ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ζητούν και «τα ρέστα» οι δυτικοί για τους συλληφθέντες

Δύο από τους συλληφθέντες από τις γιουγκοσλαβικές αρχές

Associated Press

Δύο από τους συλληφθέντες από τις γιουγκοσλαβικές αρχές
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Τα πάντα δείχνουν ότι δρομολογούνται για τις επικείμενες τριπλές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 του Σεπτέμβρη, τη στιγμή που οι τόνοι για την υπόθεση της σύλληψης 2 Βρετανών και 2 Καναδών σε έδαφος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ανεβαίνουν.

Χτες ανακοινώθηκαν από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση οι κανόνες που θα ισχύσουν για τις προεδρικές, γενικές και δημοτικές εκλογές, και όπου, όπως αφήνεται να διαφανεί, οι παρατηρητές από τις χώρες οι οποίες μετείχαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς αναμένεται ότι θα εξαιρεθούν από τις ομάδες των διεθνών παρατηρητών που θα παρακολουθήσουν τη διενέργεια των εκλογών. Η ανακοίνωση των κανόνων έγινε στη χτεσινή κρατική «Gazette», όπου αναφέρεται ότι «οι ενδιαφερόμενοι αξιωματούχοι από ξένα κράτη, διεθνείς Οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που επιθυμούν να παραστούν ως παρατηρητές στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών έως τις 21 του Σεπτέμβρη το αργότερο...». Πληροφορίες ανέφεραν πως, παρότι δεν αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση, παρατηρητές από χώρες που επιτέθηκαν ενδέχεται να αποκλειστούν. Ετσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν ότι «θα σημειωθεί εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη», ανακοίνωσαν ότι θα καλέσουν παρατηρητές από τη Ρωσία και την Ελλάδα.

Associated Press

Στο μεταξύ, το θέμα, που φαίνεται να «απασχολεί» περισσότερο τη διεθνή κοινότητα, είναι το θέμα των 4 δυτικών, που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στο Μαυροβούνιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και κατηγορούνται για «κατασκοπία αλλά και ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες».

Ετσι, μετά το αρχικό μούδιασμα και τη σιγή, τόσο η Βρετανία, όσο και ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πέρασαν σε οξύτατη επίθεση, προσπαθώντας να προκαλέσουν και τις ανάλογες αντιδράσεις αλλάζοντας την ουσία του προβλήματος.

Χτες εκπρόσωπος του βρετανικού Φόρεϊν Οφις κατηγόρησε με περισσό θράσος τις γιουγκοσλαβικές αρχές ότι δε συμμορφώνονται... με τις διεθνείς συμφωνίες, βάσει των οποίων οφείλουν να γνωστοποιήσουν στη Βρετανία ποιους συνέλαβαν και για ποιο λόγο και να επιτρέψουν σε Βρετανούς αξιωματούχους να συναντήσουν τους συλληφθέντες. Για το λόγο αυτό η Βρετανία ζήτησε από τις διεθνείς οργανώσεις και τους συμμάχους της να ασκήσουν πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη σύλληψη των δυο Βρετανών από το γιουγκοσλαβικό στρατό με ασαφείς κατηγορίες, που συνδέονται με την τρομοκρατία και την κατασκοπία, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις.

Παράλληλα ο ΟΑΣΕ ζήτησε χτες από τις αρχές του Βελιγραδίου να επιτρέψουν αμέσως την πρόσβαση στους δυο Βρετανούς και τους δυο Καναδούς, που κρατούνται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές, και να δώσουν εγγυήσεις ότι οι συλληφθέντες χαίρουν «σωστής μεταχείρισης». Επίσης, την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά, Ιαν Τριτς, που δήλωσε ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ο Σον Γκόινγκ, εργαζόταν ως εργολάβος κατασκευών στο Κόσσοβο.

ΗΠΑ
«Κυνήγι κεφαλών» για τους διαδηλωτές

Ποικίλες οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών

Associated Press

Ποικίλες οι εκδηλώσεις των διαδηλωτών
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-

Στο εξωφρενικό ποσό του 1.000.000 δολαρίων (360 εκατομμύρια δραχμές) ορίστηκε το ποσό της εγγύησης από αμερικανικό δικαστήριο της Φιλαδέλφειας για την αποφυλάκιση ενός εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών που έληξε πανηγυρικά την Πέμπτη, δίνοντας το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη στον Τζορτζ Μπους τζούνιορ.

Πρόκειται για τον 33χρονο, Τζον Σέλερς, η οποίος κατηγορείται για μία σειρά μικροαδικήματα και ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη, όταν ένας αστυνομικός τον αναγνώρισε σε κάποια από τις διαδηλώσεις ως συμμετέχοντα στα βίαια επεισόδια της προηγούμενης μέρας. Μαζί του, συνελήφθησαν ακόμη έξι στελέχη του μαζικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ κατά της παγκοσμιοποίησης, για τους οποίους ορίστηκε εγγύηση 500.000 δολαρίων για την ανάμειξή τους στις διαδηλώσεις από το Σιάτλ μέχρι σήμερα!!!

Εκτός από αυτούς τους 7, ακόμη περίπου 300 διαδηλωτές παραμένουν στη σειρά για να εκδικαστούν από το αυτόφωρο οι υποθέσεις τους... Αυτά προς το παρόν από τη «δημοκρατική Αμερική» και το ανελέητο κυνηγητό από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών αναμένεται να συνεχιστεί και στο Λος Αντζελες, όπου και το επόμενο μεγάλο ραντεβού των διαδηλωτών, τις ημέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου των Δημοκρατικών από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου. Πάντως, προς μεγάλη «απογοήτευση» των αρχών, ούτε οι διώξεις, ούτε οι στρατοκρατούμενες πόλεις, ούτε το κυνήγι κεφαλών δείχνουν να πτοούν τους διαδηλωτές...

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Εκκαθάριση» του στρατεύματος από ισλαμιστικά και κουρδικά «στοιχεία»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την αποστράτευση δεκάδων αξιωματικών από τις γραμμές του τουρκικού στρατού ενέκρινε, μετά από πρόταση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ο πρόεδρος Αχμέντ Νετζνέτ Σερέρ. Η κατηγορία που βαραίνει τους 44 Τούρκους αξιωματικούς είναι αυτή της απειθαρχίας, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις είτε με ισλαμιστικές είτε με κουρδικές οργανώσεις. Για τον ίδιο λόγο έχουν απομακρυνθεί από το τουρκικό στράτευμα, χιλιάδες αξιωματικοί όλων των βαθμών από το 1996 έως σήμερα.

Η έγκριση του Τούρκου Προέδρου συμπέφτει χρονικά με τις πιέσεις που δέχεται από εργατικά συνδικάτα και οργανώσεις να ασκήσει βέτο στην απόφαση απόλυσης χιλιάδων υπαλλήλων από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, οι οποίοι βαρύνονται με τις ίδιες ακριβώς υπόνοιες συνεργασίας ή σχέσης με ισλαμιστικές ή κουρδικές οργανώσεις.

Ανεξέλεγκτες οι μεγάλες πυρκαγιές

Στο έλεος της φωτιάς έχει παραδοθεί η Νότια Τουρκία, όπου υπολογίζεται ότι από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν αποτεφρωθεί, μέχρι στιγμής, 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Εκτός ελέγχου μαινόταν, και χθες, η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Καραϊσαλί (Καισάρια), στις προσπάθειες κατάσβεσης της οποίας παίρνουν μέρος 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα, 30 οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες. Το έργο των τουρκικών πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Επίσης, μαίνονται πυρκαγιές στις κοντινές περιοχές Κουσάντασι και Μαναβγκάτ.

Αντιμέτωπες, όμως, και με μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά βρίσκονται οι τουρκικές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δυτική Τουρκία. Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε, χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, την περιοχή κοντά στη μικρή πόλη Γκέμπζε, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων της «Total-Fina». Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει όλη την περιοχή, ενώ οι άνδρες των πυροσβεστικών δυνάμεων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Μέχρι χτες το απόγευμα, ούτε οι τουρκικές αρχές ούτε εκπρόσωποι της εταιρίας είχαν προβεί σε κάποια πρώτη εκτίμηση των αιτίων της έκρηξης, ενώ δεν υπήρχαν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες.

ΙΝΔΙΑ
Βυθίστηκαν άνθρωποι και χωριά από τις καταρρακτώδεις βροχές

Απελπιστική η κατάσταση για τους πληγέντες

Associated Press

Απελπιστική η κατάσταση για τους πληγέντες
ΧΑΝΤΙΓΚΑΡ - ΑΣΑΜ.-

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το κρατίδιο Ασαμ στη βορειοανατολική Ινδία. Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ενισχύουν εκατοντάδες άνδρες του στρατού και της αεροπορίας ενώ ανεξέλεγκτος καταστρέφει τα πάντα και παρασέρνει στο πέρασμά του ολόκληρα χωριά ο ποταμός Βραχμαπούτρα, ο οποίος έχει υπερχειλίσει. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί και έχουν μεταφερθεί σε 40 πρόχειρους καταυλισμούς που έχει στήσει στην περιοχή ο ινδικός στρατός. Αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων εξέφραζαν τη βαθιά ανησυχία τους για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, καθώς η, ήδη, τραγική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις μιλούν για συνέχιση των σφοδρών βροχοπτώσεων για, τουλάχιστον, 2 ακόμη εικοσιτετράωρα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κάτω από τόνους λάσπης που παρέσυραν πάνω σε χωριά από τις πλαγιές του Θιβέτ οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν το γειτονικό κρατίδιο Χιμαχάλ Πραντές. Οι πρώτες εκτιμήσεις μετά την καταστροφή καταγράφουν 1.000 κατεστραμμένα σπίτια, 30 βυθισμένες γέφυρες, απέραντες εκτάσεις καλλιεργειών κατεστραμμένες, όπως επίσης και 4 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, το τηλεφωνικό δίκτυο και μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, ζημιές που αγγίζουν σε κόστος τα 238 εκατομμύρια δολάρια ή 10 δισεκατομμύρια ρουπίες.

ΙΤΑΛΙΑ
Τρομοκρατικές ενέργειες made in CIA

ΡΩΜΗ.-

Ολοι το ψιθυρίζουν, το συζητούν, το αναλύουν, αλλά σπανίως κάποιοι το δηλώνουν πεντακάθαρα. Την άμεση διασύνδεση της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, της περιβόητης CIA, στις τρομοκρατικές ενέργειες που ελάμβαναν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της υφηλίου, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Ενας από τους ολίγους, και μάλιστα με φέρον βαρύγδουπο τίτλο του απόστρατου στρατηγού, ο Τζαναμέλιο Μαλέτι υποστηρίζει, με χτεσινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ότι με τις υποδείξεις, τη στήριξη και την άμεση ανάμειξη της CIA, η άκρα δεξιά στη γείτονα προέβαινε σε σωρεία τρομοκρατικών πράξεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, χρόνια ταραγμένα και γνωστά ως «μολυβένια χρόνια».

Ο Μαλέτι, που είναι πρώην στρατηγός των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών κατηγορεί την CIA για την άμεση ανάμειξη στις τρομοκρατικές ενέργειες, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και αποκαλύπτει ότι ο σταθμός της CIA στη Γερμανία προμήθευε σε ακροδεξιές ομάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι η κεντρική υπηρεσία της αμερικανικής κατασκοπίας «λειτουργούσε ως σύνδεσμος ανάμεσα στις ακροδεξιές οργανώσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ παράλληλα τους υπαγόρευε τον τρόπο δράσης τους». Σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό, η CIA χρησιμοποιούσε τους σταθμούς της στην Ιταλία και τη Γερμανία, οι οποίοι θεωρούνταν οι πιο ισχυροί στη Δυτική Ευρώπη, για να βοηθήσει την «αναγέννηση ενός ακραίου εθνικισμού και για να εμποδίσει με τη συνδρομή της άκρας δεξιάς τη στροφή της ιταλικής και της γερμανικής κοινωνίας προς την Αριστερά».

Ο Μαλέτι τέθηκε επικεφαλής του κεντρικού τμήματος στρατιωτικής αντικατασκοπίας το 1971. Λίγο αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 31 χρόνων κατηγορούμενος ότι βοήθησε δύο νεοφασίστες να ξεφύγουν από την αστυνομία και ότι αποπροσανατόλιζε τις έρευνες της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον σε μία -όπως αποδείχτηκε- τρομοκρατική απόπειρα στο Μιλάνο, ενώ σήμερα ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μαλέτι αναφέρει ότι η CIA «προσπάθησε να κάνει στην Ιταλία αυτό που είχε κάνει στην Ελλάδα το 1967, όταν το πραξικόπημα των συνταγματαρχών έθεσε εκτός παιχνιδιού τον Παπανδρέου». Ομως η κατάσταση στην Ιταλία «ξέφυγε από τα χέρια της», πρόσθεσε ο Μαλέτι και μάλιστα τόνισε ότι είχε ενημερώσει με εκθέσεις του πολλούς πολιτικούς και κυρίως τον Τζούλιο Αντρεότι για τις σχέσεις της CIA με τις ακροδεξιές οργανώσεις και για σχέδιο πραξικοπήματος, στο οποίο μπλέκονταν ανώτατοι αξιωματικοί των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνηση του αραβικού κόσμου συναντά η αμερικανική διαμεσολάβηση

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η αμερικανική διπλωματία προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος του Μπιλ Κλίντον να επιτευχθεί οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας, δηλαδή μέσα στους επόμενους πεντέμισι μήνες. Εντούτοις, τα μηνύματα από τον αραβικό κόσμο δεν είναι τόσο θετικά για την Ουάσιγκτον. Σε ανάλογες περιοδείες εξασφάλισης υποστήριξης βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

Με κάτι λιγότερο από συγκρατημένη αισιοδοξία συνεχίζει την περιοδεία του σε 14 αραβικές χώρες ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Γουόλκερ. Η πρώτη του συνάντηση με τον κατεξοχήν σύμμαχο των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα, κάθε άλλο παρά θετική απέβη, αντίθετα με τα αναμενόμενα, για την αμερικανική διπλωματία. Η σαουδαραβική ηγεσία επανέλαβε τη θέση της για παραχώρηση της πλήρους κυριαρχίας της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους και δεν αποδέχτηκε καμία άλλη «μέση λύση».

Αντίθετη με τις αμερικανικές επιδιώξεις αναμένεται να είναι και η απάντηση της ιορδανικής ηγεσίας, καθώς ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει, επανειλημμένως, εκφραστεί υπέρ της πλήρους μετάβασης της αραβικής Ιερουσαλήμ στην παλαιστινιακή κυριαρχία. Χτες, μάλιστα, στο Αμμάν σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» και στην παραμονή της ισραηλινής κυριαρχίας στο σύνολο της Ιερής Πόλης.

Εξίσου αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, ένα 24ωρο νωρίτερα, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις που οι διαμεσολαβήσεις του Αιγυπτίου Προέδρου τού απέδωσαν και τον τίτλο του «μετριοπαθούς», ο Μουμπάρακ αρνήθηκε να μεσολαβήσει για να αλλάξει η άποψη των Παλαιστινίων για την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξασφάλισε την υποστήριξη του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι, με τον οποίο συναντήθηκε στο Κέιπ Τάουν, για την πιθανότητα ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στις 13 του Σεπτέμβρη, με την εκπνοή, δηλαδή, του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η ειρηνευτική διαδικασία. Ο Γιασέρ Αραφάτ, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του, μεταβαίνει, σήμερα, στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζνέτ Σερέρ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

ΚΟΥΒΑ
Πολύνεκρη τραγωδία

ΑΒΑΝΑ.-

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους δύο παιδιά, όταν σημειώθηκε διαρροή και κατόπιν έκρηξη γκαζιού σε κατοικία σε συνοικία της πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνας.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ένα άτομο ακόμη νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Αβάνας, καθώς έχει υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε. Το σπίτι όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ δύο ακόμη έχουν υποστεί ζημιές μεγάλης έκτασης. Οι αρχές ερευνούν τα αίτια της έκρηξης, ενώ τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κάποια αμέλεια εκ μέρους των ιδιοκτητών του σπιτιού.

ΗΠΑ
Πύρινη κόλαση σε 11 Πολιτείες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Περισσότερα από πενήντα μέτωπα πυρκαγιών μαίνονται σε έντεκα δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια, που οι ΗΠΑ από χτες απευθύνουν εκκλήσεις για ξένη βοήθεια για την κατάσβεσή τους.

Ηδη περίπου 20.000 εθελοντές, πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς, ενώ ήδη το Μεξικό και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι είναι στη διάθεση των ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Οι φωτιές μαίνονται εδώ και αρκετές βδομάδες ενώ νέες εστίες ξεπηδούν κάθε μέρα. Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Ρίτσαρντ Ρόμινγκερ, ήδη 1.5 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν γίνει στάχτη και «δυστυχώς οι συνθήκες χειροτερεύουν ενώ οι πυροσβέστες είναι εξαντλημένοι από την υπερπροσπάθεια»...

Ηδη οι πυρκαγιές ευθύνονται για το θάνατο 5 ανθρώπων και για εκατοντάδες που θα μείνουν άστεγοι, ενώ ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται συνεχώς. Οι πυρκαγιές μαίνονται στις Πολιτείες Καλιφόρνια, Γιούτα, Μοντάνα, Νεβάδα, Κολοράντο, Αριζόνα, Αϊντάχο. Νέο Μεξικό, Τέξας, Γουαϊόμινγκ και Ουάσιγκτον.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Λαθρομετανάστες: Πεθαίνοντας από ασφυξία

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Σαράντα έξι μετανάστες σώθηκαν κυριολεκτικά στο παραπέντε, όταν η ουγγρική αστυνομία ανακάλυψε ένα μικρό φορτηγό, όπου ήταν στοιβαγμένοι και κλειδωμένοι και ήδη παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα.

Οι μετανάστες - ανάμεσά τους τρία παιδιά και μία γυναίκα - που προέρχονταν από τη Σομαλία, το Νεπάλ, την Ινδία και το Αφγανιστάν ήταν στοιβαγμένοι σαν τα ζώα, ενώ όταν από τον οδηγό του μικρού φορτηγού ζητήθηκε να ανοίξει την πόρτα δεν είχε κλειδί! Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής αστυνομίας, οι αρχές αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα και όπως δηλώνουν αν οι μετανάστες δεν είχαν ανευρεθεί έγκαιρα σε διάστημα λιγότερο από μία ώρα θα πέθαιναν από ασφυξία. Ο οδηγός, που είναι Ούγγρος, συνελήφθη και ανακρίνεται, ενώ οι μετανάστες κρατούνται σε στρατόπεδο, μέχρι οι αρχές να εξετάσουν τις υποθέσεις τους και να τους απελάσουν, το πιθανότερο. Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, πάνω από δέκα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Εναντίον της «αμερικανικής προπαγάνδας κατά του Ιράκ», ο πρώην επιθεωρητής

Δριμύ «κατηγορώ» του Αμερικανού πρώην επιθεωρητή Σκοτ Ρίτερ, κατά της Ουάσιγκτον, ότι «παραπληροφορεί μεθοδευμένα για να διατηρούνται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αποφασισμένος να δώσει στην αμερικανική αλλά και διεθνή κοινή γνώμη μια πραγματική εικόνα για τα τεκταινόμενα, σήμερα, στο Ιράκ, εμφανίζεται ο πρώην επιθεωρητής της UNSCOM και πρώην πλοίαρχος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Σκοτ Ρίτερ. Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί από την ιρακινή ηγεσία για «κατασκοπία υπέρ των ΗΠΑ και του Ισραήλ» και έχει απομακρυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια από την UNSCOM, επέστρεψε, χτες, στη Βαγδάτη προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, «που θα δείχνει την αλήθεια για το Ιράκ και θα διαψεύδει τα φοβερά ψεύδη και τις διαστρεβλώσεις με τις οποίες τροφοδοτούν οι ΗΠΑ την κοινή γνώμη».

Μη φειδόμενος χαρακτηρισμών, ο Ρίτερ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί «συντονισμένη και μεθοδευμένη τακτική παραπληροφόρησης δαιμονοποιώντας το Ιράκ ως δήθεν απειλή για όλη την ανθρωπότητα, σε τέτοιο βαθμό που δεν έγινε ποτέ με καμία χώρα, ούτε κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου». Ο πρώην επιθεωρητής υποστηρίζει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης παραμονής του στο Ιράκ, δεν ανακάλυψε ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Βαγδάτη έχει προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του οπλοστασίου της και ότι εξακολουθεί να αποθηκεύει όπλα μαζικής καταστροφής. Αντίθετα, υπογράμμισε ο Ρίτερ, οι κυρώσεις του ΟΗΕ συνεχίζουν να πλήττουν αφάνταστα τον ιρακινό λαό, ο οποίος είναι ο μόνος που υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ