Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Αθωώθηκαν οι τέσσερις Κνίτες

Αθωώθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας τα 4 μέλη της ΚΝΕ, που κατηγορούνταν για «παράνομη αφισοκόλληση» επειδή προπαγάνδιζαν το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, στα πλαίσια της προφεστιβαλικής εκδήλωσης που γινόταν στην Κυπαρισσία.

Από νωρίς το πρωί, πλήθος κόσμου - κύρια νεολαία - συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια της Κυπαρισσίας και με συνθήματα «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές», «Ο τρομονόμος δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει», εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους 4 νέους.

Εντονα καταδικάστηκε από τους συγκεντρωμένους η στάση του δημάρχου Φιλιατρών Γκότση, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΝΕ Μεσσηνίας, αλλά και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους 4 κατηγορούμενους. Φαίνεται ότι ο εν λόγω δήμαρχος αναπολεί εποχές που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού. Αλγεινή εντύπωση, επίσης, προκάλεσε η στάση των τοπικών παραγόντων, στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που αρνήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους να στηρίξουν τους διωκόμενους νεολαίους, τη στιγμή που όλος ο λαός της περιοχής και πλήθος μαζικοί φορείς τους υπερασπίστηκαν.

«Είναι τιμή μου...»

«Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε δραστηριότητες, όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Η συγκεκριμένη προφεστιβαλική εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Δε νομίζω ότι κάναμε κάτι κακό. Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», ήταν ορισμένα από τα λόγια του ενός κατηγορουμένου, την ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο. Είναι ενδεικτικό ότι κανένας από την αστυνομία - που ήταν και ο μηνυτής - δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Αλλωστε, ο δήμαρχος της Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος ήταν καταπέλτης: «Τα παιδιά ήρθαν σε μένα προσωπικά και μου ζήτησαν άδεια για να κάνουν αφισοκόλληση. Τους απάντησα θετικά. Οταν ο δήμος δεν έχει επαρκείς χώρους για να βάλει κανείς τις αφίσες του, πώς μπορώ εγώ να μην επιτρέψω την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών; Εστω και με την τοποθέτηση αφισών σε κολόνες».

Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας της έδρας Παντελής Μάτσικας ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, θεωρώντας πως η αφισοκόλληση είναι «παράνομη». Ομως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Βενιζελέας αθώωσε τους κατηγορούμενους, με το σκεπτικό ότι δεν ενεργούσαν με τη συνείδηση πως εκείνη τη στιγμή παρανομούσαν.

Μετά το τέλος της δίκης, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου διατρανώθηκε η πεποίθηση για συνέχιση του αγώνα.

«Είναι ο δικός μας δρόμος»

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αντώνης Κατσάς, μετά τη δίκη, χαρακτήρισε γενναία την απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος «παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα δέχτηκε τα επιχειρήματα των κατηγορουμένων ότι δεν ενεργούσαν με τη συνείδηση της παρανομίας, δεδομένου ότι το φαινόμενο της αφισοκόλλησης είναι συνηθισμένο. Είναι μια απόφαση σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ισονομία των πολιτών».

Ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε πως «η ομορφιά του αγώνα και της οργανωμένης πάλης για μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία που η νεολαία θα βρει τη θέση που της ανήκει, για τη σοσιαλιστική κοινωνία, είναι ο δικός μας δρόμος».

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ χαιρετίζει την αθώωση των τεσσάρων ΚΝιτών και σημειώνει πως τον «τρομονόμο» θα τον καταστήσει ανενεργό η πάλη του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ