτελεσματικά στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσης, για να μην περάσει το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ που νομιμοποιεί τον Αττίλα». Πρέπει να «βροντοφωνάξουμε», τόνισε ο Δ. Τσοβόλας, «Κύπρος Ενιαία και Ανεξάρτητη».


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισήμανε, επίσης, ότι «επιβάλλεται, οι ηγεσίες όλων των ελληνικών κομμάτων να συμφωνήσουν, ώστε τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας να πραγματοποιήσει κοινή σύσκεψη όλων των αρχηγών των κομμάτων, για να χαράξουμε εθνική στρατηγική και τακτική, που θα μπορεί να συσπειρώσει όλους τους Ελληνες».

Αμέσως μετά τον Δημήτρη Τσοβόλα, στο βήμα ανέβηκε ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτο σχέδιο» και κάλεσε την κυβέρνηση «να απαντήσει εδώ και τώρα αρνητικά», ενώ συγχρόνως χαρακτήρισε «ενέργειες απελπισίας» τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να κερδίσει την εύνοια των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευρυβιάδης επισήμανε ότι «δεν είναι συμβατό με την έννομη τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης το "σχέδιο Ανάν"».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «είναι αφετηρία συζήτησης το "σχέδιο Ανάν", που πρέπει να ενισχυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε δε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να φανεί διεθνώς ότι δε θέλει λύση του Κυπριακού, ότι υπονομεύει λύσεις». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρ. Παυλίδης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του έδωσε απλώς «τεχνικές οδηγίες στην κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να μην καταλήξουμε σε οδυνηρό συμβιβασμό». Ο Π. Τρίκας, από το ΣΥΝ, τάχτηκε, στην ουσία, με την άποψη του υφυπουργού κ. Λοβέρδου, αφού υποστήριξε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός απ' τη σκληρή διαπραγμάτευση», για να προσθέσει εντελώς λαϊκίστικα ότι πρέπει «να υπάρξει παράλληλη κινητοποίηση και κοινή δράση του λαϊκού παράγοντα»...

Επίσης, στη χτεσινή εκδήλωση μίλησε ο Μανώλης Γλέζος, που εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση να διαβάσει ακόμα και το κείμενο του σχεδίου, ενώ με τη σειρά του ο Γεράσιμος Αρσένης, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, κάλεσε τον Δημήτρη Τσοβόλα να προχωρήσει «στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κινήματος πολιτών», γιατί, όπως είπε, «δεν είναι η ώρα των κομμάτων, αλλά των προσωπικών αγώνων».

Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε ο Γεώργιος Μαγκάκης, καθώς και ο δήμαρχος της Κερήνιας. Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αναστάσιος Πεπονής, ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ενώ έστειλαν χαιρετισμούς, αλλά δεν παραβρέθηκαν ο Κώστας Λαλιώτης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο Σπύρος Χαλβατζής

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Οι αλλαγές και οι ανατροπές που σημειώθηκαν εδώ και δώδεκα χρόνια άλλαξαν την κατάσταση. Οι συσχετισμοί είναι σε βάρος του εργατικού, λαϊκού, αλλά και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η νέα τάξη πραγμάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού επιβάλλεται διά πυρός και σιδήρου.

Σ' αυτήν τη νέα κατάσταση υπήρχαν συνεχείς υποχωρήσεις και συμβιβασμοί της κυπριακής και ελληνικής ηγεσίας και όλων των κυβερνήσεων.

Το κάθε βήμα υποχώρησης που γινόταν, έφερνε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά την απαίτηση της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και σε συμπόρευση μ' αυτά και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αγγλοαμερικάνων.

Ετσι, σήμερα φτάσαμε σε ένα σχέδιο χωρίς καμιά αναφορά στα παλιότερα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε ένα σχέδιο που παγιδεύει το κυπριακό πρόβλημα στη λογική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που επισημοποιεί τη διχοτόμηση με την ύπαρξη δυο κρατών, τα οποία εντάσσονται και λειτουργούν σε ένα άλλο κράτος, με μια διοίκηση 3 Ελληνοκυπρίων, 3 Τουρκοκυπρίων και 3 άλλων (πιθανώς Αγγλων), προφανώς των πιο σκληρών εκφραστών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ενα κράτος που παρόμοιό του δεν έχει συγκροτηθεί και ούτε έχει λειτουργήσει ποτέ.

Εμείς, ως ΚΚΕ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτό το σχέδιο. Δε φέρνει καμιά δίκαιη ούτε βιώσιμη, ούτε καν λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεχούς όξυνσης όλων των προβλημάτων και με πρακτική κατάληξη την επισημοποίηση της διχοτόμησης.

Λειτουργεί σαν μέσο, σε κάθε περίπτωση (συμφωνίας ή μη), για να πεταχτούν οι όποιες θετικές αποφάσεις του ΟΗΕ στο καλάθι των αχρήστων, αν γίνει δεκτό σαν βάση για συζήτηση, αλλά ξεχνιούνται και η επέμβαση των δυνάμεων κατοχής, οι έποικοι, οι περιουσίες, κλπ.

Η συν-προεδρία και η μεταβατική περίοδος των 3 χρόνων καθιστά απόλυτο ρυθμιστή τον ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου οι αποφάσεις, σε περιπτώσεις διαφωνίας, θα είναι τελεσίδικες.

Στην ουσία, η κηδεμονία των ΗΠΑ, του NATO και των Βρετανών θα ασκείται καλυμμένα μέσω αυτού του μηχανισμού.

Για τις βρετανικές βάσεις, δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο του Κόφι Ανάν. Παραμένει ως έχει το καθεστώς τους.

Αυτό που το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις της αριστεράς κατά τη δεκαετία του '60 υποστήριζαν, ότι, δηλαδή, οι Αγγλοαμερικάνοι επιδίωκαν μια "λύση" που θα μετέτρεπε την Κύπρο σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σήμερα, με το σχέδιο του Κόφι Ανάν, επιτυγχάνεται.

Γι' αυτό καλέσαμε και καλούμε το λαό σε κινητοποιήσεις και έκφραση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό».

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε επίσης πως η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα μεταφέρει στα καθοδηγητικά όργανα την πρόταση του ΔΗΚΚΙ για το πατριωτικό μέτωπο και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση.

Ο ΣΥΝ βάζει πλάτες στην κυβέρνηση

Πριν από 10 ημέρες έκανε πρόταση «συνεργασίας» στο ΚΚΕ και σήμερα πρωτοστατεί για την προώθηση των πολιτικών που οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Λόγος, φυσικά, γίνεται για τον κ.Κωνσταντόπουλο, ο οποίος, απροκάλυπτα βάζει «πλάτη» για την αποδοχή των «προτάσεων Ανάν», πρωτοστατεί, δηλαδή, στην ντε φάκτο διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις Κωνσταντόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτικές. Αποδεικνύουν πως η ηγεσία του Συνασπισμού, χωρίς περιστροφές, συντάσσεται καθαρά με τη γραμμή της «οικουμενικής συναίνεσης» και της «εθνικής ομοψυχίας», γραμμή την οποία υπαγορεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το εκδοτικό και τηλεοπτικό κατεστημένο. Το τελευταίο, είναι εμφανές ότι βρίσκεται στη διάθεση της κυβέρνησης, προκειμένου να συμβάλλει προπαγανδιστικά στην αμέριστη στήριξη του χειρισμού από το πολιτικό κατεστημένο του όλου θέματος.

Στις δηλώσεις του ο κ.Κωνσταντόπουλος φρόντισε να εμφανιστεί βασιλικότερος του βασιλέως, υιοθετώντας πλήρως την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Ετσι, εμφανίζεται να δηλώνει «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μεγάλη υπόθεση», «η Κύπρος πρέπει να είναι ισότιμο κράτος - μέλος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και όχι ομοίωμα κράτους, με εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Πρόκειται για θλιβερό αναμάσημα δηλώσεων κυβερνητικών παραγόντων. Με λίγα λόγια, κάνοντας αφαίρεση από τις «επιμέρους παρατηρήσεις» ο κ.Κωνσταντόπουλος λέει ΝΑΙ στις «προτάσεις Ανάν», ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ενδοτικές επιλογές υποταγής της αστικής τάξης της Ελλάδας και του πολιτικού κατεστημένου, που για λογαριασμό της διαχειρίζεται το ξεπούλημα του Κυπριακού. Οχι μόνο δεν κριτικάρει (έστω για τα μάτια του κόσμου), τον απροκάλυπτο εκβιασμό να παρουσιαστούν οι αμερικανικές - βρετανικές - τουρκικές «προτάσεις», μέσω του εντολοδόχου τους, του θλιβερού γραμματέα του ΟΗΕ Ανάν, στο παραπέντε (λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης), αλλά συμμετέχει και ο ίδιος στον εκβιασμό αυτό. «Προειδοποίησε ακόμα -ο Κωνσταντόπουλος- ότι μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης το ζήτημα θα έχει κριθεί και θα είναι ανάλογο και το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής και κατά συνέπεια στην Ελλάδα πρέπει να παραμεριστούν τα επιμέρους κομματικά συμφέροντα και να δράσουμε όλοι, όχι με το βλέμμα προς τις εκλογές, αλλά με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον» («Αυγή» 13 Νοέμβρη). Δεν προσφέρει, λοιπόν, τις καλύτερες υπηρεσίες στην άρχουσα τάξη ο κ.Κωνσταντόπουλος, προκειμένου να περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για το Κυπριακό; Οσοι προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου οφείλουν να το αναγνωρίσουν.

Επειδή το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τις «προτάσεις συνεργασίας» προς το ΚΚΕ από την ηγεσία του ΣΥΝ, γράφηκαν και ειπώθηκαν πολλά πικρόχολα και υστερόβουλα, -σε βάρος του ΚΚΕ, φυσικά- έρχονται τα γεγονότα για να επιβεβαιώσουν ορισμένα πράγματα. Ερχονται να επιβεβαιώσουν ότι η πολιτική των συμμαχιών δεν είναι πρόσκληση σε γεύμα. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για το λαϊκό κίνημα, την προοπτική του, τους στόχους του. Συνεργασία αρχών, μπορεί να γίνει με κόμματα και πολιτικές Κινήσεις που, διακηρύσσουν την αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής στην ελληνική κοινωνία, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εννοείται, ότι οι πολιτικές διακηρύξεις τους και η πρακτική τους δράση έχουν μια στοιχειώδη συνάφεια, ως προς αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους. Συνεργασία, λοιπόν, μπορεί να γίνει με κόμματα και κινήσεις που παλεύουν για τη λύση ώριμων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας σε όφελος του λαού. Τέτοια προβλήματα είναι αυτά της αντίθεσης στη σχέση της Ελλάδας με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση κλπ.), της αντίθεσης στη συμμετοχή της χώρας στη δράση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, τις επεμβάσεις και τους πολέμους, της πάλης ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Συμμαχίες, όμως, είτε βραχύβιου είτε μακροχρόνιου χαρακτήρα δεν μπορούν να γίνουν με κόμματα, που έχουν αποδείξει, με την πολιτική τους και τις πράξεις τους, ότι υπηρετούν το αστικό πολιτικό σύστημα. Και ένα τέτοιο κόμμα είναι, φυσικά, ο Συνασπισμός. Είναι ακριβώς το κόμμα, που σε όλες τις κρίσιμες επιλογές για τον τόπο (συνθήκες Μάαστριχτ, Αμστερνταμ, Μακεδονικό, επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, καπιταλιστική ενοποίηση της Ευρώπης), βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της αστικής τάξης. Στις κρίσιμες επιλογές φροντίζει να δηλώνει βροντερό ΠΑΡΩΝ και όταν η μπόρα περάσει αρχίζει να φλυαρεί για αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα, για την ανάγκη ...συμμαχιών, για την ...ενότητα της Αριστεράς κλπ., κλπ. Ανέξοδα και έωλα λόγια.

Ετσι και τώρα. Στις δημοτικές εκλογές συμμαχεί με το ΠΑΣΟΚ, τον κυρίαρχο πολιτικό εκφραστή της οικονομικής ολιγαρχίας. Αμέσως μετά τις εκλογές απευθύνει ...πρόταση συνεργασίας στο ΚΚΕ και σήμερα πρωτοστατεί στη διχοτόμηση της Κύπρου.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Τελεσιγραφικού χαρακτήρα το χρονοδιάγραμμα Ανάν

Ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ και προέδρου της Κυπριακής Βουλής σε αντικατοχική συγκέντρωση, όπου τόνισε ότι ο στόχος για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή μένει αναλλοίωτος, ενώ αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο επισήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια που μπαίνουν είναι απαγορευτικά για τη διεξαγωγή ουσιαστικής διαπραγμάτευσης

Τη συνολική πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό παρουσίασε ο ΓΓ του κόμματος και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας, σε ομιλία που έκανε χθες σε ανοιχτή αντικατοχική συγκέντρωση στη Λευκωσία με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Στο επίκεντρο ήταν το σχέδιο Ανάν και η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που προτείνεται και του τελεσιγραφικού χαρακτήρα που έχει.

«Είμαστε έτοιμοι να προσυπογράψουμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι για τον ιστορικό συμβιβασμό που θα μας οδηγήσει σε μια καινούρια εποχή. Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει ομοσπονδία και πόσο διαφορετική θα είναι από το ενιαίο κράτος. Το ΑΚΕΛ σε καιρούς δύσκολους τόλμησε να μιλήσει και για πολιτική ισότητα και για αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για επιστροφή προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Εμμένουμε σε λύση που να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Εμμένουμε σε λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας. Ο χρόνος επίτευξης της λύσης έχει μεγάλη σημασία. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει, όμως, και το περιεχόμενο της λύσης. Εμείς απορρίπτουμε την προσέγγιση που λέει να δεχτούμε οτιδήποτε μας προταθεί για να τελειώνουμε. Αρνούμαστε να μπούμε στη διλημματική λογική του τώρα ή ποτέ. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Γιατί χωρίς να υπάρξει μια τέτοια λύση τούτος ο τόπος και τούτος ο λαός θα οδηγηθούν σε καινούριες περιπέτειες και νέες τραγωδίες».

Το σχέδιο Ανάν


Motion Team

Ειδικά για το σχέδιο Ανάν τόνισε: «Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μέγα θέμα της διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν και στη μάχη που πρέπει να δοθεί για μια σωστή λύση του Κυπριακού. Θα συμπεριφερθούμε όπως πάντα υπεύθυνα και πατριωτικά. Για μας είναι ξένη η μικροπολιτική προσέγγιση χάριν εκλογικών σκοπιμοτήτων που άλλοι επέδειξαν το 1992 σε μια εξίσου κρίσιμη φάση του Κυπριακού. Εμείς δε θα θυσιάσουμε το δάσος χάριν του δέντρου». Συνεχίζοντας τόνισε: «Γνώμονας και μέτρο της κρίσης μας είναι οι αρχές λύσης του Κυπριακού όπως αυτές καταγράφονται στις αποφάσεις των Συνεδρίων του Κόμματός μας, αλλά και όπως αυτές υιοθετήθηκαν ομόφωνα και επαναβεβαιώθηκαν πλείστες τόσες φορές από το Εθνικό Συμβούλιο».

Στη συνέχεια εξειδικεύοντας την κριτική του είπε: «Μια πρώτη εκτίμηση, στην οποία προέβη σε σημερινή συνεδρία του το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είναι ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά και πολλές ασάφειες, διατυπώσεις που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες και αντιφατικές ερμηνείες, καθώς και σημαντικά αρνητικά στοιχεία. Τέτοια στοιχεία εντοπίζονται σε κεφαλαιώδεις πτυχές όπως είναι η λειτουργικότητα του κράτους, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων, το θέμα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της γένεσης κράτους, των εξαιρέσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκτιμούμε ότι υπό τις περιστάσεις και έχοντας υπόψη το κλίμα στο διεθνή χώρο, θα ήταν άσοφο και λανθασμένο να απορρίψουμε συζήτηση του σχεδίου Ανάν. Κατά τη διαπραγμάτευσή του βέβαια θα πρέπει να παλέψουμε σκληρά και να διεκδικήσουμε εκείνες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες προκειμένου να φτάσουμε σε μια δίκαιη υπό τα δεδομένα, λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κλίμα που καλλιεργείται σε Κύπρο και Ελλάδα: Στην «τάση που καλλιεργεί αδικαιολόγητη ευφορία» η οποία, όπως σημείωσε «δίνει μια παραπλανητική εικόνα» αλλά και «υπονομεύει τις δικές μας διαπραγματευτικές δυνατότητες». Οπως και στην άλλη τάση για «δαιμονοποίηση του σχεδίου και εκμετάλλευση των αρνητικών στοιχείων του με προφανή στόχο την απόρριψη αυτής τούτης της ομοσπονδιακής λύσης».

Ουσιαστικά τα θέματα διαδικασίας

Για την προτεινόμενη διαδικασία από το σχέδιο Ανάν τόνισε: «Κάτω από ορισμένα δεδομένα τα θέματα διαδικασίας αποκτούν τόση σημασία όση και τα θέματα ουσίας. Αυτό πιστεύουμε ότι ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν και της προτεινόμενης διαδικασίας, επί της οποίας ως ΑΚΕΛ έχουμε ισχυρές απόψεις.

Κατ' αρχήν δε μας βρίσκει σύμφωνους η προτεινόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής της λύσης σε ξεχωριστά στάδια. Τα Ηνωμένα Εθνη σε όλα τους τα έγγραφα υπογράμμιζαν πάντα ότι στόχος είναι η συνολική λύση του Κυπριακού. Εμείς επιμένουμε στη συνολική λύση. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε όταν και εφ' όσον φτάσουμε στην υπογραφή της λύσης τι είναι αυτό που συμφωνείται, χωρίς να αφήνονται εκκρεμότητες για αργότερα και μάλιστα πάνω σε ουσιώδη ζητήματα.

Δε μας βρίσκει επίσης σύμφωνους η ιδέα της διαπραγμάτευσης υπό το κράτος των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται. Θεωρούμε ανέφικτα αυτά τα χρονοδιαγράμματα. Ο χρόνος τον οποίο παρέχουν είναι απαγορευτικός για τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Το όλο θέμα αποκτά τελεσιγραφικό χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατό η τύχη της Κύπρου, της σημερινής και των μελλοντικών γενιών, να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέσα σε λίγες μέρες, έστω λίγες βδομάδες, και κάτω από την πίεση προθεσμιών. Εμείς διεκδικούμε το δικαίωμα να έχουμε την ευχέρεια να διαπραγματευτούμε το σχέδιο λύσης στο βαθμό που είναι αναγκαίο ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο υπό τις περιστάσεις αποτέλεσμα».

ΟΗΕ, Αμερικανοί και Βρετανοί ανέχθηκαν τον Ντενκτάς

Σχετικά με τη διαδικασία που προηγήθηκε είπε: «Οταν άρχιζε η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, είχε τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και να παραχθεί αποτέλεσμα πριν τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, που θα αποφασίσει τη διεύρυνση της ΕΕ. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ανέχθηκαν τον κ. Ντενκτάς και του επέτρεψαν να ροκανίζει το χρόνο και να μεταθέτει συνεχώς το χρονοδιάγραμμα. Αυτή η εξέλιξη πιστεύουμε ότι δεν ήταν τυχαία. Και δεν οφείλεται μόνο στην παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς.

Ορισμένοι θεωρούν ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η κορύφωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού οδηγείται να συμπέσει χρονικά με την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Διαφωνούμε ριζικά. Η συγκυρία τούτη επιτρέπει να δημιουργηθεί κλίμα άσκησης πίεσης, ακόμα και εκβιασμών σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εμείς ως ΑΚΕΛ έχουμε από καιρό προειδοποιήσει για τούτο το ενδεχόμενο που σήμερα πάει να γίνει πραγματικότητα.

Οπως έχει τονιστεί από πολλούς, το Ελσίνκι έχει αποσυνδέσει την ένταξη από προηγούμενη λύση του Κυπριακού. Εκείνοι που επιμένουν ότι μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία αρχών στο Κυπριακό, ουσιαστικά θέτουν θέμα ανατροπής του Ελσίνκι και επαναφέρουν τη λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη».

Αδυνατούμε να συναντήσουμε το χρονοδιάγραμμα

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε:

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε λέγοντας ότι η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων θα ανατρέψει τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Πρέπει ξεκάθαρα να δώσουμε το μήνυμα ότι για λόγους ουσίας αδυνατούμε να συναντήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί». Και πρόσθεσε: «Ο στόχος παραμένει αναλλοίωτος: Απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τους έποικους. Επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Ενα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Κατοχύρωση της ασφάλειας, των δικαιωμάτων και της ευημερίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Θεσμοθετείται η μόνιμη κηδεμονία της Κύπρου

Ο Χ. Παπαμάργαρης σχολιάζοντας το «σχέδιο Ανάν» τόνισε στο «Ρ»:

«Το "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο, για τη λύση του Κυπριακού έχει σαν βασικό στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από ένα ιδιόμορφο καθεστώς κηδεμονίας. Ταυτόχρονα εξαφανίζει κάθε λόγο ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος, δεδομένου ότι το Κυπριακό παύει να είναι πρόβλημα "εισβολής και κατοχής" και μετατρέπεται σε μια κατ' επίφαση ανεξάρτητη κρατική οντότητα, όπου μέσα από κρατικούς, πολιτειακούς και κυβερνητικούς θεσμούς ενσωματώνονται και νομιμοποιούνται οι παρεμβάσεις τεσσάρων κρατών: των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αντικείμενο της κηδεμονίας: η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, που θα αποτελούν πλέον την ανθρώπινη σκακιέρα πάνω στην οποία θα παίζονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια μεγάλων και μικρών κρατών.

Εφόσον το "σχέδιο Ανάν" εγκριθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται η μοίρα της Κύπρου θα εξαρτηθεί, κατά κύριο λόγο, από την προοπτική των αγγλοαμερικανικών συμφερόντων, κατά δεύτερο λόγο, από τις παρεμβάσεις των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γαλλία, Γερμανία). Ειρήνη και ησυχία θα υπάρξει στην Κύπρο όσο οι κυρίαρχες δυνάμεις (Αγγλία, Αμερική) συμπλέουν και ομονοούν στη διανομή της ιμπεριαλιστικής λείας. Αν στην Κύπρο (ή και αλλού στον Κόσμο) δε συμφωνούν στη μοιρασιά των λαφύρων τότε θα δούμε ξαφνικά να μην μπορούν, τάχατες, να ζήσουν μαζί Ελληνες και Τούρκοι. Θα έχουμε επανάληψη ενός σεναρίου που είδαμε πολλές φορές να παίζεται στην Κύπρο μετά το 1950. Το "σχέδιο Ανάν" δεν αποτελεί λύση. Αλλά δίνει το θεσμικό πλαίσιο μόνιμης κηδεμονίας του νησιού από τον αγγλικό και αμερικανικό παράγοντα με κομπάρσους την Τουρκία και την Ελλάδα. Ο λαός της Κύπρου (Ελληνες και Τούρκοι) θα είναι απλός θεατής».

ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Γιορτάζουν την... επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

«Το ποσοστό του εδάφους που θα πρέπει να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους βάσει το σχεδίου Ανάν είναι πολύ υψηλό και δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε από τα Κατεχόμενα, ο «πρόεδρος» της Βουλής του ψευδοκράτους Βεχπί Ζεκί Σέρτερ. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι «η μετακίνηση 70 με 80 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στο Βορρά θα εκφυλίσει τη διζωνικότητα».

Εξάλλου, χτες, ξεκίνησαν στα Κατεχόμενα τα... πανηγύρια για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Με μηνύματά του για την «επέτειο» ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε: «H Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου ιδρύθηκε για να υπάρχει εσαεί»... Στις εκδηλώσεις για την «επέτειο», παρευρίσκεται ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Χιλμίκ Οσκιόκ, ενώ συμμετέχουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα της Τουρκίας, τα οποία και παραβίασαν χτες το πρωί τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδια για κυπριακές υποθέσεις, Ταϊπέ Γκιουλέκ σε δηλώσεις της από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των κατοχικών δυνάμεων, ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας και όσα σχέδια δε λαμβάνουν υπόψη την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν». Παράλληλα η ίδια είπε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κρίση».

«Φοβάμαι ότι η Κύπρος οδεύει προς την προ του 1974 κατάσταση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο πρωθυπουργός του «Αττίλα», στην εφημερίδα «Ραντικάλ». Ο Μπ. Ετσεβίτ, μάλιστα, έκανε ένα ακόμα... βήμα, προσθέτοντας ότι «το νέο σχέδιο απαιτεί μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους και προσφέρει νέες ευκαιρίες στους Ελληνοκυπρίους». Μάλιστα ο ίδιος συνέστησε «οι διαπραγματεύσεις να γίνουν προσεχτικά»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ