Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγώνας δρόμου

Αύριο Κυριακή πραγματοποιείται ο «Αγώνας Δρόμου», που διοργανώνει η ΚΝΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. από το χώρο του Φεστιβάλ και θα περάσει από διάφορους δρόμους.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.5282500 (κεντρικά γραφεία της ΚΝΕ), 210.5816049 (Δημήτρης Τουμανίδης), 210.5900685 (Κώστας Σάμιος) και 6977605260 (Νίκη Κυριαζή), καθώς και στο χώρο του Φεστιβάλ.

Το σημερινό πρόγραμμα

Τρίτη μέρα σήμερα για τις εκδηλώσεις του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και το πρόγραμμα στις σκηνές και τους άλλους χώρους του έχει ως εξής:

Κεντρική Εξέδρα

8.30 μ.μ. Βασίλης Λέκκας - Γιάννης Σπάθας

9.30 μ.μ. Ομιλία του Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

10.00 μ.μ. Πάνος Κατσιμίχας

11.00 μ.μ. Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Νεανική Σκηνή

8.30 μ.μ. Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με το συγκρότημα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

10.15 μ.μ. Take the money and run

11.15 μ.μ. Λάκης Παπαδόπουλος

Λαϊκό Στέκι

8.00 μ.μ. Σύνδεσμος διάδοσης δημοτικών χορών και τραγουδιών

8.30 μ.μ. «Τ' αετόπουλα ελπίδα και στολίδια της πέτρινης γης μας», εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ

10.00 μ.μ. Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της Κατοχής. Επιμέλεια: Νέαρχος Γεωργιάδης. Τραγουδά ο Δημήτρης Κοντογιάννης

11.15 μ.μ. Αγάθωνας

Στους άλλους χώρους
  • Στην Αντιιμπεριαλιστική Πάλη - Διεθνούπολη, στις 10.00 μ.μ., συζήτηση με την μπριγάδα της ΚΝΕ στην Κούβα (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2004) με θέμα: «Φέρνουμε μήνυμα απ' το Νησί της Επανάστασης»
  • Στο χώρο της Εργασίας, στις 8.15 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Αντίσταση και ανυπακοή στις αποφάσεις τους, στους αγώνες της τάξης μας η ελπίδα»
  • Στο χώρο του Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου, στις 8.00 μ.μ., ραδιοφωνική εκπομπή του «18 Ανω», στις 10.00 μ.μ. συζήτηση με θέμα: «Απ' την κερκίδα της Ολυμπιάδας του ντόπινγκ και των χορηγών στους στίβους του αγώνα για μαζικό λαϊκό αθλητισμό», όπου συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Αραβανής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Γελαδάς καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Σπύρος Βασδέκης πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος και προπονητής και Κώστας Σάμιος, δρομέας γραμματέας ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής. Συντονίζει η Νίκη Κυριαζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Στο Στρατό, στις 10.00 μ.μ., θεατρικό σκετς: «Χωρίς λούφα και παραλλαγή»
  • Στον Κινηματογράφο, στις 10.30 μ.μ., η ταινία «Ντόγκβιλ» του Λαρς Φον Τρίερ
  • Στον Παιδότοπο, στις 7.00 μ.μ., «Τα παιδιά φτιάχνουν Το Μεγάλο Βιβλίο της Ειρήνης», μαζί με τις εικονογράφους Λεμονιά Αμαραντίδου, Βάλλυ Λιάπη και Διατσέντα Παρίση και στις 8.30 μ.μ. παράσταση κουκλοθέατρου «Πρόβες, κούκλες, κατσαρόλες και λουλούδια» με τον κουκλοπαίχτη Χρήστο Αχτσίδη.
Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Σήμερα και αύριο:

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑ, Πλατεία Δαβάκη, 6.30 μ.μ.
  • ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Πλατεία ΙΚΑ και από τα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Φραντζή, 6 μ.μ.
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ιασωνίδου), 6.30 μ.μ.
  • ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ Δημαρχείο, 6.30 μ.μ.
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, Αγ. Κωνσταντίνος, 6.20 μ.μ.
  • ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, πλατεία Πατριάρχου, 6.30 μ.μ.
  • ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, πλατεία Ηρώων, 6.40 μ.μ.
  • ΠΕΡΑΜΑ, γραφεία ΚΟΒ (Λ. Ειρήνης 73), 6.30 μ.μ.
  • ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ, Εθνική Τράπεζα, 6.45 μ.μ.

Αύριο Κυριακή

  • ΓΑΛΑΤΣΙ, Παλαιό Τέρμα (Βεΐκου & Γαλατσίου), 6.30 μ.μ.
  • ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, πλατεία, 6.00 μ.μ.
  • ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, Δημαρχείο, 7 μ.μ.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, 7 μ.μ.
  • ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Γραφεία ΚΚΕ (Μ. Αντύπα 31), 7 μ.μ.
  • ΔΑΦΝΗ, Γραφεία ΠΕΑΕΑ (Ελ. Βενιζέλου & Αγ. Βαρβάρας), 7 μ.μ.
  • ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Νέο Τέρμα, 5.30 μ.μ. και Αγ. Βασίλης, 6 μ.μ.
  • ΑΛΣΟΥΠΟΛΗ, Παναιτώλιο, 6 μ.μ.
  • ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ, Εθνική Τράπεζα, 6.10 μ.μ.
  • ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, σταθμός ΗΣΑΠ, 6.15 μ.μ.
  • ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, γήπεδο Τυφώνα, 6 μ.μ.
  • ΑΧΑΡΝΩΝ, πλατεία Αγ. Νικολάου 6.15 μ.μ. και πλατεία Αγ. Παντελεήμονα 6.30 μ.μ.
  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Δημοτικό Θέατρο, 6.30 μ.μ.
  • ΧΟΛΑΡΓΟΣ, πλατεία Κύπρου, 6.00 μ.μ.
  • 5ο - 6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, τέρμα Πατησίων, 6.00 μ.μ.
  • ΙΛΙΟΝ, Ιαχού και Ηδομενέως, πρώην γραφεία ΚΚΕ, 6.45 μ.μ.
Μέγα πλήθος σε μια πολιτεία που έρχεται από μακριά...

Καμία ανοχή! Κάθε χώρος του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έμοιαζε χτες βράδυ να στήθηκε για να φωνάξει αυτό το σύνθημα. Εγιναν όλοι βήμα για να ακουστεί δυνατά, πολύ δυνατά, μια φωνή, μια απαίτηση από τους χιλιάδες επισκέπτες που κατέκλυσαν και χτες, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεών του, τους χώρους του: «Φτάνει πια»! Το σύνθημα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου της 9ης Οκτώβρη, έγινε σύνθημα σε κάθε στέκι της κόκκινης πολιτείας, θυμίζοντας σε όλους πως υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί λόγοι να αγανακτείς και να κάνεις την οργή σου αγώνα, μα μόνο μια αιτία. Αυτή που ακούει στο όνομα «ιμπεριαλισμός». Αυτή για τις γενοκτονίες, αυτή για τα ανύπαρκτα δικαιώματα, τις αγωνίες, τις ανασφάλειες, αυτή...

«Καμία ανοχή» στο στέκι των εργαζομένων για τους νεκρούς εργάτες και τα σακατεμένα δικαιώματα. Και τραγούδι - γιατί και το τραγούδι όπλο μάχης είναι - από τους συντρόφους μας στον αγώνα μετανάστες, που κράτησαν μελωδική συντροφιά στους νέους εργάτες και υπαλλήλους που κατέκλυζαν το χώρο, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους στην υγειά του «αύριο» και πάντα έτοιμοι να υποδεχτούν περαστικούς και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, για την ασφάλιση, την απασχόληση, το σωματείο.

«Καμιά ανοχή» και στα στέκια των μεταναστών γιατί κουράστηκαν πια να είναι «ξένοι δυο φορές». Ο χώρος τους μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Κάτι τα φυλλάδιά τους, κάτι οι ταινίες με εικόνες από την κατάσταση στη χώρα τους, που προβάλλονται αδιάκοπα, κάτι το ταλέντο τους στη μαγειρική και η διάθεση των Ελλήνων να δοκιμάσουν ξένες γεύσεις και ο χώρος σφύζει κάθε στιγμή από ζωή.

«Καμία ανοχή» στη Διεθνούπολη για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των Παλαιστινίων, για το δικαίωμα των Κουβανών να αποφασίσουν για το μέλλον τους... «Καμία ανοχή» γιατί η ανοχή σκοτώνει την ελπίδα και «στην ελπίδα έχουμε περίσσευμα», όπως τόνισε η Παλαιστίνια Ράνια στη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που πληρώνει με αίμα την «ατυχία» να φιλοξενεί στα σπλάχνα της πετρέλαια.

Παντού σε ολόκληρο το φεστιβάλ, χιλιάδες κόσμου και χτες βράδυ, αντάμωσαν η νέα με την παλιά φρουρά και περιδιάβηκαν τα περίπτερα συζητώντας με τους φιλόξενους «ενοίκους». Γέλασαν με το «μεταολυμπιακό υπερθέαμα», το σκετσάκι με τίτλο «Κίτιους, άθλιους, ντόπιους» που εμπνεύστηκαν και απέδωσαν μέλη και φίλοι της Οργάνωσης στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, παρουσία εκατοντάδων θεατών που τους καταχειροκρότησαν.

Προβληματίστηκαν στις συζητήσεις όπως αυτή για την κατασκευή των μπεστ - σέλερς, ακούγοντας για τη μονοπωλιακή συγκεντροποίηση, που δυστυχώς έχει απλώσει πλοκάμια και στο χώρο του βιβλίου, αντιμετωπίζοντάς το σαν ένα ακόμα εμπόρευμα για τον προσπορισμό τεράστιων κερδών.

Και, φυσικά, δάκρυσαν με αγαπημένες μελωδίες, λαϊκές, ρεμπέτικες, σμυρναίικες, ροκ, έντεχνες, αναπόλησαν και χόρεψαν μέχρι πρωίας. Παντού σε ολόκληρο το Φεστιβάλ όλο το πλήθος, όλο το πάθος, ολόκληρο το μήνυμα: «Καμία ανοχή» γιατί τα νιάτα είναι ανυπόμονα, τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα. Ολόκληρο το μήνυμα «διεκδικούμε τα πάντα» γιατί σε μια γωνιά της Διεθνούπολης τα λόγια ενός μεγάλου επαναστάτη μας κάνουν ακόμα να ανατριχιάζουμε από χρέος και καθήκον όταν μας θυμίζουν «ας είμαστε ρεαλιστές, ας ζητάμε το αδύνατο»...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Τραγούδια της ψυχής και του αγώνα

Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση - έκπληξη ειδικά για το Φεστιβάλ, ήταν η συνάντηση της Αφροδίτης Μάνου και της Μαρίας Δημητριάδη, που άνοιξαν το χθεσινό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής. Οι δύο αυτές ξεχωριστές «φωνές» της ελληνικής μουσικής σκηνής δεν ενώνονται μόνο με «δεσμούς αίματος», αλλά και με δεσμούς ψυχικής, αισθητικής στάσης και θέσης απέναντι στη μουσική δημιουργία. Μια μοναδική στιγμή, που ένωσε τις διαφορετικές δισκογραφικά πορείες τους, χαρίζοντας μια ξεχωριστή βραδιά, η οποία κορυφώθηκε όταν οι δύο ερμηνεύτριες «συναντήθηκαν» με δύο κορυφαίους δημιουργούς, τον Ναζίμ Χικμέτ και τον Μάνο Λοΐζο, τραγουδώντας το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα είν' αυτή που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει...». Μαζί τους στη σκηνή ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και η Σύλβια Καπερνάρου.

«Στης καρδιάς του τ' ανοιχτά», μας ταξίδεψε χθες το βράδυ ο Παντελής Θαλασσινός. Ενα όμορφο ταξίδι, με το οποίο ανασάναμε μουσική Ελλάδα, αληθινή μουσική δημιουργία. Μια «φωτεινή» παρουσία, που ξεχείλισε από την αγάπη του για την αληθινή μουσική δημιουργία και συνάντησε την κοινή αισθητική μας ματιά. Ο Παντελής Θαλασσινός με τραγούδια «Αστρανάμματα», κάλεσε της «Νύχτας τα κύματα», μας «κέρασε» ένα «κρυμμένο αχ», συντρόφευσε τον «Αγιο Ερωτα», συναντήθηκε με παραδοσιακά αποστάγματα ψυχής και μας θύμισε αυτό που έλεγε ο Καβάφης: «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε - για λίγο - να μη νιώθεται η πληγή».

Την εκλεκτική συγγένεια των τραγουδιών του, με τις προτιμήσεις της νεολαίας απέδειξε για άλλη μια φορά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Οι μοναδικές ισορροπίες μεταξύ ρυθμού και μελωδίας, φυσικού και ηλεκτρικού ήχου, που συνδυάζει η μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τα τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική του δουλιά «Στο αφιερώνω», αλλά και από την υπόλοιπη εξαιρετική του πορεία, η διάθεση για αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία με τους φίλους του, συνέθεσαν τη μουσική αυτή συνάντηση.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Οι νέοι μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Σταθμός το 16ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιείται το καλοκαίρι του 2005 στη Βενεζουέλα που αντιστέκεται

Κοινά τα προβλήματα. Κοινές οι ανάγκες. Κοινός ο αντίπαλος. Κοινές όμως και οι ελπίδες. Οι πολλές ελπίδες που «ξεπηδάνε» από το συντονισμό του αγώνα των νέων σε όλον τον κόσμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στη μιζέρια και την εκμετάλλευση που τους επιφυλάσσει. Ενας αγώνας του οποίου κορυφαίο σταθμό θα αποτελέσει η διεξαγωγή το καλοκαίρι του 2005, στο Καράκας της Βενεζουέλας, του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, με διοργανωτή την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών. Στη διεξαγωγή και την καθοριστική σημασία του φεστιβάλ για την ανάπτυξη του παγκόσμιου νεολαιίστικου κινήματος επικεντρώθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στη Διεθνούπολη.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αλ. Χαλβατζής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε ότι η πραγματοποίηση του φεστιβάλ σε μια χώρα όπου ο λαός αγωνίζεται να πάρει τη ζωή του στα χέρια του συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενώ υπογράμμισε την αξία που έχει η ένταξη όλο και περισσότερων νέων στην προφεστιβαλική δραστηριότητα που θα φτάσει στη χώρα μας, με ευθύνη και της ΚΝΕ και της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Μεταφέροντας μια εικόνα από τη χώρα που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ, ο Μαουρίσιο Πριέτο, από τη Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, αναφέρθηκε στη «μεγάλη μάχη» που διεξάγεται, καθώς από τη μία η κυβέρνηση του Τσάβες δρομολογεί όλο και μεγαλύτερη παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο λαό, αλλά και μια σειρά από έργα (από επέκταση νέου σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου μέχρι προγράμματα κατά του αναλφαβητισμού - μέσω των οποίων μάλιστα τα τελευταία χρόνια έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν 1,5 εκατ. Βενεζουελάνοι), ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ και η ντόπια ολιγαρχία μεθοδεύουν συνεχώς την ανατροπή του καθεστώτος. «Πολλοί είχαν αναρωτηθεί πριν από χρόνια αν αυτό το φεστιβάλ είναι απαραίτητο, είχαν μιλήσει για το τέλος της ιστορίας... Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πόλεμοι, ανεργία», σημείωσε ο Πάολο Μάρκες, από τη ΚΝ Πορτογαλίας (που τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται στην προεδρία της ΠΟΔΝ). Επισήμανε πόσο επίμονη δουλιά απαιτείται από τους νέους της πατρίδας του προκειμένου το Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ να γίνει γνωστό, αφού η αστική τάξη και τα ΜΜΕ το αποσιωπούν.

Να καταργήσουμε τους καμεροχαφιέδες

Σημαντική η συζήτηση χτες το βράδυ στο χώρο του Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου

Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε η συζήτηση για τους καμεροχαφιέδες
Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού απέσπασε η συζήτηση για τους καμεροχαφιέδες
Η ανάγκη της έντασης του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που χτυπιούνται βάναυσα και καταργούνται στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», αναδείχτηκε από τη συζήτηση που έγινε προχτές βράδυ στο Φεστιβάλ με θέμα «Ο αγώνας συνεχίζεται, τους καμεροχαφιέδες θα τους καταργήσουμε». Συμμετείχαν ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηλ. Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο Γ. Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο Κ. Αρβανίτης, δημοσιογράφος.

Η συζήτηση πολύ ενδιαφέρουσα και η συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις μεγάλη. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν οι καμεροχαφιέδες «πνίγουν» την πόλη, το χαφιεδόπλοιο «Ζέπελιν» εξακολουθεί να πετά επιδεικτικά και η δημοκρατία είναι γράμμα κενό περιεχομένου, ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους;

Αναφερόμενος στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «όλα ξεκινούν από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, από το ποιος θα κερδίσει περισσότερο έδαφος, περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ποιος θα επιβάλει σκληρότερα μέτρα στις χώρες του, ώστε να έχει φθηνό εργατικό δυναμικό». Αναφέρθηκε στην «κατασκευασμένη τρομοκρατία», που καθοδηγείται από τη ΣΙΑ και άλλες μυστικές υπηρεσίες, τονίζοντας πως η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία είναι μια αναγκαιότητα για όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ οι όποιες αντιθέσεις τους στο θέμα έχουν να κάνουν με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σ' αυτήν την εκστρατεία.


Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη της συλλογικής αντίστασης για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κάλεσε τον πνευματικό κόσμο να σηκώσει το ανάστημά του και τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Συμφωνούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Στο ζήτημα του κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση «σύρεται» από τις ΗΠΑ σ' αυτήν την αντιτρομοκρατική υστερία ή αν αποτελεί και δική της πολιτική επιλογή, αναφέρθηκε ο Ηλ. Νικολόπουλος. Τόνισε ότι η ΕΕ έχει ίδιες θέσεις με αυτές των ΗΠΑ. Ως παράδειγμα, ανέφερε διάφορες ευρωενωσιακές συμφωνίες, με πρώτη απ' όλες τη Συνθήκη Σένγκεν, όπου η ασφάλεια υπερακοντίζεται έναντι της δημοκρατίας. «Το αποτέλεσμα είναι, ό,τι ψηφίζεται από την ΕΕ, να είναι αντιδραστικότερο από τα Συντάγματα των χωρών - μελών». Οπως με το ευρω-ένταλμα, το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας μας, αλλά, επειδή ψηφίστηκε από την ΕΕ, εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

«Να τους κάνουμε σαφές ότι τους βλέπουμε»

Πρέπει οι πολίτες να θυσιάσουν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες για να νιώθουν ασφαλείς; «Πρόκειται για ψευτοδίλημμα», ξεκαθάρισε ο Γ. Πανούσης. «Η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ασφάλεια είναι και τα τρία παιδιά της δημοκρατίας και δεν μπορεί οι κατευθύνσεις τους να είναι αντίστροφες», είπε. Τόνισε πως ο άνθρωπος ποτέ δεν μπορεί να είναι ασφαλής, όταν επιτηρείται. Εχουμε αντιστροφή της λογικής. Το τεκμήριο αθωότητας μετατρέπεται σε τεκμήριο ενοχής. Αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που είναι πιο τρομοκρατική από την τρομοκρατία. Ταύτιση πατριωτισμού με τον καταδοτισμό. Ολα αυτά, έχουν ως αποτέλεσμα την άσκηση μιας τρομακτικής πίεσης απέναντι στο λαό. «Ο μόνος τρόπος για να χτυπήσουμε την ανασφάλεια που εντείνεται είναι μέσα από την ένταση των δικαιωμάτων μας», τόνισε. Και κατέληξε: «Επειδή αυτοί μας βλέπουν, να τους κάνουμε σαφές ότι τους βλέπουμε και εμείς».

«Μακρύ χέρι καταστολής τα ΜΜΕ»

Τα ΜΜΕ έχουν καταστεί το μακρύ χέρι της καταστολής, σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της «17 Ν», όπου τα ΜΜΕ βρίσκονταν έξω από τις πόρτες ανθρώπων πριν ακόμη ασκηθούν διώξεις εναντίον τους. «Επειδή τα ΜΜΕ δεν ήρθαν από το θεό - συμπλήρωσε - πρέπει να πούμε πως εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι τα ΜΜΕ έχουν πείσει την πλειοψηφία του κόσμου πως τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την ασφάλειά του...

Γιορτή της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλιστικό αύριο

Μέλη της ΚΝΕ που συνεισφέρουν στη διεξαγωγή της και επισκέπτες μιλούν το «Ρ»

Δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ χτες και η μαζική συμμετοχή των νέων κατέδειξε για άλλη μια φορά ότι η μεγάλη ετήσια συνάντηση της ΚΝΕ με τη νέα γενιά, αποτελεί σταθερά το κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας.

Χιλιάδες οι νέοι και οι νέες που και χτες γνώρισαν από κοντά τη σημαντική προσπάθεια των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Βλέποντας, ακούγοντας, συζητώντας, διασκεδάζοντας. Συμμετέχοντας στη «δική τους γιορτή, στον δικό τους αγώνα για το σοσιαλισμό». Εκεί που σμίγουν ελπιδοφόρα για το αύριο με τους χιλιάδες νέους και τις νέες οι ανατρεπτικές ιδέες, οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ, η πρόταση για μια άλλη κοινωνία το σοσιαλισμό.

«Βρέθηκα χτες στη Διεθνούπολη, όπου και πέρασα όλο το απόγευμα συζητώντας με τους ξένους αντιπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Ενθουσιάστηκα τόσο από το Φεστιβάλ, που το βράδυ βοήθησα στην καθαριότητα του χώρου, νιώθοντας και στην πράξη τι σημαίνει να εργάζεσαι εθελοντικά και με πόσο κέφι προσφέρεις όταν κάτι σε εμπνέει και το πιστεύεις». Τα παραπάνω δήλωσε η Ματούλα Κουμπέλη, 19 χρονών, σπουδάστρια, που για πρώτη φορά επισκέφτηκε το Φεστιβάλ.

Ο Τάσος Γιαννούλης, θεραπευτής στο «18 Ανω», έχει έρθει πολλές φορές στο Φεστιβάλ, από μικρός, όπως είπε, με την οικογένειά του. «Είναι σπουδαίο - συνέχισε - το γεγονός ότι συγκεντρώνονται εδώ τόσοι άνθρωποι με κοινούς στόχους και σκοπούς, είναι πραγματικά μια γιορτή. Μπορεί να μη συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά θεωρώ ότι η ΚΝΕ είναι μια πρωτοπόρα οργάνωση και ο θεσμός του Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει». Ξεχώρισε, όπως μας είπε, ιδιαίτερα το χώρο των μεταναστών και τη Διεθνούπολη, όπου «συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα».

Πολύ σπουδαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός χαρακτήρισε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ η Ειρήνη, φοιτήτρια, που επισκέπτεται για πρώτη χρονιά το Φεστιβάλ. Θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις συζητήσεις και ιδιαίτερο το χώρο των καλλιτεχνών. «Θα έρθω σίγουρα και τον επόμενο χρόνο».

«Δεν είναι δουλιά ή χρέωση, είναι κάτι που κάνουμε με ευχαρίστηση, με πρωταρχικό στόχο να γνωρίσει η νεολαία την ΚΝΕ και την πολιτική του ΚΚΕ και να πάρει μια "γεύση" από το σοσιαλιστικό μας χωριό». Τα παραπάνω είπε ο Βασίλης, φοιτητής, και ένας από τους εκατοντάδες νεολαίους της ΚΝΕ που αυτές τις τέσσερις μέρες δουλεύουν ασταμάτητα για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η Αριάδνη, 20 ετών, φοιτήτρια στα ΤΕΙ Πειραιά, βρίσκεται καθημερινά στο χώρο του «Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου». Εχει την ευθύνη, μαζί με άλλους συντρόφους της, για το στήσιμο του χώρου και τη διεξαγωγή των συζητήσεων και των άλλων δραστηριοτήτων. «Είναι πολύ σπουδαίο - είπε - ότι αυτό το μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός δεν έχει σπόνσορες και χορηγούς, αλλά στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των φίλων και μελών της Οργάνωσής μας. Η όλη κούραση εκμηδενίζεται όταν πετυχαίνεις χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο να έρχονται σε επαφή με την πολιτική του ΚΚΕ και την πρωτοπόρα ΚΝΕ».

Η Ειρήνη, φοιτήτρια, δουλεύει στο μπαρ στο λαϊκό στέκι και μας είπε ότι για δεύτερη χρονιά συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ από το στήσιμο έως τις μέρες της πραγματοποίησής του. Τόνισε ότι το κλίμα και η συμμετοχή του κόσμου στο Φεστιβάλ την κάνει να ξεχνάει την κούρασή της. «Είναι ευχάριστο να δουλεύεις στο Φεστιβάλ, γιατί όπως λέει και το σύνθημά μας "είναι η δική μας γιορτή, ο δικός μας αγώνας"».

Ο Γιώργος και η Ιωάννα είναι φοιτητές στην Πάντειο. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ όχι ως επισκέπτες, αλλά εργάζονται σ' αυτό. Θεωρούν ότι πρόκειται για τεράστια εμπειρία και μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, αφού το Φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία.

NEANIKH ΣKHNH
Με «όχημα» τις μουσικές του κόσμου

Ο Βασίλης Βασιλάτος και η ομάδα του «Ιστορίες για κρουστά» άνοιξε το πρόγραμμα της «Νεανικής Σκηνής». Μέσα από το ρυθμό και τα ηχοχρώματα, τις μελωδικές και αρμονικές δυνατότητες των κρουστών οργάνων, μας ταξίδεψαν από τα αφροκουβανέζικα congas και το ισπανικό cajon, μέχρι την κλασικότροπη marimba και το vibraphone - σε συνδυασμό με όργανα, όπως η γκάιντα, τα ακορντεόν, το βιολί ή το κλαρινέτο. Μαζί τους, η ομάδα κρουστών, που αποτελείται, κυρίως, από φοιτητές του Πολυτεχνείου.

Ακολούθησε ο μελωδικός άνεμος των «Apurimac» σε μια πανδαισία ρυθμών. Κουβαλώντας ευωδιές της Λατινικής Αμερικής, ήχους και αναπνοές, που πηγάζουν από τις οροσειρές των Ανδεων και το Περού, παρουσίασαν αγαπημένα κομμάτια από τη μέχρι σήμερα δισκογραφική τους δουλιά. Ενα σεργιάνι, με «ψυχή» τον κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και τη μεγάλη του αγάπη, την κουβανέζικη μουσική.

Τη «σκυτάλη» πήρε ένα από τα μακροβιότερα γκρουπ της ελληνικής ροκ, οι «Μάτζικ ντε Σπελ», παρουσιάζοντας κομμάτια από τη δισκογραφία τους και διασκευές.

Η βραδιά έκλεισε με το δημοφιλές γκρουπ της εγχώριας αγγλόφωνης ροκ σκηνής, τους «Raining Pleasure».

Αρνήθηκε ενίσχυση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του Φεστιβάλ

Την άρνηση, ουσιαστικά, να διευκολύνει την προσέλευση των πολιτών στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, όπου έχει ανοίξει τις πύλες του το 30ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ, Παν. Κανελλόπουλος.

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος, με πολιτικά προκλητική και συνάμα ανάρμοστη συμπεριφορά, απέρριψε αίτημα που υπέβαλε εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας - ΟΑΣΑ (ΔΑΣ), για ενίσχυση των δρομολογίων από και προς Πανεπιστημιούπολη. «Δεν ασχολούμαι με πολιτική», απάντησε και έσπευσε αμέσως να απομακρυνθεί χωρίς άλλη κουβέντα ο Π. Κανελλόπουλος, όταν ο Απ. Βλασίδης, στέλεχος του ΚΚΕ στην ΕΘΕΛ και αιρετό μέλος στο ΔΣ της εταιρίας, ζήτησε να ενισχυθεί σήμερα και αύριο η γραμμή 221 Αθήνα - Ιλίσια, με τη δρομολόγηση τριών επιπλέον λεωφορείων και την εθελοντική προσφορά κομμουνιστών εργαζομένων στην ΕΘΕΛ. Η συμπεριφορά του Π. Κανελλόπουλου αφήνει πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση που τον διόρισε στην ηγεσία του συγκοινωνιακού φορέα.

Να συμπληρώσουμε επίσης ότι τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, ακόμα λειτουργούν με θερινό πρόγραμμα, με εξαίρεση τις επτά Ολυμπιακές Γραμμές, λόγω των Παραολυμπιακών Αγώνων. Και θερινό πρόγραμμα σημαίνει ότι καθημερινά εκτελούνται λιγότερα δρομολόγια σε όλες τις γραμμές, μειωμένα μέχρι και 40%, σε σύγκριση με το χειμερινό, το οποίο κάθε χρόνο εφαρμόζεται από τις αρχές Σεπτέμβρη, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη μετάβαση στο χώρο του Φεστιβάλ, όπως βεβαίως και τις καθημερινές μετακινήσεις των εργαζομένων στην Αθήνα.

Σημαντική παρουσία της εικαστικής δημιουργίας

Με τρεις σημαντικές εκθέσεις, είναι «παρούσα» η εικαστική δημιουργία σ' αυτό το Φεστιβάλ, στο χώρο του Ελεύθερου Δημιουργικού Χρόνου. Το παρελθόν συναντήθηκε με το σήμερα και το αύριο, μέσα από τα έργα της αγαπημένης και αξέχαστης Μαρίας Ζωιτοπούλου, που «έφυγε» πριν από λίγους μήνες από κοντά μας, τις πολύτιμες εικαστικές «μαρτυρίες» του Γιώργου Φαρσακίδη και τη «δροσιά» της νεανικής δημιουργίας.

Φόρο τιμής για τη σεμνή δημιουργό, την αταλάντευτη έως το τέλος της ζωής της στο Κόμμα και τις αξίες του, αποτελεί η έκθεση έργων της Μ. Ζωιτοπούλου, για την οποία η ζωή ήταν «Αγώνας και πάλη. Καθημερινός εξοπλισμός, δύναμή μας η γνώση, το διάβασμα. Ατσαλώνουμε έτσι την πίστη μας. Με ρωτούν, αν άρχιζα τώρα τη ζωή μου, θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο; Αδίστακτα, ναι. Δύσκολος, αλλά ωραίος ο δρόμος για τα μεγάλα ιδανικά, για το καλύτερο αύριο όλου του κόσμου». Με διοργανωτή την ΚΟΒ Εικαστικών, παρουσιάζεται η μεγάλη της αγάπη: Δημιουργίες με την τεχνική του μπατίκ. Σημείο αναφοράς οι παιδικές μνήμες, τα πηλιορείτικα χωριά και η φύση του τόπου μας. Οι καστανιές, τα παραδοσιακά χωριά, ζωντανεύουν μέσα από την πλαστική κατάκτηση, που αποτελεί το θεμέλιο της εικαστικής της προσφοράς.

Η δεύτερη έκθεση αφορά στη δημιουργία του δραστήριου και πάντα «έφηβου» Γιώργου Φαρσακίδη. Είναι η αρχή μιας σειράς εκθέσεων, που διοργανώνει η ΚΟΒ Εικαστικών για συντρόφους που έχουν δώσει πολλά στον αγώνα και την τέχνη. Παρουσιάζονται σχέδια εφηβικά της εποχής της Αντίστασης, καταγραφές με μολύβι, χαρακτικά (ξυλογραφίες, λινόλιουμ), πυρογραφίες, αλλά και ακουαρέλες, τέμπερες και σινική μελάνη, που καλύπτουν την τελευταία εικοσαετία. Δημιουργίες γεμάτες δύναμη και εκφραστικότητα, «κομμάτια» από τη ζωή, τις ηρωικές αγωνιστικές σελίδες της ιστορίας του λαού μας. Εργα, που έγιναν κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εξορίας του Γ. Φαρσακίδη στη Μακρόνησο, στον Αϊ - Στράτη, στη Γυάρο και τη Λέρο, αδιάψευστα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών.

Η τρίτη έκθεση, που διοργανώνεται από την ΟΒ Καλών Τεχνών της ΚΝΕ, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας και δημιουργίες μεικτής τεχνικής. Νέα παιδιά, υποψήφιοι και σπουδαστές της ΑΣΚΤ, «έβαλαν» χρώμα στο όνειρο και την ελπίδα...

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ
«Χρώματα» παραδοσιακά και λαϊκά

Με ένα ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης άνοιξε χτες βράδυ η αυλαία στο Λαϊκό Στέκι.

Με οδηγό τη λύρα, το λαούτο και το μπουλγαρί, το συγκρότημα «Παλαιϊνά Σεφέρια» παρουσίασε τραγούδια της ξενιτιάς, του κεφιού και της λύπης. Παραδοσιακά κρητικά, αλλά και δικές τους συνθέσεις, που αντλούν στοιχεία από την κρητική μουσική παράδοση.

Ακολούθησε μία ξεχωριστή φωνή της παραδοσιακής μας μουσικής, η Γιώτα Βέη. Η γνωστή ερμηνεύτρια μας αποκάλυψε πτυχές του μουσικού πολιτισμού μας, αναδεικνύοντας με τη φωνή της τα «ζωντανά» στοιχεία της δημοτικής μας μουσικής. Μαζί με τα τραγούδια από τον τελευταίο της δίσκο με τίτλο «Αιγαίο», η Γ. Βέη παρουσίασε, για πρώτη φορά ως ενότητα, τον ακριτικό κύκλο. Τραγούδια για τον Διγενή, ρυθμικά και αργά, που η ζωή τους ξεκινά πριν δώδεκα αιώνες. Τραγούδια που δουλεύτηκαν στο χρόνο και απόκτησαν μουσική τελειότητα. Τραγούδια λυρικά, μελωδικά, διαχρονικά. Λίγο αργότερα, τα «αρώματα» της Σμύρνης πλημμύρισαν τη σκηνή.

Το αφιέρωμα στο Σμυρναίικο τραγούδι με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο περιλάμβανε παραδοσιακά σμυρναίικα τραγούδια παλιών συνθετών (Π. Τούντα, Κ. Σκαρβέλη, Β. Παπάζογλου κ.ά.). Τραγούδια που μιλούν για τον καημό, τον έρωτα, την ξενιτιά... Πρωταγωνιστές: το βιολί, το κανονάκι, το σαντούρι και το ούτι και ερμηνευτές οι: Δ. Γιαννακόπουλος, Ν. Τάγκας, Α. Μίχα, Θ. Τζινέλης, Δ. Μαράγκας, Κ. Αλωνεύτης και Κλ. Ροσίνι.

Η βραδιά έκλεισε με τον Βαγγέλη Κορακάκη, ο οποίος με επιμονή, ήθος και ταλέντο, χρόνια τώρα υπερασπίζεται το λαϊκό τραγούδι. Ο γνωστός συνθέτης με συντροφιά το μπουζούκι του παρουσίασε αξέχαστα λαϊκά τραγούδια, αλλά και δικές του δημιουργίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ