Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Με την πλευρά που βλέπει την Υγεία ως πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων

Ευκαιρία να ξαναφρεσκάρει παλιές και ξεθωριασμένες διαχωριστικές γραμμές έδωσε στον Αλ. Τσίπρα η ομιλία του στο Συνέδριο που διοργάνωσε το ygeiamou.gr με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση της υγείας».

«Η σύγκρουση, λοιπόν, δυο ολικά διαφορετικών αντιλήψεων στον τομέα της υγείας δεν είναι καινούργια ιστορία. Είναι πολύ παλιά. Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ... Η άλλη θεωρεί ότι το δημόσιο είναι από τη φύση του δυσλειτουργικό και δεν έχει ταμπού, και ότι ο τομέας της Υγείας είναι πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων», ανέφερε ο Αλ Τσίπρας. Ομως, παρά την απόπειρα οριοθέτησης διαχωριστικών γραμμών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πλευρά της ...άλλης αντίληψης, αυτής που τον ώθησε να υλοποιήσει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, να διατηρήσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία, τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας, να προωθήσει τα ΣΔΙΤ κ.λπ.

Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «κορυφαία πολιτική προτεραιότητα» ήταν «να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Ομως, την ίδια περίοδο υλοποιήθηκε κατά γράμμα η στρατηγική της ΕΕ για μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της ακραίας φτώχειας με ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών, ώστε να συντηρείται η δεξαμενή της εργατικής δύναμης, αλλά και για τη ...γενναιοδωρία της κυβέρνησής του που φόρτωσε και αυτήν τη δαπάνη στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους, στους λιγότερο φτωχούς απ' τους εξαθλιωμένους. Κάτι που και στο σήμερα αποτελεί βασική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε και το όραμά τους για «ένα νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος, που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του» με γενναίες αυξήσεις απολαβών για τους υγειονομικούς, με γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις κ.ά.

Η αξία των διακηρύξεών τους εκμηδενίζεται όχι μόνο απ' τα πεπραγμένα τους, αλλά απ' την πάγια δέσμευσή τους για στήριξη του κεφαλαίου που επενδύει στο χώρο της Υγείας, γεγονός που από μόνο του υποσκάπτει τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οι προσλήψεις που (ξανα)υπόσχεται - ακόμα και αν γίνουν - είναι σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων στα νοσοκομεία, που αυξάνονται ραγδαία, στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται παρά σε μερική αναπλήρωση των απωλειών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.λπ. Το 7% του ΑΕΠ είναι μικρότερο κι από το 8% που ήταν το 2015 κ.λπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ» ΕΣΥ
Το «φαρμάκι» της εμπορευματοποίησης παρουσιάζεται ως «φάρμακο»

«Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό» το σύστημα Υγείας, υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης

INTIME NEWS

Με τα υλικά που τσακίζουν τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία και που οδήγησαν στο σημερινό χάλι νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ προπαγανδίζει ότι θα χτίσει το «νέο ΕΣΥ» η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αυτήν την κατεύθυνση επιβεβαίωσαν και οι χτεσινές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας στο συνέδριο (του ygeiamou.gr) «Αναπτύσσοντας το σύστημα Υγείας στη μετά Covid-19 εποχή». Κάθε λέξη του Κυρ. Μητσοτάκη και του Β. Κικίλια για την «επόμενη μέρα» του συστήματος Υγείας ήταν ευθυγραμμισμένη στη λογική περιορισμού του «κόστους», όπως βαφτίζεται η δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας στον λαό, και αύξησης του «οφέλους» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι θησαυρίζουν είτε από τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία είτε από τις μπίζνες που αναπτύσσουν μέσω «συνεργασιών» με το κράτος. Ενα «όφελος» που για τους επιχειρηματικούς ομίλους προέρχεται και μέσα από την «εξοικονόμηση πόρων», οι οποίοι αντί να κατευθύνονται π.χ. στη θωράκιση των νοσοκομείων πηγαίνουν στην «προσέλκυση επενδύσεων», με κάθε είδους επιδοτήσεις στα μονοπώλια.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας. Πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ναι, στο καλύτερο δυνατό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εξηγώντας, πρόσθεσε ότι «το κόστος είναι κάτι το οποίο προφανώς θα μας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο, καθώς η επιστήμη κάνει άλματα και πολλές από τις νέες θεραπείες, στοχευμένες και τόσο αποτελεσματικές, είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά κοστοβόρες». Πρόκειται για το κριτήριο του ανταγωνισμού, της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που η άλλη του όψη είναι οι τραγικές ανεπάρκειες στις δημόσιες υποδομές, οι θανατηφόρες ελλείψεις σε ΜΕΘ, η μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου», δηλαδή όσα έζησε ο λαός στη χώρα μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των «προηγούμενων προσπαθειών διαρθρωτικών αλλαγών που άρχισαν στα μέσα του '90», με στόχο «τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών». Ετσι, το «νέο» ΕΣΥ προβλέπει «εξορθολογισμό του νοσοκομειακού χάρτη», κάτι που η ίδια η πείρα δείχνει ότι σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών, τμημάτων, απολύσεις εργαζομένων, εργολαβίες προς τον ιδιωτικό τομέα, ΣΔΙΤ κ.λπ. Γιατί στον 21ο αιώνα θεωρείται «αδιανόητο σήμερα να έχουμε - και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας - δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων (...) και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε (...) αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για το τι σημαίνει «εξορθολογισμός».

Η κυβέρνηση δεν αφήνει έξω από την επίθεσή της ούτε τον ΕΟΠΥΥ, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται «ενδιαφέρουσες ιδέες», καθώς όπως είπε «όταν μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και τον ΕΟΠΥΥ, τον ασφαλιστικό οργανισμό ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες Υγείας, και εκεί νομίζω ότι έχουμε πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να τον εκσυγχρονίσουμε και να γίνει κι αυτός πιο ανταγωνιστικός. Διότι τελικά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να παρέχουμε στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας σε ανταγωνιστικό κόστος. Δεν είναι υποχρεωτικό οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται από το κράτος». Πρόκειται για τη γραμμή που ακολουθείται εδώ και χρόνια, στέλνοντας πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, με τον λαό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ως αποτέλεσμα των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, των «θεραπευτικών - φαρμακευτικών - διαγνωστικών πρωτοκόλλων», των «πλαφόν» που μπαίνουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εκθείασε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας - που μετρά ήδη πάνω από 12.000 νεκρούς από Covid, εκ των οποίων οι 11.500 καταγράφηκαν από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ η «πλεονάζουσα» θνητότητα για το 2020 αυξήθηκε 8,4%.

Κρύφτηκε πίσω από τους «10.000 υγειονομικούς» (όλοι συμβασιούχοι), οι περισσότεροι από τους οποίους θα απολυθούν τέλη του 2021, ενώ τα κενά σε μόνιμο προσωπικό ξεπερνούν τις 30.000. Εκανε λόγο για «τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθούν υποδομές», όταν δεν δημιουργήθηκε ούτε μία και οι ελάχιστες δημόσιες δομές ΠΦΥ μετατράπηκαν εξολοκλήρου είτε σε τόπους δειγματοληψίας για Covid είτε σε εμβολιαστικά κέντρα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έμεινε ουσιαστικά «άβρεχτος».

Και αν για τον λαό πρέπει να «περιοριστεί το κόστος», αν οι εργαζόμενοι πρέπει να συμβιβαστούν με την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία και με τη λογική «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», δεν ισχύει το ίδιο για το κεφάλαιο, π.χ. για τους φαρμακοβιομήχανους. Οπως ειπώθηκε χτες, από την κυβέρνηση «κάναμε πολλά για τη φαρμακοβιομηχανία εν μέσω κρίσης (...) Φέτος θα είναι η χρονιά στην οποία θα μειωθεί το clawback στη χώρα (...) Και δώσαμε τη δυνατότητα το νομοθετικό πλαίσιο να είναι τέτοιο (...) ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται και οι επιχειρηματίες στον συγκεκριμένο χώρο και οι επιχειρήσεις (...) με το επενδυτικό clawback».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση προβάλλει ως «λύση» την αιτία των προβλημάτων στην περίθαλψη του λαού

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του πρωθυπουργού σε συνέδριο με θέμα «Αναπτύσσοντας το σύστημα Υγείας στη μετά Covid-19 εποχή», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελεί πρόκληση η επιμονή του πρωθυπουργού να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας όταν χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι και το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα "μιας νόσου", με τις συνέπειες να γίνονται πιο ορατές το επόμενο διάστημα.

Και η σημερινή ομιλία του δεν προμηνύει τίποτα λιγότερο από νέα επιδείνωση των όρων πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας του λαού, την επιδείνωση των όρων δουλειάς και αμοιβών των υγειονομικών.

Η πολιτική που προέβαλε για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών του κατ' όνομα δημόσιου τομέα έχει δοκιμαστεί πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τραγικά αποτελέσματα για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Είναι η πολιτική που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και είχαν σαν αποτέλεσμα αφενός την ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, τους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από την περίθαλψή τους και αφετέρου την αξιοποίηση του άθλιου δημόσιου συστήματος Υγείας από τους επιχειρηματίες στην Υγεία για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους σε βάρος των ασθενών.

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προέβαλε ως δήθεν λύση των σοβαρών προβλημάτων της περίθαλψης του λαού την ίδια την αιτία που τα δημιουργεί και τα διογκώνει!

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται να δυναμώσει η μαζική οργανωμένη πάλη του λαού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με επαρκή εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών σε όλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμβολιασθέντων

Τις επιπτώσεις σε βάρος της προστασίας της υγείας του λαού αλλά και της προάσπισης των λαϊκών ελευθεριών από την ενεργοποίηση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού» της ΕΕ σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάνω από έξι μήνες από την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της Covid-19, αυτά παράγονται και πωλούνται από τους φαρμακευτικούς ομίλους σαν ιδιοκτησία τους και εμπόρευμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών χωρών, ευθύνεται για τους αργούς ρυθμούς του αναγκαίου εμβολιασμού του πληθυσμού, ενώ με το σταγονόμετρο χορηγούνται στους λαούς των λιγότερο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Οταν όμως πρόκειται για τις ανάγκες των μονοπωλίων, ΕΕ και κυβερνήσεις αντιδρούν ταχύτατα, όπως με το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιούλη, με διαδικασίες εξπρές.

Τα παραπάνω αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παράλληλα με τις στοχεύσεις που υπηρετεί το πιστοποιητικό.

Και συμπληρώνει ότι εκτός από τους κινδύνους για την υγεία των λαών, το «πράσινο πιστοποιητικό» αποτελεί και επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μέσω των πιστοποιητικών, ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από βάσεις δεδομένων και μηχανισμούς της ΕΕ, των κρατών - μελών, εργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει τους όρους επεξεργασίας τους και τα όρια της αξιοποίησής τους. Ο «γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων» (ΓΚΠΔ) της ΕΕ όχι μόνο δεν προσφέρει προστασία, αντίθετα αξιοποιείται ως εργαλείο θέσπισης τέτοιας έκτασης εξαιρέσεων, που καθιστούν «νόμιμη» κάθε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ, κυβερνήσεις, κρατικούς μηχανισμούς και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η δυνατότητα από το κάθε κράτος - μέλος για συμπερίληψη στο πιστοποιητικό και πρόσθετων δεδομένων (όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών) και η επέκτασή του και σε άλλες χρήσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων με αφορμή το «πράσινο πιστοποιητικό» ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να μονιμοποιηθεί και να επεκταθεί, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Την ίδια ώρα που η ΕΕ δημιουργεί δική της ψηφιακή πύλη και στηρίζει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τα δικά τους τεχνολογικά μέσα για να ελέγχουν αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, διάφοροι φορείς, όπως η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), χρησιμοποιούν ήδη διάφορες δικές τους εφαρμογές, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν και αξιοποιούν δικές τους τεχνολογικές εφαρμογές. Διαμορφώνεται έτσι ένα δαιδαλώδες δίκτυο με το οποίο τα όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις, φορείς και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας, αξιοποίησης και ανταλλαγής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, με την πρόσφατη πείρα από τις ανάλογες εφαρμογές ιχνηλάτησης και των βάσεων δεδομένων τους να επιβεβαιώνει αυτές τις ανησυχίες.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση του "πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού":

- Συνοδεύεται από τη συρρίκνωση ακόμα κι αυτών των ανεπαρκών μέτρων από κυβερνήσεις και εργοδοσία, που εκθέτει τους λαούς σε μεγάλους κινδύνους, τους οποίους έχουν ήδη επισημάνει παγκόσμιοι και ευρωπαϊκοί επιστημονικοί φορείς της Υγείας;

- Εχει σαν αποτέλεσμα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων να παραμένουν εντελώς απροστάτευτα από την ΕΕ, κυβερνήσεις, μηχανισμούς καταστολής και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος και ανεξέλεγκτη η συλλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση και διαβίβασή τους;».

TΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιτακτική ανάγκη η φαρμακοεπαγρύπνηση με ευθύνη του κράτους

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της με «AstraZeneca»

Ανακοίνωση με αφορμή το θάνατο της 44χρονης από την Κρήτη, που εμβολιάστηκε στις 6 Μάη με την πρώτη δόση του εμβολίου της «AstraZeneca», εξέδωσε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι η 44χρονη γυναίκα αρχικά ένιωσε αδιαθεσία και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε, όπου μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε διαταραχή στην πηκτικότητα του αίματος και χαμηλά αιμοπετάλια. Σε αξονική τομογραφία φάνηκε ότι έχει υποστεί θρόμβωση και έμεινε εγκεφαλικά νεκρή.

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της 44χρονης γυναίκας και υπογραμμίζει:

«Αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη οργάνωσης - με ευθύνη του κράτους - της φαρμακοεπαγρύπνησης, της παρακολούθησης δηλαδή για τυχόν εμφάνιση παρενεργειών από τον εμβολιασμό ενάντια στον SARS-CoV-2, η οποία επιβάλλεται λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και κυκλοφορίας των εμβολίων, όπως και η ενημέρωση των εμβολιασμένων για πιθανά συμπτώματα ύποπτα θρόμβωσης, ώστε να αναζητούν έγκαιρα ιατρική φροντίδα. Ο εμβολιασμός είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας, γι' αυτό είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί, με την έγκαιρη προμήθεια όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται η σημασία και η ανάγκη ενός ανεπτυγμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), του οποίου ευθύνη μεταξύ άλλων πρέπει να αποτελεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, όπως ο μαζικός εμβολιασμός, η επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού, η παρακολούθηση ήπιων κρουσμάτων, χρονίως πασχόντων κ.λπ.

Αναδεικνύονται ταυτόχρονα οι ευθύνες της σημερινής όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ανύπαρκτη ουσιαστικά ΠΦΥ, που έχουν ως συνέπεια την τεράστια επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων σε συνθήκες πανδημίας, αφήνοντας ακάλυπτες τις λαϊκές ανάγκες».

Τα χτεσινά στοιχεία για την πανδημία

Και χτες 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας στους 12.122 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 482, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 173.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χτες ήταν 1.886, εκ των οποίων 959 εντοπίστηκαν στην Αττική και 169 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 404.163 (ημερήσια μεταβολή +0,5%).

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Στον αγώνα για τη θωράκιση του νοσοκομείου και τα δικαιώματα των υγειονομικών

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο
Σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», στην είσοδο του νοσοκομείου, απαιτώντας την άμεση καταβολή επιδόματος αδείας και εξασφάλιση χορήγησης καλοκαιρινής αδείας 3 βδομάδων σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και τη μη επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το Σωματείο κλιμακώνει τη δράση του τις επόμενες μέρες, συμμετέχοντας στην αυριανή κινητοποίηση των σωματείων και φορέων του Θριασίου, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα. Την Τρίτη 8 Ιούνη προχωρά σε νέα σύσκεψη συμβασιούχων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκρότηση της Σωματειακής Επιτροπής Συμβασιούχων, και συμμετέχει στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Ιούνη.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση κατάργησης του τμήματος των τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου να δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιωτική εταιρεία.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί τη γραμμή του νοσοκομείου, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνται στο τμήμα των ραντεβού. Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πολυεργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων

ΚΚΕ: Δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, το οποίο έρχεται να εξυπηρετήσει τα πρωτόκολλα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ήδη έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με τις ψήφους και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται επιπλέον ότι στο ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό θα εμπεριέχονται ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που κρίνονται «απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε εθνικό, αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο».

Πάντως, η κυβέρνηση πριν ακόμα από την ψήφιση έθεσε σε λειτουργία το πιστοποιητικό και παρά το γεγονός ότι επίσημα από την ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιούλη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, το πιστοποιητικό θα περιέχει έναν ατομικό κωδικό με ψηφιακή υπογραφή, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Με αυτό θα πιστοποιείται ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο, έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει ασθενήσει από την Covid-19 και έχει αναρρώσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ, όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι και εδώ καταψηφίζει το ατομικό ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε «παρά την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς».

Επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί εργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Αξιοποιείται ως πρόσχημα για να μη θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν και στη χώρα μας και παντού, πρόσχημα για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Οδηγεί στη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού.

Μπορεί να αποτελέσει - πρόσθεσε - και έναν ισχυρό μηχανισμό ηλεκτρονικού φακελώματος. «Ηδη έχουν καταγραφεί μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης των δεδομένων. Τέτοια είναι και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την "Palantir", μια επιχείρηση με ιδιαίτερα βεβαρημένο μητρώο, με τη CIA να έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία αυτή και, βεβαίως, να έχει υπογράψει η εταιρεία αυτή με το αμερικανικό Πεντάγωνο συμβόλαια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι «το πιστοποιητικό αποτελεί πεδίο εκδήλωσης των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών για το αν θα συμπεριλαμβάνονται εμβόλια και από άλλα κράτη, όπως της Κίνας και της Ρωσίας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για την επικίνδυνη υποστελέχωση

Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στο Νοσοκομείο της Ρόδου με τη δραματική υποστελέχωση έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα, στην οποία απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

Οπως ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα, αυτήν τη στιγμή από τους τρεις αναισθησιολόγους που υπηρετούν, αριθμός ήδη μικρότερος κατά πολύ από τον αναγκαίο, έχει μείνει μόνο ένας μετά την παραίτηση ενός και λόγω της ασθένειας του δεύτερου. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η λειτουργία του χειρουργείου έχει γίνει σχεδόν αδύνατη ακόμα και για τα επείγοντα περιστατικά». Αυτά συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο που, «πέραν του μόνιμου πληθυσμού, χρειάζεται να περιθάλπει και τους περί τις 200.000 τουρίστες που περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί. Με βάση, λοιπόν, την περίοδο και τις συνθήκες της πανδημίας, αυτή η υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Ρόδου αποτελεί έγκλημα», τόνισε η Μ. Κομνηνάκα.

Σημείωσε ακόμα ότι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κατά την επίσκεψή του στο νησί, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, έδειξε ως «λύσεις» στην έλλειψη αναισθησιολόγου την εγκύκλιο του υπουργείου με βάση την οποία έχει επιβληθεί η μείωση των τακτικών χειρουργείων, τη μεταφορά προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία Πειραιά και Αθήνας, ενώ είχε αποφανθεί ότι το Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί καλά σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία των νησιών, που είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Η Μ. Κομνηνάκα ρώτησε τον Β. Κοντοζαμάνη ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με αναισθησιολόγους και με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επίκουροι γιατροί όλων των τμημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε ξανά μια «μαγική εικόνα» για την κατάσταση του νοσοκομείου, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι υγειονομικές μας δομές λειτουργούν με ασφάλεια»! Αναφέρθηκε σε αμέτρητες προκηρύξεις και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, οι οποίες αποτελούν επαναλήψεις προηγούμενων προκηρύξεων, ενώ έριξε την ευθύνη και στους νοσοκομειακούς γιατρούς για το γεγονός ότι διαγωνισμοί για προσλήψεις βγαίνουν «άγονοι», όπως και για το ότι οι γιατροί δεν επιλέγουν την ...αναισθησιολογία!

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Με «πυξίδα» κέρδη και ανταγωνισμούς συνεχίζονται τα ατέρμονα παζάρια για εμβόλια και πατέντες

«Ναι μεν, αλλά...» από τις ΗΠΑ στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΠΟΕ

MTVA - Media Service Support a

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο και εντείνεται η ανησυχία από επικίνδυνες μεταλλάξεις, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) «παίχτηκε» άλλο ένα επεισόδιο στα ατέρμονα παζάρια γύρω από τα εμβόλια και το ζήτημα μιας προσωρινής «άρσης» της πατέντας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι πάνω από την προστασία της υγείας των λαών μπαίνουν το κυνήγι του κέρδους, η διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων του Φαρμάκου και οι εντεινόμενοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί.

Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ μάλιστα, παρά τον σχετικό ντόρο που σήκωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν το τελευταίο διάστημα, η στάση τους για το ζήτημα της «άρσης» της πατέντας των εμβολίων παραμένει «ναι μεν, αλλά...».

Συγκεκριμένα, Ινδία και Νότια Αφρική (που είναι μεγάλοι παραγωγοί αντίγραφων φαρμάκων και εμβολίων), με την υποστήριξη δεκάδων «αναπτυσσόμενων» κρατών, επανήλθαν στη συνεδρίαση του ΠΟΕ τη Δευτέρα με αναθεωρημένο σχέδιο για την άρση της πατέντας στα εμβόλια για την Covid-19.

Παρ' όλα αυτά, οι συνομιλίες - στην 11η σύνοδο από την αρχική πρόταση για «άρση» πατεντών που κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβρη - για άλλη μια φορά δεν σημείωσαν καμία πρόοδο.

Ενδεικτικά, διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο «Reuters» ότι το αναθεωρημένο κείμενο «πιθανότατα θα αποκαλύψει την μπλόφα των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν ανοιχτά το αναθεωρημένο κείμενο, αλλά είπαν ότι... το αναλύουν.

«Ενας ωκεανός χωρίζει αυτή την πρόταση άρσης της πατέντας και αυτό που πρότειναν οι ΗΠΑ», ανέφερε από την πλευρά της πηγή μέσα στον ΠΟΕ που επικαλείται το «Reuters».

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ δήλωσαν «ανοιχτές» να συζητήσουν οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή και την παράδοση εμβολίων. Κι αυτό, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά «στοκ» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca», έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών τους και ξεκίνησε τους εμβολιασμούς παιδιών κι εφήβων, παρότι άλλες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη το σύνολο των υγειονομικών και των ηλικιωμένων...

Τα σημεία που αναμένεται να δυσκολέψουν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής: Η πρόταση Νότιας Αφρικής - Ινδίας περιλαμβάνει «άρση» πατέντας όχι μόνο για εμβόλια - όπως «υποστήριξαν» οι ΗΠΑ - αλλά και για όλα τα σκευάσματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, προτείνεται η «άρση» να διαρκέσει «προσωρινά» για «τουλάχιστον τρία χρόνια» και τα 164 μέλη του ΠΟΕ να καθορίσουν πότε θα λήξει. Με δεδομένο ωστόσο ότι οι αποφάσεις στον ΠΟΕ χρειάζονται ομοφωνία, θεωρείται βέβαιο ότι με βάση αυτήν την πρόταση το χρονικό διάστημα των 3 χρόνων θα μπορούσε να επεκταθεί, μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση.

Με γνώμονα τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, η ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει στον ΠΟΕ το «εναλλακτικό σχέδιο» για «ενίσχυση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας» των εμβολίων Covid-19 στις αρχές Ιούνη. Αυτό περιλαμβάνει «αναγκαστικές αδειοδοτήσεις» για παραγωγή εμβολίων με αποζημίωση της φαρμακοβιομηχανίας, επιχειρηματικές συμφωνίες σε εθελοντική βάση, επενδύσεις ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Αφρική κ.ά.

Μελέτη για εμφάνιση του κορονοϊού στην Ιταλία το 2019

Δείγματα από προηγούμενη μελέτη που υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε εκτός Κίνας πριν τον Οκτώβρη του 2019, επανεξετάστηκαν κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσαν δύο επιστήμονες που ηγήθηκαν της σχετικής ιταλικής έρευνας.

Η Covid-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβρη του 2019, ενώ ο πρώτος ασθενής της Ιταλίας στις 21/2/2020, ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι, έδειξε ότι στην Ιταλία εντοπίστηκαν από το 2019 αντισώματα είτε στον ιό είτε σε παραλλαγή του. Μετά από αίτημα του ΠΟΥ, το βιολογικό υλικό δόθηκε για νέες δοκιμές σε «ανεξάρτητο εργαστήριο» στην Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να συντάξουν έκθεση εντός τριών μηνών, στην οποία εκτός της μετάδοσης από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο θα εξετάζεται ως βασικό και το σενάριο «διαρροής του ιού από εργαστήριο», προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.

Αλλά και ο ΠΟΥ σχολίασε πως η έρευνα «δηλητηριάστηκε από την πολιτική», ενώ αξιωματούχοι του Οργανισμού κάλεσαν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να μοιραστούν τις πληροφορίες που έχουν με τους επιστήμονες.

Κίνδυνος για «νέα κύματα» καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση

Παράλληλα με τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια συνεχίζεται και η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 171,5 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι να ξεπερνούν τα 3,565 εκατ.

Κι ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει χαμηλή στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας επανέρχονται και σε χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών.

Στη Βρετανία η Ιατρική Ενωση καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει τις δεύτερες δόσεις εμβολίων και να καθυστερήσει την πλήρη άρση των περιορισμών, που έχει προγραμματιστεί στην Αγγλία στις 21 Ιούνη, ώστε να αντιμετωπιστεί η έντονη εξάπλωση νέων κρουσμάτων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός νέου κύματος και η «μοντελοποίηση» υποδηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Η «ινδική» παραλλαγή (B.1.617.2) εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία και εμφανίζεται πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια, ιδιαίτερα σε όσους έχουν λάβει μία μόνο δόση.

Στη Χιλή επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες, ανάμεσά τους και τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας. Παρότι η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (το 69% των ενηλίκων έχουν λάβει μια δόση και το 52,3% και τη δεύτερη), χτες δηλώθηκαν πάνω από 6.800 νέα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 132 ασθενείς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι περισσότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κινείται στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν στη χώρα, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 100% σε πολλά νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, στην Κίνα οι αρχές στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ έκλεισαν τα σύνορα και ακύρωσαν πτήσεις, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι άνθρωποι καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους, καθώς εμφανίστηκαν κρούσματα της ινδικής παραλλαγής.

Στο Περού, τέλος, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας από 69.000 σε 180.764 (ως τις 22/5). Πλέον το Περού είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στον κόσμο, με 5.484 θανάτους ανά εκατομμύριο. Προηγουμένως η χώρα με τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό ήταν η Ουγγαρία (3.077 θάνατοι ανά εκατομμύριο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ