Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα 168 τα νέα κρούσματα

Αλλα 168 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας ακόμα θάνατος ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 8.987 (ημερήσια μεταβολή +1,9%) και οι θάνατοι φτάνουν τους 243 συνολικά (σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ακολούθησε ένας ακόμα θάνατος, 74χρονης στο ΑΧΕΠΑ).

31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 66 έτη, ενώ 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα χτεσινά κρούσματα, τα 23 κρούσματα θεωρούνται εισαγόμενα (20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου, ενώ 3 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). Από τα εγχώρια κρούσματα, 45 αφορούν την Αττική, 24 τη Θεσσαλονίκη, 12 τη Λέσβο, 10 το Ηράκλειο και 8 τις Κυκλάδες. Από 6 κρούσματα καταγράφηκαν σε Λασίθι και Πέλλα, ενώ 4 σημειώθηκαν στην Ημαθία. Από 3 κρούσματα έχουν Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα και Χανιά. Από 2 Αχαΐα, Κοζάνη, Μαγνησία και Πιερία. Από 1 κρούσμα έχουν Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη και Ρέθυμνο. Τέλος, 1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Στο μεταξύ, νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνεται στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στο δήμο Βοΐου, όπου έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες μέρες 26 άτομα θετικά στον ιό.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα και πληροφορίες από έκτακτη ενημερωτική σύσκεψη προχτές στο δημαρχείο, από τα 22 κρούσματα που καταγράφονταν μέχρι τότε - όλοι τους νέοι κάτω των 40 ετών - 14 ήταν στη Σιάτιστα, 6 στην Εράτυρα, 1 στη Μολόχα και 1 στο Καλονέρι. Αρκετά ακόμα άτομα υποβλήθηκαν σε επαναληπτικά τεστ, καθώς βρέθηκαν οριακά θετικά, ενώ πάνω από 160 δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, καθώς και στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Κάλεσμα αγώνα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

Κάλεσμα στα σωματεία των εργαζομένων στις δημόσιες δομές Υγείας να μετατρέψουν την Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη σε μέρα πανελλαδικής δράσης με αίτημα την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Τη συγκεκριμένη μέρα συνεδριάζει στο υπουργείο Εργασίας η Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα την ένταξη των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας στο σχετικό καθεστώς. Με αφορμή τη συνεδρίαση, το Σωματείο καλεί να αποφασιστούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.

«Απαιτούμε να σταματήσει η κοροϊδία και προσβολή απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματός μας για ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα», τονίζει το Σωματείο. Οπως επισημαίνει, πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν «σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου», και μάλιστα «χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας», όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι «μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοί μας».

Το Σωματείο διεκδικεί: Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενο. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Παράλληλα, το Σωματείο καταγγέλλει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας και των υπόλοιπων δημόσιων μονάδων Υγείας είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες και για εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες. Απαιτεί να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα σε όλους τους εργαζόμενους, όπως και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή, ενώ διεκδικεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή, σε Κυριακές και αργίες.

  • Τα αιτήματα των υγειονομικών για το ανθυγιεινό επίδομα και την ένταξη στα ΒΑΕ επαναφέρει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την πρόσκληση εκπροσώπου του Σωματείου στη συνεδρίαση της Επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Ισχυρίζεται ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» ενώ αφήνει το λαό πολλαπλά εκτεθειμένο

Πίσω από την «ατομική και κοινωνική ευθύνη» επιχειρεί να κρύψει ότι ένοχος για την έξαρση είναι η πολιτική με «πυξίδα» τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την ώρα που στο δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέσα προστασίας, στους χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι μένουν εκτεθειμένοι χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αστικές συγκοινωνίες οι επιβάτες «παστώνονται» σαν σαρδέλες, στα σχολεία και τα ΑΕΙ ανακοινώνονται ημίμετρα, μακριά από τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι... «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι... το δημόσιο σύστημα Υγείας «ενισχύθηκε, λειτούργησε, επανήλθε στην κανονικότητα και είναι σε ετοιμότητα»!

Τα παραπάνω ανέφεραν στη χτεσινή κοινή ενημέρωση οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, και Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην οποία συμμετείχε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Τα «πρέπει» του κεφαλαίου διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού

Ο Ν. Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε ότι «το κράτος κάνει αυτά που πρέπει», σε αντίθεση με κοινωνικές ομάδες ή άτομα που δεν αναλαμβάνουν την «κοινωνική» ή «ατομική ευθύνη»!

Επιχειρώντας να κρύψει ότι ένοχος για την έξαρση των κρουσμάτων είναι η πολιτική που έχει για πυξίδα τα «πρέπει» του κεφαλαίου, επανέλαβε προκλητικά ότι η έξαρση αυτή τάχα δεν οφείλεται στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, το οποίο έγινε με τους όρους των tour operators, των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού και των ταξιδιωτών. Κι αυτό όταν σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος χτες, από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια τουριστών που έχουν εισέλθει στη χώρα έχουν γίνει τεστ μόνο στο 12%, σε συνθήκες που κυβέρνηση και ΕΕ επέτρεψαν την πληρότητα κατά 100% στις αεροπορικές πτήσεις και κατά 85% στην ακτοπλοΐα...

Υπερασπιζόμενος την τακτική της κυβέρνησης να «κουκουλώνει» κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ειδικά στις τουριστικές περιοχές (μεταξύ άλλων με το να μη δίνει στοιχεία για το πώς κατανέμονται στη χώρα τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα, με το να μη δίνει στοιχεία ανά νησί, αλλά να τα «σουμάρει» σε Περιφερειακές Ενότητες κ.ά.), ο Ν. Χαρδαλιάς επιστράτευσε ακόμα ένα σαθρό επιχείρημα περί... προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα είπε: «Παιχνίδι εντυπώσεων στιγματισμού συγκεκριμένων περιοχών και δυνατότητα να μην προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που νοσούν δεν θα τα διαπραγματευτούμε με κανέναν».

Αξιώνουν «συστράτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική

Στο ίδιο μήκος κύματος... «εικονικής πραγματικότητας», ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επανέλαβε τα περί δήθεν «ενίσχυσης» και «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αυτήν τη φορά ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα προσλήψεων (οι οποίες σε κάθε περίπτωση αφορούν συμβασιούχους), για να μην αλληλοαναιρεθεί με τον υπουργό Β. Κικίλια: Την προηγούμενη βδομάδα ο υφυπουργός μιλούσε για 6.000 προσλήψεις και ο υπουργός για 6.500, ενώ χτες ο Β. Κικίλιας μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για 6.155 προσλήψεις... Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι πρόκειται για προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, που αντιστοιχούν το πολύ στο 20% των αναγκών για μόνιμο προσωπικό, με βάση τις κενές οργανικές θέσεις των οργανογραμμάτων, που είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι αφυπηρετήσεις υγειονομικών καθώς και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υγεία που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόλυσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Το «ενισχυμένο» και «έτοιμο» δημόσιο σύστημα Υγείας, που «επανήλθε στην κανονικότητα», είναι αυτό των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, σε ΜΕΘ (ακόμα και ο στόχος της κυβέρνησης για 1.200 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος του χρόνου αντιστοιχεί μόνο στο 30% αυτών που πρέπει να έχει η χώρα με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ), σε υλικά, γενικότερα σε υποδομή. Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο και το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς συνολικά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει με «μπαλώματα», με μετακινήσεις προσωπικού και μηχανημάτων από τη μια δημόσια μονάδα Υγείας στην άλλη...

Επιχειρώντας να κουκουλώσουν όλα τα παραπάνω και την αιτία τους, την πολιτική στήριξης των κερδών του κεφαλαίου που είναι ασυμβίβαστη με τις λαϊκές ανάγκες και ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις τους, οι Ν. Χαρδαλιάς και Β. Κοντοζαμάνης κάλεσαν το λαό να «συστρατευτεί» με αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική και «να μην αποτελεί το ζήτημα της πανδημίας θέμα αντιπαράθεσης», δηλαδή να μη δυναμώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την πάλη τους για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.

ΣΥΡΙΖΑ
Προσθέτει ρεσιτάλ θράσους πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Δίπλα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ που αφήνει το λαό πολλαπλά εκτεθειμένο στην πανδημία, έρχεται να προστεθεί το ρεσιτάλ θράσους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της δικής του κυβέρνησης, όπως και το ότι σε κρίσιμες στιγμές στη διαχείριση της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στα μέτρα και τις επιλογές της κυβέρνησης για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «επιλογή μας ήταν να βάλουμε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να μην κάνουμε στείρα αντιπολίτευση για να καρπωθούμε πολιτικά οφέλη, μπροστά στον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού. Να γίνουμε και εμείς κομμάτι της συλλογικής προσπάθειας του ελληνικού λαού να νικήσει αυτόν τον αόρατο εχθρό». Στην πραγματικότητα, βέβαια, με το περιβόητο... «θα λογαριαστούμε μετά» και τα περί... «αόρατων εχθρών», ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου ενώ η κυβέρνηση κλιμάκωνε την αντεργατική επίθεση μέσα στην πανδημία, για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Υποστηρίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια, όμως, σήμερα υπονομεύεται ευθέως από τις ενέργειες της κυβέρνησης», ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων καταλογίζει άνοιγμα του Τουρισμού «χωρίς σχέδιο», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερθεμάτιζε για ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πρωτόκολλα που πετσοκόφτηκαν με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, καταγγέλλει το άνοιγμα των σχολείων «χωρίς σχέδιο» και χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσπερνώντας το ότι η άθλια κατάσταση με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές έχει τη σφραγίδα και της δικής του κυβέρνησης.

Στο διά ταύτα, συστήνει στους πολίτες «να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την εφαρμογή ενός σχεδίου άμεσης ανάγκης», παρουσιάζοντας δηλαδή την αντιλαϊκή πολιτική ως ζήτημα «έλλειψης σχεδίου»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΥΠΕ
Με μετακινήσεις προσωπικού «μπαλώνουν» προσωρινά τρύπες ανοίγοντας άλλες

Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για την «αποψίλωση» των Κέντρων Υγείας της Κέρκυρας

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την Υγεία στην Κέρκυρα
Την «αποψίλωση» των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Κέρκυρας από γιατρούς και νοσηλευτές, με εντολή του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η «αποψίλωση» οφείλεται στη μετακίνηση του προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα «κλιμάκια ελέγχου» Covid στο λιμάνι του νησιού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ελλείψεις με «μπαλώματα» που προκαλούν άλλες τρύπες, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι τάχα «πανέτοιμο και ενισχυμένο».

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως σύμφωνα με καταγγελίες «των γιατρών και των νοσηλευτών των ΚΥ και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας, οι εργαζόμενοι (σ.σ. που μετακινούνται στα κλιμάκια ελέγχου) εξαναγκάζονται να εργάζονται σε έναν ακατάλληλο υγειονομικά χώρο, τις καθημερινές και τις αργίες, εκτός ωραρίου, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες».

«Πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και ρωτά:

«Αυτό εννοεί ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης όταν αναφέρεται στην "πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ως σημείου πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19";

Αντί η ΠΦΥ να αναπτυχθεί πλήρως, αντί τα ΚΥ να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μετακινείται το λιγοστό προσωπικό, για να "μπαλώσει τρύπες".

Αντί οι περίφημες Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ να στηρίξουν τις δομές ΠΦΥ, τα Κέντρα Υγείας απογυμνώνονται από γιατρούς και νοσηλευτές.

Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά πόσο προκλητικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για τη δήθεν "θωράκιση" και "ετοιμότητα" του δημόσιου συστήματος Υγείας και την "πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και των εργαζομένων"».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Να αναιρεθεί η εντολή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ και να επιστρέψουν όλοι οι υγειονομικοί, που έχουν μετακινηθεί, στα Κέντρα Υγείας. Να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας. Να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κινητών μονάδων για τη διενέργεια τεστ και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης.

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και της αδιέξοδης πρακτικής των προσωρινών «μπαλωμάτων» είναι και το Νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτίριο χωρίς να έχουν καλυφθεί οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

Οπως επισημαίνει η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», «οι ανάγκες του νέου νοσοκομείου σε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του είναι τεράστιες. Οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το οργανόγραμμα του παλιού νοσοκομείου (αφού για το νέο δεν έχει ακόμα εγκριθεί), αγγίζουν τις 200».

Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καλύπτεται «από 3 μόνιμα διορισμένους ιατρούς και οι υπόλοιπες 4 θέσεις από γενικούς ιατρούς αποσπασμένους από το ΚΥ Ψαχνών», σε ένα ακόμα «μπάλωμα» με μετακίνηση προσωπικού που αποδυναμώνει την ήδη υποβαθμισμένη ΠΦΥ. Η πρώτη διαλογή ασθενών για να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κορονοϊού γίνεται στην πύλη εισόδου, «απουσία ιατρού, μόνο από νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται από άλλες κλινικές».

Αντίστοιχα, στη ΜΕΘ υπηρετούν «3 γιατροί με μετάταξη». Στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου «μέσα στον Αύγουστο το νοσοκομείο έτυχε να μείνει και εντελώς ακάλυπτο», ο μαγνητικός τομογράφος «δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού», ενώ ο αξονικός «δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο».

Την ίδια ώρα, ένα μήνα μετά τη μετεγκατάσταση, «δεν υπάρχουν εκτυπωτές για συνταγογράφηση σε όλα τα τμήματα, όπως και τηλεφωνικό κέντρο που να δίνει πληροφορίες ή να συνδέει με τις κλινικές»...

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με «εντέλλεσθε» και εντατικοποίηση οι εφημερίες στην Ουρολογική Κλινική

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αποτυπώνονται και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, με χαρακτηριστικό το πρόβλημα των εφημεριών στην Ουρολογική Κλινική.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει πως η πρόσφατη ανακοίνωση της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου ότι θα μείνει χωρίς εφημερεύοντα γιατρό την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, επιβεβαιώνει «τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Υγεία και εφαρμόζει η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου».

Οπως καταγγέλλει η ΤΕ Ηρακλείου, «μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έδωσε "εντέλεσθε" στον διευθυντή της Ουρολογικής να συνεχίσει τη λειτουργία της κλινικής χωρίς κανένα άλλο μέτρο ενίσχυσης του προσωπικού, παρά μόνο με υποσχέσεις για "μπαλώματα"!».

Στην πραγματικότητα η «λύση» είναι η εντατικοποίηση, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό θα βγάλει τις εφημερίες, υπερβαίνοντας ξανά το προβλεπόμενο από το νόμο όριο εφημεριών ανά μήνα...

Η ΤΕ Ηρακλείου απαιτεί να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Σοβαρές επιπτώσεις από τις ελλείψεις προσωπικού

Σε επικοινωνία του «Ριζοσπάστη» με τον διευθυντή της κλινικής, Νίκο Χόνδρο, μας ανέφερε ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα υπάρχει μία κενή θέση που έπρεπε να είχε καλυφθεί, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει, ενώ πρόσθεσε ότι τα οργανογράμματα είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς έχουν διαμορφωθεί σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, για την κάλυψη της κενής θέσης είχε γίνει προκήρυξη το Μάη του 2019, «(μαζί με άλλες 903 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά), η διαδικασία πάγωσε για 9 μήνες, ενώ στη νέα προκήρυξη του Φλεβάρη δεν συμπεριλαμβανόταν θέση επιμελητή ουρολόγου για το Βενιζέλειο!».

Αναφερομένη στις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη προσωπικού, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που δεν βγαίνουν οι εφημερίες «θα μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο (...), ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της Ουρολογικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη κλινική του Χειρουργικού Τομέα και να παρακολουθούνται τα απογεύματα όλης της βδομάδας από τους εφημερεύοντες της κλινικής αυτής (οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων)».

«Λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού», προσθέτει, «η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται». Η εντατικοποίηση αυτή, τονίζει, «αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών».

«Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών μπαλώνεται προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλέον μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι».

Η ΔΗΠΑΚ προβάλλει μεταξύ άλλων τα αιτήματα: Αμεση προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες. Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας (5ήμερο - 6ωρο), με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα, ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τις μονάδες Υγείας και τα γηροκομεία

Κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ

Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας που υπάγονται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια ενημερώθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που μαζί με τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δ. Τσαλικίδη.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να καλύψει μέρος των αναγκών σε προσωπικό με προσλήψεις επικουρικών, συμβασιούχων και ελάχιστων αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα, για τις ελλείψεις σε υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό παρουσιάζει ως «λύση» τις χορηγίες ιδιωτών, όπως στην περίπτωση των νέων χειρουργείων του ΑΧΕΠΑ και των νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν στο Ιπποκράτειο.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για το βάρος που καλείται να σηκώσει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε συνθήκες πανδημίας και πόσο μπορεί να επηρεαστεί η αντοχή του σε περιπτώσεις όπως αυτές του ΑΧΕΠΑ και του «Παπαγεωργίου», όπου δεκάδες υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό και πολλαπλάσιοι τέθηκαν σε καραντίνα, ή στις περιπτώσεις με τα κρούσματα σε γηροκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε σύντομο χρόνο στις κλινικές Covid-19 και στις ΜΕΘ, με αρκετούς τελικά να χάνουν τη ζωή τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Στολτίδης, ανέφερε ότι τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού στα γηροκομεία σε Ασβεστοχώρι και Εύοσμο, αλλά και η διαρκής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες και νοσηλευτικά ιδρύματα, αποδεικνύουν την ανάγκη το δημόσιο σύστημα Υγείας να θωρακιστεί με όλα τα αναγκαία μέτρα και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για χώρους που περιθάλπουν και φιλοξενούν ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, ωστόσο στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα μέσα, με ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας. Οι επιχειρηματίες της Υγείας - Πρόνοιας, τόνισε, μπροστά στα κέρδη τους κάνουν εκπτώσεις στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών τους. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια τραγικά φαινόμενα.

Και θύμισε ότι το ΚΚΕ μεταξύ άλλων ζητά: Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα. Αμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων αυτών των ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν αυτοί οι χώροι. Επίταξη ξενοδοχείων, για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, ώστε να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι και ηλικιωμένοι, που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν. Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας των δομών του ιδιωτικού τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και να είναι πλήρως ενταγμένος στον κρατικό σχεδιασμό και έλεγχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
«

Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα» απαιτεί το ΚΚΕ, που κατέθεσε στη Βουλή σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία σημειώνει:

«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων να αποτελεί βασική πλευρά για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία. Η κυβέρνηση βαφτίζει "νέες προσλήψεις" την εργασία των ίδιων εργαζομένων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης και των δήμων που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα, από τις 9.500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή εργασία των 3,5 ωρών! Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα σήμερα όσο και ο αριθμός των μαθητών και σπουδαστών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα δεν επαρκεί εξαρχής για να καλύπτει την κάθε σχολική μονάδα.

Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να "βγαίνει η δουλειά" ούτε φυσικά την είσοδο εργολάβων καθαριότητας μέσα στις σχολικές μονάδες όπως δειλά δειλά αναφέρουν κάποιες δημοτικές αρχές.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους».

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, που ρωτούν τον υπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στη σχολική καθαριότητα σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση και να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στα σχολεία με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής εργασίας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΡΜΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν τις ελλείψεις και την απουσία σχεδιασμού για τα σχολεία

Παραδείγματα από το δήμο Θέρμης που μαρτυρούν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με ελλείψεις και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό αναδεικνύουν οι Κομματικές Οργανώσεις Θέρμης και Μίκρας Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ενδεικτικά, παρουσιάζουν την έλλειψη σε προσωπικό καθαριότητας, αφού η κυβέρνηση, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη, ενέκρινε συνολικά 67 προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, ενώ ο δήμος έχει αιτηθεί τουλάχιστον 78 άτομα. Μάλιστα από τα 67 άτομα, 40 θα εργαστούν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 27 με σύμβαση μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του δήμου, τα σχολικά κτίρια του δήμου διαθέτουν συνολικά 664 αίθουσες, εκ των οποίων 386 είναι στην Πρωτοβάθμια και 278 στη Δευτεροβάθμια, ξέχωρα οι υπόλοιποι βοηθητικοί χώροι, οι αυλές κ.λπ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας αυτής της περιόδου.

Επίσης αναφέρονται στο χρόνιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και κυρίως στο φλέγον ζήτημα της σχολικής στέγης, που εν μέσω πανδημίας έρχεται πιο έντονα στην επιφάνεια. Ετσι, π.χ. φέτος λειτουργεί για πρώτη φόρα το 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, έχοντας όμως ως μαθητές 50 περίπου νήπια και προνήπια από τη Θέρμη, που θα μεταφέρονται στα προκάτ του 3ου Δημοτικού, που βρίσκεται στο Τριάδι. Επίσης, στο Πλαγιάρι, σε ένα κτίριο και μία αυλή συγχρωτίζονται πάνω από 400 μαθητές. Γεμάτα ασφυκτικά είναι και το 1ο και 3ο Γυμνάσιο Θέρμης.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και έστω και την τελευταία στιγμή να διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια στην Εκπαίδευση, στην Υγεία του λαού, στην ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διαδήλωσαν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Πλήθος γονιών και εκπαιδευτικών έδωσαν το «παρών» στη χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων.

Η αρχή έγινε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου συγκεντρώθηκαν με τα πανό τους εκπαιδευτικά σωματεία και εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πετιούνται αδίκως μετά από χρόνια δουλειάς στην ανεργία λόγω τεχνικών λαθών στους πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά και εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων, που διαμαρτύρονται για τον εξοβελισμό τους από τα Λύκεια.

Από εκεί ξεκίνησε μια μαχητική πορεία προς τη Βουλή, με τα συνθήματα να κυριαρχούν: «Μόρφωση, υγεία, σταθερή δουλειά, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολειά», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, κρατική ευθύνη για υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία», «70 δισ. στις επιχειρήσεις, μα ούτε ένα ευρώ για αίθουσες - προσλήψεις», «Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», «Δάσκαλοι - γονείς τώρα συμμαχία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία».

Στην οδό Σταδίου η αστυνομία επιχείρησε να περιορίσει την πορεία σε δύο μόνο λωρίδες, κάτι που αποτράπηκε κάτω από την πίεση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που βάζει εμπόδια τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών να διεκδικούν μέτρα για τα σχολεία και τους μαθητές τους.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου θα συνεδρίαζε αργότερα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να συζητήσει τα κυβερνητικά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να δει αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. «Σε αυτές τις συνθήκες τρία πράγματα χρειάζονται για την αναγκαία λειτουργία των σχολικών μονάδων: Χώροι, εκπαιδευτικοί, καθαριστές/στριες! Ούτε ένα από τα τρία δεν ικανοποιεί αυτή η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής, σημειώνοντας ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν δίνει χρήματα για τις ανάγκες του λαού.

Οι διαδηλωτές διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα επιβάλουν στην πράξη να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες, να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, να εξασφαλιστεί καθαριότητα για όλα τα σχολεία, γιατί τα μορφωτικά δικαιώματα και η υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών είναι πάνω απ' όλα.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για το άνοιγμα σχολείων και ΑΕΙ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών κατέθεσε τα ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο, με τον υπουργό, Θ. Καράογλου, να πετά το μπαλάκι της ευθύνης, απαντώντας πως θα έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Παράλληλα έγινε πορεία στην οδό Αγίου Δημητρίου έως το ύψος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου σε υπαίθριο χώρο η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών προχώρησε μετά την πορεία στη προγραμματισμένη σύσκεψή της με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα των αναπληρωτών για την άμεση πρόσληψή τους. Η Πρωτοβουλία αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στο «Θεατράκι των εποχών» στη Νέα Παραλία, για την προετοιμασία της παρέμβασής τους ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν εκπαιδευτικοί και στην Καβάλα, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έγινε χτες από εκπαιδευτικούς και στη Λάρισα, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους ήταν οι μαζικές προσλήψεις και η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»
Επανέλαβε την προκλητική άρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, στη χτεσινή συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, παρουσίασαν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Η επικίνδυνη και προκλητική άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την πραγματική προστασία της υγείας εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών, συνολικά των εργαζομένων και του λαού, από την πανδημία, προκειμένου να διοχετεύει το χρήμα με επιδοτήσεις και πλήθος προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβεβαιώθηκε και χτες με τον καλύτερο τρόπο από τα όσα ανέφεραν η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που έγινε, όπως φάνηκε, περισσότερο για λόγους εντυπώσεων και καθησύχασης.

Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τα όσα ήδη είχε αναφέρει στην προχτεσινή της συνέντευξη Τύπου σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων. Αναμάσησε τις αλχημείες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κατά μέσο όρο 17 μαθητές ανά τάξη, με τη διαφορά ότι χτες παραδέχτηκε ότι στις πολυπληθέστερες πόλεις υπάρχουν και τμήματα με 20 μαθητές κατά μέσο όρο. Κάτι που ωστόσο το εμφάνισε ως «φυσιολογικό» και «ακίνδυνο» για τη διασπορά του ιού αφού αφορά «μια σταθερή ομάδα». Τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Υγείας ανέφεραν ότι το «επιδημιολογικό μοντέλο» που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι το ενδεδειγμένο και αυτό που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσπερνώντας βέβαια ότι αυτό το «μοντέλο» προκάλεσε εκατόμβες νεκρών.

Παράλληλα, έκαναν γαργάρα τις εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και η διαχείριση της πανδημίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι «το θέμα είναι με ποιες προϋποθέσεις και ποιους όρους θα ανοίξουν τα σχολεία ώστε να περιφρουρηθούν και να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση και τη ζωή. Το κυβερνητικό όμως σχέδιο εξαντλείται στη χρήση μάσκας» και «σε μια νέα εκδοχή επίκλησης "ατομικής ευθύνης" που αυτήν τη φορά απευθύνεται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού», εντείνοντας τις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Ενώ το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι, όπως λένε οι επιστήμονες και η κοινή λογική, η αποφυγή του συγχρωτισμού, γιατί η κυβέρνηση, τώρα, με 200 κρούσματα τη μέρα, εξαγγέλλει τη λειτουργία των σχολικών τάξεων με όλους τους μαθητές, με 20, 25 και 27 μαθητές, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με μόνη τη χρήση της μάσκας, όταν τον περασμένο Ιούνη με σχεδόν μηδενικά κρούσματα η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο όριο μαθητών τους 15 ανά τμήμα; Τι άλλαξε τώρα και το 15 μαθητές ανά τμήμα έγινε 20 και 25 και παραπάνω; Είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις για τις οποίες εξακολουθούν να επιμένουν οι ειδικοί επιστήμονες;».

«Για την αποφυγή του συγχρωτισμού και την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτείται τώρα μείωση των μαθητών ανά τάξη ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές», σημείωσε ο Γιάννης Δελής, ενώ απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρεθούν αυτές οι αίθουσες τόνισε ότι καταρχήν μπορούν να αξιοποιηθούν οι αίθουσες των 2.000 σχολικών μονάδων που έκλεισαν στην επαρχία, στα νησιά και τις πόλεις, από όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 και μετά. Μάλιστα, ανέφερε προς την υπουργό ότι ο ίδιος μπορεί να υποδείξει 3 - 4 κλειστά σχολεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα σημείωσε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν και κατάλληλα κτίρια με την ευθύνη και τη μέριμνα του κράτους.

«Σχεδιασμός και βούληση απαιτούνται», σημείωσε, όμως η κυβέρνηση, αντί αυτού, «τζογάρισε τον χρόνο που κερδήθηκε από την υποδειγματική υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός στην πρώτη φάση της πανδημίας» για να περάσει νέα αντεργατικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι, φτάνοντας στο σημείο μέσα στην πανδημία να ψηφίσει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 μαθητές!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε ακόμα την υπουργό να απαντήσει πώς η κυβέρνηση βρίσκει τα χρήματα για να τα χαρίζει «δεξιά και αριστερά τους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως δεν μπορεί να βρει για την Υγεία και την Εκπαίδευση του λαού, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», για τον μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, για τη μαζική πρόσληψη μόνιμων καθαριστριών στα σχολεία, κάτι πολύ αναγκαίο ιδιαίτερα σε αυτήν τη φάση, για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Ο Γ. Δελής, μεταφέροντας στη Βουλή τα αιτήματα των φορέων της Εκπαίδευσης, απαίτησε την επαναφορά των σχολικών γευμάτων, τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ τόνισε: «Ούτε να διανοηθείτε, υπουργέ, να διατάξετε την online μετάδοση των μαθημάτων μετατρέποντας τις σχολικές τάξεις σε τηλεοπτικά ριάλιτι».

Τα ίδια, σημείωσε, ισχύουν και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ζητώντας να εξασφαλιστούν σε όλους τους φοιτητές δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, εξοπλισμός κ.ά.

«Πλαστή» εικόνα παρουσιάζει η κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας για τα θέματα Υγείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό αρνούμενη να αναλάβει τις ευθύνες της και ότι δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που κερδήθηκε για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για αυστηρά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας και για επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους κλάδων πρώτης γραμμής.

Αντίθετα, σημείωσε, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέτρα που ενισχύουν το αντεργατικό οπλοστάσιο. Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες ορισμένων επιστημόνων που, όπως είπε, «δέχονται να γίνουν πλυντήριο» και στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης».

Σημείωσε ότι είναι πλαστή η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30.000, οι γιατροί μειώθηκαν κατά 14% τα τελευταία χρόνια και οι συμβασιούχοι που ανακοινώθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αύριο η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε σύσκεψη καλεί η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Στέλνει μήνυμα αγωνιστικής ετοιμότητας «για να μην πληρώσουν οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες, οι οικογένειές μας, ξανά, άλλη μια καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνεται με την πανδημία». Υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα θύματα και τα κρούσματα στα δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη τώρα, στον "Ταξιάρχη" χτες, είναι τα δείγματα της πολιτικής τους, της στήριξης των κερδών», στο κάλεσμά της η ΣΕΑΑΝ προτάσσει ταυτόχρονα την πάλη για «μέτρα προστασίας από την πανδημία και τα πρωτόκολλα - λάστιχο κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών».

Χωρίς γιατρό το Περιφερειακό Ιατρείο Θύμαινας

Την άμεση τοποθέτηση γιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο της Θύμαινας, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας, διεκδικούν οι κάτοικοι του νησιού. Το συγκεκριμένο ιατρείο έχει μείνει εδώ και μήνες χωρίς γιατρό, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα και στο παρελθόν. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο νησί εντελώς αβοήθητος. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, οι κάτοικοι προχώρησαν την Τρίτη 18/8 σε κατάληψη του δημαρχείου Φούρνων.

Τη συμπαράστασή της στην κινητοποίηση και στο δίκαιο αίτημά της εκφράζει η Κομματική Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στους Φούρνους. Στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση για το ζήτημα στη Βουλή τον περασμένο Μάρτη, ενώ οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας, στη 2η ΥΠΕ, στο δήμο Φούρνων και στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου. Αντί για απαντήσεις και ικανοποίηση του αυτονόητου αιτήματος, όμως, εισέπραξαν από την κυβέρνηση προκλητική κοροϊδία. Ετσι, στις 12 Ιούνη το υπουργείο Υγείας παρουσίασε το «Σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα» ενόψει της τουριστικής περιόδου, συμπεριλαμβάνοντας το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων, που λειτουργεί με έναν γιατρό και μία μαία, και το Περιφερειακό Ιατρείο Θύμαινας, που παραμένει εδώ και μήνες χωρίς γιατρό, στις δομές που βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Τρέχουν» οι δοκιμές για εμβόλιο και θεραπεία

Επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων και θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το υποψήφιο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της «AstraZeneca» ενδέχεται να αδειοδοτηθεί ακόμη και φέτος, αν συγκεντρωθούν επαρκή δεδομένα, δήλωσε χτες ο διευθυντής του «Oxford Vaccine Group».

«Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν οι κλινικές μελέτες διεξάγονται γρήγορα και τα δεδομένα παρουσιαστούν στις ρυθμιστικές αρχές φέτος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Παράλληλα, η «ΑstraZeneca» ανακοίνωσε πως άρχισε τις πρώτες δοκιμές μιας θεραπείας βασισμένης σε αντισώματα για την πρόληψη και τη θεραπεία της Covid-19. Με τις δοκιμές, που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα αξιολογηθεί αν το AZD7442, ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι ασφαλές και ανεκτό σε έως 48 υγιείς συμμετέχοντες.

Στις ΗΠΑ ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, προειδοποίησε πως η διανομή οποιουδήποτε υποψήφιου εμβολίου προτού να έχει αποδειχθεί πέραν αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές ενέχει κινδύνους και επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

Οι δηλώσεις Φάουτσι έγιναν με φόντο τις ανησυχίες πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, θα ασκήσει πίεση στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) προκειμένου κάποιο εμβόλιο να λάβει έγκριση κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization - EUA) και να διανεμηθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Επιβραδύνεται η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, όμως η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως, εκτός από τη Νοτιοανατολική Ασία και περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τη βδομάδα που τελείωσε στις 23 Αυγούστου, καταγράφηκαν παγκοσμίως πάνω από 1,7 εκατ. νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 40.000 θάνατοι, «μια μείωση 4% του αριθμού των κρουσμάτων και (μια μείωση 12%) του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Η αμερικανική ήπειρος παραμένει η πιο σκληρά πληγείσα περιοχή, καταγράφοντας το 50% των κρουσμάτων μόλυνσης και το 62% των θανάτων. Η Νοτιοανατολική Ασία σημείωσε άλμα καταγράφοντας το 28% των νέων κρουσμάτων και 15% των θανάτων. Η Ινδία εξακολουθεί να καταγράφει την πλειονότητα των κρουσμάτων, όμως ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία και στο Νεπάλ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 4%, όμως ο αριθμός των θανάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες έξι βδομάδες. Λίβανος, Τυνησία και Ιορδανία κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

«Στην Ευρώπη, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδας», ανέφερε ο ΠΟΥ, ωστόσο «μια μικρή μείωση (1%) καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, και ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται σε όλη την περιοχή».

Μέχρι χτες περισσότεροι από 23,8 εκατ. άνθρωποι είχαν επιβεβαιωμένα μολυνθεί σε όλο τον κόσμο και πάνω από 817.000 είχαν πεθάνει.

Στο μεταξύ, τρεις ασθενείς, σε Χονγκ Κονγκ, Ολλανδία και Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, μήνες αφότου είχαν αναρρώσει. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να μελετηθεί αν είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά πολλούς ανθρώπους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοχύρωτοι πρόσφυγες και μετανάστες μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας

INTIME NEWS

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ευθύνη έθεσε έγκαιρα με το ξέσπασμα της πανδημίας την κατεπείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τον κορονοϊό, τόσο των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων όσο και εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες στα ελληνικά νησιά, λόγω της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Σχεδόν πέντε μήνες μετά από την Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη μέτρων υγιεινής στα hot spots και στους άλλους καταυλισμούς παραμένουν και επιδεινώνονται με την επανάκαμψη της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της ομολογεί τη στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σε αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Οπως αναφέρει η Επιτροπή, το αποκαλούμενο «σχέδιό» της πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ακόμα «βρίσκεται σε εξέλιξη», και ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί κρούσματα σε hot spot και δομές στη Χίο, στη Λέσβο (η οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές), στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε εργαζόμενους σε δομής στη Ηλεία. Είναι ενδεικτικό ότι παραμένει ακόμα ζητούμενο η εξασφάλιση για τις ευάλωτες ομάδες ασφαλούς χώρου εκτός hot spots και καταυλισμών, σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κενά δημόσια κτίρια.

Στην απάντησή της επίσης η Επιτροπή κλίνει σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «κοντέινερ» και ομολογεί ότι για την υλοποίηση του «σχεδίου» της βασίζεται στις γνωστές ΜΚΟ που διαχειρίζονται αυτή την άθλια κατάσταση, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Ολα τα παραπάνω, με δεδομένο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, γεννούν ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για το τι επιφυλάσσεται στο άμεσο μέλλον για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα από την κυβέρνηση και την ΕΕ, στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που πρέπει να καταργηθούν.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει πως απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ και σε λοιπές δομές προσφύγων: Δωρεάν - επαρκή μέσα προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείου εντός των ΚΥΤ και των καταυλισμών με πλήρη στελέχωση, 24ωρη λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό. Αποφασιστική ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας των νησιών και της ενδοχώρας με προσωπικό και εξοπλισμό.

Οσο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία, θα είναι εκτεθειμένοι και ανοχύρωτοι όχι μόνο οι χιλιάδες κατατρεγμένοι που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών και άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, που ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας βιώνουν την ανασφάλεια με τα νοσοκομεία με βάση την απαράδεκτη λογική «κόστους - οφέλους», που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας. Το δυνάμωμα της πάλης για την προστασία της υγείας προσφύγων και μεταναστών συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας, ενάντια στις αποφάσεις και τους κανονισμούς της ΕΕ, στην αντιλαϊκή πολιτική, στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ