Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβεβαιώσεις Γκιουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι το όραμα της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ενωμένης Κύπρου, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία, είπε, θα τιμήσει την υπογραφή της και θα τηρήσει όλα όσα συμφωνήσει, υποσχεθεί και υπογράψει και το ίδιο αναμένει και από τους άλλους. Σε συνέντευξη στη χτεσινή έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», ο Α. Γκιουλ είπε ότι ενώ το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Τουρκίας, είναι ένα πρόβλημα που η Τουρκία θέλει να λύσει. Κληθείς να σχολιάσει φόβους για επανάληψη του '74, ο Α. Γκιουλ είπε ότι αυτό είναι εκτός συζήτησης. Αυτές οι εποχές, είπε, έχουν κλείσει. Η νέα οντότητα και η ειρηνική δομή της, πρόσθεσε, θα είναι εγγυημένη.

Η Κύπρος, τόνισε, θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της οποίας, δε νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Το όραμά μας, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι η περιοχή αυτή της Μεσογείου να γίνει πηγή συνεργασίας και φιλίας σε μια ενωμένη Κύπρο, με πολλές ευκαιρίες και επενδύσεις.

Το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Εκτακτη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) θα πραγματοποιηθεί με θέμα το Κυπριακό, δύο μέρες μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, τη Δευτέρα 26 Απρίλη, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή».

Την 1η Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση του ΣΕΑ με θέμα επίσης το Κυπριακό. Η συνεδρίαση είχε επαναληφθεί στις 5 Απρίλη για να εκδοθεί στη συνέχεια ανακοινωθέν στο οποίο υπογραμμιζόταν σχετικά με το σχέδιο Ανάν ότι «μαζί με τα θετικά σημεία, υπάρχουν αιτήματά μας που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου».

Προσβολή και απρέπεια απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη για τη συνέντευξη του Πατ Κοξ

Για προσβολή και απρέπεια απέναντι στον κυπριακό λαό κατηγόρησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ (Pat Cox), από αφορμή συνέντευξη του τελευταίου που δημοσιεύτηκε χτες σε κυπριακή εφημερίδα. Η παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη έχει ως εξής:

κ. Πρόεδρε,

Σε συνέντευξή σας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» φέρεστε ότι κάνατε το εξής σχόλιο για τους Κύπριους ηγέτες: «Προσωπικά, λοιπόν, είμαι απογοητευμένος απ' αυτό το οποίο νομίζω ότι αποτελεί αποτυχία στους τομείς της φαντασίας και της θαρραλέας ηγεσίας που απαιτείται να επιδειχτεί αυτή την ώρα». Καταλήγοντας, καλέσατε τον κυπριακό λαό να «αδράξει την ευκαιρία».

Θεωρώ απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστω και σε προσωπικό επίπεδο, να ρίχνει όλο του το βάρος για να προσθέσει στην αφόρητη πίεση, τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχεται ο κυπριακός λαός από τον ΓΓ του ΟΗΕ και το περιβάλλον του, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, από την Τουρκία και πολλούς άλλους, περιλαμβανομένων και πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας. Η παρέμβασή σας αποτελεί προσβολή και επιτρέψτε μου την έκφραση, απρέπεια, απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και όλο τον κυπριακό λαό, ο οποίος δε χρειάζεται μαθήματα καλής συμπεριφοράς ούτε από εσάς ούτε από κανέναν άλλον.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΗΕ
Αναμάσημα και κοροϊδία

Καμία πρόσθετη εγγύηση δε δίνει ο ΟΗΕ για την εφαρμογή κι αυτών των ελάχιστων θετικών σημείων που προβλέπονται στο «σχέδιο Ανάν» για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τη βιωσιμότητα του προωθούμενου προτεκτοράτου. Ακόμα και η επίκληση κρίσιμων διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού γίνεται για ανώδυνα ζητήματα και όχι για την εξασφάλιση έστω και της μακροπρόθεσμης αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Επιπλέον, το ψήφισμα που προωθείται τώρα δε γράφει τίποτε περισσότερο από όσα αναφέρονται και στο «σχέδιο Ανάν», το οποίο κρίθηκε προβληματικό έως και από τους θερμότερους υποστηρικτές του.

Συγκεκριμένα: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) η Βρετανία, με τη σύμφωνη γνώμη των HΠA, κατέθεσε πρόταση για έγκριση δύο χωριστών ψηφισμάτων για το Κυπριακό. Το πρώτο ψήφισμα, που προβλέπει εγκατάσταση στο νησί «Ειρηνευτικής Δύναμης» και εμπάργκο όπλων, συζητήθηκε προς έγκριση αργά χτες το βράδυ.

H παράγραφος για το εμπάργκο όπλων, και μόνο αυτή, τίθεται κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το δεύτερο ψήφισμα, το οποίο θα υιοθετεί το «σχέδιο Ανάν», και ειδικά τη λεγόμενη Ιδρυτική Συμφωνία του νέου κράτους, θα κατατεθεί προς έγκριση στις 28 Απρίλη, εφόσον και στα δύο δημοψηφίσματα προκριθεί το «ναι». Διαφορετικά, δε θα ισχύει το πρώτο ψήφισμα.

Σημειώστε ότι στο επίμαχο κεφάλαιο 7, στα άρθρα 41 και 42 προβλέπονται τα εξής: Εάν μία χώρα - εν προκειμένω η Τουρκία - δεν εφαρμόσει τις πρόνοιες του σχεδίου, το ΣΑ θα μπορεί να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την εν λόγω χώρα. Επίσης, μπορεί να επιβάλει αποκλεισμό από αέρα, θάλασσα και ξηρά και να διακόψει κάθε επαφή με τη χώρα παραβάτη. Στη συνέχεια, εάν τα παραπάνω δε φέρουν αποτέλεσμα, τότε το ΣΑ μπορεί να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες από αέρος, ξηράς και θάλασσας. Μπορεί να προχωρήσει σε αποκλεισμό και σε άλλες επιχειρήσεις για να εφαρμοστούν οι πρόνοιες των ψηφισμάτων του.

Τις τελευταίες μέρες οργιάζουν οι φήμες στην έδρα του ΟΗΕ (Νέα Υόρκη) ότι η Ουάσιγκτον δε θα επιτρέψει να συμπεριληφθεί αναφορά στο κεφάλαιο 7 σε ψήφισμα του ΣΑ που να αφορά την Τουρκία. Κι αν ακόμα συμπεριληφθεί θα αφορά σχετικά ανώδυνες προβλέψεις του «σχεδίου Ανάν», όπως το εμπάργκο όπλων και όχι καίρια ζητήματα όπως την προβλεπόμενη από το «σχέδιο Ανάν» σταδιακή αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των στρατευμάτων του «Αττίλα».

Επιπλέον θυμίζουμε ότι και ο ίδιος ο Ανάν στην έκθεση που υπέβαλε προχτές προς το ΣΑ δεν κάνει καμία αναφορά στο κεφάλαιο 7. Απλά ζητά από το Σώμα: - Να υιοθετήσει το σχέδιό του - Να προωθήσει το εμπάργκο όπλων στις περιοχές του νέου ομόσπονδου κράτους - Και να εγκρίνει τη σύσταση και την αποστολή μιας νέας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Σχετικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, προβλέπεται να διαλυθεί η σημερινή ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να αντικατασταθεί από την ΟΥΝΣΙΜΙΚ, δηλαδή «Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο». Θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες (περιλαμβανομένων 170 στρατιωτικών παρατηρητών), 330 μέλη δύναμης πολιτικής αστυνομίας και δύο συγκροτημένες αστυνομικές μονάδες των 120 ανδρών εκάστη.

Τα ίδια ακριβώς

Η προχτεσινή έκθεση Ανάν προς το ΣΑ και το ψήφισμα που προβάλλεται τώρα ως κατάκτηση υπέρ των Ελληνοκυπρίων και της βιωσιμότητας της προτεινόμενης επίλυσης, κατά βάση αναφέρουν όσα και το «σχέδιο Ανάν». Το ακριβές απόσπασμα του κεφαλαίου Ε΄ του «σχεδίου Ανάν», που αναφέρεται στις εγγυήσεις, είναι το ακόλουθο:

«Ε. Θέματα που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για απόφαση

Δυνάμει συμφωνίας των μερών για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακαλείται να λάβει αποφάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα με τη θεμελιώδη Συμφωνία, με τις οποίες το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα:

  • 1. επικυρώσει τη θεμελιώδη Συμφωνία και, ιδιαίτερα θα:

- α. σημειώσει επίσημα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή στην τάξη πραγμάτων που εγκαθιδρύεται με τη θεμελιώδη Συμφωνία και ιδιαίτερα η ένωση της Κύπρου εν όλω ή εν μέρει με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης,

- και β. αναγνωρίζει την πολιτική ισότητα και τη διαφορετική ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και το ισότιμο καθεστώς (equal status) των συνιστωσών πολιτειών τους εντός της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, και

  • 2. απαγορεύει την προμήθεια όπλων στην Κύπρο κατά τρόπο που να είναι νομικά δεσμευτικός τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς,
  • 3. αποφασίζει να διατηρήσει ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των δύο συνιστωσών πολιτειών, δεν αποφασίσει διαφορετικά, και θα είναι εξουσιοδοτημένη να αναπτύσσεται και να λειτουργεί ελεύθερα σε ολόκληρη την Κύπρο με την ακόλουθη εντολή: "να εποπτεύει την εφαρμογή της θεμελιώδους Συμφωνίας και να καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθειά της για να προωθεί τη συμμόρφωση με αυτήν και να συμβάλλει στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος" κλπ.».
Ερωτήματα

Από τη στιγμή, λοιπόν, που τίποτε το καινούριο και ουσιαστικό δε δίνεται ως «εγγύηση ασφάλειας» στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προς τι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από το επίμαχο ψήφισμα του ΣΑ;

Μήπως όλο αυτό το παραμύθι χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για να δικαιολογηθεί ένα «ναι» μερίδας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας;

Πάντως αργά χτες το βράδυ ανταποκριτές από τη Ν. Υόρκη μετέδιδαν πως το ΑΚΕΛ έδωσε αρνητική απάντηση στο ψήφισμα που κατέθεσε ο Ανάν στο ΣΑ.

ΠΑΣΟΚ
Σε ρόλο φερέφωνου των ιμπεριαλιστών...

Γραμμή από τους εκβιαστές του κυπριακού λαού πήρε και χτες για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, συνομίλησε τηλεφωνικά χτες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κ. Ανάν και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Λειτουργώντας σαν «πρεσβευτής» των ιμπεριαλιστών, ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Κόλιν Πάουελ - οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες τους είναι πλέον σε καθημερινή βάση!! - σημείωσε: «Μετέφερα τη διάθεση που υπάρχει και την οποία βλέπουμε, ακούμε, και έχουμε και επαφές με τους ηγέτες στην Κύπρο, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις».

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ έγινε γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ θα κατέθετε χτες Επίκαιρη Ερώτηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο Κυπριακό, με στόχο να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ετοιμοι για το «όχι»

Το Κυπριακό, καθώς και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου χτες, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει η επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν να μας βρει ενωμένους.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως, υπερασπιζόμενη την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, προσφέρει υπηρεσίες και στο Κυπριακό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η διαφαινόμενη ικανοποίηση των αιτημάτων του ΑΚΕΛ σχετικά με τις εγγυήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν.

Οπως εκτιμήθηκε, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει μια μικρή μεταστροφή του κλίματος στην Κύπρο υπέρ του «ναι». Εντούτοις, η κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά ότι η αναστροφή αυτή του κλίματος δε θα οδηγήσει και στην αναστροφή του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
«Ψευτοζούμε... »

«Κόντεψεν ο καιρός παιδί μου να ζήσουμε μαζί»

H φράση ανήκει σ' ένα γέροντα Τουρκοκύπριο που συναντήσαμε χτες το πρωί στην αγορά της κατεχόμενης Λευκωσίας. Είχαμε ακούσει αυτή τη φράση σε παραλλαγή της στην ελληνοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας, από ένα γέροντα που το σκέφτονταν τι θα ψηφίσει το Σάββατο στο δημοψήφισμα κι έγερνε μέσα του η μπαλάντζα υπέρ του «ναι» μ' ένα και μόνο επιχείρημα: «πέρασε πολύς καιρός, πρέπει να γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας». Κι όσο τα πράγματα λέγονται έτσι δεν υπάρχει αντίλογος. Οταν η κουβέντα περνά στο διά ταύτα, στο πώς θα γίνει αυτό το «μαζί» εκεί αρχίζει κι ο διαχωρισμός.

Στην κατεχόμενη πλευρά περάσαμε όλο το χτεσινό πρωινό, γυρνώντας από σοκάκι σε σοκάκι, μπαίνοντας μέσα σε μαγαζιά, σε καφενεία, κουβεντιάζοντας, όσο η γλώσσα το επέτρεπε. Οι άνθρωποι σε ηλικίες που ήταν ήδη ενήλικες όταν έγινε η εισβολή μιλάνε αρκετά καλά ακόμα τα ελληνικά κι αυτό διευκολύνει την κουβέντα. O παππούς που είχε ένα μικρομάγαζο στην αγορά, μας είπε πρώτος την καλημέρα, μόλις άκουσε να μιλάμε ελληνικά. Στην ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα απάντησε αμέσως: «Ψευτοζούμε». Κι από κει άνοιξε η κουβέντα για τα καθημερινά. Δε χρειάζεται να στο πούνε για να καταλάβεις ότι ψευτοζούνε. H φτώχεια είναι πανταχού παρούσα. Το ότι οι τιμές στα προϊόντα είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με την ελεύθερη Λευκωσία, δε σημαίνει τίποτα, καθώς και τα μεροκάματα είναι εξίσου της εξαθλίωσης. Τριπλάσια προς τα κάτω η τιμή των προϊόντων, τέσσερις φορές κάτω τα μεροκάματα. Και μιλάμε για το πιο όμορφο κομμάτι της ενιαίας πόλης. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη διαφορά να φαίνεται ακόμα πιο μεγάλη. Αν μια φορά στην ελεύθερη περιοχή υπάρχει συνείδηση πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, εδώ, στο κατεχόμενο, αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Προχωρώντας λίγο τις κουβέντες γίνεται κοινός τόπος ότι το «ναι» που λένε στα Κατεχόμενα και το «όχι» που λένε στην ελεύθερη περιοχή είναι κοινό «ναι να ζήσουμε μαζί, όχι όμως με τον τρόπο που θέλουν οι ξένοι». Το πώς αντιλαμβάνονται το «ξένοι» είναι διαφορετικό. Στην ελεύθερη περιοχή οι ξένοι είναι οι Αγγλοι, οι Αμερικάνοι και οι Ελληνες. Στην Κατεχόμενη «ξένοι» είναι και οι Τούρκοι! Φαντάζει υπερβολή, δεν είναι. Το εμπάργκο από τη μια και η άμεση εξάρτηση για τα στοιχειώδη από την Τουρκία δεν επιτρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα ανοιχτά. Καθώς η κουβέντα όμως προχωρά γύρω από ένα τσάι, λέγονται διάφορα. Οι Τουρκοκύπριοι - μας το βεβαίωσαν αυτό και οι Ελληνοκύπριοι φίλοι - δεν ταυτίζονται με την Τουρκία. Είναι άλλο πράγμα η διεκδίκησή τους να ζουν σαν άνθρωποι κι άλλο πράγμα τα παιχνίδια που παίζουν οι διάφοροι «Ταλάτ».

Φεύγοντας το μεσημέρι από τα Κατεχόμενα, ο Ισμαήλ, ένας πιτσιρικάς από το Ντιαρμπακίρ, μας ρώτησε με λαχτάρα αν θα ξαναπάμε, να μας πάρει να μας πάει στο πανεπιστήμιό του, όπου σπουδάζει οικονομικά. Είναι απ' αυτούς που χαρακτηρίζονται έποικοι. «Δεν ήρθα για να μείνω, είναι μικρός τόπος για μένα η Λευκωσία. Σε λίγο θα φύγω για Αγγλία για το μάστερ», λέει ο ίδιος. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν τον νιώσαμε εχθρό. Εργατόπαιδο που ψάχνει καλύτερη μοίρα είναι... Οπως χιλιάδες ακόμα. H πραγματικότητα της κατοχής δεν επιτρέπει συναισθηματισμούς στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. O εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος των εργατών. Βλέποντας τον πλούτο που συσσωρεύεται κι από δω κι από κει σε λίγα χέρια, ξέρουμε ακόμα καλύτερα πως οι δυο κοινότητες θα τη βρουν την άκρη. Βασανιστικά, αλλά θα τη βρουν.

Ξέρουν πως είτε «ναι» είτε «όχι» βγει από το δημοψήφισμα, μαζί θα ζήσουν!


Θ. Λ.

AKEΛ
Παραμένει στην απόφαση της συνδιάσκεψής του

Το 85% της νεολαίας υπέρ του OXI

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛEKATH).--

Ακέραιη παραμένει η απόφαση της συνδιάσκεψης του AKEΛ για αρνητική ψήφο στο «σχέδιο Ανάν» αφού ούτε οι εγγυήσεις για την ασφάλεια που ζητήθηκαν δεν είχαν δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα χτες. H διαβεβαίωση ότι η απόφαση της συνδιάσκεψης παραμένει ως έχει δόθηκε χτες σε διάφορα επίπεδα. Σύμφωνα με δήλωση προς το «P» που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, το ΠΓ συζήτησε χτες τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα και επαναβεβαίωσε την ισχύ της απόφασης της συνδιάσκεψης. Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Γραμματεία της KE για να εξετάσει τα τελευταία δεδομένα.

Μιλώντας, επίσης, σε δημοσιογράφους ο Νίκος Κατσουρίδης, μέλος του ΠΓ της KE του AKEΛ, σημείωσε: «Εφόσον η διεθνής κοινότητα δε νιώθει ασφαλής να δώσει τις εγγυήσεις που ζητούμε, δεν μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς και εμείς».

Συνολικότερα, γενική είναι πλέον η παραδοχή ότι το «σχέδιο Ανάν» θα καταψηφιστεί, με συντριπτικά τα ποσοστά υπέρ του OXI. Από την Πλατφόρμα υπέρ του NAI επιχειρείται να προστεθεί στο 20% που παίρνει το NAI κι ένα ποσοστό 20% που καταγράφεται ως αναποφάσιστο και να δοθεί η εντύπωση ότι απέναντι στο τσιμενταρισμένο 60% του OXI υπάρχει κι ένα 40% του NAI. Αυτή η πρόσθεση όλα δείχνουν πως δε θα επιβεβαιωθεί με το κλείσιμο της κάλπης, καθώς κάθε ώρα που περνά αυτό που ενισχύεται είναι το κλίμα καταψήφισης του «σχεδίου Ανάν». Πολύ περισσότερο που από έναν ευρύ κύκλο αναλυτών έγινε χτες καθαρό ότι και οι περίφημες εγγυήσεις, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονταν χτες, δεν είναι τίποτα άλλο από αποσπάσματα του ίδιου του «σχεδίου Ανάν» σε νέα συρραφή, που δεν προσφέρουν καμία διασφάλιση.

Από το ρεπορτάζ που κάναμε το πρωί στα Κατεχόμενα, από μια σύντομη στάση το απόγευμα στη Λεμεσό και τη συγκέντρωση το βράδυ του AKEΛ στην Πάφο, έχουμε αποκομίσει τη βεβαιότητα ότι τα ποσοστά υπέρ του OXI θα είναι συντριπτικά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά ανάμεσα στη νεολαία το ποσοστό του OXI αγγίζει το 85%.

Μιλώντας ο Νίκος Κατσουρίδης σε ανοιχτή συγκέντρωση του AKEΛ στην Πάφο, που μεταδιδόταν την ίδια ώρα από ραδιοφωνικό σταθμό με εμβέλεια και στα Κατεχόμενα, τόνισε ότι το AKEΛ παραμένει «κάθετα αντίθετο στις απειλές και τους εκβιασμούς απ' όπου κι αν προέρχονται». «Κανείς, συμπλήρωσε, δεν είναι απορριπτικός, αλλά για να προτείνεις "ναι" πρέπει να έχεις εξασφαλίσει το πρώτιστο, την ασφάλεια. Από το 1960 ακόμα για μας το Κυπριακό είναι κύρια πρόβλημα ξένων επεμβάσεων και όχι πρόβλημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». «H όποια δική μας άρνηση, συμπλήρωσε, δεν έχει τίποτα κοινό με διάφορες ακραίες καταστάσεις. Και στο "ναι" επίσης δεν ταυτιζόμαστε με όσους ήταν έτοιμοι εξ αρχής να δεχτούν οτιδήποτε. H έγνοια μας ήταν και παραμένει μία. Πώς μέσα από τη λύση θα υλοποιηθεί το σύνθημά μας για μία πατρίδα, ένα λαό».

O N. Κατσουρίδης εκτίμησε ότι η αντίδραση των Αγγλοαμερικάνων να δοθούν οι εγγυήσεις μεγαλώνει το ερώτημα, που δε θα μας επιτρέψει τελικά να πούμε το «ναι».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στους Τουρκοκυπρίους στην περίπτωση που επικρατήσει το OXI, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να πάρουμε και οικονομικά μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων. Μπορούμε να δώσουμε μήνυμα ότι θα διασφαλίσουμε πως δε θα στερηθούν δικαιώματα από το "όχι". Το AKEΛ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εκλέξουν και Τουρκοκύπριο ευρωβουλευτή».

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΚΚΙ
Ωμή προσπάθεια χειραγώγησης

«Οι ενέργειες του κ. Ανάν, τα τελευταία 24ωρα στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελούν ωμή προσπάθεια χειραγώγησης και μεταστροφής της κοινής γνώμης της Κύπρου, μέσω των υποτιθέμενων εγγυήσεων του ΟΗΕ ώστε να υφαρπαχθεί η ενίσχυση του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου». Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ.

«Η στρατιωτική "ειρηνευτική" δύναμη που προωθείται σαν εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου», επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, «δεν είναι παρά η επανάληψη της εγκατάστασης ΝΑΤΟικής πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία και το Κόσσοβο, στα δυο σύγχρονα προτεκτοράτα που δημιούργησε η αμερικανική πολιτική στην περιοχή μας».

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής: «Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός έχουν αξιόλογη ιστορική εμπειρία και σύγχρονη γνώση για το πού οδηγούν οι εγγυήσεις που εκπορεύονται απ' τον αμερικανικό παράγοντα. Η ενίσχυση του "ΟΧΙ" αποτελεί την καλύτερη απάντηση».

Εκδηλώσεις φορέων

-- Στην Καρδίτσα, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό διοργανώνουν, σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δικαστηρίων, ο Δήμος Καρδίτσας, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών (μέλος ΟΓΕ).

-- Στο Βόλο, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο, αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η νίκη σας θα είναι και δική μας!

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους εργαζόμενους της Κύπρου η Ομοσπονδία Οικοδόμων υπογραμμίζει: «Γνωρίζουμε τις κρίσιμες ώρες που περνάτε, όπως γνωρίζουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων εργαζομένων, του κυπριακού λαού βαδίζει, αγνοώντας απειλές και εκβιασμούς, στο δρόμο της σύγκρουσης με το "ρεαλισμό του ραγιαδισμού"».

«Συνάδελφοι, το ΟΧΙ το δικό σας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων είναι το ΟΧΙ όλων όσοι στηρίχτηκαν στη δύναμή τους και ανέτρεψαν τα δεδομένα, είναι το ΟΧΙ της παγκόσμιας προοδευτικής ανθρωπότητας στον εχθρό της, τον ιμπεριαλισμό, σε όλους αυτούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο τον καθιστούν επιδιαιτητή και επικυρίαρχο».

«Είμαστε στο πλευρό σας - συνεχίζει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας - στον αγώνα σας ενάντια στο "σχέδιο Ανάν", στο μόρφωμα που παρουσιάζουν σαν λύση του κυπριακού προβλήματος, ενάντια στη διχοτομική πολιτική των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Είμαστε δίπλα σας στον αγώνα που δίνετε για την επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και αποκατάστασης της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της κυπριακής δημοκρατίας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα νικήσετε και η νίκη σας θα είναι και δική μας νίκη, ΝΙΚΗ όσων αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, όσων έχουν αξίες, οράματα και ιδανικά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκεντρώσεις συμπαράστασης σ' όλη την Ελλάδα

Συνεχίζει να ξεδιπλώνεται και να αγκαλιάζει όλη τη χώρα ένα πλούσιο πρόγραμμα συγκεντρώσεων και άλλων εκδηλώσεων για την έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, διοργανώνονται από τις τοπικές ΚΟ που καλούν τον ελληνικό λαό να τις στηρίξει με τη συμμετοχή του. Πιο συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση συμπαράστασης, αλληλεγγύης στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, καθώς και αντίθεσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου).

Στην Κοζάνη

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό οργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σε Σιάτιστα και Πτολεμαΐδα. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν:

-- Στη Σιάτιστα αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, στις 8.30 μ.μ.

-- Στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 23 του Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στα Γρεβενά

Σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών.

Στην Ξάνθη

Σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος» της πόλης.

Στη Ροδόπη

Αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής (πρώην ΡΕΞ).

Στον Εβρο

Σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο «Μύλο» (Μασούρα) στην Αλεξανδρούπολη.

Στη Δράμα

Την Παρασκευή 23 του Απρίλη στις 8 μ.μ. στην καφετερία «Μάι Τάι», δίπλα στη Λέσχη Αξιωματικών.

Στην Καβάλα

Αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Θα γίνει στις 7 μ.μ στη Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Πολιτικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα.

-- Στην κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας σήμερα, Τετάρτη 21/4, στις 8 μ.μ.

-- Στην πλατεία Ελευθερίας της Πρέβεζας αύριο, Πέμπτη 22/4, στις 8 μ.μ.

-- Στην Αρτα αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, στις 9 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος».

-- Πολιτική συγκέντρωση στο Αγρίνιο την Παρασκευή 23/4/04, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας, με ομιλητή τον Γ. Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κέρκυρα

Αύριο, Πέμπτη 22/4/04, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, με ομιλητή τον Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλία

-- Στα Τρίκαλα αύριο, Πέμπτη 22/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Σε Στερεά - Εύβοια

Συγκεντρώσεις του Κόμματος με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις ευρωεκλογές» πραγματοποιούνται σε Στερεά και Εύβοια. Πιο συγκεκριμένα:

-- Στη Λαμία σήμερα, Τετάρτη 21/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ.

-- Στη Χαλκίδα σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Θεάτρου «Παπαδημητρίου», με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Νέα Αρτάκη, αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο καφενείο του ΚΑΠΗ.

-- Στη Λιβαδειά, την Κυριακή 25/4, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Φίλιππος».

Στην Πελοπόννησο

Διοργανώνονται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

-- Στη Μεσσηνία σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου.

-- Στο Εργατικό Κέντρο Αργους σήμερα, Τετάρτη 21/4, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου.

-- Στη Σπάρτη, σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΑ». Θα μιλήσει ο Νίκος Γόντικας, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

-- Στην πλατεία Ελευθερίας Πάτρας αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, στον Πύργο, αύριο, Πέμπτη 22 του Απρίλη, στις 8 το βράδυ, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λέσβο

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Λήμνο

Στο λιμάνι της Μύρινας, σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. Θα ακολουθήσει πικετοφορία.

Στη Χίο

Στο «Ομήρειο», την Παρασκευή 23 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Σάμο

Στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, σήμερα, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, με ομιλητή τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Ικαρία

Στον Αγιο Κήρυκο, σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. με ομιλήτρια την Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Ρόδο

Στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, σήμερα, Τετάρτη 21 του Απρίλη, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Συγκεντρώσεις με θέμα «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις του ΚΚΕ και η μάχη των ευρωεκλογών» οργανώνονται:

-- Στο Ηράκλειο σήμερα, Τετάρτη 21/4, στις 7.30 το απόγευμα, στη δημοτική αίθουσα «Θεατρικός Σταθμός», με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Ρέθυμνο σήμερα, Τετάρτη 21/4, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στα Χανιά αύριο, Πέμπτη 22/4, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου Χανίων, με ομιλητή τον Γιώργο Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμπαράσταση και από τα Γιάννενα

Στην κατάμεστη αίθουσα από εργαζόμενους και εργαζόμενες, νέους και νέες, του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση - συζήτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις του ΚΚΕ. Τη συζήτηση άνοιξε ο Πέτρος Γιωτόπουλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, ενώ την ομιλία έκανε ο Θόδωρος Γουλής, γραμματέα Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, και ακολούθησε συζήτηση.

Το μέλος της ΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η καλύτερη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό είναι το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Και κάλεσε το λαό και τη νεολαία των Ιωαννίνων να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό πιο έντονα και με την ενίσχυση του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων με αυτό δυνάμεων στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Τέλος, ο Θ. Γουλής στο σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ υπογράμμισε πως απέκρυψαν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και προσπάθησαν να τον εγκλωβίσουν στις συμπληγάδες του ιμπεριαλισμού.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 18.00, στην εκπομπή «Προβολές», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις τιμές των καυσίμων και για τα Ολυμπιακά έργα στο Δήμο Αθηναίων.
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του, με θέμα την πολιτική πολυφωνία στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
ΛΑΡΙΣΑ
Στο πλευρό των Κυπρίων

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό διοργάνωσε χτες η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Ενα βροντερό και ακλόνητο «όχι» στο κατάπτυστο «σχέδιο Ανάν» διατράνωσαν οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες που συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Με την παρουσία τους στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, όπου έγινε η εκδήλωση, έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι συνεχώς δίπλα του, στον αγώνα για ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στην ιστορική διαδρομή του κυπριακού προβλήματος και υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, που καταδικάζουν την εισβολή και την κατοχή, καθώς και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ντενκτάς, καλώντας τα κράτη - μέλη του να μην αναγνωρίσουν αυτό το μόρφωμα.

Και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ από την πρώτη μέρα που βγήκε στην επικαιρότητα το «σχέδιο Ανάν», αμέσως το χαρακτήρισε ως απαράδεκτο και ως ένα σχέδιο που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αλλά αποτελεί τελεσίγραφο για την αποδοχή τετελεσμένων. Δεν μπορούμε, συνέχισε, να δεχτούμε ένα τέτοιο σχέδιο που νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που επιβάλλεται στην περιοχή για τη δημιουργία προτεκτοράτου και γι' αυτό αντισταθήκαμε στην αποδοχή του. Κατήγγειλε, δε, τη συνενοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος του Κύπρου και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον πατριωτικό και διεθνιστικό αγώνα του, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό για μια πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε Φλώρινα - Κοζάνη

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πραγματοποιήθηκαν χτες σε Κοζάνη και Φλώρινα.

Στη συγκέντρωση στη Φλώρινα, μίλησε ο Γιώργος Μούλης, γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, που κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να εκδηλώνουν μαζικά τη συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού. Ακολούθησε πικετοφορία στον κεντρικό πεζόδρομο με κυρίαρχα συνθήματα «Οχι στο σχέδιο Ανάν - Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη».

Στην Κοζάνη, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, που οργάνωσε η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Βαγγέλης Ξένος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις πιέσεις, που ασκούνται σε βάρος του κυπριακού λαού, προκειμένου να περάσει το διχοτομικό σχέδιο. Οι νέοι και νέες της Κοζάνης, κρατώντας πανό «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι», φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ και κατά της Νέας Τάξης των ιμπεριαλιστών. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία.

Η ουσία του ΟΧΙ

Με τόσα κείμενα και με τόσα ντοκουμέντα πλέον, που αναλύουν σε βάθος την ουσία και τις επιδιώξεις του σχεδίου Ανάν, διαπιστώνουμε πια ξεκάθαρα και την κύρια αιτία της άγριας πίεσης για την υπερψήφισή του.

Με τόσα πολλά, καθημερινά, αδιάψευστα και τρομακτικά γεγονότα, συνειδητοποιούμε για ποιο λόγο, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, υπάρχει τέτοια τρομακτική πίεση και γίνονται τόσα ιλαροτραγικά τηλεφωνήματα από τα γεράκια του πλανητάρχη και από τον ίδιο προσωπικά.

Με τόσα παραδείγματα και τόσα άλλα, αμέτρητα, αποδεικτικά στοιχεία, βλέπουμε πια καθαρότατα ότι ο στόχος του σχεδίου Ανάν δεν είναι η λύση των προβλημάτων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι η άρση του φοβερού αδιεξόδου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των ανθρωποφάγων μεγαλοσυμφερόντων τους και, ταυτόχρονα, η οριστική υποδούλωση και η απόλυτη εξάρτηση όχι μόνον της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αυτό το «ύπουλο» σχέδιο, θα δίνει κάθε δυνατότητα στις «εγγυήτριες» δυνάμεις να υπονομεύουν και να σαμποτάρουν με οποιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια καλής συμβίωσής των δύο λαών, συντηρώντας, συστηματικά, την αιώνια αντιπαλότητά τους.

Το βροντερό ΟΧΙ μας, λοιπόν, στο παμπόνηρο σχέδιο Ανάν, έχει αυτό το βαθύτερο νόημα. Και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να αναλύουμε τα θετικά και τα αρνητικά του, να επιδιώκουμε... αναβολές και να μιλάμε για υπερπατριώτες ή για προδότες.

Ολα αυτά, πρέπει επιτέλους να τα συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάποιες «νόστιμες σάλτσες» για να καταπιούμε το κύριο «κρύο πιάτο»: Την απόλυτη εξάρτησή μας!

Ας μας αφήσουν λοιπόν ήσυχους. Αυτό σημαίνει το ΟΧΙ μας. Αυτή είναι η πρότασή μας, αυτό είναι το ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ.

Ας μας αφήσουν, Ελληνες και Τούρκους, μόνους και ήσυχους. Δε θέλουμε την «προστασία» τους.

Αρκετά μας «προστάτεψαν» οι ξένοι, διακόσια χρόνια τώρα τρώγοντας εμείς τις σάρκες μας κι αυτοί τα αγαθά μας. Χωρίς προστάτες και σχέδια και εξοπλισμούς και δάνεια και δώρα και ανάπτυξη και άλλα τέτοια, εμείς θα τα βρούμε, μόνοι μας, οι δύο λαοί. Μπορεί να... σκοτωθούμε για ένα διάστημα, κάποτε όμως, να είναι σίγουροι ότι, μόνοι μας, θα τα βρούμε.

Και θα κάνουμε το Αιγαίο έναν άγιο τόπο πλούτου και πολιτισμού. Φαίνεται όμως ότι αυτό ακριβώς δε θέλουν. Ισως γιατί το μόνο που θέλουν είναι η απόλυτη κυριαρχία του δικού τους πλούτου και του δικού τους πολιτισμού.

Και αναρωτιόμαστε: Ολοι οι υπερασπιστές του ΝΑΙ δεν τα βλέπουν όλα αυτά ή δεν τα καταλαβαίνουν; Εκτός κι αν είναι τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουν ότι με τις «εγγυήσεις» των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της ΕΕ, όλα μπορούν να... διορθωθούν. Πότε όλοι αυτοί οι μεγάλοι «προστάτες» μάς διόρθωσαν κάτι; Αφού ξέρουμε πολύ καλά πια ότι οι ίδιοι, συνειδητά, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, τα... στραβώνουν ή τα... ισιώνουν.

Βάζουμε το λύκο, δηλαδή, όπως λέει κι ο λαός μας, να φυλάει τα πρόβατα. Εκτός κι αν «προστασία» εννοούν τα διάφορα... φιλολογικά ψηφίσματά τους, τις ανεφάρμοστες αποφάσεις τους ή τα εκ των υστέρων... μνημόσυνά τους;

Οσοι ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΙ τους, λυπάμαι, αλλά έτσι επιβεβαιώνουν την αφέλειά τους και δίνουν το δικαίωμα στους φανατικούς να τους θεωρούν όλους ύποπτους.


Του
Στέφανου ΛΗΝΑΙΟΥ

Σε πολύ κρίσιμη καμπή η Κύπρος 37 χρόνια μετά

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 21η Απρίλη 1967

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του αναφερόμενη στην 21η Απρίλη του 1967, ημέρα κατά την οποία εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία στην Ελλάδα, σημειώνει:

«Τριάντα εφτά χρόνια από το ξεκίνημα της δικτατορίας (1967-'74), το πιο μεγάλο θύμα της ίδιας και των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, η Κύπρος, βρίσκεται και πάλι σε πολύ κρίσιμη καμπή. Οπως και τότε, έτσι και τώρα, είναι πιασμένη στο δόκανο του ιμπεριαλισμού, αμερικανικού και ευρωενωσιακού.

Τριάντα εφτά χρόνια είναι αρκετά για να βγουν χρήσιμα διδάγματα, όπως: Δίκαιη λύση για το Κυπριακό, σε όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων δεν μπορεί να υπάρξει δίχως σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική πολιτική. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει σε συμμαχία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί πάνω στο "σχέδιο Ανάν" με ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ. Υπογραμμίζει και πάλι ότι η αντίθεση στο "σχέδιο Ανάν" σημαίνει εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ (1977-'79) για μια Κύπρο ενιαία, ομόσπονδη, διζωνική, δικοινοτική, ανεξάρτητη, δίχως ξένα στρατεύματα και βάσεις, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, δίχως "εγγυητές και προστάτες"».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνάντηση για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

ΣΑΡΑΓΕΒΟ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Ανεπιφύλακτη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την «αποσύνδεση» του δημοψηφίσματος στην Κύπρο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να προσφέρει ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν νωρίς σήμερα το πρωί στο Σαράγεβο.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι θα στηρίξει το αίτημα της Αγκυρας για ημερομηνία ένταξης στην ΕΕ το Δεκέμβρη.

Παράλληλα, φέρεται να έχει στείλει μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι δε θα στηρίξει «ούτε το ΝΑΙ ούτε το ΟΧΙ» στα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις πιθανές αντιδράσεις του συνομιλητή του στην περίπτωση του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, ενώ θα ζητήσει να μην «κλείσει» το Κυπριακό αλλά να δοθεί «μία ακόμα ευκαιρία» και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυσή του.

Στο θέμα των «εγγυήσεων», που δήθεν προσφέρει το προτεινόμενο αμερικανοβρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτεται πίσω από το γνωστό δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτης, φέρεται να έχει δώσει εντολή στον Ελληνα πρεσβευτή στην έδρα του ΟΗΕ να μην εμπλακεί στην όλη διαδικασία.

Στη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ελληνοτουρκικών «διαφορών», καθώς ξεκινά στην Αγκυρα ο νέος γύρος διαλόγου για την υφαλοκρηπίδα. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών γίνεται στο περιθώριο της 7ης Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Κρατών που πραγματοποιείται στο Σαράγεβο.

Στη σύνοδο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να «αναβαθμίσει» τη βαλκανική πολιτική της, ως συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Σημίτη.

Σταθερά, δηλαδή, εφαρμόζεται η πολιτική της «προσέγγισης» των βαλκανικών χωρών με τις ευρωπαϊκές δομές και ο «μετασχηματισμός της περιοχής» σε χώρο κυριαρχίας της «ελεύθερης αγοράς» και της «δημοκρατίας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τους άλλους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Εμμεσο OXI στο «σχέδιο Ανάν»

Οι αρνητικές επιπτώσεις, που θα προκαλέσει στην κυπριακή οικονομία και τους Ελληνοκύπριους η επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, διά στόματος του διοικητή της ΚΤΠ, Χρ. Χριστοδούλου

Εμμεσο, αλλά σαφές ΟΧΙ, στο «σχέδιο Ανάν» - άρα και προτροπή για ΟΧΙ στο προαναγγελθέν για το Σάββατο δημοψήφισμα - διατυπώνει και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΠ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Κατά τη διάρκεια χτεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Χρ. Χριστοδούλου εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του, σημειώνοντας πως «παρά το ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν για την ΚΤΠ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σωστή, αφού προνοεί για μια ΚΤΠ και ένα νόμισμα, δυστυχώς οι επιμέρους πρόνοιες του σχεδίου αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία αυτή».

Επισημαίνοντας τα προβληματικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» (σκιαγραφώντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει τυχόν υιοθέτησή του με ένα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα), ο Χρ. Χριστοδούλου:

  • διατύπωσε την άποψη πως με την εφαρμογή του σχεδίου, θα υπάρχει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα της ΚΤΠ,
  • απέρριψε τους ισχυρισμούς εκείνων που «ισχυρίζονται ότι το σχέδιο Ανάν έδωσε στην πλευρά μας (σ.σ. των Ελληνοκυπρίων) οτιδήποτε τους ζητήσαμε για την ΚΤΠ» σημειώνοντας πως «τούτο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Φωτογραφίζοντας» τα προβληματικά στοιχεία του «σχεδίου Ανάν» για την ΚΤΠ, ανέφερε τις πρόνοιες για την κυπριακή λίρα, το διοικητικό συμβούλιο, το παράρτημα της ΚΤΠ στο τ/κ συνιστών κράτος, τη θητεία του διοικητή της ΚΤΠ και το προσωπικό της τράπεζας, τη μετατροπή των τ/κ καταθέσεων από τουρκικές σε κυπριακές λίρες, το κόστος εξυγίανσης του τ/κ τομέα.

Επίσης, ο Χρ. Χριστοδούλου:

  • Εκανε λόγο για κινδύνους που εγκυμονεί για τη νομισματική σταθερότητα η παράλληλη χρησιμοποίηση της τουρκικής λίρας κει της κυπριακής για 8 μήνες (από 1 Μάη μέχρι 31 Δεκέμβρη 2004).
  • Διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις και για τον ίσο αριθμό μελών Ελληνονοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων (3 και 3, συν ένας ξένος) που προβλέπει το σχέδιο για το διοικητικό συμβούλιο και την επιτροπή νομισματοπιστωτικής πολιτικής. Με αυτή την πρόνοια, είπε, υπάρχει πλήρης αριθμητική εξίσωση μεταξύ του 92% που είναι η ελληνοκυπριακή οικονομία και του 8% που είναι η τουρκοκυπριακή, σημειώνοντας πως σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση θα λαμβάνεται με την ψήφο του ξένου! Χαρακτήρισε αυτό το θέμα «τεράστιας σημασίας», γιατί τα σώματα αυτά, «θα παίρνουν τις αποφάσεις για την αξία και ισοτιμία κυπριακής λίρας, το ύψος των επιτοκίων κλπ».
  • Αποκάλυψε πως από το τελικό «σχέδιο Ανάν», απαλείφτηκε η σχετική πρόνοια, όπου γινόταν αναφορά στη διαδικασία μετατροπής των καταθέσεων Τουρκοκυπρίων από τουρκικές σε κυπριακές λίρες, η οποία διαδικασία ερμηνευόταν από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως εγγύηση των καταθέσεων των Τουρκοκυπρίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
  • Εκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, σημειώνοντας πως όσα προβλέπει το σχέδιο, σχετικά με την ανάληψη του κόστους αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του τουρκοκυπριακού τομέα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία.
Η δικτατορία της 21ης Απρίλη και το Κυπριακό

Η ελληνική χούντα δε σταμάτησε ούτε μια στιγμή να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου, με αποκορύφωμα το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στο νησί. Στη φωτογραφία, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, βομβαρδισμένο από τις δυνάμεις των πραξικοπηματιών
Η ελληνική χούντα δε σταμάτησε ούτε μια στιγμή να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου, με αποκορύφωμα το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στο νησί. Στη φωτογραφία, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, βομβαρδισμένο από τις δυνάμεις των πραξικοπηματιών
Η επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις 21 Απρίλη 1967, υπήρξε τραγωδία για τον ελληνικό λαό, αλλά για την Κύπρο και το λαό της ήταν πραγματική συμφορά. Αλλωστε, σ' αυτά που διαδραματίζονται σήμερα για την επισημοποίηση της διχοτόμησης η χούντα προσέφερε μέγιστες υπηρεσίες.

Και εδώ διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ, που αποτελούσαν βασικά στηρίγματα της ελληνικής άρχουσας τάξης, αλλά είχαν και τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα στη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, γενικότερα, το αστικό πολιτικό σύστημα είναι στενά δεμένο με τους Αμερικανούς, που δε θα διστάσουν να αξιοποιήσουν τη χούντα για δικούς τους σκοπούς. Αλλωστε, η περιοχή ήταν σημείο διασταύρωσης των δύο αντίθετων κοινωνικοοικονομικών συστημάτων, καπιταλισμού και σοσιαλισμού, γεγονός που δυσχεραίνει το ιμπεριαλιστικό σύστημα στη δράση του στην ενεργειακή (πετρέλαια) αυτή περιοχή.

Η Κύπρος ως στρατηγικό σημείο, «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» τη χαρακτήριζαν, είναι απαραίτητη για τον ιμπεριαλισμό. Η διχοτόμησή της, ως μέσο ένταξης στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, φαίνεται πως είχε δρομολογηθεί από τότε. Αλλά υπήρχε το καθεστώς του Μακαρίου, που εμπόδιζε αυτήν την προοπτική. Και για τα αστικά κόμματα υπήρχε το εμπόδιο του λαϊκού παράγοντα, με την έννοια του πολιτικού κόστους, αν εκτελούσαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η χούντα μπορούσε να αναλάβει αυτήν την εξυπηρέτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών για την Κύπρο.

Χούντα και Κύπρος

Η δικτατορία, από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε, δήλωνε ανοιχτά την επιδίωξή της για διευθέτηση του Κυπριακού στα αμερικανοΝΑΤΟικά πλαίσια. Η πρώτη χουντική κυβέρνηση, υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Κόλλια, τόνισε με τις προγραμματικές της δηλώσεις πως σκοπό της είχε «να οδηγήση, διά διαπραγματεύσεων και της ειρηνικής οδού, το μέγα θέμα, το Κυπριακόν, εις ευτυχή λύσιν: Την Ενωσιν της Κύπρου μετά της μητρός Ελλάδος, χωρίς εντεύθεν να παραγνωρίζη τα δικαιώματα της μειονότητος». Αλλωστε, το Κυπριακό ως πρόβλημα προϋπήρχε, από την εποχή της Συνθήκης της Ζυρίχης, που υποτίθεται ότι την ανεγνώριζε ως ανεξάρτητο κράτος - μέλος του ΟΗΕ υπό τις εγγυήτριες δυνάμεις Αγγλία, Ελλάδα και Τουρκία, αλλά αυτή η διευθέτηση περιείχε το σπέρμα της διχοτόμησης.

Η χούντα φρόντιζε κιόλας με φανερά πολιτικά μέσα να επεμβαίνει στην Κύπρο. Ετσι, για παράδειγμα, τον Ιούνη του 1971, κατά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της Εαρινής Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας (Παλαμάς και Ολτσάι) δεσμεύτηκαν να ασκήσουν πιέσεις σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό έως τα τέλη του 1971 μέσα από διακοινοτικό διάλογο. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση θα προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για το θέμα, από τις οποίες θα αποκλειόταν παντελώς η κυπριακή κυβέρνηση του Μακαρίου. Αλλά αυτή η επιδίωξη δεν ευοδώθηκε. Η χούντα όμως, με τις ενέργειές της, δημιουργούσε όλο και εντονότερο ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον Κύπριο Πρόεδρο και δε δίσταζε για το σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Αξίζει, για παράδειγμα, να σημειώσουμε ότι, ανάμεσα στα τόσα άλλα, έργο της χούντας - αλλά όχι μόνον - ήταν η οργάνωση και ενίσχυση της ΕΟΚΑ Β`, καθώς και η χρησιμοποίηση των επισκόπων Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας, που έφτασε έως το σημείο οι τρεις εκκλησιαστικοί παράγοντες να αποφασίσουν το Μάρτη του 1973 - χωρίς να το πετύχουν - την καθαίρεση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η προετοιμασία της εισβολής

Σ' αυτές τις συνθήκες, ο Μακάριος επιχείρησε να ενισχύσει τη θέση της χώρας του και να αντισταθμίσει την αμερικανοΝΑΤΟική πίεση, που του ασκούνταν μέσω των δικτατόρων της Αθήνας, ακολουθώντας μια πολιτική ανοιγμάτων προς τις σοσιαλιστικές χώρες και την ΕΣΣΔ, που ποτέ, όμως, δεν την ολοκλήρωνε. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, εντάσσεται, π.χ., η επίσκεψή του στη Μόσχα κατά το διάστημα 2-9 Ιούνη 1971, όπως και η γνωστή ιστορία με τα τσεχοσλοβακικά όπλα, τα οποία παρήγγειλε για να εξοπλίσει ένα νεο-ιδρυμένο εφεδρικό αστυνομικό σώμα, αφού δεν υπήρχε καμία ένοπλη δύναμη στο νησί, στην οποία να μπορεί να στηριχτεί, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε, κάτω από τις αμερικανοΝΑΤΟικές πιέσεις - κυρίως μέσω Ελλάδας και Τουρκίας - να τα παραδώσει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Αυτή η διστακτική πολιτική του Μακαρίου, όπως ήταν φυσικό, άνοιγε την όρεξη της χούντας και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αφεντικών της, που για μια ακόμη φορά έριξαν στο τραπέζι το χαρτί του περιβόητου στρατηγού Γρίβα, με σκοπό να υπονομεύσουν την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη λύση του κυπριακού ζητήματος πέραν αυτής της διχοτομήσεως. Ετσι, στις 31 Αυγούστου του 1971, ο Γρίβας αποβιβάστηκε κρυφά στη Μεγαλόνησο κι άρχισε αμέσως την οργάνωση παράνομων τρομοκρατικών ομάδων, με στόχο τη δυναμική ανατροπή της ανεξάρτητης υπόστασης του νησιού, την ανατροπή του Μακαρίου και την επιβολή της «Ενωσης» της Κύπρου με την Ελλάδα, δηλαδή τη διχοτόμηση και το μοίρασμά της σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι νέες αυτές Γριβικές ομάδες πήραν την ονομασία ΕΟΚΑ Β` και υπήρξαν πραγματική συμφορά για τον κυπριακό λαό. Η ΕΟΚΑ Β`, που τροφοδοτούνταν με οπλισμό από τους Ελληνες αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, ανέπτυξε πλούσια τρομοκρατική δράση και οδήγησε το νησί σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, γεγονός που ανάγκασε τον Μακάριο να τη θέσει εκτός νόμου. Είναι δε χαρακτηριστικό, σχετικά με τον προβοκατόρικο ρόλο αυτής της οργάνωσης, το γεγονός ότι συνέχισε τη δράση της και μετά το θάνατο του Γρίβα (27/1/1974), παρόλο που υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της, αξιοποιήθηκε στο πραξικόπημα του Ιούλη του '74 και αυτοδιαλύθηκε - χωρίς ποτέ να επανέλθει στο προσκήνιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - όταν οι Τούρκοι έκαναν την εισβολή και πέτυχαν τη διχοτόμηση.

Το πραξικόπημα

Το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στην Κύπρο εκδηλώθηκε στις 8.20 π.μ. της 15ης Ιούλη 1974, όταν άρματα μάχης και μηχανοκίνητα της Εθνικής Φρουράς, με επικεφαλής Ελλαδίτες χουντικούς αξιωματικούς, κινήθηκαν εναντίον του προεδρικού μεγάρου, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος, της Αρχιεπισκοπής, του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων δημόσιων κτιρίων της κυπριακής πρωτεύουσας. Οπως ήταν αναμενόμενο, το πραξικόπημα πέτυχε και γρήγορα σχηματίστηκε κυβέρνηση - μαριονέτα υπό τον Ν. Σαμψών, ενώ ο Μακάριος, που είχε καταφέρει να διασωθεί, μετέβη στο εξωτερικό, αρχίζοντας αγώνα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στη χώρα του, αντιμετωπίζοντας σ' αυτήν του την προσπάθεια, από την πρώτη στιγμή, την υπονομευτική δράση της Αγγλίας και των ΗΠΑ.

Η Αγγλία αρνήθηκε να επέμβει ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο για την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης κι έτσι άφησε ελεύθερο το έδαφος στην Τουρκία, ώστε να επιβάλει την κατοχή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν στο έδαφός τους τον Μακάριο ως αρχιεπίσκοπο της Κύπρου κι όχι ως πρόεδρο, πράγμα που σήμαινε έμμεση αναγνώριση του πραξικοπήματος. Η Ελλάδα είχε δώσει την αφορμή για όσα επακολούθησαν και η Τουρκία, έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή των δύο μεγάλων δυνάμεων του δυτικού κόσμου, δε δίστασε να προχωρήσει στην εισβολή. Ετσι, από τις 5.35 π.μ. της 20ής Ιουλίου 1974, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πατούσαν το πόδι τους στο νησί και με τον Αττίλα Β`, που εκδηλώθηκε λίγες μέρες αργότερα, στο διάστημα 14-16 Αυγούστου, έθεσαν υπό την κατοχή τους και διατηρούν έως σήμερα το 36,3% του κυπριακού εδάφους. Αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να διευθετήσει το ιμπεριαλιστικό σχέδιο Ανάν σε βάρος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού ολοκληρώνει τα σχέδια της μετατροπής σε προτεκτοράτο και ορμητήριο για τα ιμπεριαλιστικά γεωστρατηγικά συμφέροντα στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.


Π. - Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ