ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς διεκδικεί η Αθήνα

Απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική της Δύσης έναντι της Γιουγκοσλαβίας η ελληνική κυβέρνηση, ξεπερνά κάθε όριο, αναζητώντας «ρόλο» στην προσπάθεια ανατροπής του Σλ. Μιλόσεβιτς, η οποία ενορχηστρώνεται από την Ουάσιγκτον.

Η Αθήνα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατύπωση της ωμής παρέμβασης που απηύθυνε η ΕΕ προς το γιουγκοσλαβικό λαό για να «ψηφίσει σωστά», κατά του Μιλόσεβιτς.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, όχι μόνο υπεραμύνθηκε αυτών των επιλογών, αλλά προσπάθησε να πείσει ότι οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις παραμένουν σε καλό επίπεδο! «Ο δίαυλος επικοινωνίας με το Βελιγράδι, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι ανοιχτός και θα παραμείνει ανοιχτός, σε κάθε εξέλιξη. Κατά τα άλλα, η ΕΕ και εμείς - το έχει τονίσει ο κ. Παπανδρέου, κατά την εκεί επίσκεψή του, σε όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Γιουγκοσλαβίας και στον κ. Μιλόσεβιτς - ενδιαφερόμαστε οι εκλογές να γίνουν με δημοκρατικές διαδικασίες... Να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τις χώρες της Ευρώπης. Γι' αυτό, ακριβώς, η θέση όλων μας δεν μπορεί παρά να είναι αυτή: δημοκρατικές εκλογές στη Γιουγκοσλαβία. Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας θα αποφασίσει». Με αυτόν τον τρόπο ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προσπάθησε να απορρίψει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για απροκάλυπτη ανάμειξη στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι... επιθυμία της κυβέρνησης είναι «η Γιουγκοσλαβία να είναι μία σύγχρονη κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσουμε, ώστε η πολιτική ζωή της γειτονικής και φίλης χώρας να εξομαλυνθεί απολύτως, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών Δημοκρατιών»...

Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός Τύπου επιφυλάχτηκε για το αν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών. «Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία, είπε ο Δ. Ρέππας, αυτός που μπορεί να το διαμορφώσει είναι ο κυρίαρχος λαός της Γιουγκοσλαβίας, που θα ψηφίσει. Εφόσον, πραγματικά, οι εκλογές είναι δημοκρατικές, η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει θα είναι μια κυβέρνηση που θα τύχει της αναγνώρισης όλων».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
«Η νεολαία στρίβει την πλάτη στους κήρυκες της υποταγής»

Στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Ηράκλειο μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χιλιάδες νέοι αγκάλιασαν τις τριήμερες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγιναν στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πάρκο Γεωργιάδη. Πιο δημιουργικό και πιο πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα περιλάμβαναν αυτή τη χρονιά οι εκδηλώσεις στο νομό.

Εγινε αναφορά στο πολιτικό, ρεμπέτικο, αλλά και ροκ τραγούδι, καθώς και στην παραδοσιακή κρητική μουσική, με αφιερώματα στον Νίκο Ξυλούρη (20 χρόνια από το θάνατό του) και στον Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτης), δύο μεγάλους κρητικούς καλλιτέχνες. Με τις μεγάλες συναυλίες από τους «Apurimac» και «Συνήθεις ύποπτους», οι νέοι που συμμετείχαν διασκέδασαν, χόρεψαν και τραγούδησαν όλοι μαζί, στέλνοντας το μήνυμα της ανυπότακτης στάσης ζωής, της συλλογικής δράσης, της οργανωμένης πάλης, της ομορφιάς του αγώνα. Την Κυριακή, την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, μίλησε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την προηγούμενη μέρα μίλησε ο Ανδρέας Φραγκέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Για άλλη μια φορά μπροστά στη νεολαία μπαίνει και πάλι το ερώτημα: Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Με τις δυνάμεις της συντήρησης, της υποτέλειας, υποταγής και της πισωδρόμησης ή με τις δυνάμεις της προόδου. Εμείς είμαστε σίγουροι. Οπως και σ' άλλες ιστορικές καμπές η νεολαία έστριψε τις πλάτες στους κήρυκες της υποτέλειας, υποταγής και τους υπηρέτες της πλουτοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης. Επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Οχι δε θα πειστεί η νεολαία ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έβαψε τα χέρια της στον βάρβαρο πόλεμο ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Δε θα την πείσουν ότι η εκπαιδευτική λεγόμενη μεταρρύθμιση είναι για το καλό της. Δε θα χωνέψει ότι τα ναρκωτικά είναι μαλακά και σκληρά. Δε θα την παρασύρουν στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων της. Δε θα 'χουν τη συγκατάθεσή της να υποτάξουν και να υποθηκεύσουν το μέλλον της στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Δε θα πει ποτέ "ναι" στο δόγμα του κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του τα πάντα είναι εμπόρευμα».

ΝΤΡΑΓΚΟΜΙΡ ΒΟΥΤΣΙΤΣΕΒΙΤΣ
Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας δεν πουλιέται

Περήφανη δήλωση του πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα

Σε δήλωσή του, στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», ο Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς, πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα, τόνισε τα παρακάτω:

«Οι υποσχέσεις της ΕΕ ότι θα άρει τις κυρώσεις εάν ο λαός καταψηφίσει τον Μιλόσεβιτς, επιβεβαιώνουν τον κυνισμό και τη διπλοπροσωπία που επιδεικνύει η δήθεν δημοκρατική Ευρώπη ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό αποτελεί την πλέον ωμή μορφή ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα της Γιουγκοσλαβίας και είναι μορφή που μας παραπέμπει στην επιδρομή με άλλα μέσα, αντίθετα με τις βασικές αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας έλαβε κάθε απαραίτητο μέτρο για τις εκλογές της Κυριακής ώστε αυτές να είναι δημοκρατικές και σωστές. Αυτό θα το επιβεβαιώσουν και ο μεγάλος αριθμός διεθνών παρατηρητών που έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση για να παρακολουθήσουν τις εκλογές. Η θέση της ΕΕ είναι ανοιχτή υποστήριξη της μιας πλευράς και είναι αντίθετη με βασικές αρχές της δημοκρατίας αλλά και επικίνδυνη. Αυτή η στάση της ΕΕ με την οποία υπόσχεται να επιβραβεύσει, αποτελεί προσβολή στο λαό της Γιουγκοσλαβίας ο οποίος πάντοτε πάλευε για την αξιοπρέπειά του, την ελευθερία του και την εθνική ανεξαρτησία.

Τονίζω ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες, αβάσιμες και αυθαίρετες, αντίθετες με τη χάρτα του ΟΗΕ και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο λαός αναμένει οι κυρώσεις αυτές να αρθούν χωρίς όρους και χωρίς να γίνεται χρήση αυτών έτσι ώστε να επηρεάζεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο λαός της Γιουγκοσλαβίας δεν πουλιέται, δε θα ξεπουλήσει τη χώρα του, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία του, για μια χούφτα δολάρια. Αυτό το απέδειξε με την ηρωική του αντίσταση κατά την επιδρομή του ΝΑΤΟ αλλά και με τα αποτελέσματα της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων από βόμβες, πόλεων και χωριών. Είμαι πεισμένος ότι ο λαός μας θα δώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στην κυβέρνηση της χώρας», κατέληξε.

ΕΕΔΥΕ
Δεν εκφράζει το λαό μας... η «βρώμικη» πολιτική τους

«Με έναν προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ επιχειρεί να επέμβει για άλλη μια φορά στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας ενόψει των εκλογών και παράλληλα να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για πιθανές μελλοντικές στρατιωτικές επεμβάσεις». Αυτά τονίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Εκτός των άλλων - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στο μήνυμα της ΕΕ προς το σερβικό λαό - οι Ευρωνατοϊκοί δολοφόνοι,

  • εκείνοι που είναι συνυπεύθυνοι για το βρώμικο πόλεμο των 78 ημερών, για χιλιάδες νεκρούς, για αμέτρητες καταστροφές,
  • εκείνοι που δε δίστασαν να βομβαρδίσουν νοσοκομεία, βρεφοκομεία, σχολεία,
  • εκείνοι που δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και άλλα χημικά όπλα, με απύθμενο θράσος,

κατηγορούν τη Γιουγκοσλαβία ως υπεύθυνη για τον πόλεμο.

Είναι, επίσης - επισημαίνεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης της ΕΕΔΥΕ - «τουλάχιστον προκλητικό να επικαλούνται τις λέξεις, δημοκρατία και ελευθερία, εκείνοι που παραβίασαν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου με απρόκλητη επίθεση και πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης χώρας - μέλους του ΟΗΕ. Αυτοί, που αδίστακτα με το οπλισμένο χέρι του ΝΑΤΟ επιχειρούν να υποτάξουν όλους τους λαούς στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, την πείνα και το θάνατο».

Η υπογραφή του κειμένου, τονίζεται στη συνέχεια, «από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης στην ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας αποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε υπάλληλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσίτη των συμφερόντων τους στην περιοχή».

Η βρώμικη αυτή πολιτική, ξεκαθαρίζει η ΕΕΔΥΕ στο κείμενό της, σε βάρος των λαών των Βαλκανίων δεν εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που για 78 ημέρες αγωνίστηκε κατά του πολέμου, καταδίκασε με όλους τους τρόπους το ΝΑΤΟικό έγκλημα και συμπαραστάθηκε στον ηρωικό λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καλεί «το λαό,τις επιτροπές ειρήνης, τις μαζικές οργανώσεις να αντιδράσουν στη νέα επέμβαση που επιχειρούν οι ιμπεριαλιστές, να συμπαρασταθούν και πάλι στο λαό της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, που είναι και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον του».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Εγκληματική η πολιτική σας στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ για τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία

Δριμύτατη κριτική για την υποκρισία και τον κυνισμό, που επιδεικνύει το Συμβούλιο και το σύνολο της ΕΕ όσον αφορά στο θέμα των επερχόμενων εκλογών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, τη «δημοκρατική ευαισθησία», τον ωμό εκβιασμό και την απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας , παρεμβαίνοντας στη συζήτηση-ανταλλαγή απόψεων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, κ. Βεντρίν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου μίλησε για ελπίδα "νίκης της δημοκρατίας" στη Γιουγκοσλαβία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το πώς βλέπει το Συμβούλιο τη δημοκρατία το δείχνει καθημερινά με τη στάση του απέναντι στην Τουρκία, όπου αναγνωρισμένα οι δημοκρατικές ελευθερίες παραβιάζονται με τον πιο βάναυσο τρόπο και όπου τώρα τελευταία απελευθερώσατε, εκτός των άλλων, και τα 135 εκατ. ευρώ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της».

«Ερχεστε λοιπόν και επικαλείστε την ανέχεια, τη δυστυχία, την εξαθλίωση του σερβικού λαού που εσείς προκαλέσατε με την πολιτική σας, ξεκινώντας αρχικά από ένα απάνθρωπο γενοκτόνο εμπάργκο, ακόμα και σε φάρμακα, στη συνέχεια με την επέμβαση και τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς με τους οποίους σκοτώσατε, καταστρέψατε, προκαλέσατε τεράστιες ζημιές στο όνομα της προστασίας των κατοίκων της Σερβίας από το "δικτάτορα Μιλόσεβιτς". Σκοτώσατε δηλαδή τα θύματα για να τιμωρήσετε το θύτη. Εμπιστευτήκατε τον UCK, ο οποίος αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο έμπορο όπλων, ναρκωτικών και λευκής σαρκός των Βαλκανίων. Εγκαταστήσατε στρατό κατοχής, που ονομάζετε "ειρηνευτική δύναμη", για να αποτελειώσετε την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Οργανώνετε και πληρώνετε την αντιπολίτευση εναντίον μίας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Κι έρχεστε τώρα και υπερηφανεύεστε για την προκλητική σας "έκκληση" προς το σερβικό λαό να σας απαλλάξει από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και την πολιτική του».

«Εγώ δε θα χαρακτηρίσω», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «όπως άλλος συνάδελφος, ανόητη αλλά εγκληματική την πολιτική σας και ενδεικτική του ποια και πόση είναι η δημοκρατική σας ευαισθησία».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πειθαρχία στην ΕΕ και τις ΗΠΑ

Με τις επιλογές των ΗΠΑ, της ΕΕ και της κυβέρνησης Σημίτη ευθυγραμμίζεται η ηγεσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά τις ιμπεριαλιστικές και τυχοδιωκτικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία ας σημειωθεί είχε ως βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η ηγεσία της ΝΔ δεν εκφράζει την παραμικρή ούτε καν φραστική αντίρρηση στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία ενόψει των εκλογών. Το μόνο που την ενδιαφέρει και από αυτή την οπτική γωνία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση είναι «η υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων» στην περιοχή και η προώθηση του πρωταγωνιστικού ρόλου τους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή συζήτηση στην ΕΕ δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα ούτε από τον Κ. Καραμανλή ούτε από τα άλλα ηγετικά στελέχη, γεγονός που υποδηλώνει με σαφήνεια ότι η ηγεσία της ΝΔ προσφέρει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη, έχοντας επιλέξει την πειθαρχία και τη συμμόρφωση με τη γραμμή των Ευρωπαίων «εταίρων».

Κατά τα λοιπά, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, για τις οποίες ο Κ. Καραμανλής περιορίστηκε να εκφράσει την ανησυχία του, να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμούς, αλλά στο «διά ταύτα» δε διαφοροποιείται από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ειδικότερα για το Κυπριακό υποστηρίχτηκε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δυσχεραίνουν τις κινήσεις της κυπριακής, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνεται η αρχική ανησυχία της ΝΔ ότι στο Ελσίνκι η κυβέρνηση «δέχτηκε κείμεναμ τα οποία, εν τέλει, στρέφονται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στην εισήγησή του ανέφερε ότι «διαπιστώνει μια νοοτροπία ανιστόρητου κοσμοπολίτη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση» και επέρριψε την ευθύνη προσωπικά στον Κ. Σημίτη.

Στη συνεδρίαση απορρίφθηκε η πρόταση του Γ. Κεφαλογιάννη για πρόταση μομφής σε βάρος του Γ. Παπανδρέου, ενώ υιοθετήθηκε πρόταση του Γ. Βαρβιτσιώτη να ζητηθεί η σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προκειμένου να κληθούν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Να ενημερωθεί η Βουλή

Συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ με τον πρόεδρο της Βουλής

Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη προκειμένου η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για την κατάπτυστη ανακοίνωση της ΕΕ για τις εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, ζήτησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, σε συνάντηση που είχε μαζί του.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Ορ. Κολοζώφ τονίζει:

«Στη σημερινή μας συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ζητήσαμε την παρέμβασή του ώστε η κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία της στην κατάπτυστη ανακοίνωση της ΕΕ, σχετικά με τις προσεχείς εκλογές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρωτοστάτησε σε μία απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, σε έναν ωμό εκβιασμό σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και στην καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών που πρέπει να τηρούνται σε διεθνές επίπεδο.

Στοιχειώδεις δημοκρατικοί κανόνες επιβάλλουν να ενημερωθεί πλήρως η Βουλή και να δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης των κομμάτων και των βουλευτών.

ΔΗΚΚΙ
Απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε, τη θέση της ΕΕ ότι θα άρει το εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία αν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Γιατί η θέση αυτή, ανέφερε ο ίδιος, «αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά ενός κράτους και παράλληλα εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ, για επιβολή της βάρβαρης νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια».

Το ΔΗΚΚΙ, δήλωσε ο Δ. Τσοβόλας, «καλεί την κυβέρνηση, να πάρει ανοιχτά θέση και να καταγγείλει αυτή την ανεπίτρεπτη και βλαπτική για το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης άποψη».

ΣΥΝ
Πατώντας σε δύο βάρκες

Σε δύο βάρκες πατά η ανακοίνωση του Συνασπισμού αναφορικά με το μήνυμα της ΕΕ προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας με αφορμή τις επικείμενες εκλογές. Ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, αναφέροντας: «Οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν αμφιλεγόμενο μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής, το οποίο πλήττει κυρίως τον πληθυσμό των χωρών κατά των οποίων στρέφονται. Τα αποτελέσματά τους επιφέρουν ένδεια, στερήσεις, αύξηση των ασθενειών και της παιδικής θνησιμότητας. Ο ΣΥΝ έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας».

Αμέσως μετά χαρακτηρίζει μεν «ανεπίτρεπτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις» της Γιουγκοσλαβίας τη σύνδεση από την ΕΕ της υπόσχεσης ότι θα αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της με το αποτέλεσμα των εκλογών, επαναφέρει όμως τις ισορροπίες όταν παρακάτω διευκρινίζει: «Τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης του γιουγκοσλαβικού λαού μπορούν να παρεμποδίσουν τόσο τα ανελεύθερα και καταπιεστικά μέτρα του καθεστώτος που καταγγέλλονται, όσο και τα εκβιαστικά διλήμματα που "διαμηνύονται" στο κείμενο των 15».

Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ
Να απολογηθεί στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου

Επιστολή της Λιάνας Κανέλλη στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή

Την κλήση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ζητάει η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, προκειμένου αυτός να δώσει εξηγήσεις για τη συμφωνία του στην πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση της ΕΕ, με την οποία καλείται ο γιουγκοσλαβικός λαός να καταψηφίσει τον Μιλόσεβιτς.

Η Λ. Κανέλλη, σε σχετική επιστολή της προς τον πρόεδρο του Θερινού Τμήματος της Επιτροπής, Π. Αυγερινό, τονίζει:

«Το χτεσινό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το λαό της Σερβίας, που τον καλεί να καταψηφίσει την απερχόμενη κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, αποτελεί μία κατάφωρη, κυνική και προκλητική επέμβαση στα εσωτερικά του ανεξάρτητου κράτους της Γιουγκοσλαβίας, καταπατά στοιχειώδεις δημοκρατικές αρχές και ευτελίζει το διεθνές δίκαιο. Την ανακοίνωση αυτή συνυπέγραψε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Με δεδομένη την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξαρτήσει την εγκυρότητα των εκλογών από το αν θα προκύψει αποτέλεσμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές συνέπειες τέτοιων ενεργειών, θεωρούμε αναγκαία την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός να παράσχει εξηγήσεις και να τοποθετηθούν υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ