ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο νέος αμερικανόπνευστος «γύψος» δε θα περάσει

Μαζικό και μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο»

Από τη χτεσινή μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στον «τρομονόμο»

Avaton

Από τη χτεσινή μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στον «τρομονόμο»
«Κάτω ο νέος "τρομονόμος", του λαού η πάλη, είναι ο μόνος δρόμος». Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης διακήρυξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσει ο νέος αμερικανόπνευστος «γύψος». Μέσα από τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, έδωσαν την πρώτη απάντηση στο νέο «τρομονομοθέτημα» που ψήφισε η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, η Επιτροπή Κατά του νέου «τρομονόμου» και η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία. Παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Ν. Γιαννόπουλο.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θ. Κυριακίδης, Γραμματέας του ΕΚΘ, ο οποίος κάλεσε όλο το λαό να συσπειρωθεί «με ένα και μόνο στόχο: Να καταργήσει αυτό το τερατούργημα στην πράξη». Και εκεί μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, που έθεσε σε εφαρμογή το Ιδιώνυμο, ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης απάντησε στην έκκληση του συνδικαλιστή, μεταφέροντας το κάλεσμα του ανυποχώρητου αγώνα σε όλο το κέντρο της πόλης μέσα από τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησε μέχρι το Λευκό Πύργο.

«Σε μια εποχή που ο εργαζόμενος λαός και η κοινωνία ολόκληρη δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και η ένταση του αυταρχισμού αποτελεί όρο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, δηλώνουμε ότι κοινός μας στόχος είναι ο αδιαπραγμάτευτος αγώνας για την κατάργηση του "τρομονόμου" στο σύνολό του και στην πράξη. Αυτό σημαίνει πως θα σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε πράξη διεθνοποιημένης καταστολής, που το ειδικό βάρος του "τρομονόμου" την κάνει πιο αμείλικτη σε βάρος της κοινωνίας και των κατακτήσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Μπακέλας, ομιλητής της συγκέντρωσης.

Και αμέσως μετά η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο, στην οδό Τσιμισκή, που είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας. «Η τρομοκρα-CIA δε θα περάσει», προειδοποιούσε το πανό της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και οι διαδηλωτές με μια φωνή κατήγγειλαν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η "νέα τάξη" και οι Αμερικανοί», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνετε τις πλάτες».

Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης με τους διαδηλωτές να προειδοποιούν: «Φέρτε τα ΜΑΤ, ψηφίστε "τρομονόμους", εμείς όλη τη μέρα θα είμαστε στους δρόμους». Και τελικά μέσω της Λ. Νίκης κατέληξε στο χώρο του Λευκού Πύργου, αφού προηγούμενα πέρασε μέσα από τους χώρους του Φεστιβάλ Βιβλίου.

Εκεί καταγγέλθηκε η προκλητική πρακτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που με την άρνησή της να παραχωρήσει το χώρο για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης για χτες βράδυ εκδήλωσης συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία-Κουρδιστάν, ουσιαστικά «εμφανίστηκε ως αυτόκλητος συμπαραστάτης του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία-Κουρδιστάν, «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, αρνήθηκε να δώσει άδεια για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο, με τη γελοία δικαιολογία ότι η επιτροπή δε διαθέτει καταστατικό!!!». Εστειλε μάλιστα συνεργείο και πήρε την εξέδρα - την παραχώρησε ο Δήμος Τριανδρίας - που είχε στηθεί στο χώρο. Κι αυτό έγινε στο χώρο που σήμερα και αύριο αναμένεται να διεξαχθούν εκδηλώσεις φασιστικών οργανώσεων, για τις οποίες ο δήμος δε φαίνεται να φέρει καμία αντίρρηση.

Εντείνονται οι αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ

Καταδικάζει και η Ν. ΠΑΣΟΚ

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα αναφορικά με τον - ψηφισμένο πια - τρομονόμο. Ετσι σε δηλώσεις του στον FLASH 9.61 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης σημείωσε πως «ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα το να μεθοδεύεται η υπερψήφιση επί της αρχής, στη μία ώρα τη νύχτα, όταν περιμένουν να μιλήσουν επί της αρχής 20 βουλευτές, νομίζω είναι κάτι που ξεπερνάει τα καλώς εννοούμενα της τακτοποίησης των ψηφοφοριών. Τα νομοσχέδια, όπως ξέρετε, ψηφίζονται επί της αρχής και επί των άρθρων. Αρα λοιπόν στην ψηφοφορία επί της αρχής όλοι νομίζαμε και θεωρούσαμε ότι θα είχαμε δυο μέρες. Την πρώτη μέρα στη μία η ώρα τη νύχτα και ενώ δεν είχαν μιλήσει όλοι οι συνάδελφοι το προεδρείο ανακοίνωσε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής. Και τη δεύτερη μέρα στην πρώτη ενότητα, που αφορούσε τα άρθρα από 1 μέχρι 5, επτά βουλευτές (4 της ΝΔ και 3 του ΠΑΣΟΚ) εκ των οποίων μόνο ο ένας ψήφισε, οι άλλοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Αυτά δε λέω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα μόνο λέω ότι αυτά είναι τραγικά για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην κατάργηση των ενόρκων τόνισε:

«Εγώ έχω ένα απλό ερώτημα: Στην Οκλαχόμα, αυτός ο βομβιστής, ο τρομοκράτης που σκότωσε 200 άτομα, δικάστηκε με ενόρκους, ναι ή όχι; Και γιατί θα πρέπει η Ελλάδα - για να δώσει σηματοδότηση ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία - να καταργήσει τους ενόρκους»; Και πρόσθεσε: «Μαζί με άλλους συναδέλφους κατηγορηθήκαμε ως ενεχόμενοι στην τρομοκρατία και ιδιαίτερα στη "17 Νοέμβρη". Οταν αυτό αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, τι γίνεται με τον απλό πολίτη;».

Μιλώντας, εξάλλου στο ΣΚΑΪ 100,4 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης παρατήρησε:

«Υπάρχει σαφής παραβίαση ορισμένων βασικών αρχών του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, καθώς και διατάξεις που ενέχουν αντισυνταγματικότητα».

«Πολύ φοβάμαι - τόνισε στη συνέχεια - ότι η ανησυχίες μας θα δικαιωθούν. Μακάρι να μη δικαιωθούν. Θα υπάρξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων όσων θα κατηγορηθούν, χωρίς να καταδικαστούν ως ένοχοι. Φοβάμαι την καταδίκη αθώων».

«Το πρόβλημα - κατέληξε - είναι αν οι διωκτικές αρχές είναι κατάλληλες σε οργάνωση και εξοπλισμό, για να μπορούν να συλλάβουν τους ενόχους. Οχι να συλλάβουν όποιον - όποιον, όπως ζητούν οι Αμερικανοί».

Ν. ΠΑΣΟΚ: Αθλιο νομοθέτημα

«Αθλιο νομοθέτημα» χαρακτηρίζει τον «Τρομονόμο» η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι απαράδεκτες διατάξεις του, «όχι μόνο κηλιδώνουν το νομικό μας σύστημα, αλλά και στιγματίζουν με τον πιο άσχημο τρόπο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνησή του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: «Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και απογοήτευσης παρακολουθήσαμε τις συνεδριάσεις της Βουλής, που αφορούσαν την ψήφιση του νομοσχεδίου για "την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας", του γνωστότερου ως "Τρομονόμου".

Είναι πραγματική ιδεολογική εκτροπή, για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το γεγονός της υιοθέτησης ενός τέτοιου άθλιου νομοθετήματος, το οποίο περιστέλλει και συρρικνώνει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών και μάλιστα σε πλήρη αντιστοιχία και συμφωνία με τη συντηρητική παράταξη.

Δυστυχώς, οι απαράδεκτες διατάξεις του «Τρομονόμου», όχι μόνο κηλιδώνουν το νομικό μας σύστημα, αλλά και στιγματίζουν με τον πιο άσχημο τρόπο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνησή του. Φαίνεται ότι οι αγώνες του ΠΑΣΟΚ για ελευθερία και δημοκρατία έχουν από κάποιους τεθεί στις καλένδες προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές τους δεσμεύσεις σε άγνωστους εξωθεσμικούς παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, είναι απαράδεκτο να υιοθετείται ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφενός θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη δίκη προθέσεων και την κατασκευή υπόπτων και αφετέρου θεσμοθετεί το ρόλο του προβοκάτορα ως κυρίου εργαλείου "αντιμετώπισης" της τρομοκρατίας.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για το δρόμο που έχει αποφάσισε να ακολουθήσει, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος. Είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπεις έναν άνθρωπο να απαρνείται τις δημοκρατικές και προοδευτικές του καταβολές και να υιοθετεί πρακτικές του "Μεγάλου Αδελφού", που είναι και στην επικαιρότητα λόγω της αναμενόμενης προβολής του από τηλεοπτικό σταθμό. Κρίμα...».

Ο «τρομονόμος» απαξίωσε τη Βουλή

Ο «Ρ» ζήτησε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες το σχόλιό τους, για όσα παρακολούθησαν στη Βουλή τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του «τρομονόμου». Δημοσιεύουμε σήμερα την άποψη του συναδέλφου Γιάννη Ε. Διακογιάννη που ευγενικά ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας.

Οταν ρωτήθηκα από το «Ριζοσπάστη» να εξιστορήσω όσα έζησα ως δημοσιογράφος στη Βουλή τις μέρες της συζήτησης του «τρομονόμου», βρέθηκα σ' ένα δίλημμα. Αν θα έπρεπε να είμαι αυστηρός απέναντι σε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο ίδιο το Κοινοβούλιο.

Το δίλημμα όμως ξεπερνιέται. Γιατί, η δημοκρατία, εκτός του συνδικαλιστικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλει να στηρίζεται κατ' εξοχήν στη Βουλή, με την έννοια ότι οι αποφάσεις που αφορούν τη χώρα πρέπει να λαμβάνονται με απόλυτη διαφάνεια εντός των «τειχών» της.

Στην περίπτωση τουλάχιστον του «τρομονόμου» συνέβησαν... καταπληκτικά πράγματα. Ακουσα ακόμα και πρώην υπουργούς (π.χ. Σήφης Βαλυράκης) να μιλάνε για παρεμβάσεις της CIA ή άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Και περίπου «τρόμαξα». Γιατί, αυτή τη φορά, δε διατυπώθηκαν απλά κάποιες απόψεις, δεν ακούστηκαν μόνον κάποιες πληροφορίες, αλλά κατατέθηκαν από πρώην κυβερνητικά στελέχη στοιχεία για γεγονότα που μειώνουν τη Βουλή και υπονομεύουν τη δημοκρατία.

Ακουσα ακόμα βουλευτές, όχι μόνον του ΚΚΕ ή του ΣΥΝ, να αναρωτιούνται για το «ποιος κυβερνά τον τόπο» ή για «τον περιορισμένο ή και αδύναμο ρόλο της Βουλής».

Και όχι μόνον... Το πρόβλημα που προέκυψε δεν είναι ότι απλά ελάχιστοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων, κι ας διαλαλούσαν πολλοί ότι «το ζήτημα καίει την ελληνική κοινωνία» και επομένως θα περίμενε κανείς να 'ναι παρόντες τουλάχιστον εκατό βουλευτές στην Αίθουσα. Αλλά και γιατί «πέρασε» το νομοσχέδιο χωρίς η κυβέρνηση να τολμήσει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Οτι δηλαδή νομοθέτησε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Και το χειρότερο, τη «γραμμή» αυτή ότι δήθεν νομοθετεί για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και όχι ότι φτιάχνει έναν «τρομονόμο», επιχείρησαν να προωθήσουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των ΜΜΕ.

Υπήρξε όμως κι ένα άλλο ζήτημα, που αφορά στην απαξίωση της Βουλής. Γιατί το νομοσχέδιο το εισηγήθηκε ένας από τους πνευματικούς ταγούς του έθνους, ο κ. Μιχ. Σταθόπουλος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο οποίος «λογικά» και θεωρητικά θα έπρεπε πρώτος απ' όλους να επιδιώκει να προστατέψει τη δημοκρατία.

Το θέμα, ασφαλώς είναι ακόμα πιο πολύπλοκο. Κι αυτό διαφάνηκε, όχι μόνον από τις παραιτήσεις λόγω διαφωνίας - κορυφαίων πανεπιστημιακών δασκάλων και νομικών (π.χ. Ι. Μανωλεδάκης ή Χρ. Αργυρόπουλος) από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του νομοσχεδίου. Αλλά από την αντικατάστασή τους από άλλους, κυρίως από τον δικηγόρο κ. Α. Βγόντζα, ο οποίος το 93 ως νομικός σύμβουλος του Α. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει μαζί του για την άμεση ανάγκη κατάργησης του «τρομονόμου» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Φαντάζομαι ότι δεν έχει λόγο να αμφιβάλει κανείς για τη συνέχεια. Οταν απαξιώνεται η Βουλή, η μόνη που δεν ωφελείται είναι η δημοκρατία. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί!


Γιάννης Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Αθωώθηκαν οι τέσσερις Κνίτες

Αθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας τα 4 μέλη της ΚΝΕ, που κατηγορούνταν για «παράνομη αφισοκόλληση» επειδή προπαγάνδιζαν το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στα πλαίσια της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που γινόταν στην Κυπαρισσία.

Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου - κύρια νεολαία - συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Κυπαρισσίας και με συνθήματα «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές», «Ο τρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει», εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους 4 νέους.

Εντονα καταδικάστηκε από τους συγκεντρωμένους η στάση του δημάρχου Φιλιατρών Γκότση, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΝΕ Μεσσηνίας, αλλά και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους 4 κατηγορούμενους. Φαίνεται ότι ο εν λόγω δήμαρχος αναπολεί εποχές που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού. Αλγεινή εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η στάση των τοπικών παραγόντων, στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που αρνήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους να στηρίξουν τους διωκόμενους νεολαίους, τη στιγμή που όλος ο λαός της περιοχής και πλήθος μαζικοί φορείς τους υπερασπίστηκαν.

«Είναι τιμή μου...»

«Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε δραστηριότητες, όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η συγκεκριμένη προφεστιβαλική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Δε νομίζω ότι κάναμε κάτι κακό. Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», ήταν ορισμένα από τα λόγια του ενός κατηγορουμένου, την ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο. Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από την αστυνομία - που ήταν και ο μηνυτής - δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Αλλωστε, ο δήμαρχος της Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος ήταν καταπέλτης: «Τα παιδιά ήρθαν σε μένα προσωπικά και μου ζήτησαν άδεια για να κάνουν αφισοκόλληση. Τους απάντησα θετικά. Οταν ο δήμος δεν έχει επαρκείς χώρους για να βάλει κανείς τις αφίσες του, πώς μπορώ εγώ να μην επιτρέψω την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Εστω και με την τοποθέτηση αφισών σε κολόνες».

Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας της έδρας Παντελής Μάτσικας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, θεωρώντας πως η αφισοκόλληση είναι «παράνομη». Ομως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Βενιζελέας αθώωσε τους κατηγορούμενους, με το σκεπτικό ότι δεν ενεργούσαν με τη συνείδηση πως εκείνη τη στιγμή παρανομούσαν.

Μετά το τέλος της δίκης, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου διατρανώθηκε η πεποίθηση για συνέχιση του αγώνα.

«Είναι ο δικός μας δρόμος»

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αντώνης Κατσάς, μετά τη δίκη, χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος «παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα δέχτηκε τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων ότι δεν ενεργούσαν με τη συνείδηση της παρανομίας, δεδομένου ότι το φαινόμενο της αφισοκόλλησης είναι συνηθισμένο. Είναι μια απόφαση σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ισονομία των πολιτών».

Ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε πως «η ομορφιά του αγώνα και της οργανωμένης πάλης για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία που η νεολαία θα βρει τη θέση που της ανήκει, για τη σοσιαλιστική κοινωνία, είναι ο δικός μας δρόμος».

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ χαιρετίζει την αθώωση των τεσσάρων ΚΝιτών και σημειώνει πως τον «τρομονόμο» θα τον καταστήσει ανενεργό η πάλη του λαού.

Καλογερίστικες μέθοδοι από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Τις καλογερίστικες μεθόδους με τη νηστεία που «βάφτιζαν» το κρέας ψάρι, μας θυμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος, με χτεσινές δηλώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ισχυρίστηκε ότι ο νέος «τρομονόμος» «ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ελληνικής Βουλής»!

Σχολιάζοντας την απροθυμία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να συναινέσουν στην ψήφιση του «τρομονόμου», ο υπουργός Δικαιοσύνης ουσιαστικά δήλωσε πως όσοι δεν καταψήφισαν το «τρομονομοθέτημά» του, ήσαν υπέρ της ψήφισής του! Ο Μ. Σταθόπουλος δήλωσε κατά λέξη για τους συναδέλφους του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Αν ήθελαν να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα μπορούσαν να έρθουν και να πουν "όχι" ή να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Αρα, σημαίνει ότι σιωπηρώς - έστω - συμφωνούν. Δεν ήξεραν ότι η απουσία τους θα διευκόλυνε την ψήφιση του νομοσχεδίου;».

Πραγματικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ή έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου ή υποτιμά τη λογική μας. Ακόμη και οι συνάδελφοί του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τού γύρισαν τις πλάτες και αποδοκίμασαν με αυτόν τον τρόπο το «τρομονομοθέτημά» του, ενώ ο ίδιος προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Στη συνέχεια γίνεται και προκλητικός ο υπουργός Δικαιοσύνης, όταν κάνει κριτική στους βουλευτές που αποχώρησαν από τη Βουλή, αρνούμενοι να συναινέσουν σ' αυτό το φασιστικό νομοθέτημα. Δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Μ. Σταθόπουλος πως «η παρουσία περισσότερων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς που αποχώρησαν, μπορεί να βοηθούσε, ώστε να βελτιωθούν ορισμένες διατάξεις»...

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλλον με έπαρση δηλώνει πως «έπραξε το καθήκον του για να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας κατά της μάστιγας της εποχής μας, που είναι το οργανωμένο έγκλημα», ενώ στη συνέχεια ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναφέροντας ότι «από κει και πέρα είναι θέμα των εφαρμοστών του νέου νόμου».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Υποβάθμισε έντεχνα το θέμα

Κατόπιν εορτής «έφερε» η διοίκηση του δήμου Αθηναίων το θέμα του «τρομονόμου» για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από δύο αναβολές στα προηγούμενα συμβούλια. Επί της ουσίας, όπως είχε επισημάνει και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν εξέφρασε άποψη για το σημαντικό ζήτημα της καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών του πολίτη. Με μια συνεχή τάση υπεκφυγής για συζήτηση και επικαλούμενη μονίμως έλλειψη ενημέρωσης (σσ μα καλά, δε διαβάζουν εφημερίδες οι δημοτικοί σύμβουλοι ή περίμεναν να έρθει ο υπουργός Δικαιοσύνης να τους ενημερώσει;), η διοίκηση «κατάφερε» πρώτα να ψηφιστεί ο «τρομονόμος» στη Βουλή και μετά να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμα όμως και τότε πέτυχε να το υποβαθμίσει, αφού το έβαλε έβδομο σε σειρά συζήτησης με αποτέλεσμα (μετά τα πολλά εκτός ημερήσιας θέματα) να είναι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου μόλις 12 δημοτικοί σύμβουλοι από τους 41.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Θα τον καταργήσουμε στην πράξη»

Με κυρίαρχο σύνθημα «Ο νέος τρομονόμος δε θα περάσει», οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μαζική και μαχητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του τρομονόμου. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εκδήλωση της Επιτροπής και όπως φάνηκε από τη συμμετοχή του λαού της Αλεξανδρούπολης το κάλεσμά της βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Φάρου κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τη ΝΔ που ψήφισαν αυτό το νόμο -τερατούργημα, στην προσπάθειά τους να βάλουν νέα δεσμά στο λαϊκό κίνημα. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, ενώ το κεντρικό πανό έγραφε: «Ο λαός θα καταργήσει στην πράξη τον τρομονόμο».

Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Τρύφωνας Κωστόπουλος, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο τρομονόμος προστίθεται σε μια αλυσίδα μέτρων που αυταρχικοποιούν την ελληνική δημόσια ζωή και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για παραπέρα αντιδραστικοποίησή της. Η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφισή του, υπογράμμισε, κωφεύοντας ακόμα και στις καταγγελίες των δικών της βουλευτών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι φορέων που αποτελούν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του τρομονόμου, ανάμεσά τους συνδικαλιστές, νομαρχιακοί σύμβουλοι, μέλη ΔΣ ενώσεων, ιατρικών συλλόγων, της ΕΛΜΕ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ